Svensk järnväg i kris och Moderaterna tar inte problemet på allvar
Pendlare och företag som vill få fram sitt gods har tappat förtroendet för järnvägen.
En studie från Kungl. Tekniska högskolan (KTH) visar att den svenska exportindustrin förlorar 1,5 miljarder kronor årligen i intäkter på grund av järnvägskaoset. Enbart företaget SSAB beräknas förlora 150 miljoner om året i intäkter. Det går naturligtvis ut över jobben inom exportindustrin.
Samtidigt varslas underhållsarbetare för järnväg med över 700 personer trots att regeringen påstår att de satsar på järnvägen. Ett splittrat järnvägsunderhåll gör att ingen tar ansvar.
Sverige har både en dåligt fungerande järnväg och dessutom högre arbetslöshet än många andra jämförbara länder.
Dessutom har Riksrevisionen sågat sättet att styra och leda järnvägen.
Allt detta sammantaget borde leda till eftertanke hos Anders Borg som påstått att Svensk järnväg är överinvesterat. Det borde leda till handling av infrastrukturminister Elmsäter- Swärd och det borde leda till att statsministern tar tag i tågkaoset. Men tyvärr har vi en trött, oengagerad, kraftlös regering som istället för handlingskraft tycks längta till att bli befriad från sitt uppdrag den 14 september.
Vi socialdemokrater vill investera för framtiden när det gäller järnvägen och jobben. Därför måste vi både våga investera i ny järnväg, förbättra den som redan finns och se till att underhållet fungerar. Vi vill samla järnvägsunderhållet, vi vill ha moderna välfungerande metoder för kapacitetstilldelning och trafikledning.
Det är dags att ta i tu med tågkaoset på allvar.
Å i morgon blir det Viken Runt
Internationell presskonferens ang. valet i Ukraina
Ukraina röstar
Just nya går miljontals Ukrainare till valurnorna. Hur valresultatet blir vet vi inte ännu. Vi inte heller hur många som röstar och om alla som vill kan rösta.
”Det finns en speciell plats i helvetet”….
På plats i Kiev
Jag har förtidsröstat, har du?
Enligt rapporter som kommer in verkar det bli ovanligt många som förtidsröstar i årets EU-val.
Har du röstat ännu?
Du vet väl att på söndag är det sista dagen att kunna påverka framtiden för EU.
Det är ju morsdag på söndag så du kanske har full upp då och glömmer av att gå till vallokalen.
Eller har du tänkt ta med mamma för att det ska bli en extra högtidlig dag? Så sa Tomas Eneroth när han besökte Skövde igår.
Tomas som arbetar i Riksdagens socialförsäkringsutskott besökte bland annat försäkringskassan och fick ytterligare exempel på hur svårt sjuka människor har fått det under de senaste åren. De blir fattigare och fattigare och har egentligen bara en önskan, nämligen att bli frisk.
Samtidigt har försäkringskassans anställda en allt mer stressad situation med fler regler, byråkrati och tumskruvar som dras åt av den borgerliga regeringen. Det där vi vill vi ändra på om vi vinner valet den 14 september.
Men nu står vi inför ett annat val som påverkar oss i Sverige otroligt mycket. Det påverkar jobben, upphandlingen, maten, miljön, schysta villkor och möjligheten för företag att utvecklas.
Ändå hörde jag ett ganska tragiskt radio program igår där människors uppmanades att ringa in och berätta vad som var dåligt och bra med EU, vilket ledde till att många ringde och sa att det var för dyrt och att vi därför borde gå ur trots att det är 20 år sedan vi gick med efter en folkomröstning. Det kan man naturligtvis göra. Men jag undrar om det kommer att ordnas radioprogram till hösten där folk ringer och säger att det är så dåligt med Riksdagen så vi i Skaraborg borde gå ur Sverige.
Naturligtvis finns det både bra och dåliga saker både med Sverige och med EU. Stösta problemet enligt mitt sätt och se det är att både EU och Sverige är högerstyrt. Vi behöver en annan inriktning ett mer socialt, rättvis, schyst, mänskligt och varmt samhälle. Alltså behöver vi het enkelt byta både ledning i EU och i Sverige.
På söndag kan vi tillsammans avgöra EUs framtid.
Har du röstat ännu?
Full pott för S i Skövde
Idag måndag kändes det som det blev en riktig höjdardag, en fullträff, ja helt enkelt full pott för alla valarbetare som jobbar för fler sossar i Europa.
Partisekreteraren Carin Jämtin gjorde besök på Gothia Science Park och ett bejublat framträdande på Hertig Johanstorg. Dessutom hade Fria S med Malin Wadman i spetsen fullt ös utan för S expeditionen där de bjöd på korv, dansade bugg och lanserade deras egna EU-valfilm.
Senare på kvällen hade vi besök både av Urban Ahlin och SSUs Elenor Eriksson, de hjälpte till vid dörrknackningen i Södra Ryd. Den dörrknackningen var nog den mest välbesökta jag varit med om. Vi genomförde flera hundratals samtal, värvade medlemmar och uppmanade till att rösta på söndag
När vi sedan hörde på Radio Skaraborg att socialdemokraterna vunnit skolvalet i Skara kunde det inte bli bättre. Så vad gör det att solen försvann och ersattes av ösregn?
En mycket bra dag är slut. Mera sånt, i morgon kör vi igen
Bredband åt alla, ja tack
Sverige har gått från framgångsrik IT-nation till att halka efter i internationell rankning. IT-företag har svårt att rekrytera. Jobb försvinner från Sverige. Samtidigt går urbaniseringen med en rasande takt. Gles och landsbygd utarmas och storstäderna klarar inte av att ge service, jobb och bostäder till alla som tvingas lämna sin hembygd.
En moderatledd regering skär ned på högskolan, prioriterar skattesänkningar och städjobb. Så kan vi inte ha det. Utvecklingen måste vändas. Förutom en satsning på grundläggande service runt omkring i landet behövs ytterligare bredbandssatsningar.
Det behövs en nationell IT-strategi. Visionen är att år 2020 ska Sverige vara Europas ledande och ett av världens främsta center för innovation och utveckling av IT-baserade varor och tjänster. Då kan tusentalsjobb skapats inom IT-sektorn och många fler jobb i anslutande sektorer.
IT är vår tids stora teknikskifte; vår tids industrialisering. Då måste vi förhålla os till det genom att ta tillvara IT-utvecklingen inom utbildning, sjukvård, samhällsservice, kultur och infrastruktur är en förutsättning för framgång och offentlig sektor har här en ledande roll. Fortfarande saknas en struktur för IT i skolan och i högre utbildning, trots att behovet är stort och välkänt.
Att utveckla journalhanteringen och IT-systemen i vården är en nödvändighet för att vårdpersonal ska kunna ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården efter varje patients behov. Bredband och IT-infrastruktur behöver byggas ut och förbättras i hela landet. Därför välkomnar jag Stefan Lövens besked idag på Landsbygdsriksdagen om ytterligare 80 miljoner i investeringsstöd. Det är ganska uppseende väckande att den borgeliga regeringen har som mål att lämna 10% av befolkningen bakom sig när bredbansutbyggnaden pågår
läs mer på socialdemokraterna och Aftonbladet , SVD
Cykla mera
Fortsatt kamp för schysta villkor
Igår besökte vi Fjärrmilen i Stenstorp idag fortsatte Marita Ulvskog och Anders Ygeman vår kamp för schysta villkor, ordning och reda på vägarna.
Seriösa åkerier är under hård press. Oseriösa åkerier dumpar löner och fuskar med skatter och avgifter. Det finns åkerier baserade i Sverige som hyr in personal till långt under kollektivavtalsenliga löner. Så här kan det inte fortsätta. Det krävs en aktiv politik både i Sverige och EU för att vi ska ha väl fungerande lastbilstransporter som kombinerar goda arbetsvillkor, hög trafiksäkerhet och minskad klimat- och miljöpåverkan. Det går inte att som regeringen gör tro på avreglering och blunda för kraven på bättre regler, större möjligheter för polisen att kontrollera och mer samarbete mellan såväl myndighets som mellan lönder.
Fempunktsprogram
Vi har fem punkter för vårt arbete både i EU och Sverige för att stoppa den illegala lastbilstrafiken. För oss är det självklart att svenska löner och villkor gälla för alla i Sverige.
1. Skapa ett progressivt samarbete i EU för ordning och reda på vägarna.
2. Stoppa EU-kommissionens och moderaternas förslag på avreglering av lastbilstransporterna.
3. Alltid internationella frakthandlingar i hytten.
4. Fördubbla sanktionsavgiften i Sverige för illegal lastbilstrafik.
5. Rätt kunskaper hos polisen för att kontrollera lastbilar.
läs mer http://www.socialdemokraterna.se/upload/Gruppledare/Anders_ygeman/lastbilstrafik.pdf
Ordning och reda på vägarna
Idag besökte Dan Gabrielsson och jag åkeriföretaget Fjärrmilen för att diskutera de olagliga transporterna inom åkeribranschen. Det är Mikael och Helen Torstensson som driver företaget med cirka 40 anställda chaufförer och 19 bilar som rullar från Jämtland till Skåne. De beskrev sin situation för oss och svårigheten med att konkurrera med oseriösa företagare som utnyttjar förare till låga löner eller som kör med stulen diesel osv.
Informationsutbytet mellan myndigheter i Sverige och motsvarande myndigheter i EU-länder är bristfälligt och EU-länderna måste nu se till att de uppfyller de krav som de varit med att besluta om.
Sverige har bra ordning på bilregister medan andra länder har svårt att få fram uppgifterna.
Men det är tragiskt att den moderatledda regeringen inte delar i samarbetet med övriga EU-länder som vill ha en bättre ordning och reda på reglerna.
Thomas Morell, regionchef på Sveriges Åkeriföretag Skaraborg välkomnade vårt engagemang och uttryckte tydligt att socialdemokraterna tagit problemen på allvar och är det parti som ligger på hårdast för att få en bättre ringens ordning. Men han tillade att löftena idag förpliktigar efter valet
Debatter i Riksdagen
Bort med högerdominansen i EU
Idag åker jag till Falköping för att peppa valarbetarna. Det ska bli kul att får höra hur det går för dem.
Vi ska prata om socialdemokratisk politik i allmänhet och EU-valet i synnerhet. EU-parlamentet har haft en högermajoritet, liksom kommissionen.
Högerpartiernas vägval för EU har varit felaktiga och Europas medborgare har fått betala priset i form av svag eller negativ tillväxt, skyhög arbetslöshet, sjunkande sysselsättning och dystrare framtidsutsikter.
Som socialdemokrat sätter jag alltid jobben främst. Ordning och reda i statens finanser är grundbulten för fler jobb och bra välfärd för oss alla.
Arbetslösheten i EU har ökat dramatiskt, fortsätter oroväckande nog att öka och ligger i dag på hela 10,8 procent. Medan arbetslösheten steg i Europa mellan 2009 och 2013 sjönk den i USA – från 9,3 procent till 7,4 procent.
Nu finns möjligheten att EU som helhet får en annan politisk färdriktning.
Såväl EU som Sverige behöver drivas utifrån en betydligt mer jobbfokuserad agenda. Vi vill att alla EU:s beslut ska bedömas utifrån huruvida de bidrar till fler jobb, en så kallad jobbstreaming av EU:s politik. Genom ett tydligt fokus kan vi nå resultat och öka sysselsättningen i hela EU. Både Sverige och EU behöver en ny politisk ledning som sätter jobben först.
Förutom vårt jobbfokus med fler och schystare jobb för både män och kvinnor, prioriteter vi miljö och klimatfrågorna
Europa behöver en ny riktning. Med fler socialdemokrater i Europas ledning blir det lättare för oss att minska arbetslösheten och förbättra välfärden i Sverige.
Rösta NU och fram till den 25 maj - för fler jobb, schysta villkor och bättre miljö!
Europaparlamentsvalrörelse i Mariestad
Varför behövs det mer feminism i politiken?
För många är det självklart att inte acceptera den nuvarande normen dvs att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Vi som är villiga att arbeta för att bryta denna könsmaktordning kallar oss feminister. Socialdemokraterna är ett feministiska parti och ska aktivt arbeta för ett jämlikt jämställts samhälle.
Lagen ger kvinnor samma rättigheter som män, men verkligheten ser annorlunda ut. Arbetsmarknaden är starkt könsuppdelad. Kvinnors arbete är nedvärderat med lägre lön, otryggare anställningsformer och mer deltidsarbete. Kvinnor utför fortfarande fler arbeten – på arbetsmarknaden, i hemmet och tar ett större ansvar både för barnens och föräldrarnas (även svärföräldrarnas) liv. Kvinnor är underrepresenterade på alla beslutsfattande nivåer i samhället. Våld mot kvinnor och sexuellt våld är ett stort problem.
När Stefan Löven levererar löften om rätt till heltid är det inte bara välkommet utan även självklart för det feministiska parti vi är. Bra där! fortsätt så :)
Genom ett regnigt Europa
Det är värt att tänka på nu när vi ser oroligheter på flera håll och en upptrappad stämning i Ryssland, Ukraina och Krim.
Men å andra sidan växer högerkrafter sig starka i många länder i Europa på grund av fattigdom, skillnader och otrygghet. Att just spela ut människor som grupp mellan varandra är inte bara fel fel fel. Det innebär också en uppiskad stämning där vissa kan ta till våld och måsta fördömas så fort det dyker upp.
Det är också därför vi måste hjälpas åt att argumentera mot Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti med flera som tror att vi skulle vara så mycket bättre och värda mer bara för att vi är födda här. Det är ytterligare ett argument till att rösta i Europa Parlamentsvalet, dvs att minska högerkrafternas och rasisternas framfart.
Samarbetet i EU måste utvecklas hela tiden för ett Europa som respekterar varje människas frihet och rättighet dessutom varje lands identitet men med "det som kan göras bättre gemensamt bör göras gemensamt".
Så fira gärna både Europadagen och segern över Nazismen men gör det med hjärta och hjärna för solidaritet, sammanhållning och samarbete som ledstjärna
Hektiska dagar i Riksdagen
Det är intensiva dagar i Riksdagen just nu. I förgår rusade jag direkt från trafikutskottet till paneldebatt om medfinansiering av infrastruktursatsningar, sedan direkt till Riksdagsgruppen för att bland annat lyssna på Stefan Löven diskutera kvinnors osäkra anställningar och bättre öppettider inom förskolan och på fritidshemmen. När gruppmötet var slut tog jag tunnelbanan till Högalid för att vara med glad Stockholmssossar att knacka dörr. Senare på kvällen anslöt jag till S-kvinnors maktmingel på kulturhusets terrass, det var verkligen trevligt att träffa så många ambitiösa kvinnor som brinner för feminism, jämställdhet, solidaritet, kvalité i välfärden och tryggare anställningar mm
Igår var det en spännande partiledardebatt inför EU-valet där bl.a Reinfeldt krävdes på svar om alla dessa osäkra anställningar och visstidsanställningar som staplas på varandra. Jag blev förvånad att Reinfeltdt visste så lite om hur kvinnors osäkra anställningar ser ut, han som brukar skryta med om att han besöker kvinnor som jobbar i vården. Dessutom visade han tydligt att han inte såg de många visstidsanställningarna som ett problem. Han tyckte att det var en frihet för arbetsgivarna i stället.
Efter debatten tog jag tunnelbanan till Solna för att träffa NTFare, sedan tillbaks till Riksdagen för gruppmöte och votering.
På kvällen gjorde vi arbetsplatsbesök på Solvalla och träffade tjejer som var hästskötare och som var medlemmar i fackförbundet kommunal. Sedan hade vi en jämställdhetsdiskussion om hästsporten och passade på att spela…
Snart ska jag votera och efter det ska jag möta en gymnasieklass från Ale
Det var lite nedslag i en Riksdagsledamots vardag ;)
För allas bästa i hela Skövde
Trix, trix, trix
Att inte räkna alla arbetslösa, att kalla försäkringar för bidrag och påstå att välfärden är bra som den.
Allt det där är bara siffertrixande för att dölja att de misslyckats med sina vallöften dvs jobben och skolan.
Det är min reflektion om kvällens partiledardebatt. Plus att det diskuterades för lite om jämställdhet, feminism och kvinnors stressiga situation som sliter ut dem och gör dem sjuka.
I ett läge där arbetslösheten ligger på 8 procent, där 400 000 går arbetslösa vill Fredrik Reinfeldt att vi ska byta mätmetod för arbetslösheten. Siffertrixande och taktiserande går före politik.
Sedan början av 2007 har Sveriges arbetsföra befolkning ökat med 437 000 personer, och då räcker inte 250 000 nya jobb särskilt långt. Sysselsättningen har faktiskt sjunkit under perioden.
“arbetskraften” säger ingenting om hur många som får ett arbete. Regeringen kan öka “arbetskraften” genom att utförsäkra människor, eller höja pensionsåldern. Eller så kan de skära ned på studiebidraget så att fler av de som studerar måste söka jobb.
Siffertrix bygger på att regeringen inte räknar in inflation – att pengar blir värda mindre – löneökningar eller befolkningsökning. För att man ska kunna behålla personaltätheten i exempelvis äldreomsorgen krävs det att resurserna räcker till att både möta de ökande behoven hos en stigande befolkning, och till att täcka personalens löneökningar. Ett bättre mått på hur mycket resurser som läggs på välfärden är att titta på personaltätheten. Antal anställda i till exempel äldreomsorgen har sedan 2006 minskat trots att vi har en kraftigt åldrande befolkning.
UN women har aktiviteter i Skaraborg
Det bästa och det sämsta i veckan
Bland annat har Magdalena Andersson presenterat socialdemokraternas vårbudgetmotion men jobb och utbildningssatsningar. Dessutom har vi har fantastiska första majfirande runt omkring i hela landet med stor uppslutning, mycket god stämning och härlig medvind. En annan viktig händelse har varit Transportarbetarnas aktiviteter till schysta villkor och krav på stopp för att utnyttja chaufförer som kommer från andra länder under slavliknande förhållanden.
Ändå är det inte det bästa som hänt enligt min uppfattning. Det bästa och det största var den stora protesten mot nazisterna som demonstrerade i Jönköping. Att kyrkklockorna varnade för fara, var en stark insats och jag är mycket imponerad över de som tog det beslutet.
När Svenskarnas partis demonstrationståg avgick från Västra torget hördes åter Sofiakyrkans klockor. De ringde som de inte ringt sedan krigsutbrottet 1939. De varnade för en annalkande fara och de ringde i flera timmar.
Demonstrationståget kantades av motdemonstranter. Fredliga sittdemonstrationer stoppade nazisternas väg.
Tänk om detta kunde bli vändningen för den otäcka stämning som vuxit fram både här och i Europa där populistiska högerkrafter vill ställa grupp mot grupp, hetsa mot folkgrupper och dra alla över en kam för att de är födda i ett annat land.
Jag önskar att det kyrkan och alla fredliga demonstranter gjorde i Jönköping var ett första steg mot ett öppet, solidariskt samhälle där vi ställer upp för varandra med vetskapen om att tillsammans är vi starka
Pensionärsskatten
Regeringen har infört pensionärsskatt. Och för varje nytt JSA, skattesänkning, de infört har klyftorna ökat mellan de som arbetar och de som har arbetet dvs pensionärerna. Regeringen trodde att om pensionärerna betalade mer skatt, trots att de har lägre pension, så skulle arbetslösheten minska. Regeringen hade fel, fel, fel. Arbetslösheten har i stället ökat.
Då tycker jag att det är på sin plats att omvärdera den verkningslösa pensionärskatten. Regeringen skäms lite inför pensionärerna både för att bromsen slagit till pga den höga arbetslösheten och för skillnaden i skatt. Därför har de höjt grundavdraget trots det har skillnaderna har ökat.
Sverige är nu det enda landet där pensionärer beskattas hårdare än löntagare.
Skattebetalarnas beräkningar visar att en genomsnittspensionär, med 15 800 kronor i månaden, i år betalar 4 100 kronor mer i skatt än om denna arbetat. Från 2007 uppgår den totala skillnaden till 52 000 kronor. Många pensionärer uppfattar detta som en mycket orättvis beskattning.
Därför har jag skrivit en interpellation till Anders Borg
Lyckad 1:a maj
Vilken härlig dag det blev idag. Solen sken, även om det var kallt, många slöt upp i demonstrationstågen. Så även i Skövde. Det var fullt av folk med lust att byta regering. Alla visade kampanda och lyckönskningar som gav enorm energi. Vi gick genom Skövdes gator och njöt av musiken och glädjen av att vindarna blåser vår väg just nu. Naturligtvis taggade vi med #walkingred.
Väl framme i Valhall blev det ett omväxlande program med bra musikunderhållning. Extra kul var det att lyssna på rockbandet Pretty Princess, de var härliga och medryckande för alla åldrar.
Förutom att jag talade om Rikspolitiken och vikten att rösta på sossar till EU-parlamentet så talade Johan Ask om sjukvården och Marie Ekman om Skövde och vårt framtidspaket. Ímponerande att SSUs representant Johan Samuelsson gjorde så bra ifrån sig om jobb till unga, bostäder och utbildning mm
Vi talade om jobben, bostäder, välfärden, mindre klasser och mer kunskap i skolan, om förskolor och fritidshem, om den orättvisa pensionärsskatten, jämställdheten och miljön. Vi har mycket att ta itu med till hösten men det gäller att ligga i för valet är vunnet ännu.
Jag blev så peppad att jag stack upp till Billingen och efteranmälde mig till ”spring för livet” ett välgörenhetslopp för insamling till cancerfonden. Det var kul och jag fick en hyffsad tid (5 km på 28 min) men nu är jag trött.
Inte så konstigt efter en hektisk dag och att jag dessutom cyklade 7 mil igår för att träna inför Vätternrundan och var på Valborgsfirande till efter midnatt. Nu får det nog bli vila resten av dagen.
från SLA