Ses vi i morgon?
Denna bild togs i samband med 1:a majfirandet i Skövde förra året. Nu är det dags igen.
Oavsett om vi ses i morgon eller ej så hoppas jag att det bli många som firar första maj i år.
Det är mycket som står på spel detta supervalår. Vi ska fler sossar i Europa den 25 maj, vi ska ha fler sossar i kommunfullmäktige, i regionen, i Riksdagen och framförallt vi ska byta regering.
Det är dags nu att sätta jobb och investeringar före nya skattesänkningar, dags att investera i skolan på riktigt inte bara en massa omorganisationer och nya administrativa uppgifter till lärarna. Det är dags att erbjuda läxhjälp till alla, inte bara till de som kan köpa sig läx-rut. Det är dags för mindre skolklasser och mer kunskap.
Dessutom är det dags för mer kvalité i välfärden inte mer stress, tunga lyft och otrygghet.
På åtta år har Arbetslösheten stigit. Skolresultaten sjunkit. Välfärden brustit. För regeringen har använt 8 år och nästan all sin kraft, och alla våra pengar,
till att sänka skatten med 134 miljarder, samt att privatisera och sälja ut.
Det är dags att avsluta 8 år av borgerligt regeringsinnehav och skapa ett solidariskt samhälle vi kan vara stolta över.
I morgon hoppas jag att vi ses, att vi blir många som kan konstatera att:
Arbetslösheten har gått UPP.
Skolresultaten har gått NED.
Nu är det dags för regeringen att gå UT!
”Den ofrivillige företagaren” - oönskade effekter av förändrad F-skatt sedel
Idag anordnade Skatteutskottets (S)grupp ett seminarium för att samtala och hur förändringen av F-skattsedeln och andra brister som undergräver schyssta villkor på arbetsmarknaden.
Moderator var Lisa Pelling från Aréna Idé i panelen fanns Ann Gergosson från fackförbundet Kommunal, Martin Lindgren som är ordförande i Svensk Pilotförening, Roger Mörtvik som är samhällspolitisk chef på TCO och Jonas Nordling som är ordförande journalistförbundet
Återkommande larmrapporter om hur bla. F-skatten används för att gå runt arbetsmarknadens regelverk, kollektivavtal och lagar är mycket oroväckande. Allt fler regler kringgås och undergräver schyssta villkor på arbetsmarknaden. Den svenska modellen bygger på ordning och reda på arbetsmarknaden och att företag som följer lagar och betalar rätt löner och skatter inte konkurreras ut av företag som går runt regelverken.
Jag har mött frågorna i transportbranchen där skruppelfria åkare utnyttjar chaufförer till närmast slavliknande förhållande, vilket leder till att seriösa företagare konkureras bort. Dessutom har byggbranschen och transportbranschen aviserat problem under en längre tid.
Men detta elände sprider sig till fler och fler branscher. Även de som drivit frågan om förenklade regler för företagande oroas nu av utvecklingen. Journalister, piloter, undersköterskor, hemtjänstpersonal uppmanas att säga upp sig och skaffa F-skattsedel för att kunna erbjudas jobb.
Detta innebär otrygghet, lägre löner, mindre skatteintäkter och leder till många missförhållanden
10 årsjubileum med Greenkontakten
Idag uppmärksammades att Greenkontakten funnits i 10 år och att jag haft öppet hus nästan varje månad.
Vi har fikat, diskuterat politik och umgåtts. Jag har lyssnat på synpunkter och personliga frågor.
Jag har fått många goda idéer att driva på olika sätt och jag har berättat om socialdemokratiska förslag.
Idag firade vi detta med tårta och jag fick fina blommor som doftar underbart.
Socialdemokratiska vårmotionen
Idag presenterar Magdalena Andersson socialdemokratiska motionen om hur vår ekonomiska politiska inriktning ska se ut.
Efter åtta år med borgligt styre har: Arbetslösheten stigit, skolresultaten sjunkit och överskottet i budgeten har vänds till underskott.
De borgerligas politik ligger fast: Unga ska fortsätta att vara i arbetslöshet och Fas 3. Vinstjakten och privatiseringarna i välfärden och skattesänkningarna ska fortsätta. Sverige faller i internationella jämförelser för konkurrenskraft och innovationsförmåga, och vi tappar det som tidigare har gjort Sverige unikt och till ett land som väckt förundran i världen.
Socialdemokraterna står för en annan väg. Sverige är fortfarande ett land att vara stolt över. Men ska vi skapa en trygg framtid för dig och din familj behöver vi investera i det som gör Sverige starkt – inte försvaga det.
Därför sätter vi ett mål främst: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Alla som kan arbeta ska arbeta. Vi accepterar inget annat. Det är ett hårt mål, men det är ett mål vi ska nå. Ingen människa ska berövas möjligheten att forma sitt eget liv. Ingen ung ska vara utan jobb.
Istället för skattesänkningar behöver vi investera: I bostäder, infrastruktur, forskning och den miljöteknik som Sverige behöver och som världen efterfrågar. Istället för att peka ut företag som särintressen behöver vi skapa efterfrågan på arbetskraft, genom näringspolitisk samverkan som röjer ny väg för innovationsutveckling och export till globala marknader. Och istället för att låsa in människor i Fas 3 och passiva åtgärder behöver vi utbilda, så att varje ung har en gymnasieexamen, och att alla står redo att ta de jobb som växer fram. Det vägvalet måste Sverige göra.
Det är dags för Sverige att välja väg. Vår väg är tydlig: Arbetslösheten ska bekämpas. Skolresultaten vändas. Välfärden stärkas. Under vår ledning kommer mindre klasser och fungerande vård att gå före fler skattesänkningar.
Om en månad är det val
Feminismen måste bli lika självklar som klasskampen
I morgon har S-kvinnor i Skaraborg sin valupptakt inför valen. Dels EP-valet om en månad den 25 maj och dels inför de allmänna valen den 14 september. Förutom att det ska bli kul att träffa ett stort gäng engagerade S-kvinnor ska vi peppa varandra. Carina Ohlsson tala om S-kvinnors valfrågor, Elenor Eriksson ska tala om jämställdhetsfrågor i EU-politiken och jag ska tala om feminism mm.
Därför roar jag mig just nu med att titta på partiets beslut om jämställdhet och feminism.
Sverige är ett bra land och ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet. Men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har sämre möjligheter att utvecklas i arbetet och göra karriär. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Flickor är mer stressade och mår generellt sämre i tonåren. Den moderatledda regeringens politik har lett till att Sverige är på väg att tappa den ledande position som vi länge har haft på jämställdhetsområdet. Arbetet för ett mer jämställt samhälle går alltför sakta.
Jodå Borg kom till debatten idag
Visserligen kom han tre månader för sent enligt Riksdagsreglerna men han kom i alla fall.
Däremot hade han inget svart till mig på min fråga om varför det var helt nödvändigt att sänka skatten med 3 miljarder ytterligare före åsrkiftet, men inte längre aktuellt med skattesänkningar efter valet.
Anders Borg berättade att det går bra för Svenk ekonomi och att det är ordning och reda i statens finanser. Det visste jag redan, det är ju vi socialdemokrater somnat upp det finanspolitiska ramverk som tjänat Sverige väl.
Däremot ville Borg inte tala om de 8% av arbetskraften som är arbetslösa. Han ville inte berätta varför han tycker FAS3 är bättre än utbildning och han hade ingen aning om att undersköterskor stressar och sliter ut sig på jobbet.
Moderaterna försöker vinna valet genom att siffertrixa och förvränga verkligheten.
De vill att vi ska prata om "arbetskraften" istället för arbetslösheten. De vill att vi ska prata om "bostadstillfällen" istället för bostadsbristen. Och att våra gemensamma försäkringar ska vara "bidrag"
Anders Borg pratade om "bidrag". Jag pratatade om jobb, skola och välfärd.
Rätt att Borg är KU-anmäld
I januari skrev jag en interpellation till Anders Borg om trovärdigheten i den ekonomiska politiken. Bakgrunden var det att det storpolitiska bråk som pågick under hösten. Där de borgerliga företrädarna hävdade att det var helt nödvändigt att sänka skatterna med ytterligare 3 miljarder till de som tjänar bra. De ville höja brytpunkten för statlig skatt. De till och med påstod att om inte denna skatt sänktes, så skulle de stabila reglerna för den ekonomiska politiken rämna.
Som bekant ändrade Anders Borg uppfattning efter nyår och den ”nya” hållningen är nu att skatten inte ska sänkas. Detta hade jag velat ha en debatt om i början av året och reglerna är sådana att statsråd ska svara inom 2 veckor. Anders Borg har inte ”haft tid” att svara mig förrän nu.
När han ändå är i riksdagen ska han svara på min interpellation om statliga bidrag till kommunerna. Den skrev jag i februari så den blir ju bara 2 månader försenad. Jag ska väl vara innerligt tacksam att finansministern tar sig tid att svara eller också ska jag säga som det är. Nämligen att det är mycket dålig stil att nonchalera Riksdagens regler på detta sätt. Jag är glad att Borg är KU-anmäld för sitt slentrianmässiga beteende om att inte svara på interpellationer i tid
Dags för nästa kunskapslyft
Många minns nog kunskapslyftet som startade i slutet på 90-talet. Det var nödvändigt efter krisåren att ta ett nytt krafttag. Låta män och kvinnor vidareutbilda sig, låta en arbetslös få vikariera när någon med jobb tog studieledigt och dessutom ge en extra skjuts till vuxenutbildningen. Vi vet att det var många kvinnor som tog chansen till att läsa in både gymnasiekompetensen och tog nästa steg till högre utbilningar i samband med det.
Nu är det hög tid för nästa steg i att låta alla hänga med in i nya utmaningar. I stället för att subventionera låglönejobb så satsar vi Socialdemokrater på utbildning. Det är ett tydligt ställningstagande för att inte öka på klassamhället. Den borgerliga regeringen gör tvärt om. De vill att några ska stanna kvar vid sin läst och passa upp med tjänster till de som haft möjlighet att läsa vidare.
En socialdemokratiskt ledd regeringen kommer att investera i ett nytt kunskapslyft. Vi kommer att införa en obligatorisk gymnasieskola och prioritera utbildningsinsatser – från grundläggande utbildning till högskoleutbildning.
Kunskapskraven blir allt högre på arbetsmarknaden och i dag är en slutförd gymnasieutbildning inträdesbiljetten till arbetsmarknaden. Sverige behöver en politik som rustar människor med den kompetens de behöver för att för få ett jobb, allra minst gymnasiekompetens. Vårt mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 och gymnasieskolan är central för att nå dit.
Jag personligen vill att kunskapslyftet också blir ett digitalt lyft. Så att den miljon män och kvinnor som står utanför IT-samhället får chansen att vara med i den digitala världen. Allt blir ju så mycket enklare då, när alla är med
läs mer på socialdemokraterna.se, expressen
Ta´t försiktigt i Påsktrafiken
Påsken är den mest trafikintensiva helgen under året, så det gäller att vara skärpt och utvilad.
Genom att hjälpa andra så skapar du lugn och harmoni i trafiken. En irriterad förare är en farlig bilist.
Kör med omdöme och krama varandra i trafiken som Åke Cato sa en gång i tiden
Ha en Glad påsk
Riksdagen ställer krav om serös yrkestrafik
stoppa straffskatten på lokala banker ute i landet
Anders Borg skäller ofta på storbankerna men han säger en sak och gör en annan. Finansministern har lagt ett förslag om att lägga särskild skatt på de lokala Sparbankerna och andra mindre aktörer. Detta trots att de är väldigt viktiga för tillväxten i hela landet och för möjligheten att finna finansieringen för mindre företag ute i glesbygden
Regeringens vårproposition är mycket tydlig: Arbetslösheten har stigit, skolresultaten har sjunkit och klyftorna har vidgats sedan 2006. Stora överskott har vänts till stora underskott. Sverige fungerar sämre idag än när regeringen tog över.
Regeringen har lånat till stora skattesänkningar. Det skulle skapa jobb, men så har det inte blivit. Arbetslösheten har bitit sig fast kring 8 procent. 400.000 människor är arbetslösa. Därför har skatteintäkterna sjunkit, och de offentliga finanserna försvagats. Välfärden har fått stå tillbaka, vilket vi ser tydligt i de sjunkande skolresultaten och återkommande larmrapporter från vården och omsorgen.
Därför är regeringens förslag om att avskaffa gruppregistrering för moms fel väg att gå. Regeringens förslag slår hårdare mot decentraliserade banker och försäkringsbolag som har en stark regional förankring. Därmed missgynnas de banker och försäkringsbolag som spelar en viktig roll för landsbygdens företag och hushåll – i förhållande till storbankerna.
Socialdemokraterna vill höja skatten på finanssektorn. Det är rimligt. Men ska inte särskilt riktas mot de lokala bankerna.
Vi reser oss mot rasism
Det är som en lavinartad rörelse mot rasism den senaste veckan och visst är det fantastiskt.
Brandmännens protester i DN har fått stöd på sociala medier. Loggen i facebooksajten ”Brandmän mot rasism" har fyllts på med grupper som ”Mammor mot rasism”, ”Lokförare mot rasism”, ”Telefonister mot rasism”, jobbare mot rasism och bilder på katter som sägs vara emot rasism.
Kommunals ordförande Annelie Nordström, LOs ordförande Karl-Petter Torwaldsson och Hovsångerskan Malena Ernman är några bra exempel på hur allt fler sätter ner foten mot SD.
Det känns så bra att så många visar att vi ställer upp på varandra och att solidariteten för de som har det svårt sträcker sig även till de som inte är infödda i Sverige. Alla människors lika värde måste gälla oavsett kön, sexualitet, etnicitet, utseende, modersmål eller färg.
Det bästa sättet att motarbeta rasism och främlingsfientlighet är att stärka jämlikheten genom att skapa full sysselsättning och utveckla den generella välfärden. Men kampen mot rasism handlar också om att stå upp för våra värderingar och bekämpa fördomar.
Idag när jag besökte SSU Skaraborgs kurs på Axvalla folkhögskolorna var det självklart för ungdomarna att ställa upp på bild
Nyheter ska vara oväntade .....
Rekormånga i Danska restaurangbranschen
Kan ni tänka er att vårt lilla grannland Danmark har anställt rekordmånga inom restaurangnäringen trots att de har 25% moms?
Den danska restaurangbranschen har skapat 7 500 nya arbetstillfällen sedan 2009. Det visar en analys från Berlingske Research som bygger på uppgifter från Danmarks Statistik.
Ingen annan bransch i den privata sektorn har skapat så många nya jobb som restaurangbranschen visar analysen. Danmark har mer än 14 300 restauranger som sedan 2009 skapat 7 500 nya jobb. Kanske något för den borgeliga regeringen i Sverige att titta på eftersom det påstås att det skulle vara den sänkta restaurangmomsen som gjort att männikor äter ute och fikar i större utsträckning nu.
Även i Sverige gick restaurangbranschen bra redan innan momsen sänktes tack vare ett nytt beteende
Vill inte Borg sänka arbetslösheten?
När Anders Borg varnar för inflation om arbetslösheten skulle gå ned för snabbt, undrar jag om han innerst inte inte vill ha sänkt arbetslöshet.
–Vi får fråga oss hur snabb nedgång vi tål, sa han på presskonferensen under onsdagen.
Igentligen är det inte så konstigt eftersom de vet att hög arbetslöshet gör det lättare att sänka löner, försämra anställningstryggheten och tvinga människor till "sms-anställningar"
· Arbetslösheten är högre – nu åtta procent. Långt högre än den nivå som regeringen kallade för massarbetslöshet när man tillträdde. 400 000 är arbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats.
Klyftorna är större. Ökningen av andelen fattiga har accelererat kraftigt under alliansens år. Stora överskott i de offentliga finanserna har vänts till stora underskott. Detta sammantaget visar att Sveriges ekonomi fungerar sämre idag än 2006.
Regeringen försöker nu pränta in att framtida reformer ska finansieras krona för krona. Inte heller det så konstigt eftersom de slarvat bort det stora överskottet. Skatterna har sänkts med 134 miljarder kronor sedan man tillträdde.
65 miljarder kronor i överskott har vänts till stora underskott. 87 miljarder kronor enligt statliga Ekonomistyrningsverket. Det innebär att Sverige nu lånar 240 miljoner kronor om dagen eller 10 miljoner kronor i timmen.
Hungriga barn på privata förskolor
Igår hade jag interpellationsdebatt med förskoleministern angåeden profitjakten i välfärden. Jag tog exempel från Hälsans förskola som låtit ettåringar klara sig på hårt bröd och vatten.
Till min hjälp i debatten fanns Ann-Christin Ahlberg som lagt en liknande IP. Men jag hade även stöd från allmänheten som är mycket upprörda över hur dessa profithungriga aktörer får suga ut skattebetalarnas pengar genom att försämra välfärden.
Handels avdelning 2 i Västsverige antog ett uttalande om stoppa vinstjakten i välfärden. Där de beskriver Ju mer vinster riskkapitalbolagen tar ut, desto mindre resurser blir det till välfärd i förskolor, hemtjänsten, sjukvård och skolor.
Förskoleministern å sin sida var stolt över ”alternativen” inom förskolan och menade att när fel upptäcks ska dessa privata förskolor läggas ner och barnen flytta över till någon annan skola.
Det finns privata alternativ som är bra, men om det går ut över ban som ska klara sig på hårt bröd och vatten på andra håll är det inte värt det.
Det behövs ordning och reda, öppna böcker, oanmälda besök, långsiktigt äganden, hög personaltäthet och andra kvalitetskrav för att de privata ska kunna fortsätta.
Läs mer:
Krister Kronlind om sin morfar som föddes i en diktatur
Under Handels årsmöte fick vi möjlighet att lyssna på Krister Kronlind när han beskrev Sveriges utveckling och arbetet för att ta sig ur fattigdom och förtryck. En mycket viktig berättelse.
1894 härskade en politisk diktatur och över alla människor stod kungen med sina adelsmän.
Människor svalt, de ägde ingen mark att odla sin mat på och det fanns alldeles för få arbeten med drägliga löner. Därför utvandrade massorna för att finna ett bättre liv för sig och sina familjer. Över en femtedel av Sveriges invånare emigrerade åren innan Kristers morfar föddes.
De som blev kvar fick slita ont i kampen för det dagliga brödet.
Tusentals kvinnor och män kastades i fängelse för att de deltagit i strejker, hungerkravaller eller för att ha talat illa om kungen. Det var hårda tider för ett hårt prövat folk med enorma skillnader mellan fattiga och rika.
Kristers morfar kunde vid 27 års ålder vara med om Sveriges första fria demokratiska val för alla invånare. Både för män och för kvinnor, för rika och för fattiga.
Krister beskrev kampen och slitet för att resa sig från fattigdomens, svältens och diktaturens avskräde till den starka moderna stat vi ser idag. Han berättade om barnaktioner, barnarbete, barnfattigdom i Sveriges historia. Barns såldes på aktioner i Sverige ända fram till 1930-talet.
I Sverige lyckades socialdemokraterna genom allmänna val inneha makten under långa tider. LO-facken kunde ställa krav på ekonomiska och sociala reformer, som finasierades via skatter och statliga inkomster. Som stark industrination och med vår tekniska utveckling kunde vi bygga landet.
En del tror att detta kommit automatiskt och att det alltid kommer att bestå även om trygghetssystemen rivs ner, krav om schyssta villkor tas bort och om kampen för solidariteten ges upp.
Det är dags att börja prata om det...
En dag med Handels avd 2
Idag har jag och min PRAO Julia Fridell besökt Handels avdelning 2 årsmöte i Vänersborg.
Jag fick förtroendet att leda mötet som mötesordförande. Det var jätte kul och naturligtvis också viktigt.
Årsmötesgäst var förbundsordförande Lars-Anders Häggström. Han talade om vikten att rösta i Europaparlamentetsvalet den 25 majoch i de allmäna valen den 14 september.
Han talade också om hur viktigt det är att ha ordning och reda på arbetsplatserna, om kollektivavtal och om solidaritet. Dessutom beskrev han den fruktansvärda situationen som många kvinnor och män har det eftersom de inte har någon trygg anställning. Dessa nya "daglönare" får sitta med mobilen i handen varje morgon och har 15 sekunder på sig att svara Ja om de får en jobbfröfrågan. Står de i duschen missar de dagens jobb eftersom någon annan svarat snabbare.
En annan sak som Lars-Anders talade om var utmaningen om att berätta om hur Sverigedemokraterna röstar med de borgeliga partierna i 9 fall av 10. Att det absolut inte går att lösa problemen på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden genom att stänga gränserna. Tvärtom behöver vi varandra. Men det är viktigt att alla som jobbar här har shyssta villkor.
Skickat från min iPad
allvar nu med skolan
I fredagens SLA (Skaraborgs allehanda) var Johan Ask och mitt svar angående skolan publicerat:
Det är allvar nu
Skolresultaten faller, Sverige rasar i internationella mätningar samtidigt som klyftorna i skolan växer.
Det behövs tydliga prioriteringar och åtgärder på fler lärare, mindre klasser och mer kunskap. Vi investerar hellre i barnens kunskap och studiero än på fler gigantiska skattesänkningar som ökar på skillnaderna.
Tyvärr tänker Anders G ungefär som om han gått i en skola med sjunkande resultat. Att säga att genomsnittet för klasstorleken är bra är som att säga att det är bra att stå med en fot i en frysbox och den andra i på en kokplatta. I våra förslag är det kommunerna som avgör hur pengarna ska användas på bästa sätt för att minska klasstorleken. De skolor vi har besök i Skövde har visat att de behövs i allra högsta grad.
Vi vill investera i mindre klasser de första åren i skolan, i fler speciallärare och specialpedagoger. Det krävs för att eleverna ska få mer tid med skickliga lärare och för att alla barn ska få det stöd de behöver.
När det gäller det påstådda budgethål som Anders G surrar om, finns det bara ett budgethål och det är den borgerliga regeringens budgetunderskott på 87 miljarder.
Regeringen har vidgat klyftorna i skolan, till exempel infört läx-rut så att de barn vars föräldrar kan betala kan få läxhjälp. Vi vill satsa på stöd till de skolor och elever som behöver det som mest, och inte minst läxhjälp för alla, för att skapa en mer jämlik skola. Den motion vi lagt i fullmäktige om läx-hjälp, röstas ner trots att moderaterna centralt numera är för läxhjälp.
Vi vill också sätta stopp för överetableringar, konkurser och vinstjakten i skolan så att resurserna går till det som var meningen: att utbilda våra barn. Vi ska öka ungas möjlighet att studera och allas möjlighet att vidare utbilda sig, eftersom vi jobbar för allas bästa i hela Skövde
Socialdemokraterna genom Monica Green och Johan Ask
Mera E20
Gårdagens besked om att E20 ska breddas var både välkommet och nödvändigt. Vi är många som oavsett partifärg jobbat för att E20 ska säkrare, bredare och framkomligare. Motioner har lagts, interpellationer har ställts, diskussionerna och debatterna har varit heta, förhandlingar har skett och hyllmeter av utredningar har gjorts.
Därför är det bra att beskedet kom, även om det inte blir motorväg hela vägen som de borgerliga företrädarna alltid sa när de var i opposition. Då sa de att så fort de vinner valet ska det bli motorväg.
Nu blir det inte så. T.ex blir sträckorna Vara - Skara och från Mariestad förbi Hova till Laxå ”bara” 2+1 enligt förslaget. Men det är i vilket fall som helst en framgång för Skaraborg och det blir mycket mycket bättre än vad det är nu. Det uppskattar jag
Kommunpolitikerna och regionpolitikerna gjort ett heroiskt arbete när de argumenterat för att betala delar av den statliga vägen. Jag vet hur jobbigt det varit på flera håll att pedagogiskt förklara varför medel som skulle kunnat gå till att öka kvalitén i skolan och välfärden istället ska användas till nationella vägar. Många komunpolitiker har känt sig pressade att gå med medfinanisering för att det överhuvudtaget skulle bli något.
Den borgerliga regeringen har levererat besked. Tänk er motsatsen att det inte skulle bli något trots alla intecknade löften, det hade inte gått.
Nu återstår förhandlingar och att teckna medfinansieringsavtal mellan regionen, kommunen och trafikverket.
Vi får hoppas att det sker i närtid.
Bra att E20 byggs men.......
Nu är det valår och regeringen ska levera löften. De borgeliga riksdagsledamöterna lovade att "fixa" E20 redan 2006, ändå har inget hänt på 8 år.
Den enda motorvägsträckan i Skaraborg på E20 är den som Göran Persson tagit första spadtaget på. Det är sträckan Lunsbrunn-Holmestad som kunde tidigareläggs för att den fanns med i infratsrukturplanen. En så kallad förskottering som inte kostade Götene kommun någonting eftersom regionen betalade räntan på lånet.
Men nu kommer det äntligen löften om breddning och det bra med besked men det är trist att det är kommunerna som ska betala den statliga nationella vägen. Någon motorväg tycks det dock inte bli som de moderata Riksdagsledamöterna lovat om och om igen.
Hur blir det med finansieringen? Kommer regeringen att köra nya varv med utpressning mot Skaraborgs kommuner och Västra Götalandsregionen. De har pressats att ta pengar från förbättringar av vård, skola och omsorg för att betala E20.
E20 är statens ansvar. E20 är Sveriges farligaste väg. Istället för en trafiksäker och tidsenlig pulsåder genom landet är det idag en väg som kantas av olyckor då vägstandard inte är anpassad till trafikintensitet.
Varför ska invånarna i Skaraborg medfinansiera satsningar i det vägnät som regeringen är ansvarig för? Tidigare har kommuner och regioner gått in och förskotterat medel, som man senare fått tillbaka. Nu handlar det om ren medfinansiering. I realiteten är det en extra vägskatt som regeringen med sina trogna skaraborgska borgerliga riksdagsledamöter kräver av Skaraborgs invånare.
Gång efter gång höjer regeringen budet och lokala företrädare ska stå med mössan i hand.
Vi kan inte vänta längre
Igår tog trafikutskottet beslut om att skynda på frågan om att rädda de seriösa åkerierna.
Vi är medvetna om att regeringen jobbar med frågan men eftersom det gått mer än två år sedan regeringen fick i uppdrag av ett enigt utskott så kan vi inte låta dem dra detta i långbänk längre.
Det är självklart att alla transportföretag och yrkeschaufförer ska arbeta under lika villkor i Sverige. Detta är viktigt av arbetsmiljöskäl och säkerhetsskäl samt för att gynna en sund konkurrens inom transportsektorn. Det finns för många transportföretag och förare som inte följer gällande lagar och föreskrifter för yrkestrafik. Dessa måste stoppas.
Därför ska myndigheternas kontroll av yrkesmässiga godstransporter på väg stärkas och samordnas. Det måste finnas dokumentation/papper/handlingar i bilen.
Fram med kraftigare böter och sanktioner för transportföretag och förare som inte följer lagar och regler. Det ska vara möjligt för polisen att stoppa fordon från att köra vidare, till exempel genom att låsa fast fordonets hjul genom så kallad klampning.
Vi uppmanar regeringen att arbeta för att de sociala villkoren inom åkerinäringen säkras vid en eventuell översyn av EU-reglerna om cabotagetransporter. Om inte detta fungerar kräver vi ett tillfälligt stopp av cabotagereglerna.
Skärp beställaransvaret.
Den som beställer en transport måste se till att beställningen inte leder till en farlig arbetsmiljö, oskäliga arbetsvillkor och ökade risker för säkerhet och miljö samt att det inte rör sig om olagliga cabotagetransporter.
Det måste bli bättre villkor!
Missförhållandena i åkeribranschen, falska egenföretagare och oseriösa bemanningsföretag måste bort. Vi skriver också om säkra uppställningsplatser i beslutet. På grund stölder av gods från parkerade lastbilar och även att överfall av chaufförer har ökat på senare år.
Mot detta står regeringen. De svarar att arbeta pågår. Men om det nu är så att arbete pågår kan de väl inte ha något emot att vi kräver att saker ska ske. Då är de i så fall förberedda och kan leverera så fort beslutet är taget i Riksdagen den 16 april