Vad skriver du på ditt plakat?

 

Vad vill du ändra på i vårt vackra land?

Vad skriver du på ditt plakat inför morgondagens första maj firande?

Jag skriver framtidstro

En del skriver solidaritet, andra skriver mer jobb, ungdomarna kommer säkert kräva utbildning och sommarjobb till alla

De äldre kräver rättvisa skatter. Andra skriver grönomställning!

Ingen kräver ökade klyftor, ingen kräver högre arbetslöshet och fler i bidragsberoende.

Jag har en kompis som sms om vad hon skrivit på sitt plakat

Toblerone det var ett ”dj-vla” gnäll

Släng dig i väggen Mats Odell…….


Valborg är i antågande

 

Trevligt med alla eldar som tänds på valborgsmässoafton. Ännu trevligare är det 1 maj när vi firar och demonstrerar mot orättvisor. Då har vi också möjlighet att berätta om färdriktningen. Då kan vi beskriva hur vi vill möta den växande arbetslösheten med investeringar i framtidens jobb, med nya resurser till välfärden och med att ta ansvar för ekonomin – vi sätter jobben först. Det kan vi naturligtvis berätta om alla andra dagrar också med det är något speciellt med känslan att det demonstreras på tusentals och åter tusentals platser på jorden.

Vad vill vi då?

Det är mycket som behöver rättas till i möjligheternas land.

Vi börjar med att investera i 100 000 nya jobb och utbildningsplatser, varav 50 000 i ett brett Kunskapslyft.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av Europas högsta. Därför vill vi öka antalet platser på komvux, yrkesvuxplatser, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och på högskolan.

Vi ska också rusta de unga inför framtidens arbetsmarknad. Unga arbetslösa mellan 18 och 24 år ska kunna erbjudas jobb, utbildning eller praktik från första dagen. Vi kallar det Jobbstart för unga

 Vi ska investera i entreprenörskap och bättre villkor för mindre och växande företag. Vi föreslår mer resurser till forskning och en omfattande satsning på att modernisera infrastruktur, bostäder och energisystem. Ställa om till ett hållbart miljömässigt samhälle. Något som vi vågar berätta om före valet

 Vi ska förbättra tryggheten för arbetssökande och sjukskrivna och hjälpa dem att snabbt komma tillbaka i arbete. Därför avsätter vi en miljard kronor till rehabilitering och investerar i 10 000 fler lönebidrag än regeringen.

 Det ska alltid finnas möjligheter att gå vidare eller att börja om på nytt genom kompetensutveckling eller stöd för att starta eget företag. Arbetsförmedlingen bör därför utvecklas till en Kompetensförmedling.

Vi ska satsa på kommuner och landsting för att säkra kvaliteten och få fler anställda i välfärden.
Dessutom ska vi ha rättvis fördelning. Rättvis skatt, skatt efter bärkraft för att kunna genomföra reformerna för våra barn, ungdomar, kvinnor och män, äldre och yngre

röda berget

DN debatt

aftonbladet

expressen


Vem i hela centern kan man lita på?

Centerpartiet kritiserar de rödgrönas politik för att vara otillräckligt, samtidigt som man är emot en höjning av skatten på växthusgaser. Centern var med och höjde bensinskatten efter valet 2007, de har pläderat för höjda koldioxidskatter under hela mandatperioden och hänvisar till bl.a. FNs klimatpanel.

Men att höjd koldioxidskatt betyder höjd bensinskatt var tydligen inget de ville berätta för väljarna.

Om det är dumt med höjda koldioxidskatter, varför höjde de då den skatten hösten 2007?

Varför har deras egen skattearbetsgrupp och miljöminister Andreas Carlgren pläderat för att höja dessa skatter?

Var det hemligt? Ville de mörka före valet?

På centerpartistiska bloggar går det nu att läsa om hur hemsk det är med höjda koldioxidskatter och Maud Olofsson går upp i falsett.

Vem i hela centern kan man lita på?

borgarna har höjt skatten med över en krona

(de föreslår det dubbla).


Mind the gap

Har ni hört talas om den digitala klyftan? Att det fortfarande finns människor som står utanför IT-samhällets alla fördelar. Det handlar om att det inte finns bredband i hela landet, det handlar om att alla inte har en dator, det kan även handla om osäkerhet och sämre möjligheter till att få lära sig alla fördelar.
Just nu befinner jag mig på en dataspelsmässa i Malmö som kallas mind the gap, closing the gaps.
Se upp för klyftan och hjälp till att sluta klyftan.
Här handlar det om klyftan mellan dataspel och TV, om klyftan mellan länder, klyftan mellan design, användarvänlighet och utvecklare.

De vill sluta klyftorna mellan olika media och börja samarbeta än mer. De som är här har kommit väldigt långt och in i IT-samhället och ser det som fullkomligt naturligt att vara uppkopplade hela tiden med olika terminaler.





http://nordicgame.com/

Noterar att MP inte fått igenom sitt krav på höjning av bensinen med 2 kr

 

Ser i DN och i många andra media att bensinen ”bara” ska gå upp 49 öre under nästa mandatperiod. Ur miljösynpunkt är det naturligtvis viktigt att höja koldioxidskatten. Men det är också en inkomstkälla för staten. Inkomster som kan finansiera välfärd, delar av infrastrukturinvesteringar och en mer rättvis fördelning.

Men för människor som inte har tillgång till kollektivtrafik är bilen både nödvändig och bra. Därför är det viktigt att eventuella bensinprishöjningar kombineras med höjt reseavdrag till jobbet.

Men det är kul att Dagens Arena skriver på temat Rör inte min statsjeep och det faktum att många faktiskt tar bilen trots att det finns alternativ.


Nu är borgarna desperata. Reinfeldt baktalar Sahlin Odell går långt över gränsen

 

Antagligen är det ren desperation från borgarnas sida. Förhoppningsvis går inte väljarna på deras plumpa utspel.

 Jag är inte särskilt förvånad över att Mats Odell uttalar sig som den kristna högern i USA.

Har de haft någon etik i sitt parti?  

Jag delar Östros uppfattning om det är ett grovt övertramp som inte passar i svensk politik.

- Det här är början på en smutskastningskampanj som vi inte sett maken till sedan Kosackvalet, säger han.

- Det är dags för sans och vett bland de borgerliga. Finns det ingen av partiledarna som står upp för moral och ser till att man slutar med detta.

Dessutom påstår Reinfeldt i expressen att vi rödgröna inte har någon politik för jobben.

Han glömmer att 100 000 fler är utan arbete idag än 2006 då när vi anklagades av samma Reinfeldt att de var massarbetslöshet. Nu har vi 9 % arbetslöshet och det kommer bli än mer om de inte gör något. Verkligheten överbevisar med andra ord herr statsministern. Men det bryr inte han sig om, det viktiga för honom är att försöka smutskasta vår politik. En politik där vi sätter jobben före gigantiska skattesänkningar. Jobb, utbildning, framtidstro och välfärd är vår metod.

Vi har presenterat gemensam klimatpolitik, gemensam energipolitik, gemensam ungdomssatsning, försvarspolitik, infrastrukturpolitik. Än mer kommer på måndag.

Å då kommer borgarna stå där och försöka hitta fel och brister, de är desperata


Skaraborgarna har fått stå tillbaka när de borgerliga ledamöterna röstar

De lovar stort men håller tunt.

Ta till exempel det högjudda löftet om att E20 skulle bli motorväg genom hela Skaraborg innan 2010 lovade de borgerliga ledamöterna i valrörelsen.

Det var utspel, jippon, uttalanden, insändare och tal om att de minsann skulle bygga motorväg.

Nu vet vi resultatet. ”De bidde inte ens en tummetott”.

 

Fastighetsskatten skulle avskaffas lovade de borgerliga i valrörelsen. Nu vet vi resultatet. Den blev en fastighetsavgift istället. Och till råga på allt ska alla nu betala samma avgift. Det betyder att husen i Skaraborg har samma avgift som i Danderyd. Är det verkligen rimligt?

 

Regeringens skattesänkningar gynnar höginkomsttagare och fastighetsägare i rika storstads- och förortskommuner. Det gäller både jobbskatteavdrag, höjd gräns för statlig inkomstskatt, ändrad fastighetstaxering och slopad förmögenhetsskatt.

Nästa vecka presenteras vår gemensamma budget men redan nu går det att läsa om den rödgrönas satsningar på infrastruktur på DN debatt


Reinfeldt borde ta ansvar för sin egen politik

 

Statsministern försöker leka att han är i opposition för att slippa ta ansvar för att hans politi inte fungerat. Precis som sahlin svarar i dagens express:

Han lovade fler jobb, det blev 100000 fler arbetslösa och bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Han lovade färre i utanförskap, det blev 70000 fler i utanförskap. Med ett sådant dåligt bokslut förstår jag om han heller vill ställa krav på den rödgröna politiken än att berätta hur de ska reda ut sin röra

Många har höga förväntningar på de rödgröna inför valet.

sydsvenskan spekulerar i hur regeringen ser ut i höst.

Även om vi är många som är optimistiska inför valet så är det mycket långt kvar, hårt arbete kvarstår


Hellre en väl genomarbetat rödgrön budget än en borgerlig budget utan jobbsatningar

 


Anders Borg målar upp en förskönad bild särskilt när det är ett valår, skriver DN:s Henrik Brors i en analys om vårbudgeten. Bristen på jobbfokus ökar utanförskapet   Anders Borg får kritik både från TCO  LO och Svenskt Näringsliv,

Nu sätter alla sitt hopp till den rödgröna budgeten i stället. Inte så kontigt eftersom vi av tradition står för ansvar, jobb och tillväxt.  En del ska naturligtvis försöka skrämma väljarna och påstå en massa saker som inte är relaevanta.
Det tar det tid i förhandlingarna men det har nog mer att göra med att det är olika kulturer i olika partier, om vana respektive ovana att förhandla. Men det är över en vecka kvar till den 3 maj då den rödgröna budgeten läggs i Riksdagen

Men hellre än väl genomarbetat rödgrön budget än en borgerlig budget utan jobbsatsningar

dn


Klart att väljarna byter block, det är därför vi vinner valet

Idag kan vi ta del av nyheten att väljarna är beredda att ändra sig.

Jo, det är ju därför som de rödgröna har lett alla opinionsmätningar sedan förr valet.

Jag träffar många väljare som röstade borgerligt förra gången som insett att de röstat fel. Jag har till och med vänner som röstade på centern förra valet, men som insett sitt misstag och är nu medlemmar och valarbetare för socialdemokraterna.

Det är intressant men det viktiga är ju inte alla dessa mätningar hit och dit. Det viktiga är vilken politik vi går till val på. Vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Att vi går till val för en socialdemokratisktledd röd-grön regering. Vår politik går ut på mer rättvisa, trygghet, kvalité i välfärden och investeringar för fler jobb. Våra förslag utgår från en ansvarsfull ekonomiskt politik som sätter jobben först.

Dessutom är det viktigt att granska regeringen om vad de gjort och inte gjort sedan förra valet. Visserligen skyller de på krisen att de inte klarat av att leverera löftena om fler jobb och färre i utanförskap. Men det är illa att ha en regering som bara kan styra ett land när det är soligt väder. Det är ju just i lågkonjunktur och kris som det är viktigt att använda sig av politiken som ett redskap att mildra krisen. Inte lägga händerna på ryggen, sänka skatterna och säga att nu får folk klara sig själva.

 

 

Läs mer:

Fredrik Reinfeldt lovar och lovar

men lova är en sak

blockbytare, Politik, Socialdemokrater, val 2010

rodaberget


Elever från Skövde besökte Riksdagen


Den borgerliga regeringen diskriminerar unga arbetslösa, det ska vi ändra på

 

En rödgrön regering kommer vid sitt första regeringssammanträde att avskaffa aktivitetsförbudet för ungdomar som den borgliga regeringen ålagt Arbetsförmedlingen. I tisdags försvarade Sven-Otto Littorin diskrimineringen av de unga i en interpellationsdebatt. Han påstod att de unga inte klarar att söka jobb om de får hjälp med aktiviteter. Jag tror att det är tvärtom. Aktiviteter föder mer aktiviteter. Passivitet leder till mer passivitet och till ohälsa bland de unga.

 

Den nya rödgröna regeingen kommer också att besluta att arbetslösa ungdomar – inte bara långtidsarbetslösa – som har en bra affärsidé o behöver stöd för att förverkliga den ska kunna prövas för Arbetsförmedlingens stöd till eget företagande.

 

Förslagen ingår i den rivstart för unga möjligheter som ingår i de rödgrönas strategi för att minska den skyhöga ungdomsarbetslösheten bland unga. I rivstarten kommer en rödgrön regering bl.a:

Sänka skatten för företag som anställer unga arbetslösa. 
Investera ytterligare i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för att råda bot på den arbetskraftsbrist som paradoxalt nog råder i massarbetslöshetens Sverige. 
Investera i fler platser på Komvux, högskola o universitet.


läs om låg a-kassa också


Jorbro

dsc00327 (MMS)

Jorbro


Möjligheternas land

 

Idag lanseras  möjligheternas land av socialdemokraterna samtidigt som Mona Sahlin åker på sin bussturé. kampanjen startar i Gävle och drar vidare Falun

Möjligheternas land är ett land för alla och inte bara för några. Sverige ska bli ett möjligheternas land byggt på idén att vi står starkare tillsammans. 

Vi socialdemokrater använder politiken för att ge möjlighet till att förverkliga sina drömmar.

Mona Sahlin har tidigare beskrivit fyra vägledande mål; fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende. I dessa mål är färdriktningen tydlig - en socialdemokratiskt ledd regering kommer i alla väsentliga beslut att sätta jobben först och ta kampen mot klyftor och ojämlikhet. 

Vi socialdemokrater vill satsa på jobb och möjligheter för människor. Vi vill stärka konkurrenskraften i svensk industri och i framtidsbranscher. Ett nära samarbete mellan staten, näringslivet, utbildning och forskning har varit viktigt för framväxten av många av dagens världsledande svenska företag. Jobb i både den privata sektorn och i välfärdssektorn

 Tyvärr är jobb i kommunerna hotade av regeringen.

Jag hoppas Monas bussturné ger många möten med människor

#bussturné #val2010


Fantastiska kockar för skolmaten - Skövde vann SM



Stort Grattis till Skövdelaget Martin Karlsson, Carina Andersson och Susanne Dahl, som vann 

den prestigefyllda tävlingen SkolMatsGastro.

Jag har fått vara med och proväta vinnarrätterna som Rosenknopparna vann med:
·        Potatissoppa med örtolja serverad med baconbröd
·        Husets pannbiff på rotfruktssallad serverad med pepparsås, inlagd gurka och rårörda lingon
·        Vegetarisk lasagne med matkornssallad serverad med fetaostkräm på ruccolabädd
Därför vet jag att de är värdiga vinnare. Maten är jätte god

Än en gång stort grattis

Lyssna på Radio Skaraborg

I kväll har jag förmånen att få debattera med Littorin

Det blir interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M). Jag har lämnat in tre stycken interpellationer som lägger fokus på ohälsan bland arbetslösa ungdomar, utförsäkrade och arbetslösa samt Arbetsmiljöverket.

Bekämpandet av ungdomsarbetslösheten är en akut fråga som måste ges högsta prioritet. I regeringens budget som presenterades förra veckan saknas jobbskapande åtgärder helt. Jag hoppas därför att arbetsmarknadsministern kan förtydliga vad regeringen ämnar göra för att arbetslösa ungdomar ska få den hjälp de behöver för att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Dessutom kommer det handla om arbetsmiljön eftersom regeringen sparat in på det viktiga förebyggande arbetet och inspektionerna. Förutom det ska vi även debattera hur det går för de sjuka och arbetslösa som är utförsäkrade

Det blir en intressant kväll

Läs interpellationerna här:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dtyp=i&rm=2009/10&nr=317&dok_id=GX10317
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dtyp=i&rm=2009/10&nr=327&dok_id=GX10327
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dtyp=i&rm=2009/10&nr=328&dok_id=GX10328


Torgmöte i Hova

dsc00326 (MMS)

Torgmöte i Hova


Besöker arbetsmarknadsenheten i Otterbäcken

dsc00320 (MMS)

Besöker arbetsmarknadsenheten i Otterbäcken


Torgmöte med socialdemokraterna i Skövde

dsc00304 (MMS)

Torgmöte med socialdemokraterna i Skövde


Nu krävs det satsning på jobb

Regeringen tvingas skriva ner sin prognos för tillväxten i år till 2,5 procent, jämfört med sin senaste prognos om 3,0. Sverige hade år 2006 en tillväxt om 4,2 procent. Tillväxten - det vill säga det som avgör jobb, välfärd och pension – bedöms nu bli en halv procentenhet lägre än hans senaste prognos. Detta motsvarar ett bortfall om 15 miljarder kronor för svensk ekonomi.

Jobben är färre

Sysselsättningsgraden har på fyra år sjunkit med 1,6 procentenheter. Det motsvarar 100 000 förlorade jobb

Utanförskapet är högre.

Antalet personer med socialbidrag ökar med 30 procent mellan 2008 och 2010

Underskott i de offentliga finanserna.

De offentliga finanserna har på fyra år försämrats från ett överskott om 70 miljarder kronor till ett lika stort underskott och skatten har sänks

Regeringens egen budgetmotion visar att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom.

Sverige har en historiskt hög arbetslöshet. Trots detta presenteras en budget som är klinisk ren från politik från investeringar som hindrar arbetslösheten från att bita sig fast. Det är bara mer av samma misslyckade politik.

Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas i passivitet. Detta var medvetna val från regeringen, det går inte att skylla på finanskrisen.

Så här kan vi inte ha det

Nu krävs en rödgrön politik som byter färdriktning och investerar i fler jobb och minskade klyftor. Sverige måste tillbaka till en politik som bygger starka offentliga finanser. Vårt mål är full sysselsättning.

 

 


Borgs Budget är som en påse Tom och innehållslös

Alvarligt läge med Borgs sista tomma budget. Pengarna dras in till kommunerna nästa år. För Skaraborgs del innebär de ”förlorade” 12 miljarderna i stöd till kommunerna cirka 980 jobb färre jobb i välfärdsektorn

 

Sverige behöver en politik för jobb – inte ökade klyftor

 

Borg tvingas skriva ner sina egna prognoser. Tillväxten - dvs. det som avgör jobb, välfärd och pension – bedöms nu bli en halvprocentenhet lägre än i hans senaste prognos. Detta motsvarar ett bortfall om 15 miljarder kronor för svensk ekonomi.

 

Regeringens egen budgetmotion visar att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom.

 

Sverige har en historiskt hög arbetslöshet. Trots detta presenteras en budget som är klinisk ren från politik från investeringar som hindrar arbetslösheten från att bita sig fast. Det är bara mer av samma misslyckade politik.

 

Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att ökade klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas i passivitet. Detta var medvetna val från regeringen, det går inte att skylla på finanskrisen.

– Nu krävs en rödgrön politik som byter färdriktning och investerar i fler jobb och minskade klyftor. Sverige måste tillbaka till en politik som bygger starka offentliga finanser. Vårt mål är full sysselsättning.


Är det någon som minns Reinfeldts utspel om offentliga sektorn?

Minns ni när Fredrik Reinfeldt i augusti 2006 lovade att satsa mer än socialdemokraterna på kommuner och landsting? Det var några veckor kvar av valrörelsen när han gjorde utspelet om offentliga sektorn. Det hade ju varit bra om han genomfört det som han lovade.

Då kanske inte 25 000 välfärdsarbetare inte hade behövt lämna skolan, förskolan, vården, sjukvården eller fritidshemmen.

Men varför skulle han hålla det löftet? De brukar säga en sak och gör en annan.

Vi ska minska klyftorna säger Anders Borg och gör en utläggning om varför det måste göras med ökade klyftor.

Vi ska sänka arbetslösheten säger Littorin och påstår att sysselsättningen ökat trots att den har minskat.

Vi ska satsa på utbildning säger Björklund och tar bort den grundläggande behörigheten till högskolan för nästan hälften av eleverna

 Vi är det nya arbetarpartiet säger Reinfeldt och ser passivt på när ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa.

En sak håller de dock. De sänker skatterna, mest till de som tjänar mest, allt i syfte att det ska finnas mindre till gemensamma lösningar och på det sättet ökar klyftorna.

Vi ska satsa på utbildning säger Björklund och tar bort den grundläggande behörigheten till högskolan för nästan hälften av eleverna

 Vi är det nya arbetarpartiet säger Reinfeldt och ser passivt på när ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa.

 En sak håller de dock. De sänker skatterna, mest till de som tjänar mest, allt i syfte att det ska finnas mindre till gemensamma lösningar och på det sättet ökar klyftorna.

 Läs mer:

 Mona Sahlins fyra tydliga målsättningar nervösa.

Kent Persson handlat om att sänka skatten.

 http://www.s-buzz.se/

http://mitt-i-steget.blogspot.com/2010/04/nanananinana-nanananina-dagens-lastips.html

Marika Lindgren Åsbring

 


Det handlar om människosyn

Just nu befinner jag mig i Oslo och inspireras av Martin Kollberg. Det ger hopp och styrka inför framtiden om att vi socialdemokrater ska sträcka på ryggen och både vara stolta över vår historia och satsar på framtiden.

Om hur vi byggde en stark välfärdsmodell med trygga, modiga människor.

Det blir extra ideologiskt tydligt när vi jämför högerns politik med vår. Vi vill hålla ihop grupperna, ge människor fler chanser i livet, stärka varje människas självkänsla. De vill ha större skillnader eftersom de tror att det är en bra modell. De tror att fattiga tar sig i kragen och jobbar hårdare om de blir fattigare och ges färre möjlighet till utbildning senare i livet.

Med full respekt för att de tror på sin modell, men det är ingen bra lösning.

 

Vi ger förslag på fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende. Idag går utvecklingen åt rakt motsatt håll.

 

Stupstocken i sjukförsäkringen och försämringarna i a-kassan har gjort att sjuka och arbetslösa blivit allt fattigare. Regeringen har experimenterat med nya orättvisor och skapat en ny stor grupp av försäkringslösa. Men några nya jobb har inte tillkommit. Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid. Barnfattigdomen har nått rekordnivåer och socialbidragen ökar lavinartat.

 

Det kan inte bli tydligare: Ökade klyftor är inte lösningen. När utanförskapet och klyftorna ökar blir det svårare för människor att förverkliga sina drömmar. Friheten minskar.

 

Vi vill vända utvecklingen och istället ta vara på människors kapacitet. Så lägger vi grunden för fler jobb och ekonomisk tillväxt i framtiden. Därför är valet i höst ett avgörande vägval. En politik för förändring med fler jobb och ökad jämlikhet står mot fortsatt ökande klyftor och fördjupat utanförskap.

 

Peter Andersson

Fredrik Lund Sammeli

Eva-Lena Jansson

Mona Sahlin

Claes Krantz

be sjuka om ursäkt


Bert Karlsson styr och ställer


Bert Karlsson är med i på ombyggnaden av Medeltidens värld i Götene till Äventyrslandet Kinnekulle.

Vi träffade honom där. Han var som vanligt med sitt raka språk, styrde och ställde på området...

Invigningen av det nya äventyrslandet blir den 3 juli


Doktor Kenth

dsc00288 (MMS)

Doktor Kenth


Borg och a-kassan

Nu har Anders Borg uttalat sig i ekots lördags intervju, han tycker att man kan överväga att höja taket i a-kassan. Taket i a-kassan är låst i kronor och det betyder att det automatiskt urgröps hela tiden. Jo jo klart att han snackar så i år när det är valår. Men han lovar inget.

Men hittills har de bara ökad otrygghet och försämrat omställning till ett modernt samhälle. Försämringarna i a-kassan har gjort att människor blivit otrygga och inte kan planera sin framtid. De skapar inlåsningseffekter och försvagar Sveriges konkurrenskraft.

En halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan för att den blivit för dyr, för dålig och för krånglig. Sedan har de försökt att lappa och laga sina misstag. Sveriges utveckling har fått stå tillbaka på grund av oro och rädsla. Det har gjort det svårare för människor att ta sig i vidare mot nya jobb.

 Vi vill öka trygghet för förändring. Vi vill ha en väl fungerande omställningsförsäkring som är enkel att förstå, som skapar trygghet, som alla har råd att vara med i och som bygger broar från ett jobb till ett annat. Det skapar rörlighet på arbetsmarknaden och ökad tillväxt.

Vi vill sänka avgifterna till a-kassan kraftigt. Vi vill höja taket i arbetslöshetsförsäkringen.

Vi har under hela mandat perioden hållit fast vid att höja taket i a-kassan.
80 procent ska ha 80 procent i ersättning vid arbetslöshet.
Vi snackar inte bara när det är valår

 

Borg i dn  i ab, svd


Fullsatt på distrikskongressen i Tidaholm







veronica Palm talar på distriktskongressen om möjligheternas Sverige som vi socialdemokrater vill investera i för framtiden, för jobben och välfärden. Men som den borgeliga regeringen misslyckats med. Klyftorna har ökat, arbetslösheten ökat och sämkt skatterna med 100 miljarder. Valet är tydligt. Nu behövs politisk mod och vilja





Elever från Skara besöker Riksdagen

dsc00249 (MMS)

Elever från Skara besöker Riksdagen


Ska vi satsa på fler jobb – eller ska klyftorna fortsätta att öka

Under den borgerliga mandatperioden har sysselsättningsgraden minskat med över två procentenheter. Det motsvarar över 100 000 färre jobb.

Det faktum att så många av de borgerliga företrädarna försökt att dölja att de rika tjänar på eras politik, kom på skam idag
Påståenden om att låginkomsttagarna har gynnats är också fel. Den procentenhet av befolkningen som tjänar mest, en inkomst på en miljon kronor eller mer per år, har tillsammans fått lika mycket som de 25 procent som tjänar minst fått. Det är klassisk moderat politik.

Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst som visar på fördelningseffekterna av den Moderata politiken. Riksdagens utredningstjänst har tidigare visat att den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans.

Nu visar en ny undersökning från utredningstjänsten att den procentenhet som tjänar mest (en miljon kronor eller mer per år) tillsammans fått 3,6 miljarder kronor genom regeringens politik. Undersökningen visar att de 25 procenten som tjänar minst (mindre än 150 000 kronor per år) tillsammans fått 3,7 miljarder genom regeringens politik.

Ökade klyftor skapar inga jobb, bara mer utanförskap.

Vi socialdemokrater menar att valet till hösten är ett avgörande vägval.


Borg har helt missuppfattat Konjunkturinstitutet

Tolv miljarder försvinner från välfärden i kommuner och landsting nästa år och året därpå

Just innan vi skulle ha jämställdhetsdebatt i Riksdagen så lämnade Anders Borg beskedet om att de pengar som regeringen gett till kommuner och landsting under valåret, drar in nästa år.

Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal. Trots att 25 000 redan har fått lämna förskolan, sjukvården, vården, skolan och fritidshemmen.

Anders Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets (KI) rapport om konjunkturläget som visar på en förbättrad utveckling i kommunerna nästa år. Men Borg har helt missuppfattat KI eller avsiktligt misstolkat. Hela KI:s prognos om utvecklingen för kommunsektorn bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen hittills planerat. Utan detta resurstillskott väntar det enligt KI nedskärningar.

 - Vi socialdemokrater menar att det nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. För oss socialdemokrater är välfärden viktigare än nya stora skattesänkningar.

- De borgerliga partierna har ställt ut skattesänkningslöften för kommande mandatperiod om närmare 100 miljarder kronor.  Det innebär ännu större nedskärningar i välfärden nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg påstår i ord att de vill värna välfärden men visar ännu en gång att de i praktiken gör precis tvärtom.

Konjunkturinstitutets rapport: läs ända till ”Konjunkturläget”, sidan 125 , det har Anders Borg inte gjort


Kul att vi har en finansminister som säger att han är feminist..

Mina politiska motståndare vill att jag ska vara mer positiv till regeringen här på bloggen.  Ett plus med finansministern är att han är feminist (till skillnad från jämställdhetsministern)

 Att vara feminist är att se att kvinnor fortfarande är underordnande männen och är beredd att göra något åt det. Det är kul att finansministern ser att vi fortfarande har et ojämställt samhälle.

Tyvärr verkar han inte få resten av regeringen med sig på att förändra detta.

Eller så vet han inte hur han ska göra.

Idag blir det debatt i Riksdagens kammare om dessa frågor. Jag och mina kollegor Hillevi Larsson,. Carina Ohlsson, Fredrik Lund och Eva- Lena Jansson ska delta i debatten.

Det är välkänt att kvinnor har lägre inkomster och pensioner än män samt i lägre utsträckning äger förmögenheter, fastigheter och företag.

Inkomstklyftan mellan kvinnor och män har ökat med mer än en tusenlapp i månaden under mandatperioden. Regeringens ofinansierade skattesänkningar och nedskärningar i skolan, vården och omsorgen, där huvuddelen av de anställda är kvinnor, har bidragit till denna utveckling. Politiken har inneburit att den tiondel som tjänar mest har fått nästan lika mycket som 60 procent av hela svenska folket. Den tiondelen består till 76 procent av män. Sammantaget har regeringens skattesänkningar gett männen 30 procent mer än kvinnorna.


Valet handlar om vilket samhälle vi vill ha

 

Det haglar mätningar över oss. Mätningar som förvirrar mer än de klargör något inför valet.

Flera mätningar har handlat om partiledare, som om vi hade ”presidentval”.

Nu handlar faktiskt valet om politik, om vilket samhälle vi vill ha.

Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Alla barn ska ha en bra start i livet. Alla, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att växa och ta sin del av ansvaret. Människor ska känna sig trygga att ta nya språng i livet – många gånger. Det gör Sverige starkt.

Sverige är fortfarande ett bra land att leva i, men allt fler möter stängda dörrar.

Ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta. Resultaten i skolan försämras på många håll och ojämlikheten i vården växer. Ekonomin går med underskott och klyftorna mellan människor ökar när skatten sänks på lånade pengar.

Den borgerliga regeringen kom till makten genom att lova väljarna fler jobb och minskat utanförskap. Men arbetslösheten har ökat och fler har hamnat i utanförskap. Nu går de till val på fyra år till med samma politik. De enda de har gjort är sänkt skatterna

Men på bekostnad av välfärden som Monika beskriver i dagens aftonblad.

 

 

 

förtroende ökar för regeringen

minskar för partiledare


De unga har rätt

 

Även om dagens mätning bland första gångsväljare visar att det blir en rödgrön regering i september så är de lång ifrån ensamma om den uppfattningen.

I själva verket visar undersökning på undersökning att Mona Sahlin blir statsminister till hösten. 

De rödgröna leder stort även bland alla väljare eller med 50,1 mot 42,8 procent

Men för den sakens skull kan ingen av oss slå oss till ro och tro att valet blir lätt.

Det kommer att bli en mycket spännande valrörelse och utgången är oviss.

För oss socialdemokrater gäller det att visa vad vi menar med att sätta jobben först. Att vi är de som sett till så att vi har ordning och reda i ekonomin och att vi bryr oss om framtidens utmaningar. Det gör vi enklast genom att tala om våra förslag och att vi vill investera i klimatsmarta lösningar som ger jobb och spar miljön. Att vi vill att alla ska med i i framtiden. Att vi vill minska klyftorna och bekämpa barnfattigdomen.

Det är skönt att framtidsfolket dvs de unga är på vår sida. Det bådar gott.

 

 novusgroup

politikerbloggen

aftonbladet.se


Å vilka fina påskkärringar som kom på besök

dsc00222 (MMS)

Å vilka fina påskkärringar som kom på besök


Mauds aprilskämt

 

Det är ganska magstarkt av en vice statsminister att skämta om arbetslösheten.

Jag tror inte de arbetslösa gillar att Maud Olofsson drar aprilskämt om hur många som är arbetslösa. Hon borde ägna sig åt att bekämpa arbetslösheten i stället för att straffa de utsatta människorna med lägre ekonomisk trygghet.

Maud Olofsson ägnar sig åt siffertrix i den så kallade politiker puben

Sysselsättningsgraden har enligt SCB minskat med 2,1 procentenheter mellan kvartal fyra år 2006 och kvartal fyra år 2010. Detta motsvarar över 100 000 färre jobb.

Det var inte länge sedan jag hade interpellationsdebatt med Anders Borg angående siffertrixandet av statsminister. Då lovade Anders Borg att de skulle se över misstagen och säkerställa att rätt uppgifter gick ut. Ändå fortsätter regeringsföreträdare med att medvetet föra Svenska folket bakom ljuset.

Men vad hjälper det de arbetslösa? Ingenting  


Arbetsplatsbesök på café Helena i Götene

dsc00219 (MMS)

Arbetsplatsbesök på café Helena i Götene


RSS 2.0