Berit Ås avslöjade härskartekniker

(null)

Med anledning av Berit Ås bortgång påminns vi säkert alla om hennes fina kunskap i att utmejsla och satte ord på de härskartekniker som allt för många blivit utsatta för. Den norska vänsterfeministen Berit Ås hade en enorm förmåga att nå ut brett globalt och var vass, rolig och generös på en och samma gång.

I min bok Lyft varandra- en guide till halva makten, som även är översatt till engelska med titeln You are needed, har jag ett helt kapitel om härskartekniker. Där ger jag exempel på hur de olika teknikerna används på möten och i andra sammanhang. Det är bra att känna till och belysa dessa tekniker för att få kraft att stå på sig. För trots att de blev avslöjade för mer än 50 år sedan pågår de fortfarande varje dag.

Glöm inte att styrkan får du tillsammans med andra.

 

Här nedan kan du läsa inledningen av kapitel 13 i boken.

 

HÄRSKARTEKNIKER

De fem härskartekniker som Berit Ås, professor i socialpsykologi, identifierade på 1970-talet, gäller än i dag. De handlade om på vilket sätt kvinnor blir behärskade av män och de fem teknikerna är: 

• osynliggörande,

• förlöjligande,

• undanhållande av information,

• dubbelbestraffning, 

• påförande av skuld och skam.

 

Vi måste vara medvetna om att det är kvinnor som grupp som är underordnade männen som grupp. Återigen är det viktigt att betona att det alltså inte gäller alla män och inte heller alla kvinnor för den delen, utan det är strukturellt och finns gott om undantag.

 

Det finns många faror för ledare som inte utvecklas i takt med en föränderlig värld. Gamla tiders ledare som bara kör på i samma hjulspår håller inte längre. Men se upp, det går heller inte att köra på 110 procent månad efter månad bara för att ni tycker att det är så roligt att göra om organisationen. Det finns alltför många chefer som tyvärr bränner ut både sig själva och sin organisation när de går på för hårt. 

Att hitta balansen med tillräcklig styrfart för att driva utveckling med engagemang och delaktighet är svårt, men eftersträvansvärt. Det gäller att utvecklas och vara relevant utan att samtidigt bränna ut sig.

Alla, såväl erfarna som nyrekryterade, är viktiga och det är angeläget att fånga upp vars och ens nivå för att hen ska känna tillit och stimulans. Då måste man vara lyhörd och ha en bra fingertoppskänsla som ledare.

 

 

Läs mer om böckerna på greenkontakten 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0