Valobservation i Bulgarien

(null)

Dags för ännu en intressant valövervakning/observation, denna gång i Bulgarien. Valobservation är en del i arbetet för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i världen. Valobservationsinsatser bidrar till fred och utveckling och kan förhindra hot och våld i samband med val.


Ett valobservationsuppdrag börjar med att det land som utlyst val, i det här fallet Bulgarien, bjuder in internationella organisationer så som OSSE/OSCE, som i sin tur vänder sig till sina medlemsländer. I Sverige blir det sedan Folke Bernadotteakademins uppgift att förbereda och sända ut personal till respektive land. 

Dels med ett antal långtidsobservatörer som är på plats några veckor innan ett land ska hålla val. De observerar bl.a. hur medierna rapporterar, hur röstlängderna görs upp och hur kampanjarbetet fungerar.


Inför själva valdagen kommer korttidsobservatörer. Vi bevakar främst hur det ser ut i vallokalerna; från öppningen av lokalerna till rösträkningen. Våra rapporter samlas in av insatsledningen som gör en samlad bedömning av hur valet gått till, som offentliggörs efter valdagen.


Nu har vi anlänt till huvudstaden Sofia och ska gå igenom vilka partier som ställer upp, hur de finansierar sina kampanjer, jämställdhet och vilka  minoriteter som finns osv. Dessutom går vi igenom vilka förutsättningar vi har och de regler vi ska förhålla oss till. 

Bulgarien höll det första flerpartivalet efter kommunismens fall 1990. Då valdes en demokratiskt regering och ett år senare ett statsskick som demokratisk republik. Bulgarien är medlem i Nato sedan 2004 och i EU sedan 2007.


      


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0