Lite information om valdeltagandet i USA


(null)

USA är ett mycket polariserat land, mycket står på spel i den infekterade presidentvalskampanjen.

Valdeltagandet i USA brukar tyvärr vara väldigt lågt. Trots att "bara" 67% av de röstberättigade röstade i presidentvalet 2020 var det ändå det högsta valdeltagande på länge ungefär 66,8 %. Detta motsvarade cirka 158,4 miljoner röster av de uppskattningsvis 239 miljoner röstberättigade amerikanerna. Enligt uppskattningar röstade cirka 47,2 % av de totala rösterna, eller omkring 75 miljoner män. Kvinnorna stod för cirka 52,8 % av de totala rösterna, eller omkring 83 miljoner kvinnor. Kvinnor hade alltså en högre andel av valdeltagandet än män.


Valdeltagandet skilde sig också mycket mellan olika etniska grupper. Ca 71 % av röstberättigade vita amerikaner deltog i valet. Menas c 62 % av röstberättigade afroamerikaner deltog.

När det gäller Latinamerikaner (Hispanic/Latino) röstade ca 53 % av de röstberättigade. Och ca 59 % av röstberättigade asiater deltog med sin röst. 


Dessa siffror visar på en högre grad av deltagande bland vita väljare, men också en ökning i valdeltagande från tidigare val i flera minoritetsgrupper, särskilt bland latinamerikaner och asiater.


Det är stor skillnad i valdeltagande mellan olika delstater samt mellan stad och landsbygd 

Valdeltagandet varierar kraftigt beroende på delstat, ofta på grund av skillnader i valadministration, röstningslagar, politisk kultur och demografiska faktorer. Några av de delstater med högst valdeltagande i 2020 års presidentval var: Minnesota: med nästan 80 %, Colorado: 76,41 %, Maine: 75,32 %, Washington: 75,23 % och Wisconsin: 72,35 %

Delstater med lägre valdeltagande var Arkansas: 55,54 %, Oklahoma: 55,00 % och Hawaii: 57,55 %. 

Skillnaderna kan delvis förklaras av hur lätt eller svårt det är att rösta i olika delstater och alla delstater har sina egna regler och lagar att följa. Till exempel har delstater som Oregon och Washington poströstning som standard, vilket har lett till högre valdeltagande.


Det finns också skillnader i valdeltagande mellan stadsområden och landsbygdsområden. Generellt sett tenderar stadsområden att ha högre valdeltagande än landsbygdsområden, vilket kan bero på flera faktorer: Tillgänglighet: I städer finns ofta bättre tillgång till röstlokaler och mer information om röstningsprocessen. Men också på utbildning och inkomster. Stadsbor har ofta högre utbildningsnivåer och inkomster, det är faktorer som historiskt har varit kopplade till högre valdeltagande. Det kan också bero på politiskt engagemang. I landsbygdsområden, där politiska resultat ofta är mer förutsägbara (t.ex. stark republikansk dominans i många fall), kan väljare känna mindre motivation att rösta.

Å andra sidan, även om valdeltagandet på landsbygden ofta är lägre, har landsbygdens väljare en stark politisk röst, särskilt i glesbefolkade delstater som har överrepresentation i USA:s senat och elektorskollegiet i presidentvalet.


Sammanfattningsvis: Städer har ofta högre valdeltagande än landsbygden, och delstater med enklare röstningsprocesser eller politiskt konkurrensutsatta val har vanligtvis högre valdeltagande än andra delstater.


Förberedande heldag med FBA


(null)

Vi är 14 från Sverige som i nästa vecka ska delta i OSSEs valobservations insats i USA. Vi ska tillsammans med 100 kvinnor och män från OSSEs medlemsländer vara utspridda i de 50 delstaterna. Förutom att läsa på och lyssna på olika USA-poddar har vi utbyte med varandra. Idag har vi en digital heldag för att fördjupa oss ytterligare.

Sedan regeringen beslutat sig för att skicka observatörer är det FBA:s uppgift att utse och förbereda oss. 

Som långtidsobservatörer kommer vi att vara på plats en månad innan presidentvalet den 5 november. Vi ska följa valprocessen från början till slut för att se hur den överensstämmer med den lokala vallagen och internationella åtaganden. Vi observerar till exempel hur medierna rapporterar, hur röstlängderna görs upp och hur kampanjarbetet fungerar.

På valdagen bevakar vi hur det ser ut i vallokalerna; från öppningen av lokalerna till rösträkningen. Vi samlar in uppgifterna för att sedan göra en samlad bedömning av hur valet gått till, som offentliggörs efter valdagen. Till just detta val kommer inga kortidsobservatörer, åtminstone inte i OSSEs regi.

Valet är oerhört intressant och utmanande eftersom det dels påverkar så mycket av resten av världen, både när det gäller export, ekonomi och fredssträvanden. Men också för att det är så olika från stat till stat.

Det är alltså 50 olika vallagar eftersom det finns 50 delstater, dessutom finns det lokala regler inom respektive delstat. En del erbjuder förtidsröstning en del inte osv. 

USA är det enda land där inte den som får flest röster vinner, utan beroende på hur det går i respektive delstat. Det är därför partierna satsar så mycket i de delstater där det väger jämt, de så kallade swingstaterna.

För att kunna rösta måste var och en registrera sig i förväg. Det kan vara 30 mil till en vallokal i vissa delar av landet, det är alltså väldigt olika förutsättningar. 

Fortsättning följer…. 



2024 Supervalår

(null)


I år har det varit och är många val på gång. Det är i stort sett halva jordens befolkning som har möjlighet att rösta i år. Det gäller flera av världens folkrikaste stater så som Indien, USA, Indonesien, Pakistan, Bangladesh, Rwanda, Storbritannien, Mexiko, liksom i vi inom EU som röstade till Europaparlamentet i början på sommaren. 

Att så många kan rösta beror på att det samma år hålls nationella samtidigt som lokala val så som vissa delstatsval i Tyskland.

Men i flera länder är den demokratiska utvecklingen under stark press och världen har de senaste 15 åren sett en tillbakagång av demokrati till förmån för ökning av länder med autokratiska styren. Idag lever över 70% av världens befolkning i samhällen med begränsade mänskliga fri- och rättigheter. Detta gör valobservationsinsatser ännu viktigare för att värna om demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Jag har förmånen att få vara internationell valobservatör.

Vi övervakar valprocesser för att säkerställa att de genomförs rättvist och transparent enligt internationella standarder och nationella lagar. Vi kan identifiera utmaningar och rekommendera förbättringar till kommande val, och observatörernas närvaro bidrar även till att öka valets legitimitet: när en valprocess övervakas av internationella aktörer ökar förtroendet för att resultatet verkligen speglar folkets vilja. Det stärker tilltron till valresultatet, både inom landet och internationellt, vilket i sin tur bidrar till politisk stabilitet. Vi sammanställer de observationer vi iakttagit och listar rekommendationer som leder till förbättringar. 

Jag var t.ex valövervakare i Serbien för några år sedan. Sedan dess har de tydliggjort regler för kampanjfinansiering och förbättrat utbildning för röstmottagare och stärkt mandatet för valmyndigheter. Men det finns många fler exempel. Jag upplever själv att kvinnors möjligheter och kvinnors rättigheter att rösta självständigt blir tydligare när vi internationella observatörer är på plats.

Nu pågår en mycket intensiv och hetsig valkampanj i USA inför presidentvalet den 5 november.

I nästa vecka åker jag dit, vi är 14 Svenskar som på uppdrag av Folke Bernadotteakademin ska ingå i OSSEs observation tillsammans med 100 andra från OSSEs medlemsländer.

Jag kommer att blogga om mitt uppdrag, så följ mig gärna här och i sociala medier. 


Berit Ås avslöjade härskartekniker

(null)

Med anledning av Berit Ås bortgång påminns vi säkert alla om hennes fina kunskap i att utmejsla och satte ord på de härskartekniker som allt för många blivit utsatta för. Den norska vänsterfeministen Berit Ås hade en enorm förmåga att nå ut brett globalt och var vass, rolig och generös på en och samma gång.

I min bok Lyft varandra- en guide till halva makten, som även är översatt till engelska med titeln You are needed, har jag ett helt kapitel om härskartekniker. Där ger jag exempel på hur de olika teknikerna används på möten och i andra sammanhang. Det är bra att känna till och belysa dessa tekniker för att få kraft att stå på sig. För trots att de blev avslöjade för mer än 50 år sedan pågår de fortfarande varje dag.

Glöm inte att styrkan får du tillsammans med andra.

 

Här nedan kan du läsa inledningen av kapitel 13 i boken.

 

HÄRSKARTEKNIKER

De fem härskartekniker som Berit Ås, professor i socialpsykologi, identifierade på 1970-talet, gäller än i dag. De handlade om på vilket sätt kvinnor blir behärskade av män och de fem teknikerna är: 

• osynliggörande,

• förlöjligande,

• undanhållande av information,

• dubbelbestraffning, 

• påförande av skuld och skam.

 

Vi måste vara medvetna om att det är kvinnor som grupp som är underordnade männen som grupp. Återigen är det viktigt att betona att det alltså inte gäller alla män och inte heller alla kvinnor för den delen, utan det är strukturellt och finns gott om undantag.

 

Det finns många faror för ledare som inte utvecklas i takt med en föränderlig värld. Gamla tiders ledare som bara kör på i samma hjulspår håller inte längre. Men se upp, det går heller inte att köra på 110 procent månad efter månad bara för att ni tycker att det är så roligt att göra om organisationen. Det finns alltför många chefer som tyvärr bränner ut både sig själva och sin organisation när de går på för hårt. 

Att hitta balansen med tillräcklig styrfart för att driva utveckling med engagemang och delaktighet är svårt, men eftersträvansvärt. Det gäller att utvecklas och vara relevant utan att samtidigt bränna ut sig.

Alla, såväl erfarna som nyrekryterade, är viktiga och det är angeläget att fånga upp vars och ens nivå för att hen ska känna tillit och stimulans. Då måste man vara lyhörd och ha en bra fingertoppskänsla som ledare.

 

 

Läs mer om böckerna på greenkontakten 


RSS 2.0