International Day to End Obstetric Fistula 23 May

(null)

Den 23 maj är det Internationella dagen för att avskaffa obstetrisk fistula. En sådan dag borde vi alla stå eniga för att utrota dessa plågsamma förlossningsskador.

De flesta har aldrig hört talas om fistula, vilket beror på att problemet inte finns i västvärlden utan drabbar fattiga kvinnor på landsbygden inte minst i Afrika.

Obstetrisk fistula, innebär att utdragna och svåra förlossningar skadar vävnaderna i kvinnans underliv. Det uppstår ett hål mellan slidan och urinblåsan, fistlar, mellan slidan och ändtarmen eller mellan både tarm och urinblåsan. Följden blir att urin och avföring läcker kontinuerligt och försätter kvinnan i en outhärdlig social situation. Det är inte ovanligt att kvinnan stöts bort från sin familj p g a lukten av urin och avföring. Ofta går barnets liv inte att rädda, kvinnan riskerar själv sitt liv, och kanske kan hon inte blir gravid igen på grund av de skador som förlossningen medfört.

Arbetet för utrotning av fistulaskador är nödvändig främst genom förebyggande arbete och förbättrad mödravård, men också med kirurgi.

Hamlin Fistulasjukhuset i AddisAbeba har utvecklats till ett specialistsjukhus med fem filialer utspridda i landet och förutom vård arbetar man med prevention och rehabilitering. Vården innebär ingen kostnad för kvinnorna. Sjukhuset utbildar även barnmorskor.

Vi i Stiftelsen Fistulasjukhuset samarbetar för att stoppa plågsamma förlossningsskador. Vi representerar Centerkvinnorna, Fredrika Bremer-förbundet, Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, Liberala Kvinnor, Miljöpartiet de Gröna, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, samt Fredrika Bremer-förbundet och Svenska Kvinnors Vänsterförbund. Vi ser det som en styrka att jobba tillsammans för en bättre tillvaro för kvinnor, i detta specifika fall förlossningsskadade kvinnor i Etiopien.

Stiftelsen Fistulasjukhuset bildades i Sverige år 1988 för att bidra ekonomiskt till fistulasjukhusen i Etiopien. Vi anser att det är en mänsklig rättighet att kvinnor ska få en trygg förlossning, vetskap om och få tillgång till den hjälp som finns. Därför arbetar vi med att sprida kunskapen om sjukhusen och deras arbete och med att samla in pengar för att stödja den viktiga verksamheten.

 Läs mer på www.fistulasjukhuset.org.  Ge en gåva, bli månadsgivare, ge bort ett gåvogram! Bg 900-2965, Swish 1239002965Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0