Lärarna på hugget
Lärarna på hugget
Israels agerande helt oacceptabelt – hela världen måste säga ifrån- inklusive Sveriges statsminister
Den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld på humanitära aktivister fördöms.
Aktionen har dessutom inträffat på internationellt vatten gör det än allvarligare. Det står helt i strid mot folkrätten.
Folket på Gaza måste får hjälp, de lever helt instängda som ett utomhusfängelse.
Det viktigaste är att bryta blockaden av Gaza. Blockaden har drabbat civilbefolkningen hårt. Sedan kriget förra vintern har situation hela tiden förvärrats. Israels belägring hårdnar och de vägrar släppa igenom förnödenheter och material till återuppbyggnad av infrastruktur och bostäder som skulle underlätta det vardagliga livet för Gazapalestinierna. Att de vägrar båtar att komma med skolböcker, betong och förnödenheter visar det oacceptabla i situationen. Palestinierna ges aldrig möjlighet att bygga upp ett fungerande eget samhälle och ges därmed inte möjligheten till att bygga ett fritt Palestina som de enligt världssamfundet har rätt till.
Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigheter. För detta bär Israel ansvaret.
Israels allt hårdare attacker mot fredligt motstånd liksom blockaden och ockupationen i hela Palestina måste få ett slut. Att sedan skylla på aktivisterna för att de gjort motstånd när Israelisk militär stormar båtarna är ytterst pinsamt.
Detta är en katastrof som inte kan accepteras De rödgröna ledarna fördömer Israels attack mot Ship to Gaza. Nu måste hela den Svenska regeringen med statsministern i spetsen fördöma dödskjutningarna på internationellt vatten
http://playrapport.se/video/2022859#/video/2022882
ab dn Mats Engström expr svd ola tord Peter chip to Gaza
FN fördömmer agerandet
Ge de unga chansen
De som är unga idag ska bära upp samhället imorgon. Unga människor står för en stor och positiv kraft i vårt samhälle; de är kreativa och ser nya lösningar. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är en framtidsinvestering. Idag står vi inför en enorm utmaning. Arbetslösheten bland unga ökar rekordsnabbt – och den ökar betydligt snabbare i Sverige än i många andra EU-länder. Trots att alla länder har gått igenom samma internationella lågkonjunktur
Statistik där EUs 27 medlemsländer jämförs kallas Eurostat. Där går att läsa att lägst ungdomsarbetslöshet 6- 11% har länder som Holland, Österrike, Danmark och Tyskland.
Högst arbetslöshet 25-35% har Spanien, Lettland, Litauern och Sverige
Sveriges unga halkar efter. Unga måste vänta på arbetsförmedlingen innan de får hjälp p.g.a. diskriminerande regler som den borgerliga regeringen infört. Så kan vi inte ha det.
Vi rödgröna vill satsa på jobb, utbildning, praktik och omedelbara åtgärder och kräver nu en aktuell debatt i Riksdagen, eftersom regeringen nonchalerar ungdomsarbetslösheten
Hallå ni arbetslösa ungdomar, ni finns inte, ni är en synvilla
Vi har en statsminister som påstår att de unga som är arbetslösa är en synvilla. Han ser uppenbarligen ingenting.
Nu är 190 000 ungdomar arbetslösa. Det är ett allvarligt problem. I det skedet går statsministern ut och beskyller dessa ungdomar för att vara synvilla. Det är sorgligt att ha en statsminister som nonchalerar problemet med den höga ungdomsarbetslösheten.
Det duger inte att skylla på hur man statistiskt mäter ungdomsarbetslösheten. Regeringen har själv valt detta sätt att mäta och den mäts likadant i resten av Europa. Eftersom det då är lättare att utvärdera vad sker i de olika länderna. Men nu vill Fredrik Reinfeldts inte mäta sig med de andra länderna längre eftersom hans politik lett till att ungdomsarbetslösheten ökat kraftigt under mandatperioden och är bland den högsta i hela Europa.
Den borgerliga regeringen har infört ett Aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen. Arbetslösa ungdomar som behöver insatser måste vänta i minst tre månader innan de kan få tillgång till utbildning eller praktik.
Vid en rödgrön valseger kommer vi att avskaffa Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen på det första regeringssammanträdet den 14 oktober.
Vi rödgröna satsar dessutom på nya utbildnings- och praktikplatser till ungdomar.
Vi vågar se de arbetslösa ungdomarna, vi kallar dem inte för synvillor, vi är beredda att göra någonting åt det.
läs mer Katarina om ämnet S-BUZZ Ulrika Falk daniel peter Johanna Graf Katarina Nyberg Finn Martin Moberg Johan Westerholm
S-buzz l källorna, Alliansfritt Röda Berget Göran Hådén Lena Palmén Peter Högberg
Claes Krantz Viktor Tullgren
Fullkomligt obegripligt att så kallade valkompasser utelämnar jobben
Nu skryter svd om att de gjort om sin så hårt kritiserade valkompass.
Men hur i hela fridens namn kan de ha tester där väljarna inte får frågor om jobben, välfärden och investeringar?
Det är på gränsen till omoraliskt att ha en valkompass utan att fråga om jobben. Det är ännu värre att omarbeta sin så kallade valkompass och ändå inte ha med de viktiga frågorna för framtiden
Varför frågar de inte om hur kvalitén i välfärden, om småföretagens villkor, om möjligheterna för att jobba på obekväm arbetstid för ensamstående föräldrar, om kollektivtrafiken, om hur godstrafiken ska bli mer miljövänlig, om byggandet av fler bostäder, om utbildning för de som inte har fullgod gymnasieutbildning??????
Många har inte tid att grotta ner sig i minsta detalj och komma med egna lösningar och det tror jag att väldigt få väljare har.
Jag är en av dem som utgår ifrån ideologi, människosyn och framtidstro istället för sakfrågor.
Då blir dessa typer av mätningar i stort sett obegripliga och oväsentliga.
Därför tar de som publicerar liknande mätning på sig ett mycket stort ansvar.
Om de utelämnar de stora viktiga ideologiska frågorna kommer de naturligtvis påverka människor i en viss riktning precis som alla dessa oseriösa opinionsmätningar påverkar människors val av parti
#valkompassen
Här tillverkar jag el på en cykel
På OECD-semineriet fick vi också pröva på den "nya" sättet att tillverka el på en motionscykel
Sanningen om fastighetsskatten
Det var många Skaraborgare som blev lurade av de borgerliga företrädarna i förra valrörelsen. Många trodde tyvärr på de blå dunsterna om att de skulle få sänkt fastighetsskatt. Skaraborgarna fick istället nöja sig med ett namnbyte och att skatten fortsatte att stiga i takt med taxeringsvärdet. Samma gäller för husägare i Dalsland, Dalarna, Värmland och över huvud taget i så gott som hela landet.
Nej det så kallade löften som borgarna felaktigt vann valet på var att sänka skatten för vissa i Danderyd, för vissa på Djursholm, för vissa på Lidingö med flera . Dessa skulle i gengäld få tusen och åter tusentals kr i gåva.
Vi rödgröna vill ha rättvis skatt även på detta område. Betala efter förmåga och ta dela av välfärden efter behov.
Vårt fastighetsskatteförslag innebär att de som har de dyrare villorna värda över taxeringsvärde på 4,5 miljoner eller mer kommer att få höjd skatt. Det är enbart cirka 1 % av landets småhus berörs av höjningen
Begränsningsregeln ska utvidgas. Regeln innebär att ingen ska betala mer än 4 % av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt permanentboende.
Fastighetsskatten för flerfamiljshus ska sänkas från 0,4 till 0,22 procent. Cirka en miljon lägenheter omfattas av den sänkta skatten.
Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas successivt bort, i ett första steg tas uppskovsskatten bort på belopp upp till 200 000 kronor.
Vi vill ge villaägarna och småhusägarna lugn och ro. Därför vill vi behålla den nuvarande modellen för fastighetsskatt med några justeringar. Sammanlagt höjer vi inte boendebeskattningen, istället så gör vi en omfördelning för att skapa en bättre fördelning och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.
Dessutom kan jag hälsa från OECD i Paris där jag befinner mig nu. FFlera länder har fastighetsskatt och de menar att länder som har det tufft ekonomiskt borde införa fastighetsskatt eftersom det ger stabila inkomster, som inte flyttar utomlands...
Hur kan regeringen vara nöjd med 10% arbetslöshet
Igår på utfrågningen av finanspolitiska rådet fick vi höra många kommentarer om att "det kunde ha varit värre” och prognoserna visade på ännu högre arbetslöshet alltså är det bra att det ”bara” är 9,5% arbetslöshet.
Även gårdagens interpellationsdebatter om den höga arbetslösheten, liksom den självberömmande Littorin i onsdagmorgonens debatt gick ut på samma sak.
Men verkligheten är någon annan
Igår kom den senaste Statistiska centralbyrån (SCB) har kommit med en ny AKU för april 2010. Antalet arbetslösa är 483 000, en ökning med 80 000 sedan samma period förra året. Arbetslösheten är 9,8 %.
Antalet långtidsarbetslösa är troligen det högsta någonsin: 161 000, en ökning med 54 000 sedan samma period förra året.
190 000 ungdomar är arbetslösa – det motsvarar 30 %. Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa.
Antalet sysselsatta det senaste året ökar svagt, men sysselsättningsgraden är i princip konstant. Jämfört med slutet på 2006 har sysselsättningsgraden – säsongrensat – minskat med två procentenheter. Det betyder 100 000 färre jobb under mandatperioden.
Hur kan en regering vara nöjd med detta?
Det är ju adlelses tydligt att regeringens jobbpolitik har misslyckats. Det råder massarbetslöshet i Sverige. Arbetslösheten närmar sig nu tio procent.
Dessutom är var fjärde ungdom arbetslös
Regeringen har tillåtit att arbetslösheten biter sig fast. Bara under det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 140 människor varje dag. Nu är mer än en tredjedel – 161.000 människor – av alla arbetslösa långtidsarbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa har troligen aldrig varit fler.
Nu behövs riktiga insatser – investeringar i jobb, utbildning och lärlingsplatser – i stället för regeringens experiment med ofinansierade skattesänkningar, försämringar i trygghetsförsäkringarna och coachning.
Socialdemokrater, Politik, Littorin, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, arbete, jobb, jobbävning, val 2010, sven-erik österberg
politik, val 2010, jobb, valkompass, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Sven Otto Littorin, Moderaterna, bloggar, Rödgrön.
OECD i Paris om grön tillväxt
OECD i Paris om grön tillväxt
Igår matttant idag på väg till Paris, lika viktiga uppdrag
I går var jag mattant i Skövde. Först var jag med på Eriksdalskolans kök där maten tillagades. Sedan följde jag med maten till Kavelbrogymnasiet för att vara med när ungdomar tog sig mat. Det var en mycket givande dag där jag lärde mig mycket, fick många nya intryck och träffade engagerad personal och trevliga elever.
Vi diskuterade upphandlingen av maten, om kvalitén i maten, om långa transporter och om miljövänligare mat. Jag skalade äpplen, rev morötter och lärde mig göra kumminsås. Jag pratade med ungdomarna om vad de tyckte om maten. Det var kul.
Idag har jag varit med om utfrågningen av finanspolitiska rådet, träffat skolelever från Västerhöjdsgymnasiet. Just nu pågår socialdemokratiska den socialdemokratiska Riksdagsgruppen och om en liten stund ska jag ut till Arlanda för att åka till Paris.
I morgonbitti ska jag delta i ett OECD-möte.
Där ska vi diskutera ”grön” ekonomi och tillväxt, minskade föroreningar, gröna jobb. Forskning och utveckling inom miljöinnovativa infrastrukturer, transport och energisparande.
Det ska bli mycket intressant. Kanske lika intressant som igår
Mattant på Eriksdal
Mattant på Eriksdal
höjd skatt med 7 kr
han har inte tänkt på att välfärd kostar pengar och ger jobb, han har inte tänkt på att hans omvända Robbin Hood politik vänds till Robbin Hood istället
http://blogg.svd.se/faktakollen?id=19380
Jobben, jobben, jobben är i särklass vikigast
Den växande arbetslösheten måste stoppas med investeringar i framtidens jobb, med nya resurser till välfärden och med att ta ansvar för ekonomin – vi sätter jobben först.
Vi vill investera i 100 000 nya jobb och utbildningsplatser, varav 50 000 i ett brett Kunskapslyft. Det största hindret för företag som vill utvecklas och växa är att hitta rätt kompetens. Investeringar i utbildning stärker näringslivets konkurrenskraft och banar väg för nya jobb. Och de som har mer utbildning har lättare att hitta jobb.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av Europas högsta[1]. Men just som de största ungdomskullarna på decennier gick ut gymnasiet drog den borgerliga regeringen ner på antalet utbildningsplatser. Vi vill istället öka antalet platser på komvux, yrkesvuxplatser, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och på högskolan.
Vi vill investera i entreprenörskap och bättre villkor för mindre och växande företag. Vi föreslår mer resurser till forskning och en omfattande satsning på att modernisera infrastruktur, bostäder och energisystem. Det ger jobb idag och stärker Sverige i framtiden.
Vi vill förbättra tryggheten för arbetssökande och sjukskrivna och hjälpa dem att snabbt komma tillbaka i arbete. Därför avsätter vi en miljard kronor till rehabilitering och investerar i 10 000 fler lönebidrag än regeringen.
Vi vill satsa på kommuner och landsting 2010‑2012, för att säkra kvaliteten och få fler anställda i välfärden.
Därför är det konstigt att det finns så kallade ”valkoll” utan att nämna jobben
[1] Eurostat
Mona med kandidaterna
Mona med kandidaterna
Littorin vägrar svara om JUGEN
Jag har lagt en interpellation om jobb och utvecklingsgarantin, den så kallade JUGEN. Det har jag gjort eftersom många långtidsarbetslösa kontaktat mig.
De är fattiga, frustrerade och förbannade över hur de har blivit behandlade.
Många beskriver sin situation som underbetald och utnyttjad eftersom de arbeten de utför inte leder till jobb.
Döm om min förvåning när arbetsmarknadsministern inte vill bemöda sig med att ge ett svar förrän om 6 veckor.
Reglerna är sådana att ministern ska svara inom 2 veckor när en Riksdagsledamot lagt en interpellation. Detta struntar Littorin i blankt.
Tänk om de människor som är inskriva i jobb och utvecklingsgarantin skulle strunta i reglerna. Då skulle de bli avstänga, utan ersättning och straffade.
Nu har jag skrivit till talmannen och bett honom att ta Littorin i örat. Jag hoppas han gör det.
Så här har jag skrivit
Jag har blivit hänvisad till talmannen i frågan om att statsrådet Littorin inte kan besvara min interpellation inom två veckor utan väljer att besvara den 6 veckor efter det att den är inlämnad.
Kan talmannen be ministern hålla sig till reglerna?
"Talmannen bestämmer efter samråd med statsrådet och interpellanten vid vilket sammanträde svaret skall lämnas (6.1.2 RO). Denna regel har fr.o.m. riksmötet 2004/05 tillämpats på följande sätt:
Statsrådet meddelar när inom tvåveckorsperioden interpellationen kan besvaras. Kammarkansliet tillser att interpellanten omedelbart underrättas om förslaget till debattdag"
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GX10381
SSU Skaraborg
SSU Skaraborg
Rättvisa och ärlighet gör att vi vinner valet (skriven på lätt svenska)
Vi socialdemokrater sätter jobben för stora skattesänkningar.
Vi samarbetar med miljöpartiet och vänsterpartiet, det har vi gjort länge.
Men har vi lagt ett gemensamt ekonomiskt förslag som visar vad vi vill göra när vi vinner valet gemensamt.
Vi vill satsa på fler jobb. Jobb både i små och stora företag men också jobb i välfärden.
När vi skriver om välfärden menar vi skolor, daghem, sjukvård och äldreomsorg.
Vi vill att alla barn ska ha möjlighet till bra daghem med små barngrupper.
Vi vill att skolan ska se till att alla barn lär sig läsa, räkna och skriva. Vi vill att fritidshemmen ska ge barnen en lugn stund och ge möjlighet till läxläsning. På samma sätt vill vi att både sjukvården och äldrevården ska ha hög kvalité
När vi har en gemensam välfärd där alla får den hjälp de behöver så kostar det pengar.
Därför vill vi höja skatterna för de som har råd att betala. Vi vill alltså att alla får ut efter behov men man betalar till den gemensamma välfärden efter förmåga.
De rika får betala mer, de fattiga får betala mindre. Det tycker vi är rättvist
Vi vill också värna om miljön.
Med det menar vi att alla ska efter förmåga göra det de kan för att minska på utsläppen och spara på energin.
Vi vill bygga ut möjligheterna att åka buss och tåg.
Vi vill också att det ska gå fortare att få fram miljövänligare bilar.
Bilar som drar mindre bensin, bilar som kan köras på miljövänligare bränsle.
Vi tror att det är möjligt att åka mer tillsammans och att planera sina resor mer.
Därför höjer vi bensinskatten. Vi vågar berätta det före valet.
Många vet att bensinskatten har höjts under tiden som vi haft borgerlig regering,
men det berättade de inte för väljarna före valet.
Skillnaden mellan oss rödgröna och den borgerliga alliansen är att vi vågar berätta för väljarna. Vi tror att ärlighet varar längst
Gänget i Tidaholm
Gänget i Tidaholm
Ska regeringen verkligen subventionera oschysta arbetsgivare?
När man hör skräckhistorier om hur ungdomar tvingas jobba gratis funderar i alla fall jag på varför den borgerliga regeringen tycker det är så viktigt att ge bort 10 miljarder i bidrag till arbetsgivare som har unga anställda.
Det finns fler företag som utnyttjar ungdomar
Det finns liknade vittnen om de som utnyttjat RUT-avdragen. Nämligen att tjänsteföretag inte alls gör det billigare för de som utnyttjar tjänsterna utan stoppar pengarna i egen ficka
Till exempel fönsterputs, det har inte blivit billigare trots att städfirman numera drar av halva arbetskostnaden.
Vore det inte bättre att uppmuntra de arbetsgivare som är schyst?
Vore det inte bättre att stödja de som anställer en arbetslösungdom, det tänker vi införa när vi vinner valet
Vittnar om gratisjobb på McDonalds;
Vittnar om gratisjobb på McDonalds;
McDonalds-anställda tvingas jobba gratis
Socialdemokraterna i Götene
Socialdemokraterna i Götene
Arbetslinjen kräver en utbildningslinje
Det behövs fler möjligheter till utbildning – inte färre
När vi vinner valet ska vi göra det möjligt att vidareutbilda sig – som ung, som anställd, som företagare eller under perioder då man står mellan två jobb. Sveriges konkurrenskraft i dag och i framtiden ligger i en välutbildad och flexibel arbetskraft. Sverige har stora ungdomskullar och många som snart ska gå i pension. Det behövs många människor som är beredda att ta nya språng i livet – flera gånger. Med rätt utbildning kan vi skapa en effektiv generationsväxling på arbetsmarknaden och möjligheter för fler att kunna ta de nya jobben som växer fram.
Vi vill investera i utbildning som ger jobb.
Vi vill öka antalet platser på Komvux, i kvalificerad yrkesutbildning, i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, högskoleplatser och utbildningsplatser inom folkhögskolan. Vi investerar i 100 000 nya jobb, praktik och utbildningsplatser, jämfört med regeringen. 40 000 av dessa platser är praktik och utbildning.6 Arbetsförmedlingen ska byggas om till en kompetensförmedling med ett brett paket av utbildningsmöjligheter. Rätt utbildning stärker möjligheten att ta de jobb som finns eller för att starta eget oavsett var i landet jobben finns. Rörligheten på arbetsmarknaden stärks när vi investerar i utbildning.
Så håll ut, ni som stängs ute från möjligheter till omskolning och möjlighet till fullgoda betyg från gymnasiet. Det väntar bättre tider efter valet den 19 september
svd
ett rött hjärta
ökade klyftor
värna public service
netroots
Viken Runt
Viken Runt
Den nuvarande politiken är oklok
Fredrik Reinfeldt står i TV och berömmer sig själv. ”Att jag sålt en spritfabrik, bevisar hur klok jag är” sa han i Agenda nyligen. Jag tycker att det är oklokt att föra en politik som Reinfeldt gör.
- Det hade varit klokare, om han inte hade sänkt skatterna på lånade pengar mest för den rikaste tiondelen. Det har inte skapat jobb, det har skapat ökade klyftor som i längden gör det svårare för Sverige att komma tillbaka till tillväxt och sammanhållning.
Skattesänkningarna inte har hjälpt dem som har det tuffast. Barngrupperna har blivit större. Den ensamstående kvinnan som det berättades om i Agenda och många andra har inte möjlighet att få barnomsorg på de tider som de arbetar. Det vill vi ändra på. Bättre service till medborgarna, barnomsorg med kvalité och på obekvämarbetstid
Moderaternas politik har inte fungerat, hoppas att väljarna inser det. Ungdomsarbetslösheten har vuxit dramatiskt. Moderaternas insatser har hjälpt ungdomarna. När vi vinner valet ska vi ta bort aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen för ungdomarna. De får inte ge en aktiv insats – utbildning eller praktik - till unga arbetslösa förrän efter tre, ibland sex, månader.
Moderaterna har presenterat en vårbudget alldeles nyss, i detta läge när alla dessa unga i dag står utan jobb, utan ett enda nytt förslag för att få bukt med ungdomsarbetslösheten.
NetRoots Politometern
Intressant politik, opinionen, opinionsläget, val 2010, valet 2010,
Trevliga metallare på facklig-politisk kurs
Trevliga metallare på facklig-politisk kurs
Ska barnen komma i kläm för att Reinfeldt har skygglappar?
När Reinfeldt står i TVn och påstår att ensamstående mammor ska klara sig på sin lön och påstår att de har fått det bättre med hans politik. Då talar han mot bättre vetande. Barnfattigdomen når i dag rekordnivåer och beräknas öka med närmare 50 procent mellan år 2006 och år 2010. Den borgerliga politiken har ökat klyftorna. De drastiska nedskärningarna i trygghetsförsäkringarna gör att var sjunde barn i dag lever under fattigdomsstrecket. Det är oacceptabelt.
Barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer beskriver hur de inte kan bjuda hem kompisar därför att de inte har råd att bjuda på mellanmål. När kompisarna kastar sig på sina cyklar för att åka runt kvarteret kan de här barnen inte följa med, en egen cykel ligger långt utom räckhåll för familjen. Lagom till skolresan blir barnen sjuka, det finns inte 100 kronor att skicka med till matsäck. Alldeles för många barn går till skolan varenda dag utan att se ordentligt. Deras föräldrar har inte råd att köpa nya glasögon.
Värst drabbade är barn till ensamstående förälder eller föräldrar med utländsk bakgrund. Gemensamt för dem är att de saknar arbete. Det allra viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med barnfattigdomen är att driva en aktiv arbetsmarknadspolitik. Med fler heltidsjobb och möjlighet till barnomsorg även på kvällar och nätter,
Avgörande för att jämna ut skillnaderna är dessutom vår generella välfärd. När alla barn, oavsett föräldrarnas ekonomi, har rätt till en skola av allra bästa kvalitet, en förskola med välutbildad personal, Därför är det viktigt att se till att kommunerna inte tvingas skära ner på skolan, förskolan och stödet till fritidsaktiviteterna.
Men det krävs också höjda flerbarnstillägg, höjt tilläggsbidrag för studenter med barn och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar.
Det går inte att som Reinfeldt och hans anhängare bara påstå att de fått det bättre, när verkligheten visar något helt annat
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /
Robert Noord / Magnus Andersson / Alla smutsiga detaljer / Johan Westerholm / Wisemans wisdoms /politik, val 2010, jobb, välfärd, rödgrönt, rättvisa, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Möjligheternas land, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, Agenda. Eva-Lena
Hur mycket vill högern höja bensinskatten med?
Idag när jag skulle få svar av Anders Borg på mina frågor om utanförskap och fel siffror från finansdepartementet, kommunernas ekonomi och ökade klyftor så ville Anders Borg hellre prata om bensinskatten.
Förmodligen har högerregeringen blivit besvikna över att s, v och mp inte höjer skatten för låg och medelinkomsttagare. Förmodligen försöker de hitta i något som de tror att de kan skjuta in sig på.
Men då glömmer de att de själva har höjt bensinskatten under denna mandatperiod trots att de inte vågat berätta det för väljarna under förra valrörelsen.
Inte nog med att de höjt bensinskatten, de har gjort det dyrare att ha en bilförsäkring och det kommer att bli dyrare att besiktiga bilen.
Dessutom vill de höja bensinskatten nästa mandatperiod, men de vågar inte berätta det för väljarna denna gång heller. Frågan är ju bara hur mycket?
Gillar Moderaterna våra ord –eller fejkar de?
Högern gillar våra ord, eller också så vet de att väljarna gillar det. Ni vet de vill så gärna framstå som vanliga så att de tar av sig pärlhalsbanden. De slänger sig med våra ord som frihet, SSU:s tidning har hetat Frihet ända sedan 1917.
Borgarna slänger sig med ”att hålla ihop grupperna” trots att deras politik har ökat klyftorna. De säger att de är ett jobb-parti men arbetslösheten har ökat för varje gång de sänkt skatterna.
I går i Skövde sa Reinfeldt – gladast vinner och det är också ett plagiat från oss.
Det myntade Lars Stjernkvist till valet 1998 å då vann vi.
Undrar när Anders Borg ska börja säga ”den som är satt i skuld är inte fri”?
Vi socialdemokrater menar vad vi säger när vi värnar om den svenska modellen. Skatt ska betalas efter bärkraft och välfärd fördelas efter behov. Den borgerliga regeringen har i stället prioriterat skattesänkningar. Den tiondel som har störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket tillsammans. Män har fått betydligt mer än kvinnor. Skatten på stora förmögenheter och de dyraste husen har sänkts kraftigt.
Skattesänkningarna uppgår till totalt 100 mdr. Det är mer än den totala kostnaden för hela rättsväsendet1 (polis, åklagare m.m.) och det allmänna barnbidraget2 och försvaret3. Samtidigt har 25 000 jobb försvunnit från kommuner och landsting under det senaste året.
Vi socialdemokrater värnar om jobb, välfärd och rättvisa. Vi vill att de med de högsta inkomsterna ska bidra mer än idag. Det är därför vi lägger förslag ihop med v och mp om rättvisa skatter och satsning på småföretag och på kommunerna.
Jag noterar att högerregeringen är pressad och presenterar en INTE- lista. Det vore bättre om de berättade vad de ska göra.
Ett hjärta rött Motvallsbloggen Netroots dn1, dn2, svd1, svd2, svd3, exp1, exp2, exp3, ab1, ab2,
politik, alliansen, val 2010, ekonomi, jobb, a-kassa, rödgröna, samhälle, välfärd intressant.se Eva-Lena Lars Stjernkvist
Kungsträdgården blommar, härligt
Kungsträdgården blommar, härligt
Fem saker om den rödgröna budget
1: 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser = färre flaskhalsar: vilket dämpar inflationstendenser och motarbetar räntehöjningar
2: Tydlig finansiering: t.ex. koldioxidsskatt
3: 9 av 10 tjänar på helheten i våra förslag (även om enskilda förslag kan ge olika effekter)
4: Tydliga vinnare med vår politik är t.ex. pensionärer och småföretagare
5: Välfärden går före nya skattesänkningar i vår budget
Regeringen har satsat allt på ett kort: ökade klyftor skulle ge jobb.
Detta har inte fungerat – det ser alla.
Nu behövs en politik för jobb.
Vi rödgröna har idag lämnat vår 16 gemensamma budget. I den beskriver vi flera centrala delar i vår gemensamma ekonomiska politik: överskott, jobb, välfärd, klimat och Rättvisa
Snart slut på den omvända Robbin Hood - politiken
Fler jobb, en grön omställning och mindre klyftor – för hela Sverige.
Sveriges konkurrenskraft måste stärkas, vi föreslår omfattande satsningar på nya jobb praktik och utbildningsplatser. Bland annat vill vi bygga ut högskolan, förstärka arbetsmarknadsutbildningarna och sänka arbetsgivaravgifter för småföretag.
Vi vill fortsätta ställa om Sverige till modernt grönt land, vi föreslår därför omfattande gröna investeringar bland annat infrastruktur och bostäder på sammanlagt 11,6 miljarder kronor. Vi föreslår också skärpta klimatskatter för att miljö- och energimålen ska kunna nås.
Sverige måste bli tryggare och rättvisare. Vi föreslår höjda statsbidrag till kommunerna vilket skapar förutsättningar för höjd kvalitet ibland annat skola och barnomsorg. Vi vill också öka tryggheten och föreslår därför förbättringar i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.
Dags att uvärdera fyra år med regeringen Reinfeldt. De rikaste har fått mycket mer och framförallt männen har fått 30% mer än kvinnorna.
Genom att satsa på förskolan, skolan och föräldraförsäkringen förbättrar vi kvinnors levnadsvillkor och arbetsmiljö. Kvinnor ska dessutom kunna leva på sin lön därför satsar vi på rätten till heltid,
Teglaskolan i Skara behöver skol-ROT
Teglaskolan i Skara behöver skol-ROT
Rödgrönbudget i korthet
I den rödgröna budget som presenteras i morgon föreslås en rad investeringar för fler jobb istället för regeringens ofinansierade skattesänkningar. Grunden för en god ekonomisk utveckling är starka offentliga finanser. Sveriges ska tillbaka till överskott.
Fler jobb skapas av ett konkurrenskraftigt näringsliv. Därför vill vi investera i bostäder, infrastruktur och välfärd och skapa bättre villkor för entreprenörskap, forskning och utveckling.
Att investera i klimatomställningen nu är lönsam därför gör vi det. Investeringar i grön teknik och gröna tjänster kommer att bidra till att skapa många gröna jobb i Sverige.
Arbetsmarknaden vidgas och stärks när fler får möjlighet att pendla till fler jobb. Det kräver en höjd ambitionsnivå för investeringar i transportssystemet, med tydligt fokus på järnväg och kollektivtrafik.
Vi ska förbättra kvaliteten i välfärden genom att satsa 12 miljarder kronor på vård, skola och omsorg. De ökade resurserna motsvarar 10–15000 jobb. Med våra satsningar, exempelvis på generationsväxling i äldreomsorgen, traineeprogram och kunskapslyft 2.0 stärker vi välfärdskvaliteten genom att höja kompetensen hos personalen. Kommuner och landsting ska ha långsiktiga stabila planeringsförutsättningar och under den kommande mandatperioden vill vi kontinuerligt se över statsbidragens storlek för att värdesäkra dem.
Vi ska utforma ett statligt stöd för att stimulera ökat bostadsbyggande med inriktning mot hyresrätter till rimliga hyror och kostnader samt miljövänlig teknik.
Vi ska utvidga rot-avdraget till att även omfatta hyreshus som genomför renoveringar för minskad energianvändning. Vi vill också utvidga rot med en klimatbonus för de som genomför energieffektiviseringar i sina radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreninga
Fyra år till med ökade klyftor och stora skattesänkningar på lånade pengar. Eller så väljer svenska folket en ny färdriktning; en regering för hela Sverige.
Resten tar vi i morgon
Läs mer
sap, Maud kämpar emot svd , ab, e24, expressen, dn
Krassman, - S-buzz, - Johan Westerholm , - Alltid rött alltid rätt, Katarina Nyberg Finn, - Röda Berget ,- Stefans konspirationer, - Ulrika Falk .
- Tokmoderaten, - Kent Persson - HBT-Sossen Peter Andersson
dn
Första maj i Hjo
Första maj i Hjo
Första maj i Skövde
Första maj i Skövde
Vi är på G
Det går inte att förneka att första maj är något alldeles speciellt. Känns som julafton fast bättre eftersom vi firar med så många andra. Många som inte firar första maj brukar tycka vi är lite konstiga som går hem tidigt från Valborgsmässofirande. Media brukar skriva att det var färre i leden i år än förra året. Jag har läst många tidningar den 2 maj där det står ovanligt glest i leden. Ungefär som att det alltid brukar stå fel låt vann efter melodifestivalen. Men det gjorde det nog inte i år. Vem vet kanske tidningarna i år biter huvudet av skammen och speglar det som sker i stället.
Oavsett vilket så kommer det bli en fantastisk dag med firande på hundratals platser i Sverige, tusentals platser i världen. I Skaraborg firar vi socialdemokrater på 11 platser. Med allt från 50 – 500 deltagare i leden.
I år är det ännu mer speciellt eftersom det är valår och vi kan passa på att berätta om våra vallöften och utvärdera vad den borgerliga regeringen gjort (or not)
Vi har ett mycket bra läge inför valrörelsen att visa vad som behövs förändras och berätta vad vi är bra på. Nämligen jobben, rättvisan och ordning och reda i ekonomin
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / Aftonbladet2