Förberedande heldag med FBA


(null)

Vi är 14 från Sverige som i nästa vecka ska delta i OSSEs valobservations insats i USA. Vi ska tillsammans med 100 kvinnor och män från OSSEs medlemsländer vara utspridda i de 50 delstaterna. Förutom att läsa på och lyssna på olika USA-poddar har vi utbyte med varandra. Idag har vi en digital heldag för att fördjupa oss ytterligare.

Sedan regeringen beslutat sig för att skicka observatörer är det FBA:s uppgift att utse och förbereda oss. 

Som långtidsobservatörer kommer vi att vara på plats en månad innan presidentvalet den 5 november. Vi ska följa valprocessen från början till slut för att se hur den överensstämmer med den lokala vallagen och internationella åtaganden. Vi observerar till exempel hur medierna rapporterar, hur röstlängderna görs upp och hur kampanjarbetet fungerar.

På valdagen bevakar vi hur det ser ut i vallokalerna; från öppningen av lokalerna till rösträkningen. Vi samlar in uppgifterna för att sedan göra en samlad bedömning av hur valet gått till, som offentliggörs efter valdagen. Till just detta val kommer inga kortidsobservatörer, åtminstone inte i OSSEs regi.

Valet är oerhört intressant och utmanande eftersom det dels påverkar så mycket av resten av världen, både när det gäller export, ekonomi och fredssträvanden. Men också för att det är så olika från stat till stat.

Det är alltså 50 olika vallagar eftersom det finns 50 delstater, dessutom finns det lokala regler inom respektive delstat. En del erbjuder förtidsröstning en del inte osv. 

USA är det enda land där inte den som får flest röster vinner, utan beroende på hur det går i respektive delstat. Det är därför partierna satsar så mycket i de delstater där det väger jämt, de så kallade swingstaterna.

För att kunna rösta måste var och en registrera sig i förväg. Det kan vara 30 mil till en vallokal i vissa delar av landet, det är alltså väldigt olika förutsättningar. 

Fortsättning följer…. 



Kommentarer
Postat av: Tjia Torpe

Vilket spännande och viktigt uppdrag. Jag åker, tillsammans med Arenagruppen, till USA 30 okt till 7 nov, för att vara med om valet.
Vi kommer mest att vara i Washington och valvaka på ambassaden. Vad ska vi hålla ögonen på? Berätta under resans gång🤗
Allt gott
Tjia 🌞

2024-09-27 @ 13:42:23
Postat av: Monica

Ja Tjia, det blir verkligen ett mycket intressant val. Kul att ni ska dit. Vi kan hålla kontakten

2024-09-27 @ 14:13:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0