Nu är skolpolitiken färdigbehandlad för den här gången

Det blev en mycket lång debatt med många inlägg. Jag kan nämna några områden där vi satte ned foten.  I de politiska riktlinjerna betonade kongressen behovet av en modern gymnasial lärlingsutbildning där en större del av utbildningen genomförs i arbetslivet. Socialdemokraterna vill att yrkesutbildningen bättre ska svara mot yrkeslivets behov. Regionala samverkansprojekt mellan kommuner, branscher och fackföreningar ska uppmuntras.
Kongressen avvisade efter votering med röstsiffrorna 176 mot 157 förslaget att införa nationella prov från tredje klass. Varje elev redan i första klass få en individuell utvecklingsplan som utvärderar och följer upp den enskilde elevens utveckling tillsammans med lärare och föräldrar.
 Socialdemokraterna beslutade efter en lång debatt på kongressen att kommunernas inflytande vid etablering av friskolor ska förstärkas väsentligt. Segregationsrisker ska särskilt beaktas när en fristående skola ska godkännas….
Just nu är det kultur, media och folkbildning på dagordningen. Efter det kommer näringslivsfrågor och regionalpolitik där är det redan över 100 talare anmälda. Jag vet alltså vad jag ska göra i natt…
Monica.nu

läs också sap.se och kongressbloggen.se


Nalin och Göran

Nalin och Göran
S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul har just nu en stämbandsinflamation därför kan hon inte prata.
Hon får avända kroppsspråket istället, vilket hon gör här mycket tydligt


ska studiebidraget höjas när barnbidragets?

Just nu pågår voteringar om första delen av utrikespolitiken. Men samtidigt seglar de upp en ny fråga i korridorerna. - Barn är barn tills de är 18 år, varför ska inte studiebidraget höjas? - Det blir inte billigare när barnen fyllt 16 år snarare tvärt om. Skor, kläder, läderstövlar, nöjen allt är jätte dyrt! - Vi barnfamiljer får det jätte tufft på sommaren när studiebidraget inte betalas ut. DEt är några av de irriterade inlägg jag hör inför debatten om skolan och barnens uppväxtvillkor. Om det blir en stor fråga på kongressen vet jag inte ännu, vi får se


Monica.nu

Nya planen för äldrepolitiken


 Bättre vård och omsorg till multisjuka, rätt till ett bra boende, nationell likvärdighet i äldreomsorgen är några av huvudområdena i den nationella handlingsplanen som Ylva Johansson presenterade i sitt inledningsanförande till äldrepolitiken. Totalt satsas 10 miljarder kronor under en 10-års period på att förbättra situationen för de äldre.
Här är de fem huvudområdena för en bättre äldrepolitik som hon beskrev:
1. Bättre omvårdnad om de som är mest sjuka.
2. Rätt till ett bra boende
3. Nationell likvärdighet och lokal utveckling
4. Förebyggande arbete
5. Personalen
Utmärkt tycker jag som tänker jobba för att Skaraborgs äldrevård ska ta in dessa frågor i det fortsatta arbetet.
Men nu ska det bli breakdans i caféet det får jag inte missa, vi hörs

Monica.nu

Kålle en av de duktiga mötesordförandena

Kålle en av de duktiga mötesordförandena

Karl-Petter Torwaldsson gör inte bara bra utredningar om hur fler pappor ska ta större ansvar för sina barn. Han är också just nu en av ordförandena på den spännande s-kongressen i Malmö


porrklubbs skämt på kongressen, är det kul?

Porrklubbs skämt på kongressen, är det kul?

När det finns män som skojar om att de ska gå på porrklubb, gubbar som vill att vi kvinnor ska bli förbannande för att de säger att

–        Nu ska vi gå på porrklubb.. HA, HA, HA, HA,

Då blir man egentligen bara matt över att denna gubbsjukestruktur finns kvar i en feministisk rörelse. Samtidigt är det tragiskt att sådana här uttryck ska förväntas vara roliga. Porrklubbar bär med sig förtryck, underordning, svarta pengar, sjukdom, förnedring det är svårt att se vad det som är roligt med det. Men min kompis fann sig i situationen

–        Visst du kan ju titta på sådant som du inte längre klarar av.

För hur ska skämten om porrklubbar annars bemötas?


Monica.nu


samklang eller konflikt på s-kongressen?

Ska det bli konflikt eller samförstånd som blir bilden av socialdemokratiska kongressen, det återstår att se. För att låta alla kongressombud få argumentera för sin sak och se om det gick att förena ett antal yrkanden ordades 12 temagrupper med olika ansvarsområden. Allt från socialpolitik, försäkringar, infrastruktur, äldreomsorg, skolpolitik och utrikes och säkerhetsfrågor. Jag deltog i gruppen "konkurrera med kunskap inte med låga löner". Vi diskuterade allt från vägar och järnvägar, storstad och landsbygd, näringspolitik och regionalutveckling.
Ulrica Mässing och Tomas Östros fick sedan uppdrag att diskutera vidare med de ombud som yrkade väldigt olika. På måndag eftermiddag kommer de frågorna upp i plena. I övrigt är det fullt ös i de intill liggande utställningsmontrarna. Debatt, utfrågningar, sång, musik, teater, LO-café är bara exempel på utbudet som man kan ägna sig åt när man vill ta en paus i att följa debatten inne i kongresshallen.

Monica.nu

medarbetare beredda på att jobba för bra beslutsunderlag

medarbetare beredda på att jobba för bra beslutsunderlag


på scenen

på scenen


Kongressen har startat

Kongressen har startat

Japp så var då den fantastiska kongressen igång. Socialdemokratiska partikongressen i Malmö som så många har sett fram emot. För egen del tycker jag kongress är fantasiskt roligt och intressant att delta på. Storm och strid, liv och lust, glädje och gemenskap. Vi ska sätta ned foten i många frågor och vi ska ta avstamp inför valet. Kan det bli bättre ? ja det skulle vara om jag kunde få äta middag nu.

På bilderna syns det nyvalda presidiet, Tomas Eneroth, Lena Hallengren, Annika Nilsson, Ulla Lindkvist och Jörgen Linder. Dessutom syns ”arbetarna” på stegen Anders Lindberg och Anders Selin med flera

Monica

kongresspresidiet

kongresspresidiet


Påväg till Töreboda

Tisdagmorgon ska jag besöka personal och barn på en förskola i Töreboda. Det ska bli både intressant och kul. Socialdemokraterna i Töreboda har ordnat besöket som är ett led i Sverigeturnén. Just nu besöker vi Socialdemokrater samtliga landets kommuner. Vi lyssnar, debbaterar, berättar om vår politik och tar med synpukter till partikongressen .
Visserligen är vi ute väldigt ofta på företagsbesök, träffar människor där de finns på sina jobb eller på någon föreningen. Men det har varit extra kul med Sverigeturnén eftersom vi har träffat äldeomsorgspersonal, äldre, barn, lärare, barnskötare, metallare, industriarbetare. Alla har skickat med sina budskap om vad det tycker är bra och dåligt med Sverige idag.
På fredag besöker jag playwoodfabriken i Otterbäcken. Det blir mitt sista besök innan kongressen som startar i Malmö på lördag. Det ska bli fantastikst att vara med där.

Vi hörs

läs med på
Monica.nu


Världens bästa biståndsminister Carin Jämtin

Världens bästa biståndsminister Carin Jämtin besökte oss Skaraborgska socialdemokrater i Skara på söndag eftermiddagen i Skara. Hon gav oss extra energi och fler argument om socialdemokratisk politik. Hon kommenterade det faktum att det är väldigt långt till valet och att valrörelsen ser ut att ha startat väldigt tidigt den här gången. Vi har äntligen fått en politisk motståndare och de började tidigt ladda. Kanske började de en aning för tidigt för att orka ända fram till valet. Det vet vi inte ännu. De som redan har räknat ut oss har räknat fel. Efter denna fantastiska helg – vet vi att allt kan hända. Det kan bli mellan 4 – 9 partier i Riksdagen efter den 17 september 2006. Alla uppstickare gör det extra intressant och ovisst.
Vi går till val på vår politik, den Svenska välfärdsmodellen. Fler jobb både i offentliga sektorn och i företagen. Bra företagsklimat, ordning och reda på ekonomin så att det är fortsatt låg ränta. Högskolesatsningar, plusjobb som ger guldkant på tillvaron för de äldre och ger långtidsarbetslösa chansen att komma tillbaks till jobbet, färre sjukskrivingar och trygghet även om du blir av med jobbet eller blir sjuk. Det är några av hörstenarna i valplattformen. Carin Jämtin fick frågor om hur det skulle bli om moderaterna fick igenom sitt förslag med sänkt bistånd med 8 miljarder. Hon fick frågor om tandvårdsreformen, om jämställdhet och om partikongressen. Klart att hon är orolig för AIDS bekämpningen och fattigdomsbekämpningen om det skulle bli en borgerlig regering. Klart att hon är orolig för de ökade klyftor och lägre löner som det kan innebära med högeralliansens politik. Hon peppade oss dock så pass mycket att vi kommer att se till att vi vinner valet.
Vi Skaraborgare kommer att vara väl förberedda för valrörelsen. Trygghet, jobb, framtidstro är några av nyckelorden för oss Socialdemokratiska Skaraborgare.

Läs mer
Monica.nu

Häpnadsväckande Rappakalja

- Nu ska jag chocka Monica Green och berätta att vi också vill satsa på Skövde högskola. Så började Cecilia Widegren ett inlägg på Radio Skaraborg idag. Hon fortsatte med att säga att jag borde ta reda på den nuvarande politikens och inte den som var förut. Hon syftade väl på utbyggnaden på 80-talet av Högskolor i hela landet, hur moderaterna då stretade emot. Hur de ville konservera allt till de större universiteten. De var rädda för att "vem som helst skulle utbilda sig". Moderaten Per Unckel uttryckte deras förakt med att påstå att Högskolorna ute i landet blir bygdehögskolor.

Sanningen har ju blivit den, att tack vare de små och medelstora Högskolorna har vi höjt utbildningsnivån i hela landet. Fler från studieovana hem läser vidare, fler kvinnor, fler studenter med utländsk bakgrund har kunnat rekryteras och så vidare.
OK, sagt och gjort direkt efter radiosändningen tog jag reda på fakta. Moderaterna säger nej till utbyggnaden av landets högskolor. Att moderaterna säger nej till socialdemokraternas högskolesatsning. Där står svart på vitt att de vill minska antalet platser på högskolan i Skövde med 230 platser, att de vill dra ner resurserna med 16 miljoner på Skövde Högskola.
Man tar sig för pannan över detta slag mot Skövde som moderaterna vill genomföra. Att Cecilia Widegren i radion skryter med att de "visst vill satsa på Högskolan i Skövde" är antingen okunskap eller så vill hon föra lyssnarna bakom ljuset. Båda alternativen är att beklaga. Visst chockade hon mig med sin Rappakalja, men antagligen bara att vänja sig. Moderaterna säger en sak och menar en annan.

 

Monica.nu


Lotta Brommé intervjuar mig om trafikutskottets roll i vägsatsningarna

Lotta Brommé intervjuar mig om trafikutskottets roll i vägsatsningarna
På bilden syns också: Hans Aronsson från Västragötalands regionen,som varit med och betalt räntan på
lånet som Skövde kommun tagit Tord Gustavsson kommunalråd, Skövde och Per-Erik Winberg vägverksdirektör i Väst

Nya 26an loppet

Nya 26an loppet

Här startar vi löpningen i samband med invigningen av förbifart Skultorp, 2000 deltagare springer i den 300 meter långa tunneln,  springer på den nya fina vägen bort mot Borgunda. Det var motvind men sedan vände vi och sprang i medvind tillbaks in i tunneln och i mål. Man måste ju klara av motvinden för att få känna medvinden även i andra samanhang. 10 km tog mig 56 minuter läs resultatet på http://www.ifkskovde.net/

Monica

dopp i vättern

dopp i vättern

Utmanad av Pierre Rydén på juldopp i Vättern
När jag i samband med Sverigeturnén besökte Hjo den 30 september blev jag överrumplad över en kul utmaning. Utöver de företagsbesök och insamlande av synpunkter om företagsklimatet som jag fick vara med om blev jag utmanad. Det var kommunpolitikern, socialdemokraten Pierre Rydén som utmanade mig på vinterbad. - Vågar du komma tillbaks hit i samband med julmarknaden den 26 november, frågande han. Jag vill inte fega ur en sådan kul grej så jag svarade ja. På bilden syns att vi doppar tårna, det var kallt så hur blir det om två månader? Vad tror du? Tror du att jag vågar hoppa i Vättern i advent?

Monica.nu



RSS 2.0