S we can (klart att vi kan använda det ävenom folk alltid ska försöka pådyvla oss alla andras åsikter)
Sahlin we can. Nu har någon roat sig med att skriva ihop orden s we can och hittat andra grejer på nätet än det vi står för. Visst. Men även ordet SAP betyder något annat på nätet, liksom förkortningen TT.
När det gäller bokstaven M så tänker en del på det högerparti som styr detta vackra land menas andra tänker på choklad och några tänker på motorförare osv
Fortsätt att använda s we can, det retar alltid någon
Framtidsdagarna handlar om samsyn
Det handlar om att ha samsyn för kommunpolitiskt aktiva, regionalpolitisk aktiva och rikspolitiskt aktiva. Det bliv vi påminda om gång på gång under seminarierna och paneldebatterna i Västerås. Debatterna handlade om infrastruktursatsningar, om skolpolitik, om jobb och näringspolitik, om skolan och om bostäderna. När vi samlas så här med politiskt aktiva från hela landet och från olika nivåer bland beslutsfattare är det fantastiska möjligheter till att bygga en samsyn inom socialdemokratin.
Det blir en stark känsla av arbetslust och styrka och viljan att få ta ansvar över Sverige.
Nya vänner för socialdemokraterna
Just nu deltar jag på ett seminarie om hur vi socialdemokrater ska nå nya vänner, nya anhängare, nya valarbetare. Eftersom vi förlorade senaste valet krävs det att vi når fler som tror på oss nästa gång. Människor som vill ha en förändring från orättvisorna som skapas nu och förändring från de ökade klyftorna.
Därför diskuterar vi just nu förebilder, nya sätt att tänka och nytt sätt att värva anhängare.
Kul att vi vågar se nya vägar än att "bara" skriva in människor som medlemmar och bjuda in dem till nästa arbetarekommunsmöte.
Jag fick möjlighet att berätta om annalindh.net, den lokala Anna Lindh kommitté som jag startat i Skövde
S we can
Det blev omedelbart ett vedertaget begrepp i på framtidsdagarna i Västerås.
(s) we can.
Det är klart att vi kan. Vi kan slåss för rättvisa och minskade klyftor, vi kan visa att trygghet och tillväxt inte är ett motsatsförhållande utan ett "vinn-vinn koncept" (eller ska vi kalla det förutsättning)
Vi kan vinna tillbaks folkets trovärdighet och därmed också vinna årets EU-val och nästa års riksdagsval.
S we can
Som i
Sahlin we can
Socialdemokraterna we can
Solidaritet we can
Sverige we can
Och jag som Skövdebo kan lägga till
Skövde we can
Yes we can better
Om du missar mötet med Mona i Västerås idag kan du följa det här
Bokat tåg till Västerås ännu?
.
Västerås är kanske mest känd för sina gigantiska Powermeet. Men nu till helgen träffas 1000 socialdemokrater i Västerås. Det ska som vanligt bli både jätte kul att träffa bekanta från hela Sverige och diskutera politik i 50 olika seminarier och ha kul ihop.
Vi ska hinna med både vårdtoppmöte, ha stormöte med Mona på torget och ha EU-valupptakt.
Hoppas att ni som ska dit bokat tåg i tid inför sosseträffen. Jag var tyvärr sen, bokade idag, men inget ska stoppa mig från att komma till denna fantasiska tillställning.
VAD ÄR DETTA?
Nu måste ni hjälpa mig med att ge tips på vad detta kan vara.
Sista dagen på Island upptäckte jag denna spiral på mitt rum.
Tips mottages tacksamt
Socialdemokraterna på Island förhandlar om att bilda regering, det lutar åt koalition med Vänstern-De gröna.
Den socialdemokratiska partiledaren Ingibjörg Gisladóttir, diskuterar med Vänstern-De Gröna, som enligt de senaste opinionsundersökningarna är Islands största parti. Vad vi förstår bantas regeringen från 12 ledamöter till 10 eller kanske till och med en så liten regering som 8 ministrar. Dessutom sipprar det ut från förhandlingarna vilka personer som kommer att ingå i den regeringen som kommer att presenteras i slutet på veckan. Men det är nog inte lämpligt att jag skriver om det på bloggen. Vad som däremot redan blivit offentligt är att socialdemokraten Jóhanna Sigurðardóttir som är mycket uppskattad och omtyckt är den som utpekas att bli statsminister......
Island på G del 2
Sedan fortsatte vi mötet med att diskutera för och nackdelar med globaliseringen. Frågan om hur vi ska ha samråd och dialog fortsättningsvis och hur mångfalden påverkar oss positivt. Vi fortsatte med områden som kultur, om undervisning och innovationer. Men i stort sett alla inlägg hamnade av naturliga skäl tillbaks på ekonomin. Hur vi kan stötta varann i de Nordiska länderna och hur förtroendet ska kunna byggas upp igen för det finansiella systemet
Island på G att få en ny regering
Vi började med en genomgång om vad som hänt den senaste tiden om en ekonomin på väg rakt ner och det politiska efterspelet av att kapitalismen inte klarat det de påstått att de ska klara.
Vi fick också veta att Socialdemokraterna nu har fått bollen att bilda regering med vänstern och antagligen med centern och liberalerna. Den förhandlingen är inte klar så vi får följa detta time för timme
Islands sak är vår sak, nu åker jag dit
Jag ska träffa kollegor från såväl Norge, Finland, Danmark, Grönland, Färöarna på Island. Mötet med Nordiska Rådet kunde inte komma lägligare. Nu kan vi på ort och ställe se krisen.
Islands sak är vår sak, därför ska de Nordiska länderna givetvis ställa upp. Bland annat med ett lån. Insatserna ska samordnas med stödet från Internationella valutafonden (IMF).
Island Regering har stått under hård press ända sedan finanskrisen drabbade Island med full kraft i oktober. Finanskrisen och bankkollapsen är den värsta som drabbat Island och ändå är det bara ett år sedan som Island ansåg som en förebild bland ekonomer världen över. Jag hörde ofta att Island var ett gott föredöme med en ekonomi som blomstrade. Nu vet ser vi resultatet av hur farlig dessa uppblåsta ekonomier kan vara.
De kraschade bankerna Glitnir, Landsbanki och Kaupthing räddades av staten men har skulder på uppemot 400 miljarder svenska kr. Den isländska regeringen avgick på måndagen, kollapsen har gjort regeringssamarbetet omöjligt.
Finanskrisens verkningar väntas få följder i många år med ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet och en valuta som inte fungerar längre.
Det blir nyval 9 maj, men vad som ska hända innan dess och vem som ska styra landet fram till dess är ännu oklart. Förhoppningsvis kan vi få veta mer under vårt besök på Island. Det kommer mer rapporter på denna blogg när och om dimridåerna kan skönjas
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article4267310.ab
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=305&a=472495
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=874086
Vad är utanförskap?
Det blev en lång debatt på fullmäktige i Skövde om det skulle utarbetas en plan för att minska utanförskapet i Skövde kommun, samt att definiera utanförskap.
Bakgrunden var en fp motion om att "kommunfullmäktige beslutar utarbeta en strategi för att minska utanförskapet i Ryds Centrum samt att undersöka om fler områden i kommunen har utanförskapsindex som är oacceptabla samt att i så fall vidta åtgärder mot detta".
Borgarna i stort sett lagt beslag på ordet utanförskap och det dags att reda ut begreppen
När en person stannar hemma för sin influensa ökar utanförskapet med regeringens mått men inte när någon exempelvis inte har något reguljärt jobb, ingen sjukförsäkring utan försörjer sig på att jobba svart.
I länder med låg sysselsättningsandel och svaga sociala försäkringar är borgarnas "utanförskapet" litet.
Nu när det riktiga utanförskapet ökar och utsorteringen på arbetsmarknaden drabbar enskilda hårt, då är det viktigt att klara ut vad som är vad och försöka få bort dimridåerna .
Försäkringskassans kris
Personalen räcker inte till och det har fått konsekvenser som försenade utbetalningar som i sin tur sätter människor i ekonomisk kris. Man kan inte betala sina räkningar i tid och många tvingas till banklån för att klara det dagliga brödet. Tusentals är drabbade. Så här får det bara inte gå till!
S-kvinnor i Skövde besökte Försäkringskassan i Skövde för att få sig en uppfattning om hur de arbetar och vilka dagliga utmaningar personalen ställs inför. Sanningen är den att Försäkringskassan har ett underskott på 900 miljoner. Ansvaret för detta är regeringen som genom sina reformer har urholkat det svenska försäkringssystemet.
Trots underskottet, trots larmrapporter och enormt långa handläggningstider så tar inte socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M) problemet på allvar utan menar att det är Försäkringskassans egna fel att det blivit så här.
Personalen gör sitt yttersta för att hinna med och arbetar utifrån bästa förmåga att allt ska fungera. Men trycket är hårt och människor hamnar i kläm. Regeringens rehabkedja innehåller ingen rehabilitering utan fungerar i praktiken som en utsorteringskedja vilket innebär att människor hamnar utanför. För att vi ska kunna ha en fungerande Försäkringskassa så måste det skjutas till resurser så att personalen får en möjlig chans att utföra sitt uppdrag.
Det är helt oacceptabelt att människor ska behöva leva i ovisshet och inte i få veta i tid om de kommer att utförsäkras eller inte, det är helt oacceptabelt att pensionärer ska behöva vänta på sitt bostadsbidrag och det är helt oacceptabelt att föräldralediga inte får ersättning på flera månader.
Det är synd om borgarna
En journalist frågade mig om vi socialdemokrater är besvärliga mot borgarna.
Anledning till frågan verkade vara att borgare allt oftare "gråter ut" över att det är jobbigt med debatten i Riksdagen. Stackars borgarna, de ska alltså försöka få media att tycka synd om de borgerliga riksdagsledamöterna och regeringen.
Det är naturligtvis inte lika kul längre att styra landet när de inte kan surfa på högkonjunkturen längre. Men undrar om de någon gång funderat över om det kan bero på deras orättvisa politik som de måste stå tillsvars för som gör att de tycker det är hårdare ton nu i Riksdagen. De har fördrivit människor från a-kassan genom att höja avgiften, de har slaktat KOMVUX, de har stoppat nybyggnationer och de har ökat klyftorna.
Det är väl mer synd om alla de som förlorar sitt arbete, eller de som utförsäkras från sjukförsäkringen eller de som har svårt att få ihop det rent ekonomiskt.
Det är synd om borgarna.....
Ytterligare ett krispaket med för mycket silkespapper och för lite innehåll
Ibland skojar jag lite med släkt och vänner när jag ger paket . Jag kan göra paket som är stora utanpå men som innehåller ytterligare ett paket och sedan ytterligare ett och längst inne ligger det två 10-or inslagna i mycket silkespapper. Men det är ju på skoj och i helt andra sammanhang.
Finanskrisen, jobbkrisen och klimatkrisen är alldeles för allvarligt för att skoja om.
Regeringen presenterar paket med för lite innehåll. Det räcker inte för att hindra den enorma ökning av arbetslösheten.
Det behövs ROT-avdrag till hyreshus, det behövs Investeringar i framtidens gröna jobb, investeringar i jobb och utbildning för de som nu varslas, och mer resurser till kommunerna.
Regeringen fördjupar jobbkrisen och det kommer att leda till ökade underskott i de offentliga finanserna och kvalitetskris i välfärden. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger att 20 000 jobb hotas i välfärden.
Det är bra att företag nu får möjlighet till uppskov med skatteinbetalningar. Men det löser inte det grundläggande problemet att bankgarantin har havererat.
Jag är impad av ABF i Örebro
Det är imponerande vad aktiva och ambitiösa ABF i Örebro län är. De har alltid en massa spännande studier och aktiviteter på G. Det är Eva Markusdotter med flera i Tankarnas trädgård som arrangerar en mängd föreläsningar.
Just nu har de startat föreläsningsserien om ekonomi inför studiestarten i vår - med tema Pengar för livet, om finanskrisen och vad som sker i dess spår med jobben, familjeekonomin, oron över morgondagen. Vad kan vi göra för att få bättre ordning på världsekonomin eller åtminstone den egna plånboken?
Jag fick möjlighet att vara med i Kumla och på bilden syns några av dem som hörsammat ett av de 14 ekonomiseminarierna den här veckan.
Han ska bara rädda världen
Förväntningarna på Barack Obama är mycket stark när han två månader efter valet, ska uppfylla slagordet "change". Jag är en av dem som hoppas mycket på Obama Nästan sju av tio amerikaner anser att han skött sig väl hittills och åtta av tio tycker att dagens installation tillhör de mest "historiska" någonsin.
Mer än åtta av tio, 86 procent enligt Gallup, förmodar att talet Obama ska hålla blir bra eller utmärkt. Jag är en av dem som tror att hans tal blir alldeles lysande.
Han kommer att förändra inte bara USA utan faktiskt hela världen, med sin framåtanda och sätt att ingjuta hopp
Men han kommer naturligtvis inte rädda världen från ekonomisk kris, klimat kris, jobb kris och stoppa krig. Det krävs mer och fler insatser, innovationer och framtidstro. Det behövs beslutsfattare i hela världen och det behövs folkligt engagemang för att förändra den depression världen befinner sig i.
Men det är lätt att dras med i den stämning som Obama febern just nu ger. Och det är klart det är svårt att tänka sig att det kan bli ännu värre än vad det är nu, eller kan det det?
Skyll inte på budbäraren, det är regeringen som försämrar försäkringskassan, nu går vi dit.
Försening av utbetalningar, som vi har sett de senaste månaderna, har fått omänskliga konsekvenser. Vi har kunnat läsa i tidningarna om människor som hamnat i ekonomisk kris, inte har kunnat betala sina räkningar i tid och som tvingats ta banklån. Tusentals är drabbade.
Försäkringskassan har ett underskott på 900 miljoner. Ansvaret för detta är regeringens.
Trots underskottet, trots larmrapporter och trots redan långa handläggningstider så tar inte ministern ansvar och agerar för att reda upp situationen. Tvärt om har ministern mage att lägga skuldbördan på Försäkringskassan själva.
Nu går S-kvinnor i Skövde till Försäkringskassan för att på plats se och höra hur det är ställt.
Det måste tillskjutas till resurser så att Försäkringskassan får möjlighet att utföra sitt uppdrag. Om inte annat så för alla dessa sjukskrivna som fortfarande inte fått besked om de kommer att utförsäkras, eller för alla pensionärer som sitter och väntar på att få sitt bostadstillägg, eller de sjukskrivna som inte fått någon ersättning på flera månader.
Dysterkvisten Borg säger att det blir vinter hela året.. Vad ger det för signal?
Djävla skit år och långa vargavintrar är vad vi får höra av regeringen. De brukar beskylla oss i oppositionen att svartmåla framtiden. Men vad gör de själva?
De får själva tydligen vara hur dystra som helst. Det ligger väl i linjen med att de ska kunna fläska på under valåret för att blidka pensionärer, barnfamiljer och anda väljargrupper.
Borgs bedömning är de klarar av att genomföra i stort sett alla de vallöften som kostar pengar
Men Borg har inga nya besked att ge till kommuner och landsting, som bett om tillskott för att hålla emot neddragningar när skatteintäkterna viker.
Är det finanskrisens fel?
Visst har de gömt sig länge nog bakom någon annan i den blåa alliansen!
Det som är dåligt var först sossarnas fel och sedan finanskrisens fel. Det som är bra säger de är deras egen förtjänst. Jag tyckte Mona Sahlin satt fingret på det mycket tydligt i partiledardebatten.
Nästan en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan, inte av finanskrisen utan av regeringen.
Enligt Socialstyrelsen ökar antalet socialbidragstagare i många av landets kommuner. Försäkringskassan går på knäna. Nu börjar man också, på regeringens order, utförsäkra sjukskrivna till en arbetsmarknad som har kollapsat. Det är inte finanskrisens fel, det är regeringens.
Var det finanskrisen eller den blåa alliansen som tog bort så många platser i komvux och arbetsmarknadsutbildningen att det i dag finns färre platser än vad det gjorde mitt i högkonjunkturen? Det var inte finanskrisen, det var regeringen.
Var det finanskrisen eller den blåa alliansen som tog bort investeringsstödet för att bygga bostäder? Det var inte finanskrisen, det var regeringen.
Var tillverkas varorna?
Turboekonomin - den globala kampen om jobb och välfärd
Just nu lyssnar jag på en intressant inledning av TCO-ekonomen Roger Mörtvik.
Han beskriver hur tillverkningen är global, hur en barbiedocka, en bil eller en dammsugare tillverkas av smådelar från hela världen. Att varan designas i ett land, att råmaterialet tas från ett helt annat land, att material från detaljerna tas från andra delar av världen och att varje del/komponent tillverkas i olika platser på jorden.
Han beskriver också finanskrisen, fastighetskrisen och efterfrågekrisen. Han menar att skattesänkningar är så otroligt verkningslöst i att lösa kriser.
Vi får en spännande diskussion om att klyftorna har ökat, att utanförskapet inte har minskat trots att arbetslösheten sjönk under högkonjunkturen, om att många inom den blåa alliansen faktiskt inte vill rädda välfärden. De påstår att de vill rädda välfärdens kärna men egentligen vill de fortsätta skattesänkningarna och därmed också fortsätta nedmontera tryggheten och skyddsnät för alla
dagens debatt
Börjar bli dags att summera partiledardebatten
Det blev en rolig, spännande debatt med stuns idag på. Visserligen blir det långt med en över tre timmar lång debatt, och jag förstår de ledamöter som vill sträcka på benen och ta en kaffe ibland. (det blev Maud Olofsson sur på men det får hon tåla)
Dagens debatt handlade mycket om utrikespolitiken. Men det framkom tydliga skiljelinjer mellan den blåa och den röda alliansen
Vi vill satsa oss ur krisen menas de blåa nöjer sig med det de redan föreslagit.
De menar att de redan lagt de förslag som behövs för att motverka krisen. Menas vi menar att det går att mildra effekterna av krisen. I stället för att öka klyftorna
Vi kan konstatera att budgetunderskottet nu blir lika stort som regeringens redan genomförda skattesänkningar.
Värt att notera var att Jan Björklund sa "det är inget fel på AMS-åtgärder". Intressant att han säger så nu. Han som ägnat i stora delar av sin politiska karriär till att skälla och nervärdera AMS-åtgärder. Nu säger han "det är inget fel på AMS-åtgärder". Betyder det att han kommer att ändar uppfattning i fler områden. Kommer han snart at acceptera grupparbete och mer dans och rytmik i skolan. Kommer han gå ifrån sin linje om att skolan ska tillbaks till att eleverna sak sitta i rad och läraren stå i katedern med sin pekpinne???
Göran Hägglund drar som vanligt lite roliga anekdoter och det är ju kul.
Maud Olofsson fortsätter sitt uppdrag att försöka sänka Mona Sahlin med låga uttalanden så som att Maud påstår att Mona inte kan läsa eller ta till sig osv...
Statsministern raljerade även han om den röda alliansen. Men det lyckades inte särskilt bra.
Bäst i dagens debatt var Mona Sahlin (ja, jag vet att jag är partisk) hon var rak, tydlig och snabb och står som alternativ mot den passiva blåa regeringen
Framgång kräver rättvisa
Alla som saknar gymnasiekompetens ska kunna läsa in det. Vi utökar vårt tidigare förslag om att bygga ut komvux och yrkesvux från 7 000 platser till 25 000 platser. Arbetslösa ska ha möjlighet att få ett studiemedel som motsvarar nivån på sin A-kassa under studierna. Studenter som läser på läser på områden där det råder arbetskraftsbrist ska kunna få ett högre studiebidrag.
De som riskerar att varslas och förlora sina jobb ska kunna få utbildning istället. Om företaget bidrar kan staten stå för både utbildning och en del av lönekostnaden, om det gäller områden som är avgörande för företagens långsiktiga konkurrenskraft.
För de studenter som nyligen tagit examen och nu riskerar arbetslöshet vill vi öka möjligheten att läsa in en längre examen eller påbörja en forskarutbildning. Fler unga forskare ska kunna få meriteringstjänster så att de kan fortsätta forska efter doktorsexamen.
Vi vill införa 5 000 utbildningsvikariat där staten subventionerar kommuner som vidareutbildar sin personal och samtidigt tar in en ersättare som idag är arbetslös.
Allt detta motsätter sig den borgeliga regeingen. Det visar dagens partiledardebatt
svd inför partiledardebatten
C-ledaren förnekar sig inte
Efter det att Mona Sahlin i sitt anförande hade förklarat hur vi ville satsa på 50 000 fler utbildningsplatser, på hur vi ska stärka de varslade och satsa framåt för framtiden och rättvisan. Då tar Maud Olofsson replik och det första hon säger att Mona Sahlin inte vill prata om er politik. Jag förstår att repliken var skriven i förväg men kunde inte Maud Olofsson ändat den när hon lyssnat på Mona Sahlin?
Samlad gemensam politik för rättvisa
Vi vill ha trygghet för de varslade och för de arbetslösa, vi vill ha utbildningssatsningar och vi vill ha satsningar på kommunerna och landstingen.
Att skära ner på komvux, på arbetsmarknadsutbildningar och på ersättningar för utsatt för att få råd med stora skattesänkningar är inte finanskrisens fel, det är regeringens fel. Så sa Mona Sahlin i partiledardebatten och jag håller med.
Varför gömmer sig regeringen bakom krisen? Varför visar de inte på ledarskap?
Jag tror mig veta varför. De vet inte hur man styr ett land, de har bara solat sig i glansen under högkonjunkturen
Regeringen tvår sina händer - UPA = en regeringen Utan Politisk Ansvar
När partiledardebatten inleds så inleds den med rätta av blodbadet på Gasa.
Men när Fredrik Reinfeldt sedan kommer in på inrikespolitiken så står han häpnadsväckande passiv. Allt som ska göras är redan gjort säger statsministern. Han tvår sina händer, det är inte hans fel att det är kris säger han. Nej men det är ju inte vems fel det handlar om. Det handlar om att ge tröst och stöd till utsatta oroliga människor. Det handlar om att våga satsa i krisen inte stå handfallen genom att påstå att man inte kan göra något.
Om nu regeringen inte kan hjälpa att det är kris, om nu regeringen inte kan göra något åt det, om nu regeringen bara nöjer sig med skattesänkningar. Vad ska vi då ha den till????
NEJ inte nu igen, tar varslen aldrig slut? Vad gör regeringen?
Så var det dags för ytterligare en svart måndag. Med tusentalsvarsel
I november varslades 580 anställda på Powertrain i Skövde om uppsägning.
Powertrain i Skövde hade i år en rekordlång julstängning. När volvoarbetarna idag kom tillbaka till sina arbeten möttes de av varsel för ytterligare 400 personer.
Volvo Powertrain i Skövde har nu halverat sin bemanning sedan i somras efter en rad stora varsel.
Efter den tunga höst med varsel på varsel i Skaraborg, Västsverige och resten av Sverige och denna dåliga start på januari måste regeringen börja agera kraftfullare.
De påstod hela hösten att deras budget som de lade i september skulle räcka. Alla i samhället krävde krav på ytterligare åtgärder. Och dagarna före jul tvingades även regeringen komma med ett räddningspaket. Tyvärr kom besked för sent och innehöll för lite åtgärder.
Det räcker ju inte att återställa en liten del av allt det som den borgerliga regeringen dragit bort i form av färre möjligheter för omskolning, sämre skyddsnät för de drabbade och straff för de som drabbas av arbetslöshet, straff i form av lägre ersättningar och högre skatt.
Det hjälper inte heller att skylla allt på internationell högkonjunktur eller att som vanligt skylla på oss socialdemokrater. NU styr de borgerliga detta land, tyvärr står de handfallna och kan bara regera landet i högkonjunktur. Det räcker inte.
De borgerliga tar inget ansvar för Räddningsskolan i Skövde.
Före Riksdagsbeslutet i våras var det ett himla hallå från de borgerliga ledamöterna om hur viktigt det var att rädda räddningsskolan i Skövde. Det var uttalanden och utspel på vartannat. Men sedan tryckte de igenom beslutet om att ge Skövde skolan en respit på ett halvår och sedan har det varit helt tyst från de borgerliga ledamöterna. Inte ett ord om att skolan inte fick en rejäl chans, inte ett ord om att rädda skolan med de bästa förutsättningarna, med det största övningsfältet och med spetskompetens i kemisk hantering.
I själva verket var det hela ett spel för gallerierna. Det kan man förstå när Mona-Lena Bäckman på DN debatt skriver " Till alla de riksdagsledamöter som under våren 2008 röstade för regeringens förslag om att öppna utbildningsområdet för privata aktörer vill jag säga följande: Ert ansvar sträcker sig längre än till voteringen i riksdagens kammare. Är det ingen som intresserar sig för att de egna besluten verkställs?"
Morgan Johansson har tyvärr missförstått diskussionen om utgiftstak
Det är naturligtvis tragiskt att vissa utspel inom (s) används av media för att påstå att det finns sprickor inom socialdemokratin.
Särskilt tragiskt är det när utspelen bygger på missförstånd.
Socialdemokraterna har hela hösten anklagat regeringen för att vara för passiv i krishanteringen. Vi har föreslagit förslag på stimulanser för att investera Sverige ur krisen:
Det handlar om miljardsatsningar på utbildning i form av högskoleplatser, kvalificerade yrkesutbildningar, komvux, arbetsmarknadsutbildningar, lärlingsutbildningar, spetskompetenslyft, utbildning för fordonsindustrin.
Det har handlat om ROT-avdrag, ombyggnad av miljonprogram, upprustning av förskola,
skola, äldreomsorg, Investeringsstöd för byggande av hyresrätter och klimatbonus.
Det har handlat om höjt barnbidrag, sänkt skatt för pensionärer och höjt bostadstillägg för pensionärer.
Det har handlat om KLIMP dvs klimatinvesteringsprogram, om klimatbonus och miljöbilpremier, kollektivtrafik och infrastruktur.
Det har handlat om Entreprenörsprogram: i form av :Trygghetsgaranti, Småföretagarstipendium, Innovationslån och Kostnadsfri exportrådgivning osv
För att kunna komma till rätta med det akuta ekonomiska läget föreslår vi ett ekonomiskt krispaket till den offentliga sektorn. Under de två närmaste åren behövs ett tillskott på minst tio miljarder extra i form av höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Denna satsning krävs för att välfärdssektorn ska kunna stå emot de värsta effekterna av den ekonomiska krisen.
Regeringens egen expert Lars Calmfors efterlyser höjda statsbidrag för att kommuner och landsting inte ska behöva skära ned på personalen. Regeringen har en häpnadsväckande brist på verklighetskontakt eftersom den moderatstyrda regeringen inte har avsatt en krona extra till kommuner och landsting nästa år.
Utöver allt detta ligger våra självklara krav om höjd a-kassa och sjukförsäkring.
Dessa miljardsatsningar ryms inom den budgeteringsmarginal som finns för de offentliga finanserna. En av poängerna med det ekonomiska regelverket är att vi ska ha ett överskott i de statliga finanserna som vi kan använda till offensiva ekonomiska insatser när ekonomin vänder. Det är nog ingen överraskning för de som följer ekonomin och svensk inrikespolitik att utgiftstaket höjs. Vi hade i våra förslag ett högre utgiftstak än vad den borgerliga regeringen klubbade igenom.
Därför kan det tyckas märkligt att utspel plötsligt görs om att spräcka taket. Nej det handlar nog om helt andra grejer eller om rena missförstånd.....