Hur demokratiskt är ett val om alla ska rösta på ledaren?

(null)

Under valrörelsen har vi inte fått kommentera någonting men nu har OSSE offentliggjort sitt pressmeddelande och längre uttalande. 

Det kommer ytterligare ett, mer noggrant, om några veckor. Givetvis ska vi lyfta upp det som går i rätt riktning och att många, de flesta Serberna fått en högre levnadsstandard de senaste 10 åren.

 Men Serbien har utvecklats till en alltmer auktoritär stat sedan Vučić tog makten som premiärminister 2012 och sedan som president 2017. Vučić leder det högernationalistiska partiet SNS och har blivit mer auktoritär genom åren. Dessutom finns kopplingar till både Ungerns och Rysslands ledare vilket inte bådar gott inför framtiden.

Vi långtidsobservatörer har mött politiska partier, medier, kommunrepresentanter och föreningsaktiva medborgare. Vi har fått höra talas om hot mot journalister som förmedlar oppositionens åsikter. Det har handlat om att få besök av brandmyndigheterna dagen efter ett sådant inslag, eller att skattemyndigheten plötsligt meddelar att de inte har betalat skatten i tid. På så sätt tvingas de till självcensur för att kunna fortsätta sina jobb. 

De flesta oppositionsrepresentanter beskriver långvarig brist på möjligheter att framföra sina åsikter, både offentliga och privata medier.  Under valkampanjen täckte de offentliga TV-bolagen kampanjaktiviteter med några få minuter som de måste enligt lag, men gav okritisk nyhetsbevakning till de styrande partiernas kandidater. Alla stora reklamtavlor (billbords) har dominerats av SNS, oppositionen har inte givetvis tillfälle att annonsera. 


Vi har också tagit det av medborgare som står i sjukvårdskö erbjuds snabbare behandling om de går med i partiet. De som inte har fast jobb känner trycket att rösta rätt för att få fortsätta jobba osv osv.

Detta gör att, trots att de allra flesta vallokaler skött sig utmärkt med  avprickning, krav på id-handlingar, krav på sekretess och skött räkningen av valsedlarna enligt uppdraget, blir resultatet i alla fall inte demokratiskt. 

Jag har mer att berätta, så jag återkommer…… 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0