Stoppa mäns våld

(null)


För två veckor sedan blev barnen vittne när deras mamma knivhöggs i en lägenhet i Huddinge. En nybliven mamma i Nacka misstänkts ha mördats av sin sambo i deras gemensamma lägenhet. 

Våld i nära relation klassas som ett globalt folkhälsoproblem. Nationella trygghetsundersökningar visar att de allra flesta som utsätts för våld i nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag. Varje månad dödas flera kvinnor i Sverige av en man som hon har mycket nära relation till , men även barn och män dödas av närstående. Över 50 fall av våld i hemmet anmäls varje dag trots att det borde vara den tryggaste platsen på jorden. 

Minst 100 våldtäkter begås i Sverige varje dag , av dessa anmäls 17 våldtäkter. Majoriteten av alla våldtäkter (framför allt de som förblir oanmälda) sker av någon man har en relation med.  Kvinnor och barn far illa så väl psykiskt som fysiskt och det senaste året, i samband med covid-19 pandemin, har våldet och oron ökat än mer. 

Forskning visar att de som utsätts vågar göra mer motstånd om de vet att hjälp finns att få. De kommer alltså att våga göra större motstånd (sådant som hörs och syns) om de vet att grannar kommer till deras undsättning. Den vetskapen ger oss möjlighet att tillsammans hjälpa våra medmänniskor.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans måste vi stoppa kedjan av mäns våld men då behöver alla hjälpas åt i stort och i smått. Såväl grannar, föreningar, bostadsföretag och kommuner kan göra mer för att öka tryggheten. Nu ska allmännyttan ha sin kongress och det är ett viktigt tillfälle att utbyta erfarenheter inom våldsprevention. Därför har jag skickat in en frågor till kongressen om att förhindra och uppmärksamma mäns våld mot kvinnor,  och vad branschen gör för ökan medvetenhet.   

Det finns flera allmännyttiga företag som jobbar aktivt med detta växande problem efter det att den ideella organisationen Huskurage tog initiativ till att grannar ska våga bry sig.  Ett exempel är Skövdebostäder där "Våga bry dig" är en viktig policy för företaget och aktualiseras kontinuerligt i trappuppgångar, på hemsidan och andra kanaler. Men det finns flera intressanta och viktiga pågående arbeten för att hindra och förebygga mäns våld mot kvinnor bland medlemsföretagen. 

 

Monica Green

Styrelseledamot i Skövdebostäder


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0