22 år sedan Fadime mördades av sin far


(null)

På söndag den 21 januari är det 22 år sedan som Fadime Sahindal sköts till döds av sin egen far.
Engagemanget mot våld i hederns namn måste fortsätta eftersom det fortfarande är ett mycket stort samhällsproblem. Kvinnor är fortfarande inte fria att välja sitt eget liv. Detta måste vi uppmärksamma och engagera oss emot tills vi får en samhällsförändring. 

Fadime Sahindal var 26 år när hon dödades i Uppsala, där hon hade stämt träff med sin mamma och syster men pappan dyker upp och mördar henne.

Fadime Sahindals vägrade underkasta sig släktens syn på hur kvinnor skulle leva sina liv. Fadime ville ha den frihet som de flesta av oss tar för given. Hon stod fast vid sitt eget val av pojkvän trots hot av sin far och bror. 

"En familjetragedi" kallades mordet, men redan dagen efter grips Fadimes 54-åriga pappa misstänkt för dödsskjutningen, och betecknades då som ett hedersmord.

22 år har gått och många har engagerat sig i jämställdhetsorganisationer, kvinnoförbund, Varken hora eller Kuvad och inte minst i det viktiga arbete som Glöm aldrig Pela och FadimeGAPF.

Ändå måste vi göra mer, det handlar om upplysning, kunskap, strängare lagstiftning, samarbete över myndighetsgränser och inte minst civilkurage. 


(null)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0