Kvar på Ny-ålesund

Hær på Svalbard ær det mycket spænnande men kallt. Vi har ingen mobiltæckning tyværr. Men har fått følja forskarna i deras forskning om klimatførændringar, om havsstrømmar om alger som får førændringar p.g.a førsurningar o.s.v
Just nu ær vi på Ny-Ålesund, som ligger så næra Nordpolen man kan komma hær i från. Sysselmannensbåt som vi skulle bo på i natt och segla med till Långebyn har fått prioritera att rædda en båt som gått på grund. Oss ær det ingen fara med alls.
Antagligen får vi flyga helikopter i morgon men det vet vi inte ænnu

Nästan vid Nordpolen…

Just nu reser delar av Nordiska Rådet till Spetsbergen och Svalbard för att besöka forskningscentret vid Ny-Ålesund.

Vi ska kolla in isen, glaciärer och permafrosten på Arktisk och Nord-atlantiska området om den förändras, och varför?

Vi tittar på konsekvenser av klimatförändringarna för havsnivån och av havsströmmarna och vilka konsekvenserna är för samhället

Det var 6 grader varmt när vi landade men nu har det krupit ner mot nollan. Så det blir nog mössa på i morgon när vi ska åka både båt och helikopter för att se fler intressanta platser.

Här får man inte vistas fritt i naturen utan gevär eller ha med sig någon som är beväpnad pågrund av att Isbjörnarna strövar omkring här och de kan bli våldsamma. De tre Isbjörnar som kommit nära byn den senaste våren har som väl är inte blivit skjutna. De har blivit nedsövda och flyttade på upp på fjället igen.

Men nu har vi gått en låååång mycket kall promenad i sol och snö utan att någon isbjörn syndes till.

Bra

Vad som är ännu bättre är att solen inte går ner. Den har inte gått ner sedan i april. Det kommer att vara ljust hela natten


På iskallt uppdrag. Just nu deltar jag i e...

dsc00553 (MMS)

På iskallt uppdrag. Just nu deltar jag i en forskningstur i Spetsbergen och Svalbard


Varför skatter?

Någon som missat att skatterna finns för att betala den gemensamma välfärd vi har.

Skatter behövs för att kunna finansiera det vi gör tillsammans – till exempel skola, sjukvård, vägar, arbetslöshetsförsäkring, polis och mycket annat.

Att vi stöttar varandra genom livet. Av var och en efter förmåga till var och en efter behov

 en som har högre inkomster ska bidra med mer än den som har lägre, Men alla ska få del av välfärden oavsett inkomst. Detta minskar klyftorna.

Skatten på stora förmögenheter och de dyraste husen har sänkts kraftigt. Skattesänkningarna uppgår till totalt 100 miljarder. Den procent som tjänar bäst har fått lika mycket genom regeringens politik som 25 procent av svenska folket har fått tillsammans. Män har fått betydligt mer än kvinnor. Pensionärerna har missgynnats. Klyftorna har ökat.

Vi vill att de som tjänar bäst och har mest ska bidra mer. Därför kommer de som tjänar mer än 40 000 kr i månaden få en liten höjning. För den som tjänar 50 000 kr/mån innebär det ca 250 kr mindre i jobbskatteavdrag per månad, steg för steg fasas jobbskatteavdraget ut för de med höga inkomster tills den som tjänar miljoner inte får något jobbskatteavdrag alls.    Pensionärer ska inte beskattas hårdare än löntagare.

Vår prioritering är glasklar, Välfärden prioriteras före nya stora skattesänkningar.

 

 

dn

 

 


Fler andledningar till varför vi ska satsa på ungdomarna

 

Regeringen har försämrat möjligheten att utbilda sig. Under mandatperioden har det funnits färre utbildningsplatser än innan de tog över. Trots att ungdomskullarna är större nu än då. Trots att det var högkonjunktur då och kris nu.

Regeringen har infört aktivitetsförbud. Unga tvingas vänta tre månader på eventuell insats.  Endast en av tio av arbetslösa ungdomar får en aktiv insats.

Regeringen har sänkt skatterna med lånade pengar. Det kommer att leda till ökade klyftor, tvinga fram nedskärningar i välfärden och ge sämre förutsättningar för barn och ungdomar att växa. Den borgerliga politiken leder till ökade klyftor som också leder till ökad kriminalitet. 

 

 

Javisst har de haft otur och behövt styra landet under krisen men då är det ännu större anledning att vara aktiv och inte bara rycka på axlarna och säga att det blir två skitår.

 Regeringen ska utvärderas utifrån löftena 2006: De lovade fler jobb - det blev färre jobb. De lovade färre i utanförskap - det blev fler. Löften ska väl inte bara kunna uppfyllas när det går bra

 

  • Ungdomsarbetslösheten är bland Europas högsta.
  • Unga socialbidragstagare ökar.
  • Arbetslösheten fortsätter att öka och långtidsarbetslösheten biter sig fast.
  • 70 000 fler i utanförskap

Det är dags att ge de unga en chans, och en chans till och en till. Vi behöver dem så väl

nya jobb

sydsvenskan


Midsommarfirande på Läckö

dsc00536 (MMS)

Midsommarfirande på Läckö


Framför en sjukförsäkring värd namnet

 

Nyligen debatterade jag stupstocken som den moderatledda regeringen infört med Cecilai Widegren i Radio Skaraborg.

Trots moderaternas förslag av det som de kallar ”omförsäkrning” innebär det att sjuka människor tvingas ut ur sjukförsäkringen för att de passerat en administrativ tidsgräns. De blir försäkringslösa och hänvisas av socialförsäkringsministern till socialbidrag. Samtidigt har regeringen kraftigt sänkt skatten för den rikaste hundradelen av befolkningen. Det är inte anständigt.

Vi vill ha en sjukförsäkring som ger människor individuell hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Vår sjukförsäkring ska ersätta inkomstbortfall, omfatta alla och vara solidariskt finansierad. Den ska också vara en brygga tillbaka till arbetslivet, ett arbetsliv där alla människors vilja och förmåga till arbete tas tillvara.

Det är dags för en sjukförsäkring värd namnet.

 

 

 

http://www.kallasverige.se

 http://www.utredarna.nu

http://www.forsakringskassan.se "Fråga Hanna" är en bra tjänst för snabba frågor.

http://veronica-palm.blogspot.com/

 

utanförskapet ökar

 


Anders Borg har gått i opposition

 

Under dagens budget debatt blev det extra tydligt att Anders Borg gåt i opposition.

Han raljerade fräckt,  drog till med storsläggan och tänkte nog att anfall är bästa försvar.

Han kallade arbetslösheten 2006 som då låg på 6% för massarbetslöshet. Nu när vi har 9% arbetslöshet slår han sig för bröstet och säger sig vara nöjd med att arbetslösheten ska vara nere på 8% om två år.

Men han spårade in på kilometerskatten. Som en papegoja upprepade han lastbilar, lastbilar, lastbilar. Han har tydligen ingen aning om att fordonsindustrin behöver ett omvandlingstryck för att forska fram mer energieffektiva långtradare. Han tycktes bortse ifrån att utländska åkare idag gratis kör sönder våra vägar. I andra länder får våra åkare betala.

En annan sak som blivit allt mer tydlig är att han gnäller över vår politik i stället för att stå för sin egen.

I början av mandat period sade Anders Borg att det skulle ta 2 år innan deras politik börjar bita. Vi vet ju alla hur det gick efter två år nämligen att Jobbtvärniten slog till. Dessutom brukar A Borg berömma s för att det var ordning och reda i ekonomin. Att vi lämnade över ett budgetöverskott på 100 miljarder. Men allt det där tycks Borg ha glömt nu, eller väljer att inte nämna. Han vill ha äran själv för allting


10 skäl till varför det räcker nu

1. Hög arbetslöshet bland unga – ingen synvilla

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland den högsta i Europa (Eurostat) samtidigt har 40 000 komvuxplatser försvunnit mellan läsåren 2005/2006 och år 2008/2009 (Skolverket)

2. 100 000 färre jobb

Regeringens ensidiga fokus på sänkta skatter har inte fungerat. Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit över 100 000 fler. Sysselsättningsgraden har minskat med två procentenheter, det motsvarar 100 000 färre jobb (SCB)

 

3. Den rikaste procenten har fått 25 gånger mer

Den enskilda procentenhet (1 %) som tjänar bäst har fått lika mycket genom regeringens politik som 25 % av svenska folket tillsammans. Den tiondel med högst inkomster har fått lika mycket som 60 % av svenska folket tillsammans.  (RUT)

 

4. Långtidsarbetslösheten biter sig fast

Antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt och har ökat med 140 personer per dag det senaste året (SCB)

 

5. Arbetslösa har fel kompetens

Trots rådande massarbetslöshet misslyckas 1 av 5 rekryteringsförsök tillföljd av att de arbetssökande saknar rätt kompetens (Svenskt Näringsliv). Regeringen har halverat antalet platser inom arbetsmarknadsutbildningen (Arbetsförmedlingen).

 

6. 100 miljarder i sänkta skatter

Redan har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder kronor (RUT). Nu planerar man för att sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor. (sammanställning av de borgerliga partiernas utspel)

 

7. 25 000 färre jobb i välfärden

Under det senaste året har antalet sysselsatta i vård, skola och omsorg – oavsett driftsform - blivit cirka 25 000 färre (SCB).

 

8. (M) är ett socialbidragsparti

Socialbidragen ökar i närmare 90 procent av landets kommuner. (Socialstyrelsen) Det är över 70 000 personer fler i utanförskap än vid valet. Detta gäller både om man räknar som moderaterna gjorde i valrörelsen och som de gjorde efter valet. (RUT) Barmfattigdomen är rekordhög (RUT).

 

9. Arbetslösheten har ökat snabbare i Sverige

Arbetslösheten har ökat mer i Sverige än genomsnittet i Europa. Arbetslösheten i Sverige är nu högre än i jämförbara länder såsom Belgien och Tyskland. Sysselsättningen har fallit mer i Sverige än genomsnitt i Europa (Eurostat).

 

10. Ärvde överskott – nu är det underskott

Den borgerliga regeringen ärvde en av Europas mest välskötta ekonomier. Man fick 70 miljarder kronor i överskott till skänks. Nu har detta förbytts i ett stort underskott (Finansdepartementet).

 

 

 


Unga synskadade protesterar i kammaren und...

dsc00533 (MMS)

Unga synskadade protesterar i kammaren under voteringen


Protest i Riksdagen

dsc00532 (MMS)

Protest i Riksdagen


Lars Redman får Brantingmedaljen

dsc00527 (MMS)

Lars Redman får Brantingmedaljen


Alliansen ramlar ur Rosenbad – enad journalistkår försöker visa motsatsen

 

Detta blogginlägg kan uppfattas som aningen partiskt och lite frustrerat. Det är det också.

När media försöker försköna problemet för den borgerliga regeringen att inte få majoritet i höstens val blir det smått komisk. Det är förståligt att de inte ser sig som den tredje statsmakten som ska granska de som styr. Det är förståligt att de släppt på den så kallade objektiviteten. Det är till och med mänskligt av journalister att tappa bort solidariteten och bara tänka på sin egen bekvämlighet. Men det blir ändå komiskt när de skriver om de senaste opinionsmätningarna. Den stora händelsen sopas under mattan. Rubrikerna ska ändå få läsaren att tro att borgarna skulle vinna valet. Att två av de fyra regeringspartierna ramlar ur Riksdagen är sensationellt, ändå nämns det bara i det finstilta.

När vi hade socialdemokratisk regering var det bra att media granskade makten. Jag trodde på den tiden att media var relativt oberoende, numera vet jag bättre. Jag noterar att journalisterna öppet beskriver att partierna som inte har proffsiga mediastrateger får skylla sig själva.

En tröst i den bedrövelsen är att det inte är lika illa som i Italien men det känns ändå inte bra att vi har en sådan högervridning av journalistkåren. Men ska det behöva vara så? Därför gillar jag Liza Marklund idag

 

Svd Kärringen mot strömmen expressen Alliansfritt Sverige
krassman


Vätternrundan

Målfotot
Nöjd och trött efter 16 timmar på cyckel, nu ska jag vila

läs mer på vätternrundan 


Kvinnor vinner på rödgrönt

Reinfeldt gör desperata försök att vinna kvinnorna. Men eftersom hans politik gör ut på att öka skillnaderna mellan frisk och sjuk, mellan kvinnor och män och mellan rik och fattig så faller hans argument platt till marken. Att hävda att kvinnor förlorar på de rödgrönas politik är direkt felaktigt. Regeringen vet av att sanningen är den motsatta - det är män som gynnats av stora skattesänkningar -mest till dem som har det bäst.

 

När skatterna sänks drabbar det välfärden. Det visar nu alla tillgängliga fakta. Tre färska rapporter från SCB, SKL eller nu senast KI visar tydligt på samma fakta . Den skattefinansierade välfärden rustas ned och jobben försvinner till följd av regeringens skattesänkningar. Det gäller också om man tar hänsyn till avknoppningar - oavsett huvudman försämras välfärden.

 

Under den socialdemokratiska regeringsperioden 2002 - 2006 såg vi en successiv ökning av antalet anställda i välfärden - oavsett huvudman. Vår prioritet är tydlig; vi sätter välfärden före stora skattesänkningar för de med högst inkomst. Fakta om den borgerliga regeringens fyra år vid makten visar på motsatsen. Skattesänkningar får alltid gå före välfärden för den blå regeringen. I debatten hävdar moderaterna en sak - men genomför i verkligheten en nedrustning av välfärden.

 

dagens arena

Högberg buzz

Sjölandealliansfritt

 

 

 

 

 


Sol, vind och vatten


Vem röstar på centern?

 

Den avveckling som slogs fast efter folkomröstningen handlade om att först bygga ut från två reaktorer till tio och sen avveckla ”med förnuft”.
Nu är förnuftet utbytt till expansion i borgarnas förslag om JA till utbyggnad av 10 nya kärnkraftverk i morgon den 17 juni. Allt detta på grund av  Centerpartiledningens historiska svek mot sina väljare, när de en helg, utan samråd, kovände om energin och plötsligt sa ja till kärnkraften. Ett tidigare grönt parti ändrade odemokratiskt färg och blev ett renodlat blått. Centerpartiets svek - också när det gäller engagemanget för förnybar energi - blir nu än tydligare. Det är lätt att förstå om det svider i hjärtat hos många som tidigare har röstat på Centerpartiet.

Hushållen och industrin är beroende av långsiktigt hållbara besked om en trygg och säker energitillförsel. Regeringens energipolitik har reducerats till förhandlingar med enskilda ledamöter i Riksdagen i stället för en bred och blocköverskridande överenskommelse om den framtida energipolitiken.

Osäkerheten med regeringens energipolitik kvarstår. Ingen vet hur de ekonomiska villkoren för att bygga ny kärnkraft kommer att se ut. Den nya kärnkraft som nu byggs i Finland har visat sig bli väldigt mycket dyrare än beräknat. Mot regeringens osäkra besked står ett tydligt och konkret rödgrönt program för att få minst 55 TWh elproduktion från förnybara källor år 2030.


Ett ja kommer att avveckla C, skriver Aftonbladet på ledarplats. Men Maud Olofsson gör allt för att få sitta kvar i den borgerliga regeringen. Men vilka centerväljare litar på dem nu ?

 

Högberg, Swedmark länstidningen
aftonbladet


Mona Sahlin vår nästa statsminister

Visst är det så att Mona Sahlin sågas i tidningarna, en del tyckt t.o.m. har skrivit sina inlägg i förväg eller åtminstone ha en förutfattad mening om vad hon kommer att säga, visst kommer Internetmätningar ”bevisa” att Reinfeldt har vunnit.

Trots detta massiva motstånd är Mona Sahlin fullkomligt lysande i dagens partiledardebatt.

Hon är tydlig med jobben, investeringar i välfärden, ordning och reda i ekonomin. Hon är snabb i replikerna mot såväl Reinfeldt som Olofsson om ungdomsarbetslösheten och det nödvändiga klimatarbetet.

Reinfeldt däremot han har gått i opposition och gömmer sig bakom våra förslag. Han har misslyckats med jobben, det är massarbetslöshet. Han har misslyckats med utanförskapet. Han tillhör bidrags linjer eftersom socialbidragen ökar. Han säger att det ska vara större drivkraften och då menar han att om ungdomarna blir fattigare så hittar de sig ett jobb.

Men verkligheten kommer i kapp även honom…..

 

Med Mona Sahlin vid rodret ser jag farm emot en spännande valrörelse som leder till att vi får en ny regering och att vi för första gången får en kvinna som statsminister. Wow

svd

dn

svd

gp

veronica

Tord

Helen


Ungdomar har blivit fattiga – det gillar regeringen eftersom det kallas incitament

Under hela mandatperioden har den borgerliga regeringen jobbat för att öka skillnaden. Att öka incitamenten är bra säger de borgerliga företrädarna eftersom annars ”väljer” inte människor att arbeta. De hade kunnat välja att minska klyftorna eftersom ekonomisk trygghet i dåliga tider håller konsumtionen uppe. Men regeringen valde spår. De ville ha större skillnad mellan den som arbetar mot de som är arbetslösa och sjuka.

Nu när ”synvillorna” som Fredrik Reinfeldt kallar de arbetslösa ungdomarna blivit så fattiga att de söker socialbidrag, hittar försöker regeringen påskina att de inte vill ha det så.

 Regeringens politik har kraftigt försämrat ungdomars livsvillkor. När ungdomsarbetslösheten ökar samtidigt som de flesta unga står utanför a-kassan leder det till kraftiga ökningar av socialbidragen. Därmed minskar också resurserna till skola, vård och omsorg. 

Ungdomsarbetslösheten och utanförskapet ökar. Det leder till ökade klyftor men skapar inga nya jobb.

Genom medvetna beslut har regeringen steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet. Det är under en lågkonjunktur som politiken behövs som mest.

 

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-6-11


Skaraborgarna är kloka

Visserligen har det kommit en ny Sifomätning men de hade fel för fyra år sedan.

Det var med glädje och optimism jag tog emot beskedet från Skaraborgarna om att de vill ha en ny regering.  Socialdemokraterna får 42 procent av rösterna i Skaraborg i SCB:s stora majmätning. Om det varit val nu hade det blivit en ny regering, de rödgröna får över 52% av Skaraborgarnas röster.

Men är inte SCB bara en mätning vilken som helst? Nja inte riktigt, det är den största som görs och har inte haft fel på valresultatet, hittills.

Men det är kanske inte så konstigt att Skaraborgarna genomskådat den borgerliga politiken eftersom de har prioriterat Stockholm före Skaraborg hela tiden.

 

De lovade att sänka bensinskatten men höjde den. De lovade att ta bort fastighetsskatten men döpte bara om den till fastighetsavgift och Skaraborgarna får högre och högre avgift i takt med att taxeringsvärdet ökar.

De lovade bygga ut E20 , de lovade ha kvar tingsrätterna, de lovade att ha kvar nyinvesteringsstödet till hyreslägenheter. Men de har gjort precis tvärt om gentemot sina löften.

De lovade fler jobb men det visade sig att det löften endast gällde om det var goda tider.

 

Många Skaraborgare ogillar hur den borgerliga politiken ökat klyftorna och att samhället blivit kallare.

Men valet är långt ifrån vunnit. Det långt kvar till den 19 september. Det hinner hända mycket, väldigt mycket innan dess.

 

ab

sifo hade fel i juni 2006

netroots

peter

expressen


31 procent av de unga är ingen synvilla

 

Det är en så hög siffra att Reinfeldt kallar den synvilla och andra vill inte ens veta om den. Men fakta talar sitt tydliga språk

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var 193 600 personer mellan 15 och 24 år arbetslösa i april. Det totala antalet 15 till 24-åringar i Sverige är 627 100. Det innebär att 31 procent i åldersgruppen är arbetslösa.
I den siffran ingår även personer som studerar på heltid, men som samtidigt söker jobb genom Arbetsförmedlingen.


För fyra år sedan krävde den dåvarande oppositionen att Sverige skulle räkna in studerande som söker jobb som andra EU-länder. Det är sant att det blir lättare att jämföra men det är märkligt och nonchalant att kalla det synvilla.

För fyra år sedan krävde även den borgerliga pressen att Sverige skulle räkna in studerande som söker jobb, men det är märkligt och nonchalant att idag ge Mona Sahlin gult kort för att hon gör det.

För fyra år sedan krävde Svenskt näringsliv genom "den nya välfärden" att studerande som söker jobb skulle räknas in i statistiken som arbetslösa ungdomar. Därför är det märkligt och nonchalant att idag inte ens kritisera Statsministern när han kallar det synvilla.

 

sahlin i aftonbladet

 

rödgrön

johansjolander

fakta koll

svd 2006

peterlandersson


Moderaterna säger att de värnar om den svenska modellen men de försämrar den

Som i så många andra frågor säger de en sak men gör en helt annan

Genom att försämra anställningstryggheten och göra det mindre riskabelt för arbetsgivare att, utan saklig grund, säga upp anställda vill moderaterna försvaga den svenska modellen. Med deras förslag ska arbetsgivarna inte behöva stå för lönekostnaden under en tvist. Det ska löntagarna själva betala genom sin a-kassa.

Genom att förlänga tiden för provanställning från 6 till 12 månader gör moderaterna det svårare att få fast anställning. Moderaterna har redan försämrat anställningstryggheten genom att förlänga tiden som arbetsgivare kan ha personal anställd på allmän visstidsanställning.

Det kan tyckas anmärkningsvärt men det är föga förvånade att samma parti som i förra valet sade sig vara det nya arbetarpartiet nu visar vad deras nytänkande är värt. Ännu en gång bevisar de sin fientliga inställning till löntagarna.


Allt fler i utanförskap

Regeringen gick till val på att minska utanförskapet mätt som "bred arbetslöshet". Därför ska regeringen utvärderas på utanförskapet med samma mått. Utanförskapet har ökat med 70 000 människor sedan valet.

Tyvärr använder Rapport borgarnas nya sätt att räkna. Rapport räknar på dem som får ersättning genom socialbidrag,  a-kassa, sjukpeng, förtidspension eller är i en arbetsmarknadsåtgärd som att de är i utanförskap.

Den mest uppenbara bristen med metoden är att den inte räknar dem som är arbetslösa och saknar a-kassa eller som utförsäkrats ur sjukförsäkringen som att de är i utanförskap.

Fakta är att ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. Att sysselsättningen har minskat med motsvarande 100.000 människor sedan valet. Och att antalet arbetslösa har ökat med mer än 100.000. Dessutom vet vi att antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt. Bara under det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 140 människor varje dag. Samtidigt har socialbidragen ökat  i närmare 90 procent av landets kommuner. Bara under det sista året har socialbidragskostnaderna ökat med tolv procent.

 

Sedan kan borgarna naturligtvis skylla på krisen. Men borde vi inte ha en regeringen som försöker göra någonting åt problemen istället för att förvärra dem?

 

Moderaterna byter sätt att mäta utanförskapet så fort ett visst sätt att mäta inte ger det resultat Moderaterna önskar sig. Under mandatperioden har ett flertal olika sätt lanserats - och förkastats när de visat att utanförskapet ökar. Det är ett oseriöst sätt att bedriva politik.

 

Precis som med ungdomsarbetslösheten bekämpar regeringen nu statistiken i stället för att bekämpa utanförskapet. Statsministern anser att ungdomsarbetslösheten är en synvilla.

 

 

svt


Sivert och Thomas på meken i Götene

dsc00505 (MMS)

Sivert och Thomas på meken i Götene


Jovan på meken i Götene

dsc00504 (MMS)

Jovan på meken i Götene


En ny regering plus en bild på Sivert vid längfräsen

Om det skulle vara val idag skulle vi få en ny regering
En ny regering som sätter jobben och rättvisan först
En ny regering som satsar på kvalité i välfärden som vill minska klyftorna inte öka dem.
En ny regering som vågar berätta för väljarna att vi värnar om miljön och klimatet
En ny regering som investerar för framtiden, satsar på ungdomar, på utbildning och på den ekonomiska tryggheten för alla
Och vi skulle slå i genom glastaket
Vi skulle för första gången i Sveriges historia få en kvinnlig statsminister.

Nu gäller det att hålla i detta, stå på er!

SCB
ekot
#val2010

efter jag skrivit detta inlägg cyklade jag till Götene och gjorde arbetsplatsbesök på meken i Götene
Där fick jag frågor om lönebildningen, dvs om ungdomslöner skulle påverka även andras lönder i förlängningen
jag fick också frågor om socialdemokratrenas kandidater tjänade mer än 200 000 kr om året, vilket vi gör
Samt frågor om varför valet tycks handla  mer om partiledarna än om de politiska frågorna.
Här syns Sivert, en av de  IFMetallare jag träffade




Elever från Gullspång

dsc00495 (MMS)

Elever från Gullspång


Husmark - Persson vet inte att stupstocken i sjukförsäkringen lett till ökade socialbidrag

 

Sveriges Kommuner och Landsting  (SKL) har redan sett en ökning av försörjningsstödet som är direkt relaterat till förändringarna i sjukförsäkringen i minst 100 av landets kommuner. Trots det har ministern ingen AAAAAning om att de 50 000 människor som kastas ut ur sjukförsäkringen, på grund av de borgerligas stupstock, hänvisas till socialbidrag för sin försörjning.

Hon menar i stället att det är massarbetslöshetens fel att socialbidragen ökar dramatiskt i hela landet.

Jo, det är sant att regeringens misslyckade jobbpolitik i kombination med lågkonjunkturen lett till 10% arbetslöshet och 27% ungdomsarbetslöshet. Den massarbetslöshet har lett till ökade socialbidragskostnader för kommunerna det i sin tur har lett till att kommunerna fått dra ner på kvalitén i äldreomsorgen, barnomsorgen och skolorna och så vidare.

Men det ministern inte har en AAAAning om är att även de sjuka nu tvingas söka socialbidrag.

Idag blir det debatt om det i Riksdagen vi är flera som lämnat in interpellationer på detta område

 

 

Läs mer på bl.a Krantz dn dn om asylsökande


Truckförare



Sammy på Sweedwood i Tibro visar mig hur man kör truck

Borgs biffiga bluff

 

Han är bra på att dupera den där mannen. Det låter både trevligt och snällt när han argumentera för sin sak. Problemet är ju bara att han byter åsikt titt som tätt och att han inte vill erkänna sina egentliga syften. Målet för den borgerliga regeringen är ökade klyftor, för de tror att det är bra för samhället. De tror på fullt allvar att folk arbetar hårdare om de först blir fattiga. De tror att större lönespridning är bra för samhället och de tror att var och en ska betala själv till den sjukvård och service de har råd med.

Den borgerliga regeringens långsiktiga strategi är att öka sysselsättningen genom att sänka lönerna på svensk arbetsmarknad.  Den försämrade a-kassan är en central del av regeringens strategi. De lägre ersättningsnivåerna, det sänkta taket och differentieringen av avgifterna syftar till att arbetslösa ska tvingas ta nya jobb till lägre lönenivåer.

 

De höjda avgifterna till a-kassan har trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan. De är nu försäkringslösa. Detta tillsammans med nedrustningen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken är en del av regeringens lönesänkarstrategi.

 

Vi socialdemokrater vill inte sänka svenska folkets löner. Tvärtom. För oss skapas framtidens jobb genom investeringar i utbildning och forskning, kompetensutveckling, investeringar i infrastruktur, bostadsbyggande, välfärd och ett konkurrenskraftigt näringsklimat.

 

 

 

 

 

ab  2 Mörtvik jönsson


Studiebesök på swedwood

dsc00493 (MMS)

Studiebesök på swedwood


sommarlov utan jobb för de unga

 Många börjar sitt sommarlov idag, en del pluggar en vecka till men för alla blir det lika tufft att få ett sommarjobb. idag presenteras ungdomsrapporten om arbetslösheten i Skövde som ökat med  173% mellan april 2008 och samma månad 2010. Den går inte att förklara bort den ökningen med krisen. Även de andra länderna har haft kris men har ändå lyckats bättre än Sverige.

Varje arbetad timme behövs. Till skillnad från regeringen, som lade fram en vårproposition kliniskt ren från jobbpolitik, har vi rödgröna partier presenterat konkreta förslag för hur vi ska skapa 100.000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser i Sverige. Vi investerar också i välfärden för att stärka kvaliteten och att motverka de uppsägningar som väntar med regeringens politik.

 Idag skriver Mona Sahlin och Thomas Östros om att Sverige ­behöver en regering som klarar att bygga upp överskott i ekonomin och samtidigt aktivt bekämpa massarbetslösheten – något som de borgerliga partierna hittills aldrig behärskat..

De borgerliga partierna vill lösa ungdomsarbetslösheten med att sänka deras löner.

Vad leder lägre löner till? i förlängningen att alla ska ha lägre lön men att man börjar med vissa grupper så som ungdomar, sedan de äldre arbetslösa sedan för de som inte jobbar lika fort sedan för kvinnor osv

Men vi menar att orättvisor och större skillnaders inte är lösningen på massarbetslöshetsproblemet.

 

Peter Andersson 2 Eva-Lena


Lunch med nya Svenskar

dsc00488 (MMS)

Lunch med nya Svenskar


På landet

dsc00486 (MMS)

På landet


Jobben först även på landet

I dag deltar socialdemokraterna tillsammans med v och mp på den stora festivalen och mässan på landet

För oss är det själklart att så ett slag för en politik för hela landet. Att inte stad ställs mot land, att vi har en politik för rättvisa och fler jobb oavsett var man bor. Det går alltså inte att ställa tätort mot glesbygd i Skaraborg .

Skaraborg ska vara attraktivt både när det gäller boendemiljö, utbud av kvalificerade arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter samt fritids- och kulturutbud. Skaraborgarna har inte fått sänkt fastighetsskatt som borgarna livade, Skaraborgarna har fått höjd bensinskatt under denna mandat period, trots att borgarna livade att sänka den, Skaraborgaran har drabbats hårt av varsel och arbetslöshet och behöver givetvis ha ekonomisk trygghet även under tiden de är arbetslösa och de behöver hjälp och stöd för att komma tillbaks i jobb.

Vi måste ta till vara möjligheterna till ökat samarbete både när det gäller till exempel utbildning, kommunikationer och arbetspendling Ett viktigt inslag i regionalpolitiken är skatteutjämningssystemet. Det är beklagligt att framför allt moderaterna är så häftiga motståndare till detta solidariska system. Genom sitt motstånd bidrar de till att öka motsättningarna mellan kommuner och regioner, framför allt mellan Stockholmsregionen och övriga landet.

Vi måste se till så att småföretagarna får bra villkor, att infrastrukturen fungerar, att vi har bra vägar, järnvägar och höga hastigheter i telekommunikationerna (IT) även utanför städerna

 

Det behövs rättvisfördelning, fler jobb och trygghet i hela landet


Skulle det inte bli kortare vårdköer med borgarna???

 

Förutom att de borgerliga partierna lovade lägre arbetslöshet och mindre utanförskap, vilket de misslyckats med, så lovade de också kortare vårdköer. Men hur har det gått med det?

Den borgerliga regeringen har misslyckats. Sjukvårdsköerna har inte blivit kortare under mandatperioden. De klarar inte vårdgarantin. Personal i kommuner och landsting sägs upp. De som jobbar kvar får det stressigare.

Det verkar som de fixar och trixat även på detta område. Man har tillåtit två köer i statistiken: en officiell kö och en kö där patienterna "frivilligt" valt att vänta.

Regeringens redovisning av köernas utveckling har baserat sig på den officiella, rensade, statistiken. Det innebär att regeringen har betalat ut över en miljard kronor på felaktig grund och länge försökt dölja hur långa vårdköerna verkligen är.

Vårt alternativ för att korta vårdköerna och klara vårdgarantin är tydligt: tillför mer resurser till sjukvården, gynna de landsting som bäst klarar vårdgarantin och tillförsäkra patienter ett patientkontrakt som innehåller

både tids och behandlingsplan.

 patientkontrakt


Dags för start

dsc00475 (MMS)

Dags för start


Vem sa – vi kommer bedömas utifrån hur vi klarar jobben?

 

Hur var det Reinfeldt sa 2006 om jobben? ”Vi kommer att bedömas utifrån hur vi lyckas med jobben”

Vem är det som nu trixar, gömmer undan och kommer med bortförklaringar om ”synvillor” och ”det är ju inte vårt fel”

Det är massarbetslöshet med närmare 10% i landet och ändå kan borgerliga företrädare hävda att ”det kunde varit värre, därför är det bra”

Tänk er själva om Göran Persson sagt för fyra år sedan att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. Vad hade hänt?

Antagligen hade svarta rubriker täkt varje tidning, krav från den borgerliga alliansen om avgång, debatter i morgonsoffor hade avlöst varandra om hur denna ”synvilla” kunnat uppstå. Det är vad jag tror hade hänt.

Varför kommer en borgerlig statsminister undan granskning av media, varför smeks han medhårs?

Jag har inte svaret på den frågan men visst är det märkligt att socialdemokratiska ledare alltid granskas mer

 

 

 

Peter Andersson - me..., Roger Jönsson, Björn Andersson, Livskraft och politik, Högbergs tankar, Martin Mobergs blogg, Mitt i steget, Johan..., Rödgrönt samarbete ..., Carins öppna agenda och Kent Persson (m) blo... Carin Jämtin


RSS 2.0