Stoppa diskriminerade handelshinder

(null)


Ett av de många möten jag deltog i idag vid FNs kvinnokonferens CSW68 handlade om att handel kan bli en väg för kvinnor att ta sig ur fattigdom. 

Handel kan spela en avgörande roll för att underlätta kvinnors övergång från försörjning till hållbarhet genom att öppna möjligheter för ekonomiskt stärkande och sociala framsteg. I många utvecklingsregioner har kvinnor traditionellt varit engagerade i småskalig affärsverksamhet och självförsörjande jordbruk, med begränsad tillgång till större marknader. Integreringen av dessa kvinnor i globala och regionala värdekedjor skulle göra det möjligt för dem att undkomma fattigdomsfällan och bidra till ekonomin med aktiviteter med högre värde.

Men mycket ofta befinner sig kvinnor inblandade i den informella ekonomin eller försörjningsekonomin för att överleva, och deltar i aktiviteter som kanske inte är i linje med utsikterna att bli en integrerad del av värdekedjorna.


Det är viktigt att hitta flaskhalsarna och se vilka möjligheter som avgör kvinnors förmåga att dra nytta av handel. Det behövs strategiska insatser för att ta itu med de många barriärer som står i vägen för kvinnors aktiva deltagande i värdekedjor. Vi diskuterade metoder för att identifiera viktiga ekonomiska aktiviteter som har större potential att integreras i regionala eller globala värdekedjor, vilket ger vägar för att förändra kvinnors ekonomiska deltagande.

Diskussionen gick ut på att hitta utmaningar som kvinnliga handlare, producenter och småföretagare står inför, för att på så sätt kunna ta itu med frågor för en mer jämställd handel där kvinnor ta plats på ett bättre sätt.


Ann Linde som deltog i panelen var mycket tydlig med hur viktigt det är att identifiera hindren, lyfta upp dem och med gemensamma krafter hitta lösningar för varje problem/hinder. Handelsavtalen mellan länderna måste sluta diskriminera kvinnors kläder, kvinnors utförda arbete i form av varor och tjänster. Vi måste fortsätta arbetet med att att få bort handelshinder och importtullar som är rent diskriminerande mot kvinnor. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0