Välkommen Erik





Härligt att vi äntligen är 5 Socialdemokratiska Riksdagsledamöter från Skaraborg igen.   
Det var många mandatperioder sedan vi var det senast.
Idag blev vi det tack vare att Urban Ahlin blev talman för Sveriges Riksdag och Erik Ezelius fick snabbt rycka ut för att tjänstgöra.
Vi tog emot Erik med öppna armar. 



Även media ville ha några ord med Erik 



Sedan visade jag honom vart han skulle gå för att få ett passerkort.

Dessutom fick Erik omedelbart en genomkörare i omröstning eftersom val av andre vice talman gjordes i tre omgångar, innan det stod klart att Björn Söder hade utsetts.



Nu ska Erik fortsätta dagen med datakörkort och introduktion i Riksdagens Intranät mm

Än en gång välkommen i gänget Erik  


Grattis Urban



Nu har vi valt min vän och kollega Urban Ahlin till Talman för Sveriges Riksdag, det känns stort.
Han har ett brett internationellt kontaktnät och kan representera Sverige på ett utmärkt sätt.
Dessutom kommer han att hålla ordning och reda i kammaren och se till så att Riksadgsarbetet flyter på bra. 
Eftersom Per Westerberg fick applåder för att han fixat två kaffemaskiner utanför kammaren är trycket hårt på att Urban också ska fixa något.
Kanske blir det mjukglass och popcornmaskin .......

Nej allvarligt talat är det viktigare för oss att vi får bra debatt och voteringstider och det tror jag att Urban kommer att fixa galant. Glass och godis kan jag klara mig utan 

Än en gång stort grattis till utnämningen
  

Upprop och nystart



Idag är det upprop i Riksdagen och avstamp för en spännande politisk höst. För min del skulle det ha startat med gruppmöte med socialdemokraterna för att nominera talman.
Nu ser det tyvärr inte ut att bli så eftersom det tåg jag åker med (sitter på) har problem med strömförsörjningen. Jag hade en hel timmes marginal från början, med tåg kl.6.18 men med det splittrade järnvägsunderhållet verkar det inte vara någon som har koll. 

Som luttrad pendlare borde jag ju inte bli vare sig förvånad, förbannad eller upprörd, detta är ju tyvärr vardagsmat numera trots att vi får läsa statistik på att tågen går och kommer i tid.

Nåväl någon gång kommer jag väl fram och jag får lita på att mina partikamrater väljer en bra person till talman på det gruppmötet som jag kommer att missa pga av tågstrulet. 

Klockan 11 idag är det upprop sedan väljer vi talman och vice talmän och vi får väl se om det blir en sluten omröstning som vänsterpartiet vill angående andre vice talman. 

I morgon blir det mer formalia och tjusig öppning av Riksdags året. Det ska naturligtvis bli kul att vara med på, men jag är mer sugen på att sätta igång med riktigt politisk arbete. Vi behöver en regering som sätter jobben, rättvisan, jämställdheten främst. Vi behöver vända utvecklingen i skolan och jag är glad över gårdagens överenskommelse mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.

Men vi behöver också ta fajten mot främlingsfientliga krafter, mot rasismen och mot de som vill spela ut olika människor mellan varandra. Det gör vi främst genom att bekämpa arbetslösheten, motverka fattigdomen, ge människor trygghet och framtidstro. 

Jag hoppas den nya regeringen tar plats snart och att vi tar sikte på solidariteten och sammanhållningen igen  

Bok och biblioteksmässan



Pustar ut efter en intensiv dag på bok och biblioteksmässan i Göteborg. Det är alltid lika trevligt att vara där. Hela Svenska mässan kryllar av liv och lust. Här trängs allmänheten med bibliotekarier, förlag, organisationer och olika utställare om allt mellan himmel och jord. Debatter, utfrågningar, högläsning, speeekerscorner, boklotterier och tipspromenader med mera med mera.

Jan Guillou verkade hajpad och syndes i var och varannan monter. Många köade för att få autograf och ta en selfie. Men han är inte ensam, på bokmässan finns 2000 andra författare som är både intressanta, roliga och mångfacetterade författare. Brasilien är årets tema men även integration, internationalism lyfts fram i flera seminarier liksom många teman om skolan.

Jag var där för att stå i Riksdagens monter och vi fick många synpunkter från besökarna. Vi kunde dessutom berätta om hur det går att hitta i Riksdagens protokoll och tryck. 

Mona Sahlin syndes i vimlet, hon var där för att bland annat delta i en eftervalsdebatt och hon passade på att ge lite goda råd. Hon passar bra på bokmässan eftersom hon är klok som en bok 

Tack för förtroendet, nu börjar det igen


Nu har nya Riksdagsgruppen 113 ledamöter för socialdemokraterna träffats. Vi har lyssnat till både Stefan Löfven och Magdalena Andersson som skissat på utmaningar och ekonomiska analyser. Dessutom har vi idag valt Mikael Damberg till gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna. Det känns fantastiskt roligt att vi ska få bilda regering igen. Men den här gången kommer det att krävas extra stort ansvar för oss i Riksdagen med att lotsa igenom besluten. 

Att ha fått bli vald till riksdagsledamot är något alldeles särskilt. Det är lika pirrigt varje val. Först handlar det om att få partikamraternas förtroende för att bli att placera på riksdagslistan. Sedan ska väljarna säga sitt. Att bli omvald känns som ett extra stort förtroende att bära, och jag ska göra mitt bästa. 

Efter mötet med stora gruppen, träffades Urban Ahlin, Carina Ohlsson, Patrik Björck och jag för en Skaraborgsk överläggning och sedan träffade vi våra Västsvenska kollegor för att prata om höstens arbete.




På måndag sker uppropet. Därefter sker i rask följd det årliga riksmötets öppnande när riksdagen öppnar, val av ny statsminister följt av regeringsförklaringen och presentation av ministrar i den nya regeringen och på lördag har vi gruppmöte igen för att utse våra S- riksdagsledamöter i olika utskott efter olika politikområden.


Givet det parlamentariska läget, med 49 ledamöter som är sverigedemokrater och en oklar politisk majoritet, så kommer mandatperioden 2014-2018 att innebära en stor utmaning för den tillträdande socialdemokratiskt ledda regeringen.

Jag ser fram emot ett utvecklande och stimulerande arbete under de kommande åren med viktiga nödvändiga beslut om jobben, skolan, välfärden, tryggheten och solidaritet. 

Kreativa kvinnor kräver jämställdhet



Igår anordnande UN-womens lokalavdelning Skaraborg , tillsammans med EDCS på Portalen i Skövde, ett möte för att utveckla Feministiska överenskommelser och krav.

Under Nordiskt forum i Malmö träffades tusentals aktivister, forskare, eldsjälar, pragmatiker, myndighetspersoner, politiker, nyfikna och många fler. 

UN-Wommen och många andra kvinnoorganisationer från Skaraborg var med i Malmö och Skövde kommun bidrog med en bussresa.

 

Det är oerhört viktigt att de dokument som fastställdes när 20 000 deltagare var i Malmö, följs upp med konkreta förslag och åtgärder tycker jag och därför kontaktade vi Kicki Borhammar på EDCS.

 

Hon berättade med liv och lust om kravdokumentet och mötesdeltagarna fick välja bland de 60 kraven inom 12 områden så som: rätt till schysta heltidsjobb, kvinnors rätt till sin egen kropp, delat hemarbete, medbestämmande i miljö och klimatarbetet, feminists ekonomi och kvotering.

Stöd till kvinnoorganisationer, ekonomisk självständighet och säker pension, stopp/förebyggande av  mäns våld mot kvinnor och stöd till utsatta kvinnor, betonades av flera deltagare.

Även krav på kvinnors delaktighet i freds och konflikthantering i den så kallade 1325 paragrafen togs upp liksom kvinnors sociala, ekonomiska och politiska ställning. Det är avgörande för en hållbar utveckling inom alla områden i livet.

Målen om jämställdhet, utveckling och fred kan inte nås enbart med lika representation. Detta kräver även kvinnors aktiva deltagande i allt beslutsfattande och genomförande och att ett jämställdhetsperspektiv införlivas på alla nivåer.

Avhopp från politiska uppdrag sker i högre grad bland kvinnliga förtroendevalda än bland manliga. Villkor för beslutsfattande samt former för det politiska arbetet är av betydelse för kvinnors fulla deltagande, både för unga och gamla kvinnor.

Kvinnor inom politiken har vittnat om olika typer av förlöjligande, åsidosättande och trakasseriet. Detta är demokratiskt oacceptabelt. Det är viktigt att kvinnor finns företrädda på samhällslivets alla områden.

UN-women kommer nu att fortsätta med de utvalda områdena på olika sätt.


Ny mandatperiod - nya tag - nytt ansvar!

                                   
Valet är över och folket har sagt sitt om att det är dags för förändring. Ganska många, men inte tillräckligt många vill ha en rödgrön regering. Det kommer att bli trixigt att få igenom vår rättvisepolitik men det kommer att gå.   En ny regering hat stora utmaningar att hantera. Den höga arbetslösheten – inte minst långtidsarbetslösheten - och de fallande skolresultaten kräver en ny politisk kurs. 
 
Andra frågor som jag personligen tycker är oerhört viktigt är utbyggnaden av bredband i hela landet och underhållet av järnvägen. Just nu åker jag ett försenat tåg från Stockholm till Skövde. Det är så fruktansvärt enerverande att tågen på Västra Stambanan är försenade så oerhört ofta. Att dessutom behöva höra att det egentligen inte alla är många tåg som är försenade är provocerande. 
 
Jämställdheten måste få ett uppsving av den nya regeringen, ett bevis på det är att det tragiskt nog blir förre kvinnliga riksdagsledamöter i Riksdagen för andra valet i rad. Sverige tappar i anseende som jämställdhetsland. 
 
En annan tragisk händelse är partier som exploaterar främlingsfientligheten, utnyttjar människors oro och ställer grupp mot grupp på ett helt oacceptabelt sätt. Det är så synd att Sverigedemokraterna fått fäste över hela landet trots att många som röstat på dem inte alls är rasister utan bara är uppledsna på den höga arbetslösheten, de sönderslagna trygghetssystemen och på sämre kvalité i välfärden. Vilket inte alls har att göra med att människor från andra länder kommit hit från krig och förtryck utan för att vi har haft en regering i åtta år som varit noga med att påpeka att det är bra för jobblinjen om det är större skillnad.
 
Nu måste vi göra det bästa av situationen och jag är säker på att Stefan Löfven kan svetsa ihop landet igen.  
 

Det här med att bjuda till....

 
 
Just nu pågår samtal mellan Stefan Löfven och de olika borgerliga partiledarna. Givetvis måste de säga att de inte vill sitta i Löfvens regering för att hålla skenet uppe till sina egna led. 
Visst är det helt förståligt att det är svårt att ta utsträckta händer direkt efter en hektisk valrörelse.
 
Men att hänvisa till att vi inte skulle samarbeta eftersom socialdemokraterna "motarbetat" borgerlig politik i valrörelsen är ett mycket konstigt argument. För vad går en valrörelse ut på om inte just att förklara skillnaderna i politiken just för att väljarna ska kunna välja. Om jag inte missminner mig så så tror jag mig ha hört borgerliga företrädare påstått att "socialdemokratisk politik inte skulle fungera" om och om igen i valrörelsen.
 
Dessutom om vi vänder på situationen, om de borgerliga skulle bilda regering med sina ca 35%, då hade de vädjat till ansvar för landet, spelat ut SD-kort och påstått att socialdemokraterna inte tar utsträckta händer osv. 
 
Före valet var 7 partier överens om att inte låta rasister styra genom eventuell vågmästarroll men hur ska det gå till om det inte blir blocköverskridande samarbete?
 
Givetvis vill inte borgerliga företrädare sitta i Löfvens regering, men det är inte det Stefan Löfven ber om. Han ber om att få stöd i vissa frågor. 
 
Minoritetsregering är inget unikt i Sverige, tvärtom det är det vanligaste. Då får Riksdagen mer att säga till om. Jag tror att alla behöver bjuda till nu och i framtiden.  
 
 
 

Kryssen är färdigräknade - tack för stödet



Tack alla som röstat på socialdemokraterna i Skaraborg och tack för alla kryssen.
Jag är helnöjd med mina 1950 kryss, särskilt med tanke på att vi var 4 från Skövde som kryssen fördelades på. Om jag jämför det med mina Riksdagskollegor så hade de "bara" en kandidat ytterligare att tampas mot, dvs en ytterligare från Mariestad, ytterligare en från Lidköping och ytterligare en från Falköping. Jag kan helt enkelt känna mig extra nöjd. 

Det känns fantastiskt spännande och utmanande att starta en ny mandatperiod med en socialdemokratisk statsminister som dessutom är feminist. Nu pågår en febril verksamhet med att få fram laget. Det blir ett antal extra gruppmöten med nya Riksdagsgruppen för att få veta om turerna med att få fram en ny regering. Dessutom ska vi utse en mängd uppdrag i Riksdagen, i utskotten, delegationer, gruppsstyrelsen och mycket annat. 

Tack än en gång för allt stöd och allt roligt vi gjort i valrörelsen. Nu börjar allvaret med att vända skutan rätt igen. Vi ska styra mot rättvisa, solidaritet, sammanhållning, fler jobb, bättre skola. Det ska vi göra tillsammans, som Stefan Löfven brukar säga.

Maud Olofsson har spelat Monopol med Nuon




Hör jag på radion att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOIs generaldirektör Jan-Olof Lind uteblivit från riksdagens försvars och utrikesutskott. Han skulle förklara det planerade samarbetet om militär teknik med Kina. 
Jag kan inte annat än att beklaga men tror att Maud Olofsson satte ribban när hon uteblev från KU för att förklara Nuon-affären. Hennes brott är faktiskt ännu värre, att en person som varit Sveriges vice statsminister obstruerar och sätter Riksdagens frågeinstrument ur spel är mycket mycket allvarligt.

Att samma person dessutom får sitta i TV studios, morgonsoffor och Radiointervjuer och raljera över det parlamentariska läget med nedlåtande uttalanden om att politik inte är sällskapsspel är inget annat än förakt mot demokratin.

Det är är Maud Olofsson som lekt, hon tycker att 97 miljarder är monopolpengar som hon kan spela med. Politik är inget sällskapsspel Maud Olofsson, det krävs ansvarstagande och att ställa upp på såväl kallelses och i svåra lägen. Det har Maud Olofson inte en aning om. 
– 


Digital kommunikation lika viktig som fysiska vägar




På IT-branschens terminsstart fick vi en diger genomgång av operatörernas viktigaste strategifrågor, förändrade dator och TV vanor, energiomställningen med hjälp av IT-teknik, etik, intelligenta hemmet, uppkopplade bilen och naturligtvis bredbandsutbyggnaden mm. Det var mycket intressant att ta del av alla duktiga föreläsare. 

Jag själv bidrog med en digitaliseringsvision om att alla ska med in i framtiden. Alla ska ha tillgång till höga hastigheter för att det behövs för att företagen, välfärden, skolan och sjukvården ska fungera. En tillförlitlig IT-infrastruktur är livsviktig för att överföra och analysera information om en patients medicinska tillstånd, fysiska belägenhet och läkemedelsanvändning
 
Digital uppkoppling behövs för att leva ett gott liv och för jobb och företagande i hela landet.
Kraven kommer från alla håll. 
 
Allt mer av våra liv är beroende av en väl fungerande uppkoppling. Bostäder och arbetsplatser är beroende av uppkoppling för att fungera tillfredsställande. Lika viktigt är den mobila uppkopplingen.
Idag går utvecklingen alltför långsamt.
 
Behoven av att kunna vara uppkopplade när vi färdas ökar; idag lever vi i ett land där inte ens europavägarna har god täckning. Det är en ohållbart låg standard. Alla vägar ska ha uppkoppling för att ringa samtal och överföra data. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det fullt rimligt. Vi investerar stora värden i att bygga fysiska vägar, en god investering är också att bygga ut digitala kommunikationer.
 
Mobiltelefoni och mobilt bredband ska givetvis finnas där man bor, jobbar, färdas och tillbringar större delen av sin fritid. Infrastrukturen för mobiltelefoni måste förbättras.

Samtliga hushåll och fasta verksamhetsställen ska givetvis ha tillgång till bredband med höga hastigheter.

 Vi socialdemokrater har en politik för att hela landet ska bli bättre att leva i. Vårt fokus riktas på mer samarbete och investeringar för framtiden så att svenska företag kan växa och anställa i hela landet.



Tack till S-kvinnor i Skövde

 

Stort tack för allt arbete ni utfört under valrörelsen. S-kvinnor i Skövde har syns i valstugan, knackat dörr och engagerat, passionerat argumenterat för en ny inriktning för Sverige. Heltidsjobb, samlad arbetsdag, förskola och fritidshem med öppettider när föräldrar arbetar, fler lärare, mer delad föräldraförsäkring, kvalité i äldrevården, mat som lagas nära där de äldre bor osv. Ni har oförtröttligt jobbat vidare för rättvisa och solidaritet.

Ert arbete gav resultat och Socialdemokraterna gick bättre här än på många andra håll i landet och dessutom får Sverige en feministisk statsminister

Det här är starten för att för att minska klyftorna mellan stad och land, mellan män och kvinnor, mellan fattig och rik, och skapa ett samhälle byggt på socialdemokratins värdegrund – alla människors lika värde.

Nu börjar nästa arbete med att få ihop regering, hållbar ledning i Västra Götaland och i Skövde. Naturligtvis ska vi S-kvinnor göra vad vi kan för att bidra till hållbara lösningar.

Monica Green

ordförande för S-kvinnor i Skövde


De lämnar allianskeppet

 

 

Under valnatten meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång som partiordförande för moderaterna och nu kastar även Anders Borg in handduken och använder sin presskonferens åt att meddela att han söker nytt jobb så fort som möjligt.

Om Kent Persson även kommer att lämna som partisekretaren för att moderaterna tappat så stort vet vi ännu inte. Kanske stannar han för att ta ansvar i ett övergångsskede.

 

Just i detta övergångsskede hade det kanske varit bättre för de borgerliga partierna om Reinfeldt och Borg hade väntat med sina besked några månader för att positionera oppositionsrollen för de borgerliga partierna. Å andra sidan kanske de inte vill det, de vill att några andra tar det ansvaret.

 

Kanske blir det fler som lämnar alliansskeppet under hösten. Kanske kanske kan något borgerligt parti ta Lövens utsträckta hand och ta ansvar för Sverige.

Det vore bra om vi samarbetar nu för tolerans, solidaritet och medmänsklighet.

Det är ändå 87 % av befolkningen som inte röstat på Sverigedemokraterna.

 


Tack



Tack alla valarbetare i Skövde, Skaraborg och Sverige som kämpat ända in i kaklet.
Tillsammans har ni/vi packat valmaterial, klistrat, satt upp affischer och tavlor, sprungit i trappor, knackat dörr, delat pastaslevar, syns på gator och torg, kört buss, klistrat etiketter på rosor, delat rosor, övertygar grannar, fört samtal utanför affärer och rykt ut när det har behövts.


Allt med övertygelsen om att vi behöver ett bättre Sverige för alla. Fler jobb, mer värme och solidaritet, sammanhållning och trygghet. Allt slit kommer att ge resultat, om några timmar vet vi hur långt det bär. Men målet är satt, tillsammans är vi starka





Tack kamrater, det gjorde vi bra!   

Du avgör Sveriges framtid

 

Ett dygn kvar tills din röst räknas

Imorgon är valdagen här och din röst är lika mycket värd som alla andras, i många andra länder kämpar fortfarande människor för demokrati och rösträtt. Gör din röst hörd, gör din plikt, gå och rösta

 Jag tycker att du ska ta chansen att förändra Sverige till det bättre. Men det viktigaste är att du röstar

Åtta år med borgerlig regering har ökat klyftorna mellan människor. Den borgerliga regeringen har gynnat de som har det gott, på bekostnad av de som livet gett en lite besvärligare väg. Arbetslösheten är högre än när de tillträdde, skolresultaten sjunker och det fattas folk i välfärden.

Vi socialdemokrater vill ändra på det. Vi vill prioritera åtgärder som skapar jobb och som gör det enklare för människor att få jobb. För vi vet att jobbet är vägen till ett liv där du själv väljer din väg.

 



Vi vill också prioritera skolan. I åtta år har vi sett sjunkande resultat och en större utslagning av de barn som har svårare att få hjälp hemma. Samtidigt som regeringen satsar mycket pengar på t ex läx-rut, avdragsmöjligheter för de som har råd att betala för extra läxläsning. Något som alla är med och betalar genom att resurserna till skolan minskar.

Satsningar på välfärd före skattesänkningar. När fler arbetar får vi in mer skatteintäkter som kan stärka kvalitén och personaltätheten i skolan, äldrevården och på andra håll inom välfärdern

Ta chansen att påverka framtiden, rösta.

Och rösta gärna för förändring, välj en socialdemokratisk valsedel och visa att du vill ha svetsaren Stefan Löfven som statsminister. Svetsaren som ska svetsa ihop landet.

Det är du som avgör Sveriges framtid!

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=84IO8DscbZs

 


Skövde Stadslopp

 

En härlig dag med septembersol och mycket folk i farten.

Rekordmånga tog chansen att delta i Skövdes stadslopp, anordnat av IFK Skövde och SLA.

Loppet är 5 km och går på stadens gator med en sväng ner i vår vackra Boulogner. Därefter är det en ganska långsam stegring förbi Eric Uggla och Vasastan innan det vänder ner mot Arenan och tillbaka till SLA-huset. Jag brukar springa varje år men just idag var det ovanligt många, kanske för att det är valår, vad vet jag?



Jag är i alla fall mkt nöjd med min tid på 28.30 eftersom målaet var att klara det under 30 minuter.

 

Nu är det bara 30 timmar kvar tills vallokalerna stänger och jag hoppas att alla använder sin rösträtt.

GÅ och rösta!


Idag minns vi Anna

 



Idag är det 11 år sedan Anna Lindh knivmördades. Att hon som hela tiden jobbade för ett öppet demokratiskt samhälle skulle ryckas bort från oss på det fruktansvärda viset var ett oerhört slag mot oss alla. Hon var ljuset och en förebild för många av oss.

Demokratin ger oss rättigheter. Rätten att vara med och bestämma, på samma villkor som alla andra. Rätten att tala fritt, säga vad man tycker och tror - och få respekt för det.

Men demokratin fungerar inte om vi inte tar ansvar för den, om vi inte känner att den också för med sig en skyldighet. Det är skyldigheten att engagera sig. Att bry sig om sina medmänniskor.

 

Skövdes lokala Anna Lindh kommitté anordnar varje år en minnesstund den 11 september

Välkomma till Hertig Johanstorg kl.14.30 idag en kort stund för eftertanke och musik.


Frukostpåse för solidaritet

 



Idag gjorde fackförbunden gemensam sak på Skövdes resecentrum och delade ut frukostpåsar.

Det var en härlig känsla att se alla fackligt aktiva jobba för solidaritet, omtanke och välfärd.

 

Eftersom det var facken som bildade det socialdemokratiska partiet en gång i tiden för att kunna ha ett parti som jobbar för arbetarnas situation är det inget konstigt att vi jobbar ihop.

 

Nu är det sisådär 75 timmar kvar tills vallokalerna stänger på söndag, dessa timmar ska användas till att övertyga de osäkra väljarna så att vi äntligen kan få en ny inriktning för Sverige  


Debatt på högskolan i Skövde



Igår fick jag möjlighet att berätta om våra investeringar i högre utbildning i samband med en debatt/dialog på Högskolan i Skövde 
 
Vi socialdemokrater ska investera i utbildningar som leder till jobb eftersom arbetslösheten är så viktig att bekämpa. Jobben är vår viktigaste fråga. 

Högskolan i Skövde är en imponerande Högskola där 8 av 10 får jobb efter utbildning. Vilket är mkt bra i jämförelse med många andra.

Våra satsningar innebär  22 500 nya utbildningsplatser på universitet, högskola och yrkeshögskola.
varav 175000 platser på högskolan, flera hundar av dem kommer till Skövde.

Vi måste dessutom jobba för bättre fördelning av forskningsanslagen, fler bostäder,  studenternas studiesociala och ekonomiska situation.

Det viktigare för oss att investera i kompetens i denna globala konkurrens än att subventionera låglönejobb 


Först Västra Stambanan, tack!



Naturligtvis är det bra med mer tåginvesteringar och riktiga framtidsatsningar som socialdemokraterna presenterat i veckan. Jag välkomnar det och det är stor skillnad från den tågfientliga regering vi har nu.

Men jag ställer mig inte bakom snabbtågen på Götalandsbanan förrän jag fått försäkringar om att de nödvändiga investeringarna på Västra Stambanan görs. Det behövs omedelbara kapacitetshöjande åtgärder, fler spår och förbipassager för att klara det tryck på Västra Stambanan som är idag. 

Västra Stambanan behövs för godset, pendlarna och tillväxten i Skaraborg, Västsverige och resten av landet. Det behövs fler spår och bättre kapacitet för att klara jobben helt enkelt. 
 
I Socialdemokraternas satsning på infrastruktur finns en utbyggnad av Hamnbanan i Göteborg. Det är en sista etapp dubbelspår och är viktig också för Skaraborg. 
 
Att ha snabba transportvägar in och ut från Göteborgs hamn är viktigt för Skaraborgs näringsliv.
 Vi kan se hur den nya kombiterminalen i Falköping via sin Göteborgspendel får allt fler lokala företag att lägga över sina transporter på järnväg. Det är bra för miljön och slukar stora volymen gods som annars skulle gå på väg till och från Göteborgs hamn. Med dubbelspår minskas risken för flaskhalsar i hamnen.
 
Även den borgerliga regeringen har tillslut utlovat satsningar på järnväg, även om Anders Borg påstått att Svens järnväg är överinvesterat och deras satsningar ligger väldigt långt fram i tiden. 

Investeringarna i Götalandsbanan kommer om 15-20 år men Västra Stambanan som redan finns idag behöver omedelbara åtgärder, det är dessa försäkringar jag och Skaraborg behöver nu. 

Läs mer på

http://www.trafikverket.se/Privat/I-ditt-lan/Vastra-gotaland/Atgardsvalsstudier-i-Vastra-Gotalands-lan/Vastra-stambanan/Dokument/

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Stor-satsning-pa-ny-jarnvag-/





Pensionärsskatten har införts av den borgerliga regeringen med SD




Idag följer jag med seniorerna som är upprörda över att de betalar mer i skatt än de som jobbar, trots att pensionen är uppskjuten lön och trots att pensionen redan är lägre.

Den borgerliga regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna infört den orättvisa skatten för pensionärer. De har varit med om att göra Sverige till det enda land i världen där pensionärer betalar mer i skatt än löntagare för samma inkomst!
Nu försöker de få det att framstå som garanten för att orättvisan tas bort.


Vi socialdemokrater har konkret påvisat hur vi vill ta bort denna orättvisa. Vi kommer att ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer och avskaffa pensionärsskatten med start i januari 2015 om vi vinner valet.  Vi tycker att pensionärsskatten är omoralisk och skamlig. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön.

Vår konkreta plan för genomförande ser ut så här;
Steg 1: Avskaffa omgående klyftan för alla med hel garantipension.
Steg 2: Avskaffa skatteklyftan helt upp till medelinkomsten för kvinnliga pensionärer.
Steg 3: När vi har nått jobbmålet kommer vi att ha ytterligare cirka 15 miljarder kronor i reformutrymme.
Socialdemokraterna är det parti som alltid stått upp för pensionärerna. Det är Alliansregeringen med stödtruppen Sverigedemokraterna  i riksdagen som infört den orättvisa Pensionärsskatten.

Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Belgien


Vi är inte nöjda med den höga arbetslösheten. Jag träffade på några MUFare igår som tyckte att Sverige är helt lysande i att fixa jobb trots den internationella lågkonjunkturen. De hade läsåret sig på sina kurser att Sverige klarat det bäst. Men vi har definitivt inte klarat massarbetslösheten bättre än andra, tvärtom. Många andra jämförbara länder har fixat det bättre än vi trots att det är samma internationella kris vi upplevt.

Vi spänner bågen högre, eftersom det är slöseri att människor går arbetslösa, elelr är inlåsta i FAS3, när de inget hellre vill än att få ett jobb. 

Vi lovar att Sveriges arbetslöshet ska bli lägst i EU. Detta ska ske genom att antalet arbetade timmar ökar. För den som utgår från att Sverige är bäst i klassen kan det verka som ett lätt mål att nå. Men det kommer att bli mycket, mycket tufft. 

Enligt Eurostats data hade Österrike lägst med 4,8 procent. Men också Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Malta, Rumänien, Tjeckien, Danmark, Storbritannien, Finland och Belgien hade lägre arbetslöshet än Sverige förra året.

När det gäller ungdomsarbetslösheten ska vi socialdemokrater införa en ungdomsgaranti.  

Sverige ligger i jämförelse med andra europeiska länder ännu sämre till vad gäller ungdomsarbetslösheten jämfört med arbetslöshetssifrorna generellt. Vi är till och med sämre än genomsnittet. Så varför MUF-ungdomarna jag mötte ville att vi ska vara nöjda förstår jag inte.



Demokratidagar i Skövde och jobb till unga

Skövde kommuns demokratiambassadörer anordnar två demokratidagar för gymnasieeleverna.



Dels får eleverna ta del av paneldebatter mellan ungdomsförbunden och dels har vi riksdagsledamöter bjudits in för klassrumspresentationer. Eleverna får även träffa Amnesty, Greenpeace och andra organisationer och se filmer som 12 years of slave mm

 



Jag fick möjlighet att träffa elever på Kavelbrogymnasiet och Västerhöjdsgymnasiet. Vi hade samtal om demokrati, yttrandefrihet och hur det är att vara förtroendevald. Dessutom berättade jag om socialdemokraternas viktigaste valfrågor och vi hade diskussioner om jobben, skolan och välfärden i allmänhet och åtgärder mot ungdomsarbetslösheten i synnerhet.

Vi socialdemokrater ger en garanti för att ungdomar ska komma i jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.

När jag berättade om att den borgerliga regeringens ”jobbreformer” har kostat tre gånger mer än vanliga jobb, fick jag många följdfrågor. Inte så konstigt för det låter ju så enkelt att ”det bara är att sänka kostnaderna för att anställa så tillkommer det en massa jobb. Tyvärr är det inte så enkelt. Sveriges ekonomer och expertmyndigheter är överens om att sänkningarna av arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen inte fungerat särskilt väl. Istället har varje nytt jobb kostat ungefär 1,5 miljoner kronor och ungdomsarbetslösheten har ökat.

1. Ekonomistyrningsverket säger att sänkningen av restaurangmomsen gett mycket små effekter på sysselsättningen.

2. Finanspolitiska rådet säger att sänkta arbetsgivaravgifter för unga är en mycket dyr reform.

3. Konjunkturinstitutet säger att sänkt restaurangmoms kan ha ökat sysselsättningen i med uppskattningsvis 4 000 jobb men det är osäkert om inte dessa jobb kanske hade blivit av ändå.

4. Johan Egebark från institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU har satsningen inte har gett så stor effekt. För unga utlandsfödda har den inte hjälpt över huvud taget.

– Det är ungefär samma andel ungdomar som jobbar före och efter reformen., säger Anders Forslund, professor vid Uppsala universitet och biträdande chef vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

5. Slutligen arbetsförmedlingen som förordar att rikta satsningarna på de som inte har jobb får istället för att ge det till de som redan har jobb. En tydlig sågning alltså av en dyr ineffektivt så kallad jobbreform alltså.

Jag har här länkat till de olika oberoende källorna så att var och en kan läsa vidare och göra sig en egen bedömning. Tänk om vi hae använt pengarna till riktade insatser i stället, då hade det blivit betydligt fler jobb och mer effektivt användning av pengarna. I en av klasserna fick vi en livlig debatt om detta, det var kul.

 Debatten lär fortsätta minst 10 dagar till

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Framtidens drivmedel för jobben och miljön

  


Det behövs en nystart för att klara klimatmålen. I det socialdemokratiska valmanifestet har vi flera förslag på hur vi ska klara både jobben och miljön med tätt investeringar för framtiden.
 
Idag deltog jag i debatt på Elyseum i Göteborg om framtidens drivmedel, jobb och miljön.
Jag tog tillfället i akt att presentera om våra investeringar i det gröna guldet dvs skogen.
En miljardsatsning på det gröna guldet, svenska skogen, som ska ge fler jobb och mindre utsläpp. 
 
I miljömålsmiljarden finns nya lokala projekt för biogas och andra generationens biodrivmedel. Liknande de KLIPM pengar som den förra socialdemokratiska regeringen införde och som den borgeliga regeringen tagit bort. 
 
Biogasen är viktig, inte bara för klimatet och miljön utan även för jobben. Därför vill vi se fler luktfria  biogasanläggning för lokalproducerad biogas. 
 
Den moderatledda regeringen misslyckats med 14 av 16 miljömål och arbetslösheten stiger. Då behövs en socialdemokratiskt ledd regering som prioriterar annorlunda och bättre. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Med rätt investeringar klarar vi både miljöutmaningarna och jobben. 
 
I debatten framkom vikten av en aktiv sjöfartspolitik så att redare vågar satsar på LTG, det skulle innebära enorma miljövinster eftersom energieffektiviseringen är enorm. En annan viktig fråga var vikten av att satsa långsiktigt i Sverige men också på EU-nivå och internationellt för att klara konkurrensen. 
 
 

Hållbara lastbilstransporter



Idag hade Sveriges Åkeriföretag med Tomas Morell i spetsen ordat ett möte för oss, Socialdemokratiska riksdagsledamöter, på Volvo lastvagnar i Göteborg. 
 
Det var Anders Ygeman, Leif Pettersson, Lars Johansson, Mattias Jonsson och jag som var på  plats. Vi fick bl.a. Åka Volvo Lastvagnars bil med kollisionsvarning med nödbroms och jag fick känna hur det kändes.



Volvo har arbetat med säkerhet under lång tid och nu kunde vi tillsammans med branschen studera de nya system som erbjuds i moderna lastbilar. Med det nya systemet kan skadeverkningarna vid ett olyckstillbud avsevärt minskas. Det betyder ökad säkerhet både för förarna och för medtrafikanter.
 

Länskriminalpolisen var representerad av Håkan Carlsson och gav oss sin bild av transportsäkerhet, han välkomnade dessutom vårt förslag med klampning på riktigt. Dvs att inte som den borgerliga regeringen vill släppa förövarna efter 24 timmar.

Vi fick också presentera våra förslag om ordning och reda på vägarna 
 
Trafiksäkerhet och säkerhetstänkande är något som jag arbetat med under många år, både i trafikutskottet och som ordförande för NTF. Idag fick vi se på plats hur Volvo arbetade med säkerheten.

Dessutom fick vi provköra. Jag körde tre olika modeller från en 10 meters till en 25 metare med släp. Det var både kul, pirrigt och lärorikt att få köra omkring på Volvos testanläggning.    

Åtta förlorade år


Åtta år med alliansregeringens politik har inneburit åtta år av beslut som gett resultatet 0-8 till Stockholms fördel. Vi Skaraborgare har fått betala priset för den stockholmsfixerade politiken. Det vill vi socialdemokrater ändra på.

Vi tror på Skaraborg. Vi ser de resurser och värden som finns här; människor, näringsliv och livsmiljö. I Skaraborg finnspotential för människor att trivas och företag att utvecklas. Med rätt insatser kan vår del av Sverige stärkas och fler män-niskor ges möjlighet att bo och verka i våra femton kommuner.


Efter åtta år med en borgerlig regering ser vi tyvärr vad som händer när Sverige styrs av en regering som inte tar tillvarapå denna potential. De tycks inte se utanför storstäderna. Alliansregeringen har fattat beslut efter beslut som försvårar förutveckling i Skaraborg, viktiga samhällsfunktioner försvinner och utvecklingsprojekt läggs ned.


Istället dömer den borgerliga regeringen ut Skaraborg. Statsministern har sagt att industrijobben i stort sett inte finnslängre i vårt land och finansministern tror inte på jordbruksindustrins möjligheter till överlevnad.


För oss socialdemokrater står det klart att varken Reinfeldt eller Borg känner till Skaraborg. Det är en stark industriregion- här är tillverkningsindustrin den enskilt största näringsgrenen sett till antalet anställda med cirka 25 000 direkt sysselsatta.


 Tillverkningsindustrin står för närmare 40 procent av det totala näringslivets omsättning i SkaraborgÖver 11 000personer arbetar i Västra Götaland inom jord- och skogsbruk.


Vi socialdemokrater vet att dessa är viktiga näringar och viarbetar för att de ska ha en framträdande plats i politiken för jobb och utveckling i Skaraborg.


Att verksamheter flyttar till storstaden medan landsbygden halkar efter beror inte enbart på ”utvecklingen”. Det beror påpolitiska beslut. Skaraborg behöver politiker som ser regionens potential och som kan bidra till att det fattas beslut tillSkaraborgs fördel. 


RSS 2.0