Några ytterligare ord om Vitryssland

Kan inte släppa Vitryssland eftersom det var en omtumlande helg. Så jag berättar lite till.

-Vi lever ju i alla fall och det är det viktigaste. Så sa Nikolaj, en Vitrysk kille i 25 års åldern, till mig när vi pratat en stund om varför han stänger av TVn när det handlar om politik.

 

Enligt Nikolaj har söndagens Parlamentsval ingen betydelse eftersom presidenten bestämmer allt. Vitryssland blev fria från Sovjet 1991 men förlorade sin frihet 3 år senare när Aleksandr Lukatjenkos valdes till president 1994. Men Nikolaj sätter också Vitryssland i ett längre sammanhang när han beskriver för mig att en tredjedel av befolkningen dödades i andra världskriget. Hur städer och byar sattes i brand när Ryssland slogs mot Polen och Tyskland. Hur fattigt allt blev efter kriget, hur många länder slogs samman till Sovjet osv.

 

Jordbrukslandet Vitryssland som av sina grannländer kallas för potatislandet eftersom de försåg stora delar av gamla Sovjet med potatis som odlats på bra åkermark. De lever fortfarande av potatis men också på sin fantasisk goda kefir, på kyckling och svinuppfödning m.m. Stor del av befolkningen, särskilt på landsbygden är beroende av statligt stöd, vilket gör det möjligt att hitta rapportörer bland folket.

 

Nikolaj visar stolt upp det 100 år gamla universitetet och det nya fina biblioteket som finansierats med hjälp av insamlingar från det Vitryska folket.

Klart att de är både stolta och nöjda med att de lever.

Men nu vill de ha friheten tillbaka, de vill kunna tala fritt utan att bli kastade i fängelse, de vill kunna resa fritt utan krångliga och dyra visum till EU och Schengenländer. Men då behövs en gemensam opposition, den är sönderslagen av regimen idag.


Valet gick inte korrekt till

OSSE och ODIR har sin rapport om valövervakningen i valet i Vitryssland.  Det finns mycket att säga om att valkampanjen innan valet inte var någon kampanj, dels för att de stora oppositionspartierna bojkottade valet och dels för att regimen inte tillåter oliktänkande på gator och torg.

 

Oppositionspartierna som bojkottade valet gjorde det med hänvisning till att deras kandidater kastas i fängelse, att de försätts med utegångsförbud och att Internet övervakas av regimen. På så sätt finns ingen möjlighet att bedriva en valkampanj och då är det ingen idé att ställa upp. De mindre partierna som trots allt ställde upp hade mycket svårt att få sin röst hörd mor de regeringstrogna partierna.

 

Vi fick flera vittnesuppgifter om att förtidsröstningen inte gått korrekt till. Att valurnor lämnats utan uppsikt osv. Under själva valdagen kom folk fram till oss och berättade om att de sett män som röstat på flera ställen osv.

 

Det var ett ganska lågt valdeltagande eftersom många inte ens märk att det var val och för att de uppmanats att inte rösta av oppositionen.

När sedan själva räkningen tog vid på kvällen fick vi stora problem med att se vad som föregick. Trots att vi var registrerade som valövervakare tilläts vi inte se när valsedlarna räknades.

I den vallokal jag var i fick vi stå 10 meter i från rösträknarna som vände ryggen mot oss så att vi inte kunde se vad som hände. Ingen sade någonting och vi fick inte höra hur de räknade.

Plötsligt satte de upp en lapp på väggen.

 

Valsedlarna slog in i papper med snöre och segill på och chefen för vallokalen rusade ut till en bil med paketet. Vi rusade efter och ropade följ efter den där bilen men vi hann inte med.

 

Vi visste i och för sig vart de skulle så vi körde dit, till det som kallas DEC,  där valsedlarna låstes in. Där fick vi höra hur siffrorna lästes upp inför det som kan liknas vid valmyndigheten, enda skillnaden att det vimlade av poliser överallt.

 

Så det var alltså inte särskilt enkelt att se om det gick rätt tillväga. Å andra sidan är det många som säger att det spelar ingen roll vad parlamentet gör eftersom det är diktator/presidenten som bestämmer allt.

Förhoppningsvis kan oppositionen samlas inför presidentvalet 2015, tills dess behöver också landet få ännu större krav på sig att genomföra fria och öppna val


Många intryck på Valet i Vitryssland

 

Klart att jag kommer att berätta betydligt mer i morgon men vill ändå delge er några intryck från observationerna från de 10 vallokaler jag besökt.

Bojkott, regn, apati och trötthet är nog en kombination av svaret på varför vallokalena var så tomma på förmiddagen. Vi fick sitta länge för att se hur väljarna togs om hand inne i vallokalerna.

Men framåt eftermiddagen hetta det till på flera ställen. Det kom fler väljare och också fler vittnesuppgifter om oegentligheter. Karusellröstning, uppgjorda siffror och dålig kontroll vid förtidsröstningen var det som folk mest vittnade om.

I kväll ska jag följa valsammanräkningen i en av vallokalerna och sedan följa med till DEC (kontoret där valsedlarna lämnas och resultat sammanställs)

Vi från OSSE kommer att sammanställa våra rapporter tillsammans med ODIR och på så sätt får vi en tydlig bild och översikt av alla vallokaler.

I morgon har vi dels en återrapport och sedan sammanställs ett uttalande som offentliggörs på eftermiddagen.

Återkommer


Valövervakning i Vitryssland

 

Nu har vi haft en genomgång/breefing om hur valkampanjen gått, om hur media rapporterat om valet så långt, vi har också träffat några av partiföreträdarna.

Flera av partierna har valt att bojkotta valet för att visa omvärlden deras uppfattning att det inte är så stor ide att ställa upp i valet.

 

De partierna som var här på breefingen menade naturligtvis att det var mycket stor ide att ställa upp annars är det svårt att få igenom det man strävar efter.

Aleksandr Lukatjenkos har varit president sedan 1994. Men den här gången är det alltså parlamentsval. Många påstår att Parlamentet saknar egentlig funktion och att valet därför har mindre betydelse.

 

Som de flesta känner till är relationen mellan Sverige och Vitryssland problematisk. Efter det kritiserade presidentvalet 2010, relationen ytterligare försämrats.

Under lång tid har Sverige aktivt drivit biståndsprojekt inom flera områden i Vitryssland. Särskilda insatser har gjorts inom utvecklingen av demokrati, mänskliga rättigheter och fri media.

Palmecentret är en av de organisationer som bedriver projekt för mänskliga rättigheter.

 

Jag berättar mer om mina intryck när jag får möjlighet.


Löjets skimmer över ”satsningarna” Skaraborg

Det blir nästan lite smålöljigt när det borgerliga företrädarna jublar över det de kallar satsningar i budgeten för Skaraborg. Vad är det Cecilia Widegren, Christer Winbäck, Annica Eclund och Ulrika Carlsson säger?
 
Jo dels säger de att de satsar på Högskolan i Skövde. Men vid närmare gransning visar det sig att Högskolan i Skövde med dessa så kallade satsningar snart är i nivå med hur det var innan den utbildningsfientlige Björklund började nedmoteringen.
 
Söktrycket, ungdomsarbetslösheten och demokragiska fakta talar sitt tydliga språk. Vi behöver mer utbildning, inte mindre, vi behöver högre utbildning i hela landet även utanför de ”fina och gamla” universiteten. Med de nygamla pengarna kan Högskolan i Skövde plana ut sina nedskärningar och det är bra att borgarna äntligen lyssnat på oppositionen.
 
Det andra de säger är att E20 ska bli 2+1 väg vissa sträcker och de säger att det är fantastiskt bra.
 
Men hallå!!!
 
För bara någon månad sedan var 2+1 det värsta som kunde hända enligt borgarna. Widegren har beskrivit att företag inte kan transportera stort gods och att de går i konkurs om det blir 2+1, gäller inte hennes så kallade fakta längre? I regionen har de borgerliga företrädarna varit som tokiga över att region ledningen kunde tänka sig 2+1 vissa sträckor.
 
Men nu är det tydligen hur bra som helst. Varför denna kovändning? Och varför händer ingenting före 2017, det är ganska långt dit. Efter alla de löften, utspel och jippon från de borgerliga partiernas företrädare i Skaraborg är det mycket förvånande att de inte kommer med mer.
Och hur gick det med sträckan utanför Mariestad, den var ju högaktuell? Men snart kommer infrastrukturproppen om Widegren, Bergheden, Winbäck, Carlsson och Eclund överhuvudtaget ska ha någon trovärdighet kvar i denna fråga måste de ha med hela E20 i den kommande planen.
 
E20 ska inte vara Sveriges farligaste väg. E20 ska vara säker och framkomlig för att klara såväl persontrafik som nyttotrafik

Uppblåst Borg

Vet inte varför Borg tog i så att han nästan sprack i dagensbudgetdebatt. Han har fått mycket kritik den sista tiden för att han plötsligt bytt från snålkostymen till spenderbyxor.
Förmodligen tänkte han att det får bära eller brista. Han ville nog ta sin heder i pant för att att hans budgetförslag ska hålla. Men han svarade inte på frågorna.
Nu var det ju inte heller några nyheter han kom med efterspyrde borgerliga partiledarna åkt runt med paketen i landet före den här dagen. Det har de gjort för att få mest mediautrymme,
 
Men misslyckandet med jobben kvarstår 
Arbetslsöheten är högre idag än när Borg tillträde. Antalet inskrivna påarbetsförmedlingen i mer än 24månader är nu 70 0000. FAS3 bara fortsätter att växa.
Arbetslösheten är högre i Sverige än i Tyskland, Norge, Österike och Holland. Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. 
Då hjälper det inte att Borg är upplåst och självgod. Insatserna är för klena för de unga som är arbetslösa. 
 
 

Riksdagens öppnande

 

Som jag skrev i går, ”öppnar” Riksdagen idag trots att vårt uppdrag pågår hela året.

Dagen börjar i moll med parentation och minnesstund för våra tre unga ledamöter som avlidigt alldeles för tidigt.

Senare idag blir de både högtidstal, regeringsförklaring, mingel och konsert.

När Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen blir det antagligen inte särskilt många nyheter eftersom de borgerliga partiledarna lekt jultomte i två veckor. De har åkt land och rike runt för att dela ut trevliga reformer till folket.

 Regeringens stora misslyckande är jobben. Vi har massarbetslöshet, långtidsarbetslöshet och skyhög ungdomsarbetslöshet. I dess efterdyningar kommer fattigdom, ökade klyftor och ekonomisk otrygghet.

Det behövs utbildning, omskolning, validering, folkbildning och forskning för att lilla Sverige ska klara sig i den knivskarpa konkurrensen med världen. Det behövs miljösmarta lösningar, investeringar i bostäder och infrastruktur

Men det behövs även en välfärd värd namnet. Ekonomisk trygghet vis sjukdom och arbetslöshet hänger ihop med en god välfärd, men det blundar regeringen för.

På torsdag kommer Anders Borg med budgeten, vi får se om han inser vad tryggheten betyder för tillväxten

 

AB 2


Ledig i 13 veckor eller ????

 

Nu öppnar Riksdagen igen. Ett så korkat uttryck eftersom det ger ett intryck av att Riksdagsledamöter skulle ha varit lediga under hela tiden. När det i själva verket är så att vi hinner med så väldigt mycket mer när vi inte är inlåsta i Riksdagshuset.

 

Det är flera tidningar som kontaktar oss där vi i detalj ska beskriva vad vi gjort i sommar.

 

Här är ett axplock på det jag gjort i sommar:

  • Möte med Stefan Löfven om Digital tillväxt
  • Flera möten med engagerade föräldrar för säkrare gång och cykelvägar, som startades i samband med att en cyklande flicka blev påkörd och dog på väg 49 i Karlsborg/Mölltorp
  • Möte mellan Israel och Palestinier i Genève. Vi samtalade om fred, muren,  säkerhet, vattenbristen, fattigdom, förtryck, åtskillnadspolitik dvs. Apartheid m.m. 
  • OSSEs  sommarmöte i Monaco och debatterat jämställdhet, ekonomi, miljö, mänskliga rättigheter och demokrati mm.
  • Skrivit interpellationer om ekonomisk trygghet som tillväxtfaktor, tilltron till trygghetssystemen, arbetslöshet, stulen identitet, falska F-skattesedlar m.m. Dessa interpellationer har jag sedan debatterat med lämpliga  ministrar.
  • Som vigselförättare och jag har fått viga på underbart, trevliga bröllop i rosenträdgårdar, vid vattenfall och i bygdegårdar
  • lagspelare i socialdemokraternas kägelsspel-lag på Hova Riddarvecka
  • deltagit i Jordgubbens-dag tillsammans med socialdemokraterna i Vara
  • En vecka i Canterbury på intensivträning i  Engelska
  • Besökt företaget ReRail i Luleå samt fått ta del av järnvägsforskningen på Luleå Tekniska Universitet.
  • Länsbänksplanering med socialdemokratiska ledamöter från Skaraborg.
  • Utskottsplanering med socialdemokraterna i Trafikutskottet.
  • Rest i Norrbotten och gjort besök i Svapavaara och Kiruna
  • Deltagit på ett möte med ett kvinnligt nätverk
  • Debatt om Lastbilarnas framtid på Elmia i Jönköping
  • Föreläst på en kurs för S-kvinnor i Skaraborg
  • Skogsutflykt med LRF i Skaraborg
  • Studiebesök hos modern mjölkbonde som gjort stora investeringar i mjölkrobotar m.m.
  • Besökt företag i Tibro
  • Testat god skolmat på Kavelbrogymnasiet i Skövde, inför OS i skolmåltider
  • Trafiksäkerhetsseminarie i Tylösand
  • Socialdemokraterna  i Skövde ordnande en cykel dag för att se på befintliga och obefintliga cykelvägar som jag deltog i eftersom jag är socialdemokraternas cykelpolitiske talesperson.
  • Besökt Borås
  • möte med S-kvinnor i Skövde,
  • utåtriktadverksamhet på ett stadslopp i Skövde,
  • Friskvårdsdagen  på Billingen
  • Möte om IT och bredbandspolitik med stadsnätsföreningen i Stockholm,
  • förhandsvisning av filmen av Olof Palme
  • möte med UN-Women
  • Rundabordssamtal om Hållbara transporter
  • Begravning av Carina Moberg,
  • möte med kommunalråden i Skaraborg,
  • besök på Gothia Science Parks kompetens forum,
  • möte om Högskolan i Skövdes framtid.
  • Möte med MHF om tester av alkomätare ska utvecklas

 

Men jag har även tagit det lugnt. Läst böcker, lyssnat på Stefan Löfvens och andras sommarprat genom Sveriges radios app när jag joggat. Jag har cyklat Vätternrundan i ösregn, simmat Göta Kanal simmet och gympat med Friskis och Svettis i Boulonier skogen i Skövde.
Dessutom har jag träffat väljare, nära och kära mer än vad jag hinner med i vanliga fall.

 

I morgon ”öppnar” Riksdagen igen och då är vi fast i Stockholm större delar av veckan med utskottssammanträden, debatter, voteringar, gruppmöten. Det ska bli kul det också.....

 

 


Det där med Nattis....

Är det ett skämt eller vad är den så kallade satsningen till flexibla öppettider på förskolor och fritidshem? Förskolan och fritidshemmen är i första hand bra för barnen men är också avgörande för en ökad jämställdhet. En god barnomsorg på alla tider på dygnet garanterar att föräldrar kan arbeta. Sverige har varit unikt gällande kvinnors arbetskraftsdeltagande.
 
Antalet personer som arbetar på obekväma arbetstider har ökat med 25 procent till den senaste femårsperioden, arbetslivet är helt annorlunda i dag jämfört med för 20 år sedan Samtidigt erbjuder färre än hälften av landets kommuner barnomsorg på obekväm arbetstid. I maj blev regeringen överkörd i frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid. Så de hade i uppdrag att återkomma med en lösning och så kommer de med dessa nålpengar!
 
Just nu pågår regeringens kringresande cirkus med presenter i hela Sverige och media rapporterar snällt utan någon granskning av vad det är de säger. 108,5 miljoner kr på tre år till barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallat nattis. Låter kanske bra i första anblicken och media sväljer betet som om det vore en reform. Nästa år innebär det 15,5 miljoner kronor och efterföljande tre år 31 miljoner kronor per år.
 
Men snälla vi har 290 kommuner, det skulle väl på sin höjd räcka till att anställa någon i högts två månader om det skulle delas per kommun.
 
Arbetslinjen rör inte bara de som jobbar nio till fem, säger Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande. Jo det stämmer men på vilket sätt underlättar de arbetslinjen på kvällar och helger? Inte med dessa nålpengar ialla fall.
 
 
Cirkus så kallad valfrihe

Från en storhet till en annan, idag minns vi Anna Lindh

 

Den 11 september har flera obehagliga minnen för många människor. Mordet på Anna Lindh 2003 är en av många anledningar till att 11 september är en mörk dag i vår historia.

 

Anna Lindh blev en hyllad utrikesminister i sin kamp för freden, för internationell solidaritet, arbetet för ett fritt och öppet Sverige utan rasism och främlingsfientlighet, innan hon som 46-åring mördades den 11 september 2003, bara några dagar efter det att hon besökt Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.

 

Anna var sprudlande glad, alltid framåt, aktiv, uppmuntrande mot andra och en engagerad fin förebild. Det behövs fler som engagerar sig för internationellt samarbete, rättvisa, feminism, fred och förståelse mellan människor.

 

Sedan mordet på Anna Lindh har den fruktansvärda massakern i Norge skett. Politisk aktiva ungdomar blir mördade för sina åsikters skull. Ingen ska behöva dö för sin åsikt oavsett uppfattning och oavsett om det är en utrikesminister, ungdomar på sommarläger eller en ensam människa på flykt från förtryck.

 

Varför inte tagga ner en stund idag. Fundera på vad som är viktigt i livet. Ta fasta på det ljusa och värdet med att ha vänner i närheten.

 

Skövdes Anna Lindh kommitté arrangerar en minnesstund för Anna och mot våldet på ABF ikväll kl.18. Skövdes Anna Lindh kommitté har funnits sedan den 8 mars 2006 och delar även ut stipendier till dem eller de som går i Anna Lindhs fotspår inom näringsliv, skolan, kulturen eller idrottslivet.


Filmen om Olof Palme

 

 

Efter att ha sett filmen om Olof Palme var jag både omtumlad, lite ledsen men ändå stolt på en och samma gång. Det är en fantastiks film som berör. Det handlar om Pappan, Politikern, Pedagogen Palme. Om inrikesträtorna, om karriären men också internationalsten som knöt i hop Sverige med resten av välden.

Filmen handlar också om maktens män som håller varandra om ryggen och om Palmehatet som växte sig allt starkare.

Genom sitt arbete mot rasism och intolerans och för demokrati, mänskliga rättigheter och fred inspirerade Olof Palme människor inte bara i Sverige – utan världen över.

Producenterna har haft tillgång till familjen Palmes privata filmer, vilka aldrig tidigare visats offentligt, och till ett gediget material från SVT. Dessutom medverkar hela Olof Palmes familj.

Olof Palmes Internationella Center, Arenagruppen och Scanbox visade filmen och ordande ett seminarium där bland annat Lena Hjelm Wallén, Gabriel Wikström och Tage G Pettersson deltog. Kristina Lindström och Maud Nycander berättade hur de gått tillväga för att välja bland allt material som finns.

Jag rekommenderar filmen till alla som är intresserade av samhällsfrågor i största allmänhet, Svensk nutidshistoria och/eller politik

 

SVT-debatt trailer


Friskvårdsdag på Billingen







 

Idag har en mängd föreningar tillsammans med Skövde kommun arrangerat friskvårdsdagen på Billingen. Det blev en härlig dag och 1000-tals med besökare som gick, tävlande och åt frukt i solskenet.

LO passade på att ha sin familjedag på berget ett mycket lyckat drag eftersom så många fick chansen att se vad facken gör för sina medlemmar och för tryggheten i samhället.

 

Där fanns också Unga Örnar för att visa på sin bredd och möjlighet till barnverksamhet om det bara fanns tillräckligt med ledare.

  

Vi socialdemokrater fick många synpunkter om vad vi borde driva för politiska frågor. Det handlade om fler och bättre cykelvägar, mer personal till förskolorna och färre barn per grupp, läxhjälp på fritidshemmen, samtalsrådgivning för tonårsföräldrar, körkort som ämne i gymnasieskolan, jobb åt ungdomar och fler lärare m.m.

 

Synpunkter som vi givetvis tar med oss i det kommande arbetet


Det är farligare att inte cykla

 

Det var alldeles utmärkt att årets Tylesandsseminarie fokuserade i första hand på cykelfrågor.

Vi diskuterade infrastrukturinvesteringar för cykel, säkerhet, väjningsplikt, ”snabbcykelvägar”, hjälm och nya typer av hjälmar som inte syns www.hovdning.com

 

Det var intressant att höra hur Göteborg och Borås jobbar med cykelplanering. Jag saknade lite grann beteendefrågorna mellan de olika trafikslagen och kombinationen av olika transportslag.

 

Det blev en gedigen genomgång av olika skadetillfällen, vi fick olika testkrockar på cyklande dockor och diskuterade var cykelolyckor är som vanligast.

Men vi fick också höra om att vi i Sverige kanske har ett överdrivet fokus på alla möjliga faror, att vi borde lära oss värdera och hantera rimliga faror snarare än förbjuda situationer där de kan uppstå.

 

Slutsatsen var att det är farigare att inte cykla, eftersom vi blir både friskare och lever längre om vi cyklar mer.

 

Årets Tylösandseminarie handlede inte bara om vikten att cykla mer. Det handlade också om problemet med rattonykterhet, fortkörningar och barn i trafiken. Att kvinnor kör säkrare har vi vetat ett tag nu men när får vi skiftet till att männen tar bussen och kvinnan tar bilen?

 

Läs mer om vad som hände här http://www.mhf.se/sv-SE/verksamhet/tylosandsseminariet/


RUT-läxhjälp ökar klyftorna

 

Tänk va bra det vore om alla fick läxhjälp på fritidshemmet, på biblioteket eller hemma. Så är det tyvärr inte idag. Idag är det till och med så att fritidshemmen dit barnen går efter skolan är överfyllda. Jag har besökt flera fritidshemsavdelningar med över 70 barn per grupp. Det säger sig sjävt att 2-3 personal inte hinner med att ge läxhjälp till de som behöver. De har fullt upp med at se till att det blir lek, rekreation och mellanmål. De som är i mest behov av läxhjälp dvs de som inte har studievana föräldrar är de som oftast blir utan.

Nu när regeringen särskilt pekat ut RUT-avdraget som en möjlighet till läxhjälp kommer dessa klyftor öka än mer. Inte nog med att de tidigare sagt att invandrarkvinnor kan jobba med att städa hos andra, nu ska höginkomsttagarnas barn också få större chans att klara skolan.

I dagens Aftonblad skriver Daniel Swedin om hur detta ökat klyftorna än mer. Jag håller med, jag tycker att vi borde satsa på kommunerna så att de har råd att öka kvalitén i skolorna, så att de har råd att minska barngrupperna på fritids, så att de har råd att hjälpa de som behöver hjälpen mest.

De unga arbetslösa som har allra tuffast att få jobb är de som saknar en fullständig gymnasieutbildning. I dag saknar var fjärde gymnasieelev fullständiga betyg efter fyra år, och går mot en framtid allt för ofta definierad av arbetslöshet och hopplöshet.

Det behövs ett Utbildningskontrakt ,  obligatorisk sommarskola för de elever som inte har klarat målen under läsåret. De ska garanteras extra utbildning av professionella lärare. Det har vi socialdemokrater föreslagit i Riksdagens vårbudgetmotion. Dessutom vill vi investera i lärarna, vilket är den enskilt viktigaste åtgärden för att se till att alla når kunskapsmålen i skolan. Och framförallt det behövs mer pengar till kommunerna.

 

 läs oxå Leinesblogg Moberg

PS jag läser dessutom i aftonbladet om hur vi vuxna borde föregå med gott exempel genom att bl.a Sluta mobba på nätet

 


RSS 2.0