Föräldraförsäkringen 50 år - en fantastiskt reform

(null)

I Almedalen idag uppmärksammade TCO att föräldraförsäkringen fyller 50 år. 

De har gjort en fantastisk bra film som beskriver utvecklingen i landet under dessa 50 år. Vi har gjort den här dokumentären för att föräldraförsäkringen förtjänar det. Ingen annan reform har haft lika stor betydelse för ett jämställt föräldraskap, sa Therese Svanstöm, ordförande TCO. Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring, något som vi ska vara stolta över. 

Innan 1974 hade vi i Sverige den så kallade moderskapspenning. Det var flera engagerade S-kvinnor och folkpartister som drev frågan om föräldraförsäkring som infördes av den Socialdemokratiska regeringen 1974. Då hade opinionsbildningar, debatter, påtryckningar och internt politiskt debatt pågått i 10 år. Tillslut var drev socialminister Sven Aspling som lade fram förslaget till riksdagen. Målet var att båda föräldrarna skulle kunna arbeta och försörja sig själva. Men det handlade inte bara om att få ut alla i arbete utan också att erbjuda båda föräldrarna så mycket tid som möjligt hemma med sina barn.

Men i början var det helt främmande för de flest familjer att dela på föräldraförsäkringen, istället skrev papporna över sina dagar till mamman. Män tog i snitt ut 0,5 procent av föräldrapenningen det första året.

Det var inte förrän Bengt Vesterberg införde den fösta pappa månaden som det började hända grejer. Männens uttag av föräldrapenning ökade med 9,9 dagar.

2002 reserverades en andra månad för vardera föräldern. Samtidigt förlängdes det totala antalet föräldrapenningdagar till 480 per föräldrapar. Mäns uttag av föräldrapenning ökade med 4,4 dagar. Sedan infördes ytterligare en månad till den som var hemma kortast tid dvs pappan. 

70 år kvar till att vi har jämställt uttag om vi fortsätter i denna takten. Det bidrar till att bevara ojämställda strukturer. Papporna missar mycket av närheten till sina barn. Dessutom halkar kvinnors löner efter och de gör det mesta av det obetalda arbetet i hemmet. Det behövs kunskap och hjälp för att göra jämställda val för barnfamiljerna. 

Nu behöver vi se framåt och satsa än mer på jämställdhet, bättre arbetsvillkor för kvinnor och lyfta fram fördelarna med att dela på ansvaret i hemmen tillsammans med hög kvalitet i förskolan. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0