Valdag i Bosnien Hercegovina.

(null)

Nu är det dags för själva valdagen i Bosnien- Hercegovina. Det är Folke Bernadotteakademin som har ansvar för att utse och skicka valobservatörer när det bedöms vara rätt för Sverige att delta. Vi är ett 30-tal Svenskar som anslutit till den stora skara observatörer från många olika länder. Vi ska följa, notera och rapportera från en lång checklista. Det handlar bland annat om att valet är öppet för alla, att det genomförs korrekt, att rösturnan är förseglad innan vallokalerna öppnar osv och sedan ska vi följa rösträkningen efter att valet är över.  

Jag befinner mig i den lilla staden Grunde, ganska nära den kroatiska gränsen. Under lördagen har vi lärt känna vårt område, besökt vallokaler och pratat med ansvariga tjänstemän. Vallokalerna, öppnar kl. 7 och vi förväntas vara där minst 30 minuter före så att vi kan kontrollera förseglingen och röstlängderna.  Sedan följer vi valet genom oanmälda besök i vallokalerna under dagen och stannar sedan i en av dem när rösträkningen pågår till framåt midnatt. 


Valobservationen arrangeras i samarbete med ODIHR som är OSSE:s institution för demokratiska och mänskliga rättigheter.

OSSE, betyder Organisationen för säkerhet och samarbete och är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. En viktig uppgift för organisationen är att observera parlaments- och presidentval i olika länder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0