Blåkulla nästa, eller?

 

Jag har haft besök av små söta Påskkärringar idag som jag bjöd på godis. Jag frågade dem om de skulle till Blåkulla. De som kom har svarat olika både Ja, Nej och vet inte.

 

Det är kul med traditioner, kul med den ständiga debatten om det är i dag Skärtorsdag som Påskkärringarna ska gå omkring och skaffa resproviant eller om det är på Påskafton, så som det var när jag var liten

 

Helst vill vi väl inte tänka på ursprunget, att kvinnor fått fly från våld, förtryck och mord! Tänk att kvinnor tvingas bort för att de inte passade in i manssamhället.

 

Så sent som på 1700-talet avrättades kvinnor för att de beskylldes för att vara häxor.  Och fortfarande finns det kvinnor som mördas, slås ihjäl, misshandlas av sina män.

Men det är väl inte precis det vi vill tänka på när vi önskar varandra Glad Påsk.

 

Jag föredrar trots allt att vara glad på påsken. Måla ägg, gömma ägg, rulla ägg och slutligen äta ägg. Dessutom är det skönt att umgås med nära och kära, vara ute i skog och mark för att njuta av våren

 

Så nu drar vi – ha det gott


Tredje dagen gillt om mobila näten

 

För oss socialdemokrater handlar IT och mobiltelefoni om frihet, demokrati och jämlikhet. Sverige har i närmare 10-15 år varit en IT-nation i världsklass. Svenskarnas IT-mognad beror dels på den tidigare Hem-PC reformen, statens medvetna satsning på kommunala bredbandspengar i slutet på 90-talet och på ITiS, dvs IT i skolan.

 

Mobilen, datorn och bredbandet har omdanat samhället och förenklat vardagen. Att sköta sina bankärenden, boka sina tåg- och bussbiljetter med mobilen, sköta företag i glesbygd, beställa läkarbesök via nätet har underlättat för de flesta av oss. Brandkår, polis och sjöräddning förlitar sig på mobila bredbandslösningar. Små och stora företag i stad som i glesbygd är helt beroende av nätet.

En fungerande telefoni är en förutsättning för att man ska kunna kommunicera med omvärlden och känna sig trygg.

 

Men samtidigt är det alarmerande att tusentals människor har fått sämre täckning.

De nya telefonerna är så avancerade att det kräver höga hastigheter för att kunna leverera till och med tal-tjänster. Det är så illa att kommunikationsmöjligheter saknas helt på flera håll i landet.

 

Människor blir både arga och oroliga om deras telefon inte fungerar som den ska. När vi debatterat bristen på mobiltäckning i riksdagen har vi fått vittnesuppgifter från Osby och Skurup i Skåne, Åsarp, Mörbylånga på Öland, Bjurslöv med Kvarnåsen i Norsjö kommun, Karlanda i Årjäng, Gemträsk i Boden, Edsvära utanför Vara, Bäck vid Töreboda, Svartnäs och Fraukälen i Västerbotten och en lång rad andra platser om att det inte går att använda sin mobiltelefon.

När det är så illa måste vi höja ribban för framtiden.

 

Att ha politiska mål som inte ger alla möjlighet till telefon och internet är att backa in i framtiden. Sådana mål har regeringen, de har satt upp ett mål om att 90% av befolkningen ska ha snabba hastigheter i näten så att de ska kunna utnyttja alla digitala tjänster som kommer i framtiden.

Så kan vi inte ha det. Målet måste vara att alla ska den möjligjeten var du än bor i landet

Steg för steg måste vi se till att Sverige blir digitalt. Mobiltelefonkapaciteten måste bli acceptabel i hela landet, allt annat är ett stort svek.  

 


Hatts bortförklaringar

Hörde Anna-Karin Hatt på radion i går morse. Hon sa att det inte går att förbättra lagen för att det dels finns berg och träd och dels för att det skulle låsa fast oss i en viss teknik.

 

Jag är inte heller säker på att lagändring är det bästa, men eftersom regeringen suttit med armarna i kors medan mobilanvändarna på landsbygden får det allt sämre så måste vi åtminstone våga diskutera kraftfullare åtgärder.

 

Jag undrar om det finns någon som inte känner till att det finns berg och träd i vårt avlånga och fantastiska land? Det är ju bland annat därför vi har problemen med att mobilerna inte fungerar.

 

Den andra bortförklaringen var att det skulle låsa fast oss i en viss teknik är minst sagt förvånande. Det beror ju alldeles på hur kraven utformas.

 

Jag vill också passa på att berätta att jag fått ett mejl av PTS och jag hänvisar här till länken om deras syn på 4G. http://www.pts.se/sv/Nyheter/Pressmeddelanden/2013/Snabb-okning-av-bredband-via-4G/

Även om jag själv är lite tveksam till uppgifterna med tanke på hur dåligt det gått hittils och med tanke på att PTS blev lurande av telia när det gäller nedmonteringen av det fasta nätet.

PTS sade ja till telias lösningar, i efterhand har det visat sig att det blev problem med bl.a trygghetstelefonerna.


Mobiltäckning Ja tack

 

Riksdagen har slagit fast att förutsättningarna för att tillgodogöra sig alla tjänster och digitala möjligheter är att det finns väl fungerade IT och telefonlösningar i hela landet.
Så är det inte idag.

Efter att ha hört radioprogrammet Kaliber om bristande telefontäckning blir det än mer förvirrat om vad som gäller egentligen för människors rätt och möjlighet att kunna tala i telefon.

Visst kan det bli en del begrepps förvirringar och missförstånd när vi diskuterar olika typer av tekniker. Men människor runt omkring i landet ska inte behöva vara tekniska genier för att kunna hävda sin rätt att kommunicera med omgivningen.

Det finns en mängd vita fläckar med dålig mobiltäckning över hela landet. Det är oerhört frustrerande för människor som bor och rör sig i områden som inte råkat vara tillräckligt lönsamma för den privata marknaden. Så kan vi inte ha det. Det har vi socialdemokrater hävdat länge.

Det märkliga är att när vi började tala om den dåliga täckningen blev vi först nästan utskrattade och förlöjligade. Genast rusade besserwisserna ut och sa att vi hade fel eftersom täckningskartorna visar att 99,9 % är uppfyllda. Dessutom lade samma personer till att om vi mot förmodan skulle ha rätt så skulle det bli för dyrt att bygga ut master så att alla fick fungerande och tillfredsställande mobiltäckning.

Nu erkänner både bransch, berörd minister och PTS att vi hade rätt, människors oro ska tas på allvar. Nu informerar t.o.m PTS på sin hemsida om hur du som konsument ska prova dig fram till bästa lösning eftersom täckningskartorna endast är teoretiska.

Att dribbla bort korten genom att tala om frekvenser, lönsamhet, megaherthz, nödtelefon, hjälptelefon, specialtelefon är inte ok. Det enda folk vill är att kunna ringa i hela landet.

Det är naivt att tro att 4G skulle vara lösningen på mobiltäckningen i hela landet.
Hårt prövade landsortsbor vet redan idag att inte ens 3G byggs där bolagen inte kan tjäna pengar. 4G kommer att byggas i tätbefolkade områden av marknadsaktörerna, de andra får klara sig utan, om inte politiken griper in och sätter upp mål och krav på tillstånden.

Dessutom skulle 4G innebära en skog av master eftersom det i stort sett måste sättas upp så tät att det går att se en 4G mast för att ha nytta av den.

Jag håller med om att vi måste bygga mer bredband och fiber. Det är en förutsättning för att klara även den mobila täckningen. Men då gäller det att bygga vidare på fiberkartan, öka möjligheterna för de som vill gå samman att dra fiber och definitivt inte nöja sig med att bara 90%av befolkningen ska ha bra kommunikationer.
Det duger inte att som regeringen gör, lämna 10% av befolkningen bakom sig i sina mål.
Alla, även de som bor på landet ska givetvis ha samma möjligheter som andra


Socialtprogram i Equador


Utöver själva kongressförhandlingarna ordas också vissa studiebesök.
Idag fick vi möjlighet att se hur aktivt Equador jobbar för funktionshindrade. Vi fick en gedigen genomgång om hur de sökte upp människor som behövde rullstol, hörapparat, hjälp med blindskrift eller andra typer av hjälpmedel i projektet som kallas Manuela Espejo Mision Solidaria.
De beskrev också hur de ordade hjälp i vanliga skolor och att inga funktionshindrade skulle gömmas undan längre.
Dessutom hade de startat ett blodprovstest som gjordes på alla nyfödda nuförtiden.

I morgon ska den Svenska IPU-delegationen titta närmare på möjligheten för media att yttra sig fritt genom besök hos de tidningsutgivare som är kritiska till regeringen med flera.

President Correa som blev omvald för några veckor sedan med över 60 % av befolkningens stöd eftersom han har gjort mycket för utsatta grupper.
Han försöker sig på en omfördelning av den ekonomiska makten och blir naturligtvis ifrågasatt av de som äger.

Men det är inte försvarbart att försöka inskränka yttrande friheten, tvärtom.


Internationella möten minskar konfliktrisker

 
 
 

Jag forstätter min frivilliga rapportering från IPU mötet i hopp att det kan intressera mina bloggläsare vad jag gör på mina resor.
Ni har nog redan räknat ut att jag sitter med i utskottet för ekonomi och miljö.
Men här i Quito pågår en mängd olika aktiviteter.
Vi är nästan 1150 delegater från nästan hela världen som diskuterar tillväxt, utveckling, demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet mm.
Vi ska dela idéer om hur demokratisk samhällsutveckling ska nå millenniemålen.


Den 128: e församling, som öppnades av Ecuadoran president Rafael Correa, där han talade engagerat och provocerande i 1 timme och 20 minuter trots att han hade fått 15 minuter enligt programmet......

Vi ska hantera en mängd viktiga internationella frågor. Det handlar bl.a om Syrien, om att skydda liv, internationell katastrof hjälp och fredssamtal.
Men här behandlas också homosexuellas rättigheter, rättigheter för funktionshindrade barn och, som jag redan nämnt i förra blogginlägget, jämställdhet.

En annan fråga som lyfts är hur kulturarv ska vårdas och skyddas för dem som vill förstöra sådana byggnader och konst.
Här finns också ungdomar församlade för att debattera viktiga frågor för dem.
Dessutom diskuteras sociala medier som ett sätt att öka insynen, demokratiseringen och möjligheter för människor i diktaturer att kunna nå resten av världen.

En annan viktig ingrediens på sådana här stora möten är kontaktskapande. Det är nyttigt att möta människor från andra länder, bli vänner och förstå att vi är olika men att ha respekt för det. Att mötas och träffas kan vara fredskapande


Om kvinnor och män på IPU

 

På första dagen med IPU i Equador talar vi om jämställdhet. Alla delegater män och kvinnor kallas till kvinnomötet där vi går igenom den kommande dagordningen med jämställdhetsglasögon. Ett alldeles utmärkt sätt att börja en stor kongress med.

Tyvärr är vi flest kvinnor här på det förberedande mötet. Vi som deltar i debatten är kvinnor och kanske en och annan man som insett vikten av jämställdhet för att utveckla samhället på ett hållbart sätt.

Efter en inledande debatt delade vi in oss i grupper för att kunna tala mer om specifika frågor.
Jag valde gruppen som diskuterar fairtraid, Rättvisemärkt, som ett sätt att stärka kvinnors situation i fattigare länder.
Det blev en spännande debatt om ägande, vårdande och schysta villkor.
Mitt inlägg handlade bland annat om att vi ska kunna använda den offentliga upphandling som ett sätt att öka möjligheten för de som bedriver kooperativ för fairtraid produkter.

Mer än 1 miljon odlare och anställda i ett 60-tal länder drar nu nytta av försäljningen av Fairtrade-märkta varor. Fairtrade har skapat förutsättningar för utveckling i deras liv.

Naturligtvis talade vi också om hur vi kan hindra människohandel, hur vi ska få bukt med våldet mot kvinnor och om hur makten ska delas mer rättvist.

Det ska bli intressant att se hur vår debatt underlättar förslagen och debatten de kommande dagarna

Läs mer på Fairtraid  http://fairtrade.se/om-fairtrade/vad-ar-fairtrade/

Fairtrade logo


Framme i Equador

Efter en låååååång flygresa, lång väntan och lång bussresa är vi framme i Quito, Equadors huvudstad.

Här ska IPU ha sin 128 församling. Det kommer att bli intressanta dagar med debatter, förhandlingar, erfarenhetsutbyte och beslut. Det ska handla om demokrati, fred, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet mm. Jag kommer att berätta mer om det här på bloggen.

På flygresan kunde jag förutom att se tre filmer och läsa handlingar även lära mig mer om landet jag ska besöka en vecka.

Ecuador är till ytan tredje minsta landet i Sydamerika. Landet tillhör ett av de fattigare i regionen och är i stor utsträckning beroende av oljeresurser. Men som på många andra håll i världen finns en klick rika som äger extremt mycket. Här finns också Colombiansk knarkmaffia som medför våld och kriminalitet.

Den inhemska marknaden är liten eftersom de allra allra flesta är så fattiga. Kvinnor och barn är de som lider mest av fattigdomen, precis som i resten av Världen. Här förekommer människohandel, barnarbete och prostitution.

Här finns alltså stora utmaningar för regeringen som vill göra större sociala insatser och minska klyftorna men som har stora ekonomiska problem.

De behöver bl. a. öka sin export ytterligare för att få in pengar till landet. En stor del av landets export går till Nordamerika

Omväxlande sol och regn gör att det går utmärkt att odla. Trettio procent av landytan utgörs av odlad mark och uppskattningsvis 13 procent av arbetskraften är avlönad inom jordbrukssektor. Jordbruksexportens utgörs av bananer, kaffe och kakao. Kakaopasta, vilken håller en hög kvalitet.

Ecuador är världens främsta bananexportör och bananer utgör mer än elva procent av Ecuadors totala export. Drygt 40 procent av landets bananexport går till EU.

Snittblommor har gått om kaffe och kakao som exportintäkt särskilt rosor som odlas i de centrala och norra högländerna.

Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas är populära turistmål med stränder, berg, rikt djur- och växtliv och tropisk regnskog. Ekoturismen expanderar och många indianfolk driver egna småskaliga turismprojekt. Efter olja, bananer och räkor utgör turistindustrin landets fjärde största inkomstkälla

 

 


Bedrövligt att Högskoleplatserna blir färre – det borde vara tvärtom

 

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet visar att regeringens politik har lett till att antalet utbildningsplatser har minskat med 11 700 på landets högskolor och universitet under förra året. 

Samtidigt som regeringen minskar antalet högskoleplatser ökar efterfrågan på utbildning. Antalet sökande till kurser och program vid landets universitet och högskolor har aldrig någonsin varit fler. Under de senaste fem åren har antalet sökande ökat stadigt – främst i gruppen upp till 24 år. I ett läge när arbetslösheten är över 8 procent och ungdomsarbetslösheten 26 procent är det inte klokt att dra ned på utbildningsmöjligheterna.

Regeringens politik innebär att högskolor och universitet måste stänga dörren i ansiktet på studiemotiverade och begåvade unga människor. Regeringen prioriterar lättsinniga skattesänkningar framför att stärka skolan och ungas möjlighet till utbildning. Så kan vi inte ha det.

När kraven på utbildning stiger och allt fler jobb kommer kräva en högre utbildning måste utbildningssystemet hänga med. Om svenska företag ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen på världsmarknaden och leda utvecklingen måste de kunna rekrytera kompetenta medarbetare. Detta kräver att andelen högskoleutbildade blir fler – inte färre.

Men det är inte bara mellan 2011 och 2012 som antalet utbildningsplatser minskat. Den nya rapporten signalerar också att antalet utbildningsplatser kommer att minska även under de kommande åren.

Med en sådan utveckling kommer Sverige att förlora i konkurrenskraft i förhållande till andra länder. Sverige ligger idag på sista plats bland de nordiska länderna när det gäller ungas examensfrekvens från högre studier. Om den nuvarande politiken fortsätter kommer Sverige att ligga under genomsnittet i OECD och länder som Slovakien, Irland och Polen kommer att ha en mer välutbildad ung befolkning än Sverige. Vi kommer att gå ifrån att vara ett land som är känt för en hög utbildningsnivå till en kunskapens medelmåtta.

Socialdemokratin har en helt annan bild av vad Sverige ska vara. Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå. Vårt mål är att hälften av de unga ska ha genomgått en minst tvåårig utbildning på högskola, universitet eller yrkeshögskola till 2020. Vi vill därför investera i fler utbildningsplatser så att fler unga har möjlighet att förverkliga sina framtidsdrömmar och bygga vårt samhälle starkt.


Maten är en del av omvårdnaden


Igår hade vi S-kvinnorna i Skövde besök av Lena Blomgren. Hon talade engagerat om matkvalitén till de äldre.
Lena Blomgren är Socialdemokrat och ordförande för omvårdnads nämnden i Lidköping.
Där finns en lång tradition i att laga maten i egen regi på såväl äldreboenden som till de äldre som bor kvar hemma. Dels finns Vänerkök (centralköket) men nu finns ett beslut att fler enheter ska ha egna tillagningskök.

Socialdemokratisk styrda Lidköping strävar är att tillaga maten så nära kunden/brukaren som möjligt och erbjuda nylagad mat från grunden baserad på färska råvaror enligt Lidköpings kost-policy.

Maten är en del av omvårdnaden, det handlar mycket om dofter, förberedelser och om goda tillbehör för att de äldre ska få näringsliv och god mat.

Mötet var mycket intressant och Det blev många frågor om den kylda maten, om kostnaden och om hur organisationen fungerade.

Socialdemokraterna i Lidköping har i flera val lovat att ha kvar verksamheterna i egen regi och det har uppskattats av väljarna avslutade Lena Blomgren.

I Skövde är det tvärtom, de borgerliga partierna vill inte göra något i egen regi, de vill privatisera allt, det har de i sin policy.


35 % är åt rätt håll, nu är vi på G

känns rätt gott att göra ett ryck i opinionen några veckor före vår partikongress. Bra start på dagen, nu är det bara att öka ytteriligare :)
 
Opinionen enligt Sifos mätning 17 mars 
 
Siffrorna visar väljarstöd i procent
med förändringen i procentenheter:
 
Moderaterna 27,3 (-1,7)
Folkpartiet 5,6 (-0,6)
Centerpartiet 3,8 (+0,2)
Kristdemokraterna 3,3 (-0,3)
 
Socialdemokraterna 35,0 (+3,7)
Vänsterpartiet 5,4 (-0,3)
Miljöpartiet 9,3 (-1,7)
 
Sverigedemokraterna 9,0 (+0,5)
Övriga 1,0 (+0,5)
 
Mätningen utförd 4-14 mars. 1.927
personer intervjuades.
Källa: Sifo, G-P och SvD (TT)
 
 
 

Använd handsfree

 Det är farligt att skriva på mobilen samtidigt som du kör bil - sluta med det. Det finns smarta moderna lösningar med röststyrning, upplästa sms och handsfree

Varje år dör mellan 10 och 20 personer på grund av mobiltelefonanvändning i samband med bilkörning. Det visar en rapport från Statens väg- och trafikforskningsinstitut, VTI. Forskning från USA:s Transportdepartement visar att olycksrisken ökar 23 gånger för den som skickar sms samtidigt som han eller hon kör bil. Det råder inget som helst tvivel om att vissa sätt att använda kommunikationsutrustning är oförenliga med att köra bil på ett säkert sätt. Det är sådana typer av användning vi vill förbjuda.

 

 

Vår utgångspunkt är att det finns vissa saker, till exempel att uppdatera Facebook eller att twittra, som absolut inte bör vara tillåtna samtidigt som man kör bil, och att dessa beteenden bör förbjudas genom lagstiftning. Konstigare än så är det inte.

 

Sverige har en lång tradition av trafiksäkerhetsarbete, som har lett till att vi idag är ett av världens mest trafiksäkra länder. Ny teknik kan bidra till att ytterligare öka trafiksäkerheten, men tekniken måste vara utformad och användas på rätt sätt, annars kan effekten bli den motsatta. Vårt lagförslag är utformat på ett sätt som driver fram nya, trafiksäkra, tekniska lösningar. Regeringens låt-gå-mentalitet hotar att leda det framgångsrika trafiksäkerhetsarbetet i fel riktning, med fler olyckor och försämrad teknikutveckling som följd.


Moderaterna är alldeles för Stockholmsfixerade

 

Jag har tidigare skrivit om hur centern svikit landsbygden. Det gäller naturligtvis hela regeringen. Den borgerliga regeringens samlade politik slår mot Skaraborg och andra delar av landet som ligger utanför Storstäderna.

 

Moderaterna har väl i och för sig alltid varit storstadsfixerade i den meningen att de inte tror på att politiken kan förändra. De vill bara att marknadskrafterna ska styra allting och då blir det som det blir. Större klyftor, snabbare urbanisering och orättvisor.

 

Med sänkt skatt som enda politiska mål, kan det inte bli något annat resultat.

Nu raseras välfärden på mindre orter, infrastrukturen utanför storstäderna glöms bort och servicen blir sämre och sämre

 

Jag är inte förvånad

 

DN


Höj barnbidraget


Sverige har deflation, ekonom står inte bara still, tillväxten går bakåt. Det är långt från målet om en årlig tillväxt på 2%. Nu behövs en efterfrågestimulans
Därför borde både barnbidraget och studiebidraget höjas med minst 100 kr i månaden.

När barnbidrag och studiebidrag höjs används pengarna för kläder, mat eller annan direkt konsumtion. Nu behövs det investeringar för att bekämpa den skyhöga arbetslösheten genom att investera i nya jobb.
Det går att få fram nya jobb genom att investera i människors kunskaper, inte genom att sänka deras löner. Det behövs fler studieplatser för att höja Sveriges kompetens till en världsledande nivå.

Ungdomsarbetslösheten är extremt hög. För att knäcka den föreslog socialdemokraterna i höstas ett Utbildningskontrakt, Yrkesintroduktionsjobb enligt Löfvenmodellen och bristyrkesutbildning.

Dags att gå från ord till handling för jobben- HÖJ barnbidraget!


Märk ockupationen av Palestina

 

 

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Vi alla kan vara med och visa vårt missnöje med att Israel tar mer och mer Palestinsk mark. Land som de både bygger bostäder på, odlar mat och tillverkar varor. Som konsument skulle du vilja veta att varorna tillverkats eller odlats på den ockuperade marken.

Det handlar om frukt och grönsaker, kosmetika, plastprodukter och andra fabrikstillverkade varor, till exempel kolsyremaskinen Soda Stream. Varor från bosättningarna märks falskt med ”Made in Israel”. Det gör det svårt för länder och konsumenter att veta var varorna kommer från.

 

  Vi skulle kunna  vara med och visa vårt missnöje med att Israel tar mer och mer Palestinsk mark. Land som de både bygger bostäder på, odlar mat och tillverkar varor. Men som  konsument vet du inte ifag att varorna tillverkats eller odlats på den ockuperade marken.

Den israeliska ockupationen är både olaglig och oacceptabel. EU och Sverige betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som hinder för freden. Ändå importerar EU varor från bosättningarna för mer än två miljarder kronor per år. Och bidrar därmed till att finansiera bosättningspolitiken.


Sverige måste även agera i EU för att fler länder ska följa efter. Storbritannien och Danmark har redan utarbetat system för märkning av bosättarprodukter. För att göra det möjligt för konsumenter att stå upp för freden och bojkotta bosättningarna.
Sverige måste göra detsamma.

Det är dags att vi märker ockupationen!

Läs mer

Palmecentret
socialdemokraterna

 

aftonbladet

.

 


Givetvis ska ungdomar ha jobb, praktik eller utbildning

 

Förstår mig inte på de där borgerliga företrädarna som påstår att aktiv hjälp från arbetsförmedlingen skulle passivisera ungdomar. Det är ju precis tvärtom. Det är ju när unga inte har jobb, praktik eller utbildning som ungdomar vänder på dygnet, tappar självförtroendet och blir passiva.

Under sju år har den borgerliga regeringen prioriterat skattesänkningar för storföretag och för de redan välbeställda. Den så kallade arbetslinjen är inte mer än ett skal, tomt på politiskt innehåll och reformvilja. Arbetslösheten är hög ca 8 % i Skövde är det nästan 10% öppen arbetslöshet och bland unga är det dubbelt värre. Så kan vi inte ha det.

 

Unga behöver tillbaks till skolan om de inte gått färdigt gymnasiet, de behöver praktik, gärna inom vården och inom IT-sektorn eftersom det kommer att bli brist där. Men de kan även praktisera på andra områden så att de kan få visa hur duktiga de är och kan får jobb.

 

Sverige har inte råd med arbetslösa unga. Därför gillar jag SSUs 90-dagarsgarantin som bl.a handlar om:

- Insatser för alla arbetslösa unga ifrån första dagen.

- Efter 90 dagars arbetslöshet ska alla unga befinna sig i utbildning, praktik eller arbete.

- Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.

- Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare och studier på halvtid eller deltid.

- Unga utan fullständiga gymnasiebetyg får tillgodogöra sig gymnasiekompetens med ersättning.

 


Så vinner vi valet


Socialdemokraterna måste visa att vi är OUTSTANDING på jobben.
Så sa Socialdemokraterna i Skaraborgs ordförande Urban Ahlin när har gästtalade i Skövde.
Jobbsatsningarna handlar om tillväxt, näringspolitik och efterfrågestimulans. Men det handlar också om åtgärder och trygghet för de arbetslösa så att de får komma tillbaka till arbetsmarknaden så fort som möjligt.
När det gäller utbildningen så måste Sverige satsa betydligt mer på kvalité, på lärare, på mindre klasser och det livslånga lärandet.

Sedan talade Urban engagerat om den gemensamma välfärden och hur viktigt det är att betala gemensamt och sedan se till att alla får del av sjukvård, skola, trygghet efter behov.
Han var bekymrad över att den borgerliga regeringen slår sönder allt det vi byggt upp genom att istället satsa på skattesänkningar

 


Halva makten, hela lönen

 

Idag på internationella kvinnodagen deltar jag på 15.52 arrangemanget i Skövde som paraplyorganisationen jämställda.nu ordnar. Vi är en mängd organisationer som förberett detta, det kommer att bli jätte kul. Vi startar manifestationen kl.15.52 på Hertig Johanstorg och sedan fortsätter festligheterna och minglet i Frejasalen.

 

Vi socialdemokratiska Riksdagsledamöter skriver om det ojämställda samhället vi lever i. Kvinnor har lägre lön och arbetar i branscher som är lägre värderade än män. Samtidigt arbetar kvinnor i mycket högre utsträckning än män deltid. Var tredje kvinna jobbar deltid. Väldigt många skulle istället vilja arbeta heltid. Heltid måste bli norm på hela arbetsmarknaden, så att alla kvinnor har möjlighet att få en lön att leva på. För att det skall bli så krävs politisk vilja och konkreta beslut.

Arbetslösheten är ett stort och växande problem. Det är uppenbart att regeringen har misslyckats med både jobben och jämställdheten. Vi socialdemokrater sätter jobben främst.Vårt mål är full sysselsättning. Alla - både kvinnor och män - ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete. Så är det inte i dag. Sysselsättningsgraden, hur stor andel av befolkningen som arbetar,har sjunkit under regeringen Reinfeldts period, skillnaderna mellan kvinnor och män är stor. Riksdagens Utredningstjänst visar att här i Västra Götalands län är kvinnors sysselsättningsgrad cirka fem procent lägre än mäns. Dagens höga arbetslöshet är oacceptabel.

Arbete ger oberoende och möjlighet att själv bestämma över sitt liv. För oss är det oacceptabelt att kvinnor ska ha sämre möjlighet till arbete, sämre anställningsvillkor och lägre lön än män.Därför krävs en ny jobbpolitik. Inför den socialdemokratiska partikongressen om en månad har vi satt upp ett tydligt och ambitiöst mål: Full sysselsättning och samma sysselsättningsgrad för både kvinnor och män. Sedan tidigare driver vi också krav på:

* rätt till heltid

* tillräcklig bemanning i vård och omsorg

* allmän förskola från två år och barnomsorg på obekväm arbetstid

* stora satsningar på vuxenutbildning, yrkeshögskola och högskola.

Den nuvarande regeringen har nått vägs ände. För att kvinnor ska få sin rätt: Halva makten, hela lönen och samma möjligheter till egen försörjning som män krävs en ny regering som prioriterar jämställdheten.

Under ett arbetsliv tjänar en man i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mer i lön än en kvinna, det är inte acceptabelt 


Digitalradio


Idag ordnade socialdemokraterna ett digitaliserings seminarie i Riksdagen.
Vi lyssnade och diskuterade med Sveriges Radio, SBS och MTG som är eniga om att Sverige måste skynda på för digitaliseringen.
Public service- utredningen föreslår att Sveriges Radio ska gå över till digitala sändningar. Detta har den privata radiobranschen efterfrågat länge. Sveriges Radio efterlyser politiska beslut. Något som vi givetvis måste ta till oss.

Seminariet handlade om
– vad är digitalradio?
– behövs det verkligen, kan vi inte lyssna på radio på webben?
– vad kostar det?
– hur länge måste man parallellsända digitalradio och FM?
– lagstiftnings- och beredskapsfrågor
– finns det digitalradioapparater att köpa?
– hur är utvecklingen avseende digitalradio i övriga Europa?
– vilka politiska beslut måste fattas?
– vad händer om vi inte beslutar oss för att gå över till digitala
sändningar?

Helt enkelt: varför ska vi ha digitalradio - måste vi ta ställning till det
nu?

Ett mycket intressant och givande seminarie som vi måste ta fasta på och gå vidare med

 


Israel

 

Israel har just haft ett val med väldigt stora förändringar. Valet innebar många och stora förändringar med nya parlamentariker och nya partier.
Knesset, det israeliska parlamentet med sina 120 platser, blev ganska jämnt mellan höger respektive mitten-vänsterpartier.

Likud-Beitenu kommer att regera vidare tillsammans med Yair Lapid och hans sekulära mittenparti Yesh Atid (Det finns en framtid). Partiet, som sagt att de vägrar ingå i en regering som inte vill blåsa liv i fredsprocessen.

I Israel har de en 2% spärr till parlamentet, till skillnad från Sverige där vi har 4% spärr. Det innebär att de har många partier just nu 13 partier i Parlamentet, det mista har bara två platser. Efter valet har parlamentet väldigt lågt antal kvinnor. ( minns inte antalet nu men det går nog att googla på)

Vi träffade liberaler, Labor Yesh Atid och Likud representanter m.fl i Knesset.
Det sa att de gärna ville ha fred mellan Palestina och Israel men de ville inte ha en diskussion om vems fel det eller det var.
Vi diskuterade bosättare, vattentillgång, trängsel, säkerhet, rättvisa rättegångar, hur barn behandlas i Israelisk fängelse och mycket mycket mer.

De ville gärna fortsätta dialogen med oss fortsättningsvis, de ville också att vi ordnar möten mellan Israeliska och Palestinska Parlamentariker. Något som vi naturligtvis tar fasta på. Det gäller att samtala, respektera och acceptera varandra oavsett om man inte delar åsikter.


Nu ska vi skriva en rapport om våra besök på Gaza, Ramallha och Knesset.

 


Fängelse

 
 
 
Det är inte acceptabelt att 50 Palestinska parlamentariker sitter i Isralesfängelse för sina åsikters skull. Naturligtvis är det lika illa, om om inte ännu värre, att Palestinska barn kastas i fängelse. Tyvärr är det mycket vanligt och att de utsätt både för våld och sexuellt ofredande, bara för att tysta dem.
 
 

Vi mötte Abo Sukar som suttit 27 år i Israeliskt fängelse, det är lika länge som Nelson Mandela.
Abo Sukar beskrev den fruktansvärda tiden i fängelset med trängsel, dåligt med mat, våld och förödmjukelse.
Det som gjorde mig än mer upprörd var det ha sa sen.
- jag har varit frisläppt i 10 år nu men fängelset vi Palestinier lever i är värre.
Han menade att ofriheten, fattigdomen och förtrycket från Israelerna är som att sitta i fängelse på Västbanken, trots att ingen gör något för att få dem fria.

 

 

Bombad skola


Det finns säkert de som tror att jag överdriver. Tyvärr är detta ingen överdrift, tvärtom, jag kan inte blogga om allt jag sett för då skulle det upplevas som provocerande.
Hur som helst här är en liten rapport om söndagen i Israel/Palestina. Det kommer mera.....

 

Vi började morgonen med att möte representanter från the Quartet och Carter Center.
De beskrev situationen i området från sina erfarenheter, en ganska dyster syn.
Sedan åkte vi till Ramallah och fick naturligtvis passera en checkpoint genom muren.
Där mötte vi bland annat lärare, många barn och andra som representerade Palestinierna

 

Vi besökte en skola som bedrev undervisning för 1200 elever i åldrarna 6-16 år i Jalazon Refugees camp. Det var härligt att se de glada och lekfulla barnen. Men det är en tuff situation de växer upp i. Varje klass har 42 elever där en lärare ska undervisa arabiska, matte och engelska mm. Skolan har inte tillåtelse av Israelerna att ha ordinära fönster, de är små och sitter högt upp på väggen. Kan tyckas vara en liten detalj i sammanhanget, men mörker och att aldrig få titta ut kan också påverka den psykiska hälsan för barnen.

 

Lärarna börjar varje morgon med att städa bort gasbomber och skott som Israeliska militärer och Israeliska bosättare "roat" sig med under natten att kasta och skjuta in i klassrummen.

 

På Jalazon Refugees camp bor numera 14000 på ett område där 2000 personer bodde från början. Då sades det att det var tillfälligt, tills Palestinierna skulle få flytta hem igen. Över 60% av männen och över 80% av kvinnorna är arbetslösa. Vi träffade "by-rådet" som var mycket uppgivna, de menade att hela världen vänt dem ryggen genom att låta Israel fortsätta som de gör med att breda ut sig på Palestinsk mark.

 

Vi fortsatte till PLC, det Palestinska Parlamentet, där vi träffade parlamentsledamöter och sedan Premiärministern Salam Fayyad,
Det blev mycket debatt om valet i Israel som varit, om valet i Palestina som ska bli någon gång, om ockuperad mark, om Israeliska bosättare på Palestinsk mark, om ekonomi osv

 

På mötet med Fatahs Mohamad Ishatyya, talade vi om den viktiga fredsprocessen som måste fortsätta (eller starta igen), vi talade om att gränserna mellan Palestina och Israel ska följa 1967 års överenskommelsen. Tyvärr har Israelerna byggt så mycket på det som ska vara Palestinsk mark att inget vet hur det ska gå till längre.

 

Det blev också tydligt att skattepengarna som betalas av Palestinierna till Israel och som ska betalas till Palestina hålls inne av Israel om Palestina gör något som Israel inte gillar. Till exempel att söka medlemskap i FN.


Vägen till Jerusalem

 

Nådens år 2013 är jag påväg till Jerusalem. Jag har varit där ett antal gånger tidigare, det är en mycket vacker stad med många vackra byggnader och tyvärr också mycket våldsam historia.
Jag reser med IPU, förra gången vi besökte området var i januari och då tog vi oss in via Egypten till Gaza. Nu är det dags att besöka Jerusalem, Betlehem, Ramalla, Knesset och PLC mm. Det ska bli mycket intressant och förhoppningsvis givande.
Så här 20 år efter Olsoöverenskommelsen är det hög tid att det händer något på fredsfronten. Människorna som bor i Israel/Palestina lever mellan hopp och förtvivlan, det vore helt fantastiskt om de kunde leva sida vid sida som goda grannar i framtiden.

Men då måste de respektera varandra och erkänna varandra. Det finns flera parlamentsledamöter i Knesset som inte erkänner Palestina och det finns PLC ledamöter som inte erkänner Israel. Men de ledande företrädarna erkänner varandra och det är alltid något.

Jag kommer att blogga om mina intryck även denna gång


( PS Det finns inga liknelser mellan mig och Arn Magnusson, han är man, snygg, stark, intelligent, krigskämpe och föddes 1150
Jag är inget av det. Men jag finns och  har tillbringat många somrar i Årnäs, där jag badade med mina kusiner. Att jag är uppvuxen på Kinnekulle gör att jag känner igen omgivningarna som Jan Guillou beskriver i sina Arn-böcker)


Facklig seger i Lavalmålet

 

 

I ett yttrande från ILO:s expertkommitté som består av oberoende juridiska experter, sägs att begränsningar av fackliga stridsåtgärder som har till syfte att få till stånd kollektivavtal med utländska företag strider mot ILO:s konvention 87.

Ända sedan den borgerliga regeringens agerande och EU-domstolens beslut i Lavalmålet har det varit svårt att hävda kollektivavtal och motverka oseriösa företag. Men nu underkänns Lex Laval av FNs arbetsmarknadsorgan ILO.

ILO uppmanar även den svenska regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de skadestånd och domstolskostnader som man tvingades att betala till det lettiska företaget, drygt 3 miljoner kronor. Skadestånden utdömdes trots att Arbetsdomstolen i ett tidigare avgörande ansett stridsåtgärderna tillåtna.

FN organet ILO har gett Byggnads och Elektrikerna fullständig upprättelse i Lavalkonflikten. De agerade hela tiden i enlighet med gällande nationell och internationell lagstiftning.

Ska bli intressant att följa fortsättningen och se om regeringen  kompenserar för kostnader som uppstått för facket. Det är en tydlig signal som ILO sänder till den svenska staten och till EU att såväl EU-rätten som Lex Laval måste ändras. Facken har rätt att kräva svenska kollektivavtal för arbete som utförs i Sverige.

ILO oroas över utvecklingen i Sverige. Begränsningarna av strejkrätten har blivit allt för långtgående. Likaså uttrycker man oro över utformningen av Lex Laval. Det är uppenbart att ILO har fått upp ögonen för hur Lex Laval hotar grundläggande fackliga rättigheter.


RSS 2.0