Lite information om valdeltagandet i USA


(null)

USA är ett mycket polariserat land, mycket står på spel i den infekterade presidentvalskampanjen.

Valdeltagandet i USA brukar tyvärr vara väldigt lågt. Trots att "bara" 67% av de röstberättigade röstade i presidentvalet 2020 var det ändå det högsta valdeltagande på länge ungefär 66,8 %. Detta motsvarade cirka 158,4 miljoner röster av de uppskattningsvis 239 miljoner röstberättigade amerikanerna. Enligt uppskattningar röstade cirka 47,2 % av de totala rösterna, eller omkring 75 miljoner män. Kvinnorna stod för cirka 52,8 % av de totala rösterna, eller omkring 83 miljoner kvinnor. Kvinnor hade alltså en högre andel av valdeltagandet än män.


Valdeltagandet skilde sig också mycket mellan olika etniska grupper. Ca 71 % av röstberättigade vita amerikaner deltog i valet. Menas c 62 % av röstberättigade afroamerikaner deltog.

När det gäller Latinamerikaner (Hispanic/Latino) röstade ca 53 % av de röstberättigade. Och ca 59 % av röstberättigade asiater deltog med sin röst. 


Dessa siffror visar på en högre grad av deltagande bland vita väljare, men också en ökning i valdeltagande från tidigare val i flera minoritetsgrupper, särskilt bland latinamerikaner och asiater.


Det är stor skillnad i valdeltagande mellan olika delstater samt mellan stad och landsbygd 

Valdeltagandet varierar kraftigt beroende på delstat, ofta på grund av skillnader i valadministration, röstningslagar, politisk kultur och demografiska faktorer. Några av de delstater med högst valdeltagande i 2020 års presidentval var: Minnesota: med nästan 80 %, Colorado: 76,41 %, Maine: 75,32 %, Washington: 75,23 % och Wisconsin: 72,35 %

Delstater med lägre valdeltagande var Arkansas: 55,54 %, Oklahoma: 55,00 % och Hawaii: 57,55 %. 

Skillnaderna kan delvis förklaras av hur lätt eller svårt det är att rösta i olika delstater och alla delstater har sina egna regler och lagar att följa. Till exempel har delstater som Oregon och Washington poströstning som standard, vilket har lett till högre valdeltagande.


Det finns också skillnader i valdeltagande mellan stadsområden och landsbygdsområden. Generellt sett tenderar stadsområden att ha högre valdeltagande än landsbygdsområden, vilket kan bero på flera faktorer: Tillgänglighet: I städer finns ofta bättre tillgång till röstlokaler och mer information om röstningsprocessen. Men också på utbildning och inkomster. Stadsbor har ofta högre utbildningsnivåer och inkomster, det är faktorer som historiskt har varit kopplade till högre valdeltagande. Det kan också bero på politiskt engagemang. I landsbygdsområden, där politiska resultat ofta är mer förutsägbara (t.ex. stark republikansk dominans i många fall), kan väljare känna mindre motivation att rösta.

Å andra sidan, även om valdeltagandet på landsbygden ofta är lägre, har landsbygdens väljare en stark politisk röst, särskilt i glesbefolkade delstater som har överrepresentation i USA:s senat och elektorskollegiet i presidentvalet.


Sammanfattningsvis: Städer har ofta högre valdeltagande än landsbygden, och delstater med enklare röstningsprocesser eller politiskt konkurrensutsatta val har vanligtvis högre valdeltagande än andra delstater.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0