För en hållbar fred ska kvinnor vara med i fredsförhandlinga

(null)

HJÄLP. Rysslands krig i Ukraina förvärras dagligen och vi tar ständigt del av rapporter om offer och sönderslagen infrastruktur. Den ryska militära attacken slår familjer i spillror. Människor tvingas fly för sina liv.

Mer än tre miljon ukrainare, varav en stor majoritet är kvinnor och flickor, har flytt sina hem och sökt skydd i grannländer. Dessutom finns 12 miljoner människor på flykt inom Ukraina. Den nuvarande situationen äventyrar säkerheten för alla ukrainare och utsätter kvinnor och flickor för ökad risk för sexuellt våld.
FN:s jämställdhetsorganisation UN Women stöder på olika sätt de utsatta kvinnorna i Ukraina. Det behövs humanitärt stöd till våra medmänniskor som är i fara, nu behövs solidaritet till kvinno- och människorättsaktivister som gör sina röster hörda när de uppmanar till fred. UN Women har funnits på plats och arbetat aktivt i Ukraina sedan 2015 och kommer stanna för att stödja Ukrainas folk, särskilt kvinnor och flickor. UN Women samarbetar med andra FN organ i insatser för människor på flykt. Vi finns även på plats i Moldavien för att ta emot flyktingar och fokusera på att hjälpa de kvinnor och flickor som flytt.
Vi från UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg samlar in bidrag som ska gå till att skydda och upprätthålla mänskliga rättigheter för kvinnor, flickor och deras familjer. Inför vårt årsmöte den 31 mars ökar vi takten i insamling för att kunna bidra ytterligare till UN Womens arbete i Ukraina. Dessutom kräver vi att kvinnor ska delta i fredssamtalen. Än så länge har vi bara sett män försöka fredsförhandla, det är inte hållbart.
Låt kvinnorna vara med i fredsförhandlingarna, då är chansen större att freden håller. Låt kvinnor ta en lika stor roll i alla stora beslut vart vi än är, Skaraborg, Sverige, Ryssland och Ukraina.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0