upprop för fler kvinnliga chefer

Männen dominerar i västsvenska kommuner- Bara manliga toppchefer i tio västsvenska kommuner

 

I förra veckan presenterade Göteborgs Posten en kartläggning av den ojämlika maktfördelningen mellan män och kvinnor på chefspositioner i de västsvenska kommunerna.

När nyheten når S-kvinnor, är många samlade på Gotland under politikerveckan och ovanligt många av de deltagande är S-kvinnor från Västsverige.

Uppgifterna om den ojämlika fördelningen i maktpositionerna tas emot med bestörtning.

 

- Att det var illa visste vi, men inte att det var så här illa.

 

Enligt kartläggningen visar det sig att 350 av 468 förvaltningschefer i de 55 kommunerna i Västsverige är män. Tre fjärdedelar av cheferna för kommunala förvaltningar i Västra Götaland och Halland är män. Över hälften av de kvinnliga förvaltningscheferna arbetar inom kultur, social verksamhet eller skola. Tio kommuner har inte någon enda kvinnlig förvaltningschef.

 

Flera av Västsveriges kvinnor har nu skrivit på ett upprop riktat mot de västsvenska kommuner som inte har kvinnliga chefer.

 

- Vi kräver en rejäl skärpning i kommunerna, säger det gemensamma uppropet bland S-kvinnor mot den orättvisa chefsfördelningen.

 

Undersökningen visar också hur stor andel kvinnor som innehar posterna som kommunalråd eller gruppledare i landets 290 kommuner. Moderaternas andel är 26 procent, socialdemokraternas 36 procent. Både bland moderata och socialdemokratiska ledande kommunpolitiker är kvinnorna kraftigt underrepresenterade.

 

De tio västsvenska kommunerna med enbart manliga förvaltningschefer är Falkenberg, Uddevalla, Lysekil, Tanum, Munkedal, Alingsås, Skara, Grästorp, Hjo och Gullspång.


På plats i Almedalen

På plats i Almedalen

Partisekreterare Marita Ulvskog höll ett ideologiskt och bra tal på onsdagkvällen

Smärta och sorg över de drabbade i London

 

Det fruktansvärda har inträffat igen. Terrorismen slår till i ett folkfyllt London.

Det är hemskt och avskyvärt. Vi vill ha ett öppet samhälle, vi vill ha fria, trygga lyckliga människor. Just nu känns den strävan än mer angelägen i hela världen.

På Gotland där jag befinner mig blev stämningen omedelbar låg, seminarier ställdes in och manifestationer mot våldet ordnandes i stället.

Just nu känns det dystert, men vi måste visa att samhället ska leva vidare.

 

www.monica.nu


Heja Sverige

Debatten fortsätter om hur vi ska klara att ha god service, jobb och trygghet trots att företag flyttar, människor resor och gods förflyttas runt hela i hela världen. Socialdemokraterna som hade sin dag i Almedalen under onsdagen, genomförde många seminarier som handlade om just dessa tuffa utmaningar. Jobben stod i fokus. Att vi har många livaktiga företag och att kommuner har möjlighet att anställa för god kvalité i vården och i skolan är oerhört viktigt. Därför måste vi hela tiden se till så att vi klarar oss i konkurrensen, har fortsatt bra villkor och ordning i ekonomin. Dessutom behövs trygga människor, för trygga män och kvinnor vågar mer. Man ska inte behöva gå från sitt hus om man blir arbetslös eller sjuk. Därför blev "trygghet i förändring" blev ett begrepp här på Gotland.

Jag var med om något oerhört roligt när Public Service serverade politisk satir i Wisby Hotells trädgård. Med mycket humor och satir underhöll Public Service gänget, kända från radioprogrammet "Godmorgon, världen!". I allmänhetens tjänst sammanfattade och kåserade Erik Blix, Mattias Konnebäck samt imitatörerna Göran Gabrielsson och Rachel Mohlin. Det blev många skratt när de drog sketcher om Maud Olofssons hurtighet, Göran Perssons överlägsenhet och moderaternas försök att klättra upp ur högerbunkern till att bli allmänt populära.

Jag kan försäkra att oavsett vilket parti eller vilken politisk uppfattning åskådarna hade så skrattade vi både gott och länge. Å visst hjälper det mycket att kunna se det humoristiska i tillvaron. Ett gott skratt förlänger livet, dessutom vill jag tillägga att det är betydligt lättare att lösa utmaningar om man är på gott humör.

Ett strålande gott humör var Marita Ulvskog på när hon talade. Många frågar varför Göran Persson inte var här. Jag för min de tycker det är personfixering från media. Att det finns fler duktiga män och kvinnor som kan tala och samtala ser jag som en styrka.

Nu ska jag ner till stranden för att se om det går att bada

Simma lugnt, vart ni än befinner er

www.monica.nu


debatt om övergödning i Östersjön

Det finns en viss smolk i glädjebägaren över det fina vädret. Sommarvärme gör att risken för kraftig algblomning i Östersjön nu ökar. Jag har deltagit på politikerveckan här på Gotland i många år och är van vid att algblomningen tar fart i sommarvärmen men nu är det extremt. I år startade blomningen betydligt tidigare än normalt. Övergödningen med vattnets rekordhöga fosforhalter leder till cyanobakterieblomningar inte bara här norr och öster om Gotland utan också utanför den baltiska kusten och vid Finska vikens inlopp.

Mina morgondopp får jag med andra ord göra med viss försiktighet i år. Men det berör inte bara mig utan alla människor och industrier i och runt Östersjön.

De ekonomiska konsekvenserna av globaliseringen är idag några av de mest debatterade frågorna i Europa. Konsekvenserna har mycket stor betydelse för utvecklingen i Sverige. Därför pågår en livaktig diskussion om vad som sker i världsekonomin och hur utvecklingen hänger samman med vardagen i Sverige, som företagsflytt och fler utländska investeringar. Seminarium syftar till att synliggöra trender i världsekonomin, i den globala ekonomiska politiken och hur Sverige kan agera i det nya sammanhanget, med EU och andra politiska arenor som verktyg.

På ett annat seminarium beskrev Annika Björk, Rikskvinnocentrum, våldet mot kvinnor som tyvärr finns i alla länder och i alla samhällsskikt. VI måste med andra ord se till så att kvinnor vågar säga ifrån och visa med avsky från samhälletssida att vi inte ställer upp på den förnedring och våld som vissa kvinnor utsätts för.

Alla både män, kvinnor, pojkar och flickor ska ha makt över den egna kroppen.

Tisdagen var moderaternas stora dag i Almedalen. Onsdagen är socialdemokraternas tur med Marita Ulvskog i spetsen. Det handlar om jobben, tryggheten och ekonomin.

Det är fortfarande mycket roligt att intressant att få ta del av spännande utmaningar för framtiden.

www.Monica.nu


Strålande sol även på Gotland

 Dessutom lyser solen över debattglada människor i Almendalen. Ett intressant seminarie som skattebetalarnas förening står för är den de kallar Tvekamp om ”Sverige år 2020”
Där två debattlag drabbar samman i en diskussion kring framtidens utmaningar och hur Sverige behöver utvecklas för att kunna möta dem. Där Skattebetalarnas förening och Timbro debatterar mot Socialdemokratiska Studentförbundet och Byggnadsarbetarförbundet

 

Det är kittlande att titta in i framtiden. Ofta lär man sig mycket av att titta 15 år tillbaka i tiden för att förstå att mycket kommer att förändras 15 år framåt i tiden. Det har hänt otroligt mycke på de senaste 15-20 åren. Inom läkarkonsten, forskningen och teknikutvecklingen för att nämna några. Att alla skulle gå omkring med var sin telefon i fickan var det få som trodde. Att vi nu också läser mejl i telefonen och surfar på Internet helt trådlöst är exempel på att utvecklingen inte kommer att stanna av. Det gäller att göra något bra av det och se till att alla som vill får tillgång. Så att inte klyftorna ökar. Utvecklingen går också oerhört snabbt mot globaliseringen, på gott och ont. Vi kan förflytta oss runt jordklotet, köpa varor från hela världen till rimliga priser. Men vad för det med sig i form av luftföroreningar och kan det leda till lönedumping och mindre trygghet? Ja, det kan det om vi inte ser problemen och bara vill sopa dem under mattan. På tisdag ordar socialdemokraterna sitt traditionella ekonomiska seminarium med Finansminsiter Per Nuder i spetsen med titeln:
Bridges over troubled waters -hur möter vi de globala utmaningarna? Deltar gör också Gordon Brown, finansminister, Storbritannien. Karolina Ekholm, Docent, Handelshögskolan i Stockholm, Helle Thorning-Schmidt, Ordf Danmarks socialdemokratiska parti Det ska bli spännande.

 

Tisdagkväll är också intressant i Almedalen för då talar moderaternas ledare Fredrik Reinfelt. Klart jag ska lyssna på honom.

 

 

Monica Green (s) just nu Goltlandskrönikör

Gotlands krönika

På väg till Politiker veckan på Gotland

Vad har Göran Hägglund och jag gemensamt? Ja förutom samhällsintresset, beger sig båda från Skövde till Gotland. Kd hade sitt Riksting i ett soligt Skövde i helgen och det är kd som är först ut på plan i Almedalen. Jag åker dit för att som vanligt följa debatter, ta del av seminarier och lyssna på intressanta talare. Där möts samhällsintresserade kvinnor och män från föreningslivet, politiken, facket och näringsliv. Det ska bli mycket stimulerande.

Almedalsveckan, som går av stapel 3-9 juli, slår rekord även i år i antalet arrangemang. Närmare 250 arrangemang är hittills listade, och det är en ökning med över 100 programpunkter jämfört med 2004.

Årets Almedalsvecka bjuder på stor bredd och många nya aktörer. Samliga riksdagspartier deltar såväl som Vägval vänster, Junilistan och Feministiskt Initiativ. Cirka 175 journalister har hittills ackrediterat sig. Det är alltså en stor mediebevakning.

Under måndagen är det Miljöpartiet med Maria Wettersrand i spetsen som har huvudanförandet men många andra spännande debatter pågår under dagen. För att nämna några :

- Konsten att spara 1000 kr på elräkningen. Vattenfall mfl. presenterar matnyttiga energispartips för hus och hem.

- Avskaffa oljeberoendet - biobränsle som framtidens drivmedel. Det seminariet leds av språkröret Peter Eriksson.

Tomas Bodström deltar ett seminarie om -  Är rättvisan blind? - Jämställdhet & mångfald inom polis och rättsväsende.

 - Hur kan Sverige stärka sin position i världen? Idag råder en knivskarp internationell konkurrens. Flera miljarder människor i Asien är en del av den globala ekonomin. Det innebär både hot och möjligheter.

- Nalin Pekul talar under rubriken kvinnors makt över sina liv på S-kvinnors arrangemang på Björkhaga pensionat. S-kvinnor har tradition i att ordna en sprängfylld vecka med utmanande workshops. Det är också därför som jag och min kollega Carina Ohlsson från Lidköping åkt till Gotland varje år vid den här tiden.

Monica

Monica

IT-proppen

Eftersom jag varit med och förhandlat fram IT propositionen kändes det extra kul att få presentera den på Gothia Science Park, teknikparken vid Högskolan i Skövde.
Från IT-politik för samhället till en politik för IT-samhället
” Sverige ska vara ett hållbart informationssamhälle för alla”
Män och kvinnor, unga och gamla och att alla delar av landet ska ges tillgång till modern IT-infrastruktur och samhällsnyttiga e-tjänster för att förenkla vardagen och förbättra livskvaliteten. Politiken ska genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv.
Delmål 1: IT skall bidra till förbättrad livskvalitet och syfta till att förenkla vardagen för människor och företag
·        Särskilda insatser för funktionshindrade
·        E-tjänster och IT-stöd inom vårdsektorn
·        IT-Kompetensutveckling för lärare
Delmål 2: IT skall användas för att främja hållbar tillväxt
Nationell informationskampanj ”Välj IT”
Bidrag till små och medelstora företag för att öka IT-kompetensen
Jämställdhet i IT-branschen
Ytterligare utveckling av myndigheternas e-tjänster
Delmål 3:
·        En effektiv och säker fysisk infrastruktur skall finnas tillgänglig i alla delar av landet bl.a. för att ge människor tillgång till interaktiva offentliga tjänster
·        En effektiv och säker fysisk infrastruktur skall finnas tillgänglig i alla delar av landet bland annat för att ge människor tillgång till interaktiva offentliga tjänster
Lag om nationella toppdomäner
·        De statliga verken med egen IT-infrastruktur ska spela en aktivare roll
Utredning om överklagandeprocesserna inom lagen om elektronisk kommunikation Dessutom ska det bli åtgärder för att skydda barn från skadligt innehåll på nätet.
En annan viktig fråga är att samordningen och uppföljning av IT-politiken ska utvecklas Specifikationer för gemensamma grundfunktioner.
Det var i korthet, resten får du läsa den 7 juli då proppen läggs på Riksdagens bord.
 Ha dé
Monica

RSS 2.0