Jämställdhet nödvändig för att vinna kampen mot fattigdom

(null)



Idag deltog jag i ett oerhört angeläget seminarie här på CSW68 i New York som handlade om fattigdomsbekämpning. Fattigdom är fortfarande en av den största utmaningarna som mänskligheten står inför. Just nu drabbas miljontals människor över hela världen.

Kvinnor är överrepresenterade bland de människor som lever i extrem fattigdom. Samtidigt vet vi idag att kvinnans roll är avgörande för att familjer och hela samhällen ska kunna lyftas ur fattigdom. Kvinnor och flickor drabbas oproportionerligt mycket av fattigdom, de diskrimineras och stoppas av patriarkala strukturer. 

Mer än 340 miljoner kvinnor och flickor lever i extrema situationer i fattigdom, svält, på flykt från förtyck av en stat eller en man. Socialt skydd skulle kunna bygga upp motståndskraft mot fattigdom, ändå väljer många styrande att se bort från misären.


I Europa och Centralasien finns inget socialt skydd till 20 % av befolkningen, det är naturligtvis inte tillräckligt, men i Amerika saknar över 40 % av befolkningen socialt skydd, i Asien och Stilla havet, arabstaterna och Afrika är sociala stödet ännu sämre. Mer än 4 miljarder människor globalt saknar fortfarande något socialt skydd, vilket drabbar flickor och kvinnor hårdast. 


Det handlar om könsskillnader i sysselsättningsgrad, kvinnolöner och avsaknad av omsorg av anhöra. Dessutom jobbat kvinnor ofta i informella sektorn, de har tillfälliga jobb och i olika former av deltid och är därför mycket sårbara. 


Det faktum att kvinnor tar på sig huvuddelen av de oavlönade vårdansvaret i hemmen hindrar kvinnor från att få jobb och de lever därför oftare i fattigdom.


Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO), utför kvinnor och flickor 12,5 miljarder timmar med obetalt hem- och omsorgsarbete varje dag, vilket ger dem färre

möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Det är också så att de utsätts för könsrelaterat våld, trakaserier och övergrepp.


Men när kvinnor har möjligheter, tenderar de att investera mer av sina inkomster i sina barn och familjer vilket förbättrar resultaten för hela hushållet.

Anständigt arbete och socialt skyddsnät är de bästa skydden mot fattigdom och därför

avgörande för att minska risken för kvinnors fattigdom under hela livet. 


Stöd till kvinnors ekonomiska egenmakt bereder vägen för ökad jämställdhet och ekonomisk rättvisa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0