Här står jag med en silvermedalj brevid Marjo Matikanen-Kallström

DSC01236.JPG 
Här står jag med en silvermedalj brevid vinnaren och tidigare OS o VM guldmedaljören från Finland


Läs och se fler bilder på min fotoflik på hemsidan Monica.nu


http://www.socialdemokraterna.se/Templates/Page____147648.aspx


Finlands olympiska guldmedaljör och flerfaldig världsmästare Marjo Matikainen

DSC01213.JPG
finlands olympiska guldmedaljör och flerfaldig världsmästare Marjo Matikainen blir svår att slå...
Hon spöade alla i stafetten

Skidlandslaget är redo inför stafetten

DSC01198.JPG
Här syns delar av skidlandslaget är redo inför stafetten

nu laddar vi upp inför parlamentariska skidmästerskapen i Finska lappland

DSC01192.JPG 
Sven, Marie och Eva laddar vi upp inför parlamentariska skidmästerskapen i Finska lappland

Dags att försvara de blågula färgerna


Nu är jag på väg till Kuusamo i norra Finland. De andra i det Svenska skidlaget åkte redan i morse men eftersom jag hade två Riksdagsdebatter att klara av först så åker jag nu på kvällen.


Det här är andra gången jag är med i Parlamentariska skidmästerskapen för att försvara Sveriges anseende gentemot våra kollegor i Norden . För två år sedan blev jag efter en jämn uttagningstävling utsedd att åka till Svalbard, det var en häftig upplevelse. Kul också att träffa Riksdagsledamöter från alla Nordiska länder i lite andra former än vad jag brukar göra

Och nu är det alltså dags igen och denna gång åker vi till Norrland i Finland. Jag kommer dels att delta i en individuell tävling men också i ett stafettlag.

Solen skiner och snön gnistrar har jag fått rapport om så det här ska bli jätte spännande och kul. Jag dock inte garantera någon meddalj...


Någon som önskar mig lycka till?


Induviduellaprogrammet inte lösningen med de ska inte gå kvar i grundskolan

Efter en blixtvisit i Skövde är jag på väg till Riksdagen igen för att debattera dels mot Christina Husmark Persson om pensionärer och med Nyamko Sabuni om backlach för jämställdheten.

Anledningen till att jag åkte hem till Skövde i går kväll var att socialdemokraterna hade fullmäktigegrupp. Vi hade en lång debatt om skolornas och elevernas situation i Skövde. Just nu är det mycket tufft på Rydskolan men det är tyvärr inte det enda problemet. Även på andra skolor och fritidshem är det bråk och svårt att ge en lugn och trygg tillvaro för barnen. Vilket bara bekräftar att den borgerligt styrda Skövde skulle ha lyssnat på oss socialdemokrater och anslå mer medel till skolan. Dessutom är det ett ledningsproblem som måste tas tag i. Vi får inte lämna barn som har det svårt i sticket, det leder bara till värre och svårare problem längre fram och problem med att gå i gymnasieskolan. Jag delar uppfattningen om att individuella programmet IV inte funkar för dessa ungdomar. Men lösningen är inte att de ska gå kvar i grundskolan insatser borde sättas in långt tidigare.  

Det blev ett långt gruppmöte eftersom det är väldigt många ärenden som ska behandlas på måndag. Inte bara många frågor utan också många kniviga ämnen som till exempel, hur ska Skövde bli ett bättre som tillväxt- och utbildningsort., Ägardirektiv till de kommunala bolagen, Reviderad budget 2008, Gemensam nämnd och förvaltning för miljö- och hälsoskyddsarbetet i Falköping, Skövde och Tibro, samt kompletterings val m.m.


Dessutom fick jag med rätta kritik om att vi från presidiet lagt in för många ärenden på en och samma sammanträde. Vilket påminner mig om att jag måste ta tag i det inför kommande möten. Alla ska ju upp mycket tidigt på tisdagen och det går inte att debattera på ett värdigt sätt mitt i natten.   


Västerhöjds elever i Riksdagen

DSC01182.JPG
Ambitiösa elever från Samhällsprogrammet på Västerhöjds gymnasiet i Skövde besökte Riksdagen.
De är pågång och kommer att bli de nya makthavarna i framtiden!!!

På Helgas årsmöte besökte vi Enada i Gamla stan

image529
Här syns Marianne, Helene och Gunilla förväntasfulla om vad som ska hända under kvällen


DSC01161.JPG
Där fanns även personal från Ryska ambassaden.

Därför ska barnbidraget vara för alla barn


Det låter tjusigt och lätt att inkomstrelatera barnbidraget. Det är många som vid första anblicken tänkt att det låter som bra fördelningspolitik. Men när det väl kommer till kritan blir det betydligt mer komplicerat och svårt att genomföra.

Under vilka inkomster ska det betalas ut barnbidrag? Vilka inkomster ska räknas in, dvs är det bara lön eller är det även eventuella bostadsbidrag, försörjningsstöd, studiebidrag? Är det båda föräldrarnas inkomster som ska räknas in om föräldrarna bor ihop? Är det bara den enes inkomst som ska räkans in om föräldrarna bor ihop bara på helger? Vem ska kontrollera uppgifterna, är det förra årets deklaration som ska gälla. Tänk om någon av föräldrarna börjar studera och då borde få barnbidrag men jobbade och tjänade bra året innan. Vem ska då avgöra att barnbidraget ändå ska betalas ut? Tänk om en förälder jobbat deltid och känner sig orättvisbehandlad om barnbidraget försvinner när han/hon jobbar mer. Blir det högre barnbidrag om föräldrarna flyttar isär?

Frågor kan ställas på frågor om vi skulle börja krångla till det med trösklar, hinder och olikheter. Det är skatteinstrumentet som ska utjämna skillnaderna och klyftorna i samhället.

Barnbidraget är ett av det bästa bidragen vi har, det riktas till barnen inte till föräldrarna. Barnbidraget behöver inte kontrolleras, det är generellt, det tickar ut varje månad.

Barnbidraget är accepterat av i stort sett alla till skillnad från de inkomstrelaterade som ofta ifrågasätta av de som inte får dem.

Barnbidraget gör Sverige till en välfärdsstat



 om barnbidraget i svd


Glad idag, tåget i tid

I morse när jag pulsade i snön till stationen i ett kristallvitt Skövde trodde jag att det skulle bli långa förseningar. Men jag hade fel. Mina fördomar byggda på tidigare erfarenheter av tågförseninga, kom på skam. Tåget gled in på perrongen 4 minuter före utsatt tid. Eftersom jag brukar klaga när jag kommer sent till Riksdagen pågrund av tågförseningar, känner jag starkt att jag måste ge kred när det är OK. Jag berömde både tågpersonalen och berättade för mina med resenärer om att jag var positivt överraskad. Så nu gör jag samma sak på bloggen. Trots att snön vräker ner utanför mitt tågfönster tuffar det lydigt på. Jag är visserligen inte framme än, men detta bådar gått för resten av dagen.

Ajla Mehinovic ny ordförande för SSU Skaraborg

SSU hade många långa debatter på sin årskonferens (de kallar det DÅKen).

Motionerna handlade om rättvisemärkta varor, om feminism, om försvaret, om föräldraledighet, studiestöd, sommarjobb, skolan och mycket mer. Det var roligt att höra alla inlägg och intressant att ta del av distriktsstyrelsens och ombudens åsikter. De är medvetna om det klassamhälle vi har och vill ta fajten för rättvisa och jämlikhet. De har synpunkter både på den borgerliga regeringen och som tur är socialdemokratiska partiet.

Ny ordförande blev 18åriga Ajla Mehinovic från Lidköping. På tiden tycker jag med en tjej igen som ordförande. De har inte varit någon kvinna som ordförande sedan jag slutade på den posten för 23 år sedan...

Nu kan vi räkna med debatt om kvinnors möjlighet till jobb, företagande och karriär. Samt mäns möjlighet att vara med sina barn, studera och jobba. Det ska bli kul.


image526

på bilden syns Ailja och den avgående ordföranden Eric Ezelius

s om företagande

och om kvinnors företagande


SSU i Skaraborg firar påsk genom att ha årskonferens

ssu

Ambitiösa ungdomar samlade till årskonferens.
Jag är imponerad över alla motioner de behandlar och hur debattglada de är på påskdagen.

http://www.skaraborg.ssu.se/

http://www.lokatt.nu/


Blåkulla nästa även för dessa Påskkärringar

DSC01137.JPG
Blåkulla nästa även för dessa Påskkärringar

Jag drar till blåkulla några dagar



Häxor som jag gör bäst i all hålla sig undan i dessa tider. Tur att det är bra flygväder idag, i morgon ska ett nytt snöoväder dra in över södra Sverige.

Men då är jag redan framme och äter god mat och kanske frossar ett och annat påskägg med godis i.


Hoppas att de har dragit fram bredbandet till blåkulla i år. Annars får jag nöja mig med att koppla upp datorn med 3G, om nu 3G täckningen sträcker sig dit, kanske ska kolla det med Post och telestyrelsen innan jag tar med datorn på kvasten.

Ett tips till alla oss ska förflytta sig "don´t drink and drive" . Eller som ni ser på skylten här don´t drink and fly





påsk

Vad ska vi göra - STOPPA KRIGET; STOPPA KRIGET; STOPPA KRIGET NU

För fem år sedan gick jag i demonstrationståg Lidköping där vi skrek - STOPPA KRIGET; STOPPA KRIGET; STOPPA KRIGET NU

Det var S-kvinnor i Västsverige samlade från Göteborg, Bohuslän, Norra och Södra Älvsborg och Skaraborg.

Vi var arga över att USA trotsat FN och startat krig med Irak. Vi var rädda över vad som skulle hända med barnen och allt lidande som krig för med sig. Det var en och annan Lidköpingsbo som höjde på ögonbrynen när vi gick från Folkets hus fram till torget och ner mot Rörstrand.

Irakkriget är en tragedi - för Irak, för USA, för FN, för sanningen och för den mänskliga värdigheten, skriver Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak, det uppenbara fiaskot att försöka uppnå nedrustning med våld och att införa demokrati genom ockupation kanske kommer att verka för en större användning av diplomati och mildare maktutövning" Hans Blixt i DN och Blixt i Svd

Nu måste USA göra rätt för sig och se till att landet kommer på fötter igen.

Än så länge är det inget slut på det misslyckade kriget

Bush försvarar  och är segerviss, ja vad ska han säga. Han måste väl försvara den tragedin han startat.


Jag träffade Hans Blixt i FN skrapan några veckor efter fruktansvärda idiotiska terrordåden 9/11


image521




En förtvivlad kvinna ringde, 58 år, fattig och arbetslös



Hon menade att även hennes åldersgrupp var glömd av regeringen. Damer mellan 55-65 år och arbetslösa som nu fått jobb och aktivitetsgaranti har det oerhört tufft just nu. Trots att hon jobbat i 35 år på posten, i skolan och i serviceyrken.  Trots det får ut ca 7200 kr månaden och har en hyra på lite över 4000 kr. Hon beskrev för mig hur hon söker 4-5 jobb om dagen men att hon inte ens få komma på intervjuer. Hon har sökt jobb inom handeln, som dammsugarförsäljare, som elevassistent m.m. Hon sa att det är hemskt att inte få ekonomin att gå ihop, att be sina barn om hjälp. Men också hemskt att hon inte blir trodd på. Det finns människor som inte förstår vår situation, sa hon. Det finns politiker som tror att vi är lata, arbetsskygga men jag vill inget hellre än att få ett jobb.

Samtidigt ser vi hur regeringen står handfallen nu när konjunkturen trappas av.  Idag fick vi höra att deras största triumkort med sänkt arbetsgivaravgift inte ska genomföras. För en småföretagare med 2-3 anställda höjs arbetsgivaravgiften med 37 000 kronor per år samtidigt som stora företag nu kommer att tjäna tiotals miljoner kronor utan en enda nyanställning. Det vore klokare att stödja småföretagen och investera i människors kunskap än slösa bort pengarna på dyra subventioner som inte ger några nya jobb.

Sysselsättningen stagnerar och regeringen misslyckas med att uppfylla sitt vallöfte.



sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar

i DN

de påstod att det skulle ge 300 000 nya jobb

http://di.se/


Behövs räddningsskolan i Skövde?


Skolan i Skövde är enligt internationella bedömare en av världens främsta räddningsskolor och har nära samarbete med garnisonen i Skövde, som är Sveriges största garnison. Det finns i Skövde stora klustereffekter och samordningsvinster mellan Försvarsmakten och Räddningsskolan i Skövde, där också samövningar ofta sker. Övningar med deltagare från andra länder sker också regelbundet.

Skolan i Skövde ligger där många av Sveriges befolkning bor. Räddningsskolorna som föreslås finnas kvar inom myndigheter ligger i Söder och i Norr med långa resor som följd för de kommuner som utnyttjar utbildningarna.

Skolan i Skövde är världsledande när det gäller brand och släckning med och i kemikalier.

Kemikalieindustrin på västkusten är för sin utbildning beroende av Räddningsskolan i Skövde och dess unika spetskompetens. Räddningstjänsterna i Göteborg med alla dess anläggningar för olja och kemikalieindustrin har ett stort och nära samarbete med Räddningsskolan i Skövde.

Skolan i Skövde har enligt internationella bedömare Europas bästa övningsfält tillika ett av de främsta i världen.

Ur miljösynpunkt är Räddningsskolans övningsfält i Skövde unikt då de aldrig i sina brandövningar använder fossila ämnen, utan endast gasol i egenutvecklade anläggningar samt att övningsfältet är miljöcertifierat, där bl.a. allt släckvatten går direkt till kommunens reningsverk.

Behövs räddningsskolan i Skövde? Det blir ett entydigt JA på den frågan.

Men staten behöver den inte längre säger den borgerliga regeringen. Allt ska privatiseras. Jag hoppas att det går vägen


Räddningsskolan i Skövde privatiseras eller läggs ned, inget besked idag

DSC01135.JPG
Räddningsskolan i Skövde privatiseras eller läggs ned, inget besked idag.

Idag lämnade regeringen propositionen om en ny myndighet för kriser och olyckor. Krisberedskapsmyndigheten, Styrelsen för psykologiskt försvar och Räddningsverket slås samman. Myndighetens huvudkontor lokaliseras till Stockholm, ledningen separeras från verksamheten. Att myndigheten  förläggs i Stockholm innebär dyra lokalkostnader

Den nya myndigheten skulle kunna leda till en effektivare hantering av kriser och olyckor men regeringen orkar inte hela vägen, det är beklagligt.


Regeringen lägger även ned räddningsskolorna i Skövde och Rosersberg, som idag bland annat utbildar brandmän.  Hälften av räddningsskolorna läggs ner och ska eventuellt tas över av privata intressen. Hur det ska gå till och vilka konsekvenser det får är inte utrett. Regeringen fattar beslut i fel ordning och på bristande grunder. Jag var på skolan idag och träffade personalen. De ska göra det bästa av situationen och hoppas de kan bli kvar i privat regi efter årskiftet.
Att privatiseringsivern drar fram i dagens samhälle, går inte att ta miste på


Vad händer med barnen?


Samma dag som regeringen ska lämna den barnskrivelse till Riksdagen som varit försenad i ett och ett halvt år. Samma dag får vi ta del av det yttersta misslyckandet i ett samhälle. Nämligen mord. Eller finns det något värre än mord på små barn? Jag kan inte komma på något. Det står om morden i DN och om morden på barnen i svd och i all media just nu.


Det klart att massmord i Irak och folkmorden i Rowanda är än värre om det nu går att mäta något så fruktansvärt på en skala. Men jag blir i alla fall bestört och inser att vi alla har ett ansvar att ta hand om varandra. Se till så att alla mår bra, känner trygghet, att alla vet vad som är rätt och fel och att ta livet av någon kan aldrig accepteras. Det är därför vi fördömer USA för att de har dödsstraff till exempel.


Det här skriver inte jag för att ha synpunkter på den borgerliga regeringen, tvärtom de har inget med detta att göra men jag blir bara så ledsen över när sådant inträffar.


En annan sak som inträffar samma dag som den försenade barnskrivelsen ska komma är att de borgerliga partiledarna skriver på DN debatt om att förskolan ska bli mer som skolan.  Tryggheten i barndomen, den första samvaron med andra och den tidiga bekantskapen med världen omkring påverkar resten av livet. Det innehåller säkert många bra förslag, som fler vuxna i skolan osv. Men det påminner mig om den debatt jag var med om hos S-kvinnor i Stenungsund i helgen. Där framkom många bra argument om att förskolan har en särskilt bra pedagogik och att det är skolan som borde likna förskolan i stället. Dessutom hade jag en IP debatt  med Jan Björklund för ett tag sedan där han sa att han inte hade så mycket synpunkter och ändringsförslag på förskolan eftersom den Svenska förskolan är bra.

Märkligt att de nu ska likna förskolan vid skolan. Ska treåringarna sitta i raka led och Björklund komma in och peka med linjalen även där?


Slutligen om den försenade barnskrivelsen. Även den innehåller säkert många bra förslag. Att barnombudsmannen får vara kvar gav Göran Hägglund besked om redan i november. BO ska bli tydligare och arbeta mer med uppföljningar och utvärderingar av kommunernas och landstingens sätt att följa barnkonventionen.  BO kommer inte få några nya pengar utan får omprioritera sin verksamhet. Men om barnombudsmannen inte får mer resurser utan bara mer att göra har jag svårt att se om de ska hinna med det de gjort tidigare. Kanske vill inte regeringen ha någon som skapar opinion för barnen och för FNs barnkonvention?


********************************************************************************************


Varför ska det vara så svårt för borgarna att sänka skatten för pensionärer



De brukar skryta om att de minsann kan sänka skatterna. Visserligen säger de att de sänker skatten för låg och medelinkomsttagare, vilket inte är sant, jobbskatteavdraget är utformat så att ju mer man tjänar desto mer får man i skattesänkning. Men när det handlar om pensionärerna tycks det vara stör omöjligt at inse att pensionen är en uppskjuten lön, något som var och en av våra äldre jobbat ihop till.  Pensionärerna betalar i dag högre skatt på sina inkomster än andra inkomsttagare.
Det är fruktansvärt orättvist att pensionärerna inte får det andra får. Alla utgifter har ju blivit dyrare för dem
Vi Socialdemokrater föreslog redan i höstens budget en riktad skattesänkning till alla pensionärer på 2000 kronor.
Nu strör de borgerliga partierna stora skattesänkningslöften omkring sig som till exempel moderaterna som vill sänka 13 miljarder mer, men inget riktas till landets alla pensionärer.


En morgon när vi vaknar är hela världen vit....


Och vi förstår att vintern har kommit hit. Oavsett om ni minns den sången eller inte så vräker snön ner utanför mitt fönster och tågtrafiken till Stockholm står still. Igår satt jag och solade med en kopp kaffe efter lunchen och idag är allt vitt och fint igen. Det oväder  som dragit fram  i västsverige gör att planerna får kastas om. Jag är glad att Internet finns och att det går att arbeta var man än befinner sig. Nåja allt går inte att göra. Vi kan inte rösta i Riksdagen utan att vara där och vi kan inte ha interpellationsdebatter med ministrar. Men det går att skriva interpellationer och det går att skriva om reflektioner om sossarnas nya partiledare.


Mycket är nytt med Mona Sahlin som partiledare men den som påstår att det inte bedrivs någon socialdemokratisk politik har helt fel. På område efter område har vi lagt våra ansvarfulla moderna förslag och lagt motförslag på regeringens orättvisa politik. En politik för mer trygghet, jämställdhet och utbildningschanser i vuxenålder samt sänkt skatt för pensionärer.

Mer lär det bli. När rådslagen jobbat vidare med att ha debatterat med intresserade i hela Sverige sätter vi ner foten på område efter område.


socialdemokrater i Töreboda har fikapaus

DSC01129.JPG
socialdemokrater i Töreboda har fikapaus

Ett år med Mona



Tiden går fort när man har roligt. Första året med Mona Sahlin som ledare för socialdemokraterna har gått oerhört snabbt, känns det som i alla fall.

Borgarna är förståss sura för att det går bra i opinionsmätning efter opinionsmätning. Men det går ju bra för att människor attraheras av den socialdemokratiska politiken.

Det där snacket om att vi inte har någon politik är ju bara dimridåer för att dölja den borgerliga regeringens oförmåga.

Ekonomisks trygghet vid arbetslöshet och sjukdom, ta ansvar för miljön, sluta upp med at rea ut våra gemensamma ägor och sänk skatten för pensionärerna. Är några exempel på socialdemokratisk politik det senaste året.

Människor i allmänhet tycker det är viktigt med rättvisa och solidaritet. Att Mona Sahlin också lyckats med att starta rådslagsgrupper om vår långsiktiga politik, lyckats med att peka ut ett nytt yngre gäng och lyckats med att få en modern framtoning av sossepolitiken är andra framgångsrecept.

Lite av detta kommer jag att tala om idag när jag besöker Törebodas socialdemokrater på deras årsmöte


dn

analys i svd

roligare och tuffare i svd

om s politiekn svd


Grattis Anita


Som tredje kvinna i socialdemokraterna i Skövdes 104-åriga historia valdes Anita Löfgren som ordförande.
Väldigt bra tycker jag. Det kommer att bli roligt att följa Anita som oppositionsledare i Skövde.

Utöver val och diskussioner om provval så blev det en lång debatt om allmännyttan och vikten av att bygga seniorboende utanför tätorten. Just nu pågår arbetet med ägardirektiv till Skövde Bostäder.

Bostaden är viktig genom hela livet. Att flytta hemifrån, få känna att man klarar sig på egen hand utan förmaningar, pekpinnar eller vänligt överseende, är ett stort språng i livet. Att bo bra - i ett bostadsområde där man känner sig trygg, i en lägenhet, radhus eller villa som är funktionell men också vacker att se på - är en central del av det vi kallar livskvalitet.

Vi socialdemokrater ser inte på bostaden som vilken handelsvara som helst. Bostaden är en social rättighet för var och en. Självklart för många, men inte för alla. Den borgerliga regeringen har en politik med krav på marknadshyror, utförsäljning av hyresrätter och nedskärningar i samhällets stöd till byggande. Det leder till ökade klyftor och en kraftigt segregerad bostadsmarknad.


socialdemokraterna i Skövde ska börja sitt årsmöte

DSC01126.JPG
socialdemokraterna i Skövde ska börja sitt årsmöte
image525
mingel på fikapausen på sossarnas årsmöte

Carina Ohlsson talar engagerat om kvinnors utbildning

DSC01123.JPG
Carina Ohlsson talar engagerat om kvinnors utbildning

nu börjar S-kvinnors årskonferens i Stenungsund

DSC01122.JPG
nu börjar S-kvinnors årskonferens i Stenungsund

Rättvisa, solidaritet, jämställdhet och melodifestival


För oss sossar (och alla andra förtroendevalda, tror jag) är lördagar en mycket vanlig mötes dag. Så också idag då jag tillsammans med andra ska åka till Stenungsund för att delta i S-kvinnor i Västsveriges gemensamma årskonferens. Det ska bli kul att få stråla samman med kvinnor från Göteborg, Bohuslän, Norra och Södra Älvsborg. Det blir alltid bra diskussioner på S-kvinnors arrangemang. Så som rätten till heltid, högre lön, dela lika och härskartekniker m.m.

Sedan fortsätter lördagen med årsmöte för socialdemokraterna i Skövde. Idag ska vi välja ny ordförande. Jag tror och hoppas att det blir en kvinna den här gången... Det blir säkert också diskussion om oppositionsrollen om socialdemokraterna hörs tillräckligt.

Ikväll ska jag göra som alla andra kolla på melodifestivalen i Globen  Amy Diamond, Nordman, Charlotte Perrelli,  Christer Sjögren,  Sanna Nielsen,  Bröderna Rongedal,  Sibel, BWO, Linda Bengtzing och Luuk. Men de får ursäkta jag ser också numera helst på höjdpunkten med Björn Gustavsson


miljöboven

miljöboven

Emma Ehn har varit PRAO i Riksdagen i två veckor

emma


 

I vanliga fall går Emma sitt första år på ledarskapsprogrammet på Kavelbrogymansiet i Skövde. Men nu har hon varit med mig i två veckor både i valkretsen på olika aktiviteter och i Riksdagen. Det har varit jätte kul att få lära känna Emma och att få visa och berätta om uppdraget som ledamot och allt annat vi gör för att träffa folk på arbetsplatser, möten och studiecirklar. För som folkvald är det minst lika viktigt att lyssna på människor och diskutera olika politiska lösningar som att delta på utskottsmöten och votera i kammaren. Sedan är det lite kul att få svara på frågor om varför jag inte hinner öppna den post som ligger i högar på skrivbordet. Eller alla de röda mejl jag inte hanterat. Sådant får jag ju göra på lediga stunder, till exempel efter sista mötet eller debatten på kvällar.

Jag önskar Emma lycka till i fortsättningen, vem vet hon kanske tar över från mig?


SSUare som ska vara med i debatt ikväll

DSC01119.JPG
Ssuare som ska vara med i debatt ikväll

Ska inte ersätta Stina Dabrowski men vara med i TV ikväll för att prata om köphysteri bland unga

I "Upp till 18"  beskrivs bland annat unga tjejers utsatthet och hur dåligt många flickor mår. Stressen i skolan är en viktig faktor till att tjejer mår dåligt. Men en annan stor andledning är modehysterin långt ner i åldrarana. Tjejer bantar och ska vara trådsmala. Tjejer ska leva upp till att vara sexsymboler långt före puberteten. - Varför säljs det annars Bh till 3åringar och varför säljs det stringtrosor till små tjejer?     

"Upp till 18" är en faktasamling från Barnombudsmannen om ungas vardag, hälsa, skola, fritid, familjesituation och deras syn på livet. En huvuduppgift för Barnombudsmannen är att driva på arbetet med FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, i hela samhället samt förmedla kunskap om barn och unga till beslutsfattare.

Barnperspektivet behöver öka i hela samhället och i alla beslut som berör barn och unga. För att vuxna ska kunna fatta kloka beslut med bästa möjliga underlag behövs goda kunskaper om barns och ungas levnadsvillkor. Vi behöver även bli bättre på att använda kunskapen från barn och unga själva

Ur Upp till 18 - fakta om barn och ungdom:

  • De flesta barn bor med sina två ursprungliga föräldrar och färre barn upplever att deras föräldrar separerar.
  • 28 procent av flickorna och 40 procent av pojkarna mellan 10 och 18 år har skadat sig så allvarligt att de har behövt vård av sjuksköterska eller läkare det senaste året.
  • Andelen 11-åriga flickor som tycker att de är mycket friska ökar och andelen 15-åriga flickor som tycker att de är friska minskar.
  • Flickor i de övre tonåren hoppar oftare över lunchen än pojkar i samma ålder.
  • Ätstörningar är tio gånger vanligare bland flickor än bland pojkar.
  • Mellan 5 och 6 procent av alla tonåringar uppskattas lida av depression
  • Ungdomars alkoholdrickande sjunker något, men drygt var femte tonåring dricker stora mängder alkohol när de väl dricker.
  • En större andel 11- och 13-åriga flickor än tidigare tränar intensivt flera gånger i veckan.
  • Var fjärde flicka mellan 16 och 18 år tycker att deras pappa sällan eller aldrig har tid med dem.
  • Pojkar känner sig tryggare med åren, medan flickor känner sig mer otrygga ju äldre de blir.
  • Ungefär en av fyra niondeklassare har blivit slagna, sparkade eller utsatta för annat våld.

Det är skrämmande fakta som leder till eftertanke, Jag hoppas kunna nämna något om detta i STV debatt ikväll. Sedan kommer debatt handla om hur programmet debatt ska fortsätta


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=751338

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=6486

http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=6502


Emma Ehn är givetvis med på ekonomistyrningsverket.

DSC01116.JPG
Emma Ehn är givetvis med på ekonomistyrningsverket. Hon är med på allting de här PRAO veckorna

påväg till ekonomi styrnings verket kollade vi in dessa träiga gubbar

DSC01115.JPG
påväg till ekonomi styrnings verket kollade vi in dessa träiga gubbar

Vilken tur att moderaterna sov under voteringen!


Tack vare att några moderater satt och sov mitt under riksdagsomröstningen (voteringen) så kommer media koncentrationen i landet undersökas.

De kanske inte sov direkt med de var uppenbarligen okoncentrerade

Egentligen borde inte den reservationen från oss socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet ha gått igenom. När debatten om media koncentrationen pågick var det ingen borgare som tyckte att det var något problem som behövde ses över Men när röstsiffrorna räknats hade oppositionen ändå vunnit med 138-137.
Nu tvingas regeringen mot sin vilja att se över den ökande ägar- och maktkoncentrationen som ökat i medierna. Koncentrationen hotar opinionsbildningen och i förlängningen även demokratin

Det är många omröstningar i kammaren, och att det är lätt att tappa fokus. Men att fyra moderater inte röstar på sina egna förslag tyder väl på att de kanske ändå håller med oss socialdemokrater att det behövs en mångfald inom media branschen, eller hur?



http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=751407


http://di.se/


barnnätverket hos barnombudsmannen

DSC01114.JPG
barnnätverket hos barnombudsmannen

Visst borde alla kommuner ta ansvar för de som flytt från krig och förtyck

Varför ska en del rika kommuner slippa dra sitt strå till stacken när det gäller nyanlända. Migrationsverkets statistik visar att det finns många rika kommuner som knappt tar emot några flyktingar alls. När man ser vilka kommuner det förstår man att moderaterna inte vill fördela ansvaret på alla kommuner. Där är det viktigare att sänka skatten än att ta emot flyktingar. Varför ska vissa kommuner påstå att de inte har bostäder eller möjlighet när vissa kommuner så som Malmö, Göteborg, Botkyrka och Södertälje ställer upp för flyktingar? Att Mona Sahlin föreslår att alla kommuner ska ta ett ansvar, gör hon helt rätt i. Om många delar på en uppgift blir det lättare och mindre snedfördelat. Det har ju visat sig på många olika sätt att det går utmärkt för nyanlända att klara sig i det Svenska samhället med jobb och språk om där det är många svensktalande omkring dem.Det är viktigt att snabbt få jobb och arbetsmarknadsutbildning. Idag ska Svenska långtidsarbetslösa söka jobb på andra orter än hemorten, även om det i sig är korkat att behöva splittra familjer för att flytta 100 mil bort. Men nyanlända familjer som ju redan slitits upp från sina rötter när de flydde till Sverige skulle ju kunna flytta till andra kommuner innan de rotar sig. Det är när de samlas på ett och samma ställe som det blir svårare att integreras i samhället. Nyanlända behöver integreras bland svenskar, och det sker inte med dagens system Och vi Svenskar måste bli bättre på att bjuda till och öppna oss för andra kulturer
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=751012
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_962495.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_962385.svd

Anders Borg vågar inte komma till finansutskottet

Förra veckan var finansutskottet helt eniga om att vi måste få en klarhet i regeringens tillväxtprognoser. Anders Borg har aviserat att regeringen kommer att revidera ned tillväxten till 2,0 procent 2008 (från 3,2 procent i höstas). Så sent som för någon månad sedan sa Borg att tillväxten bara skulle revideras ned ett par tre tiondelar.
Detta har skapat stor förvirring och rimmar dåligt med öppenhet och ordning och reda i ekonomin. Därför har vi kallat Anders Borg till Finansutskottet för att få en genomgång av vilken information han har fått under de senaste veckorna som föranleder en så betydande omrevidering av regeringens prognoser för den ekonomiska utvecklingen.
Allt sådant påverkar ju antal nya jobb, inflation och eventuella reformer så som satsningar på skolan, sjukvården och infrastrukturen framöver.
Döm om vår förvåning när vi idag fick veta att Borg inte vill/hinner/ vågar komma till utskottetet och att utskotts majoriteten har ändrat uppfattning.
Var är de rakryggade politikerna som vågar stå för sin sak?

gästblogg på tidningen kommunalarbetaren

Glesbygd, små samhällen och framtidsplaner

Just besökt Skultorp där jag deltog i en kommundelsstämma. Jag är vice ordförande i Skövdes kommunfullmäktige,  vi från presidiet åker runt på sex olika små samhällen i Skövde för att lyssna på kommuninnevånarnas synpunkter. Därefter är det de olika politiska partierna som driver frågorna vidare på olika sätt inom kommunen.
De frågor som kom fram var önskemål om Äldreboendet och avlastning för anhöriga som tillexempel dagverksamhet. Sedan förra stämman har socialdemokraterna lagt en motion om 55+ boende i Skultorp och motionen har behandlats positivt av fullmäktige. Utöver det så pågår en översyn om äldreboenden i hela kommunen. Nu gäller det alltså att gå från ord till handling. Andra frågor som lyftes var: Underhåll gator, vägar, fastigheter och trottoarerna är i dåligt skick. Det är slöseri med resurser att inte underhålla våra gator och vägar. Ann Lindgren beskrev hur socialdemokraterna i tekniska nämnden varje år ansökt om mer pengar till asfalt. Dessutom behöver Skultorp sina lekplatser. I Skultorp finns många barn därför behövs många bra och roliga lekplatser. Barn behöver röra på sig och komma ut i friska luften. Det var många frågor som lyftes, jag kan även nämna skötseln av gräsmattor och parker, önskemål om toalett vid badplatsen Sjötorpasjön och tågstopp på järnvägen för av och påstigning i Skultorp

uppsving för glesbygd?

Nymans Café och keramik i Karlsborg

DSC01106.JPG
Nymans Café och keramik i Karlsborg.
Vi blev uppmanade av Johan Nyman att titta till detta ställe innan vi drog från Karlsborg. Det ångrade vi inte

Nymans Café och keramik i Karlsborg

DSC01104.JPG
Nymans Café och keramik i Karlsborg.
Åk hit till Karlsborg. Fika och titta på all vacker keramik. Det var fantastiskt

Ann-Sofie lagar sötsur sås

image506 

Vi fick gå runt och titta på det stora köket och Ann-Sofie som tagit initiativ till besöket fick pröva att vispa med en mycket stor visp

Britt, Mia och Lisbeth

DSC01100.JPG
Britt, Pia och Lisbeth några av den engagerade personalen på matsalen Kastanjen. De lagar mat till 600 militärer om dagen. Då gäller det att ha ett högt tempo

Maja har fullt upp med att röja upp i matsalen

image507 
Maja har fullt upp med att röja upp i matsalen efter lunchen. Det är en hel del att ta hand om

Emma och Jag beundrar Johans arabetstempo på Kastanjen i Karlsborg

DSC01097.JPG
Emma och jag beundrar Johans arbetstempo på Kastanjen i Karlsborg.
Som ni ser blir det stekt fläsk. Johan går på Hotell och Resturang programmet på Kavelbrogymnasiet, nu praktiserar han i storkök

dagens fråga, vad är detta?

DSC01094.JPG
dagens fråga, vad är detta?

lunch på hamnkrogen i Hjo

DSC01093.JPG 

Påväg från Tidaholm till Karslborg stannade vi till vid hamnkrogen i Hjo, en mycket mysig resturang med utsikt över Vättern

studiecirkel i Tidaholm

DSC01092.JPG 

Måndagen började med att min PRAO Emma Ehn och jag träffade pensionärer på en studiecirkel i Tidaholm. Här syns några av deltagarna. Närmast i bild syns Gunnar Skatt som är 90 år, jag blev mycken imponerad över hans energi och erfarenhet. Passade bra att berätta om sossarnas äldreplattform som bland annat innehåller förslag på hur vi ska tillvara de älders erfarenhet. Gunnar är ett lysande exempel

Gästblogg om starten på förskolan i Lidköping och internationella kvinnodagen.

Nu ska jag gästblogga på tidningen kommunalarbetaren. Idag beskriver jag starten om när Fackförbundet kommunal kom på uppsökande verksamhet, inför höstens studier, till min förskola på Majåker i Lidköping. Jag blev intresserad och anmälde mig till Facklig ungdomsskola. Visst det har gått några år men jag glömmer inte starten med kommunal i Lidköping, det var som barnskötare på Majåkers ?dagis? (som vi kallade det då) som jag insåg vikten av att många tar ställning. Vi får se om jag hinner skriva lika mycket på min egen blogg, annars får ni hålla tillgodo med några rader om Internationella kvinnodagen som vi firat i helgen. Tyvärr har vi på många håll i landet kunnat konstatera att det inte alls blivit bättre jämställt de senare åren. Snarare tvärt om. Ta till exempel utvecklingen med föräldraledigheten. Med den nuvarande ökningstakten skulle det ta 211 år innan index blir 100 och föräldraledigheten delas lika. En jämnare fördelning av föräldraledigheten är avgörande för ökad jämställdhet i arbetslivet. Eftersom män inte tar ut sin andel av föräldraförsäkringen missgynnas kvinnor vid rekrytering, lönesättning och utvecklingsmöjligheter på jobbet. Nästan 60 procent av männen tar inte ut någon egen föräldraledighet alls under barnets första år. Men det är ju inte bara för jämställdheten skull som det skulle vara bra med jämnare uttag av föräldraledigheten. Först och främst är det bra för barnen. Barnen mår bra av närvarande och ansvarstagande pappor. Detta tog vi upp på torget i Skövde i lördags, när vi firade 8 mars. En annan fråga var naturligtvis mäns våld mot kvinnor och hur vi ska komma tillrätta med bristen hos vissa män som tar till våld, misshandel och övergrepp istället för att prata och uttrycka sig i ord. Kampen går vidare och ribban måste höjas inte sänkas för att nå ett mer jämställt samhälle.

dn


läs min gästblogg på kommunalarbetaren

Grymt, grymt livet är grymt. Om samhällets prestationsångest, egoism och stress

Igår kväll var det världspremiär på den nyskrivna pop- och rockmusikalen.
- Det var grymt.
Så sa vi alla när vi gick ut från Eric Uggla (som lokalen heter där den utspelar sig). Jag är mycket nöjd med huvudrollsinnehavaren Alexander Lycke och alla andra skådisar och sångare Lars Hjertner, Kim Sulocki, Cecilia Wrangel, Anna-Maria Hallgarn, Jenny Silver, Daniel Sjöberg, Tobas Ahlsell, Oscar Pierrou Lindén, Karolina Krigsman som hade hög fart hela kvällen.
Grymt är ny och välskriven musikalkomedi av Rikard Bergkvist.
Det blev häftig och varierande musik skriven av Sara Jangfeldt och Mathias Venge, kul karaktärer, elakheter och kärlek . Det var satir på hög nivå om samhällets prestationsångest, egoism och stress. Helt fantastikiskt.
Jag rekommenderar den varmt till alla som vill ha fart, fläkt och eftertänksamhet samtidigt.

samling inför kvinnodagen

DSC01089.JPG
samling inför kvinnodagen

RÄDDA TULLVERKETS NARKOTIKAHUNDAR!

Alla är överens om att narkotikahundar är viktiga i kampen mot narkotika, inte minst i tullsammanhang.

Men nu ska Tullverkets narkotikahundar bort om inte finansminister Anders Borg fixar resurser till Tullverket. Av Tullverkets 2 300 anställda ska 284 avvecklas under detta år dvs. 13 procent av antalet anställda. Tullverket har ett femtiotal narkotikahundar och enligt beräkningar från fackförbundet Tull-Kust kommer tolv av dessa att pensioneras genom Tullverkets besparingsförslag.

Hundarna ska nu försvinna tillsammans med tullverksamheten på både Landvetters och Skavstas flygplatser.  På Arlanda kommer tullen (red-point) att bli obemannad nattetid, då det varje natt kommer tusentals resenärer. Tullverksamheten ska också bort vid de viktiga färjelägren i Trelleborg och Kapellskär. I Trelleborg finns det två hundar. Tullverksamheten reduceras kraftigt också i Karlshamn och Karlskrona, även där plockas då narkotikahundar bort. Det finns tre narkotikasökhundekipage i Norrland på avvecklingslistan, de är placerade i Sundsvall, Umeå och Haparanda.

Hundarna står för uppåt 50 procent av narkotika beslagen, de är det viktigaste verktyget tullarna har.

Narkotikahundar har ofta skänkts till Tullverket och Polisen efter insamlingar av ideella organisationer som av Lions, Innerwheel, Riksförbundet för ett drogfritt Sverige, Däckbranschen. Att nu, när vi mer än någonsin behöver bekämpa narkotikan, pensionera hundar i vars utbildning stora pengar lagts ned är rena nippran! Rädda våra narkotikahundar och bevara gränsskyddet mot droger! Skriv på namninsamlingen "Rädda Sveriges Tull" på namninsamling.se,


http://www.namninsamling.se/index.php



http://www.tullkust.se/


Två utbetalningslappar på barnbidraget löser väl inte problemet med det ojämställda samhället?

Moderaternas förslag är som köpa 2 små paket mjölk istället för att köpa en hel liter. Det blir lite futtigt att föreslå sådant som inte gör saken bättre, istället för att prata om varför så många män skriver över sin föräldraledighet till kvinnorna

Om en mamma och en pappa som lever tillsammans får en eller två avier förändrar inte grundproblemet.

Eller varför diskuterar de inte om vårdnadsbidrag blir bättre för jämställdheten.


svd

DN


Socialdemokraternas EU-dag i andra kammarsalen

DSC01088.JPG
Socialdemokraternas EU-dag i andra kammarsalen

Fräkt av Husmark och Hägglund Som vanligt fick jag inte ordet på frågestunden.

Det är många torsdagar som jag suttit på frågestunder och inte fått ordet trots att jag begärt det. Vi är många ledamöter som vill ställa frågor och en timme räcker inte till alla. Men jag fick inte ordet förra gången heller ? Istället fick jag lyssna på fräcka påståenden från ministrar som tyvärr fick stå oemotsagda. Pensionen höjs när det går bra för Sverige sa både Husmark och Hägglund, ja det är rätt. Men det är inte borgarnas förtjänst. Visserligen kommer pensionen att öka tack vare de godare tiderna - men pensionsreform genomfördes för många år sedan, och som handlar om pengar som pensionärerna redan har rätt till. Pensionsöverenskommelsen över blockgränserna är viktig att vårda säger Husmark och säger att hon är glad över att socialdemokraterna kommer till förhandlingarna. Men det var ju borgarna som höll på att späcka allt ihop i höstas när de skulle sänka ersättningen för förtidspensionärerna En bra tillväxt är bra för landet säger Hägglund helt riktigt men Anders Borg har ju just backat från sin egen tillväxtprognos. Många inser att den borgerliga regeringen knappast kan ta åt sig äran av vare sig den internationella högkonjunkturen eller den starka ekonomi som byggdes upp under den socialdemokratiska regeringsperioden. Dessutom har vi enligt arbetskraftsundersökning fått veta att under socialdemokraternas senaste år i regeringsställning var Sysselsättningsökning 160 000 men bara 53 000 nya jobb under 2007 alltså inte ?bara dubbelt så många nya jobb utan tredubbelt nya jobb under sossarnas senaste år
DN
svd

Stärk de utsatta barnens situation

Igår hade Riksdagens tvärpolitiska barngrupp seminarie om "Våld mot barn - om aga, misshandel och barn som bevittnar våld - Hur ser det ut och vad kan vi göra åt det?"

Professor Staffan Jansson, författare till skriften "Våld mot barn 2006 - 2007 - En nationell kartläggning" beskrev hur barnmisshandels minskat sedan förbudet mot barnaga infördes 1979. På dessa 29 år har acceptansen i samhället för våld mot barn minskat dramatiskt, det är possitivt. Men det är fortfarande 10% av våra barn som riskerar att fara illa och det är 10% för mycket. Dessutom finns oroande fakta om att misshandel ökar. De allra minsta barnen löper störts risk att bli slagna eller skakade och det är mycket allvarligt. I hem där kvinnan blir slagen löper också barnet mycket stor riska tt också bli slaget och vara vittne till våld.

Barnahus - Om samhällets omhändertagande av barn som utsatts för våld - Birgitta Kjellin och Margareta Moberg, samordnare för Barncentrum city, Stockholm. Båda bekrev på ett tydligt sätt hur alla inblandare parter kan samverka för att utsatta barn snabbt ska få den hjälp de behöver

Sedan hade vi en  Paneldiskussion om Hur kan man förebygga våld mot barn?

Med Barnombudsmannen - Charlotte Lenman, ansvarig jurist, Rädda Barnen - Åsa Landberg, psykoterapeut och BRIS - Thomas Jonsland samordare

Carina Hägg berättade om Europarådets kampanj mot mäns våld mot kvinnor, och sambandet mellan kvinnomisshandel och barnmisshandel. Europa kampanjen

Det blev en konstruktiv eftermiddag som leder till än mer engagemang i frågorna

image494

om barnahus i svd


211 år till delad föräldraledighet


  

TCOs pappaindex 2007 visar att papporna ökar sitt uttag av föräldraledighet för nionde året i rad, men ökningstakten har minskat betydligt och verkar nu plana ut. Med årets ökningstakt kommer det att ta 211 år innan föräldrarna delar lika.

- Om nu borgarna vill ta åt sig äran för den internationella högkonjunkutrena så borde de även stå för det som blivit dåligt under deras tid vid rodret. Att samhället ändrat attityd sedan valet är beklagligt. Det handlar om Backlach för jämställdheten och detta är bara början.....


Enligt TCO är det trenden som pekar mot att fler män tar mer pappaledigt är fördelningen mellan kvinnor och män fortfarande mycket ojämn. Och utvecklingen går inte bara mycket långsamt - nu verkar den stanna av. Förändringen det senaste året är från ett indexvärde på 36,3 år 2006 till 36,6 år 2007. Det kan jämföras med förändringen mellan åren 2005 och 2006, från 34,0 till 36,3.


När mammor och pappor delar lika på föräldraledigheten blir index 100. Med årets ökningstakt, 0,3 enheter per år, kommer det att ta 211 år innan föräldrarna delar lika!


Andelen pappor som tagit ut föräldrapenning har inte ökat utan snarare minskat på marginalen sedan 2006. Även ökningen i antal dagar verkar ha stannat av. Papporna tog i genomsnitt ut en knapp halvdag mer under 2007 jämfört med 2006. Regionalt och lokalt har flera län och kommuner backat i pappaindex.


Tretton län har förbättrat sina index och sju län har gått tillbaka sedan 2006. Mest har Örebro län backat. Det län som ökat mest är Blekinge. I topp finns Västerbottens län, Uppsala län och Jämtlands län. Liksom förra året intar Skåne sista placeringen. Näst sist ligger Jönköpings län. Trea från slutet är Kalmar län.


Årets vinnare bland kommunerna är Strömsund med ett index på 51,9, följd av Robertsfors och Bräcke, båda på 48,2.

                 

TCOs pappaindex bygger på Försäkringskassans statistik över föräldralediga.



Rapporten om pappaindex finns i sin helhet på TCO:s hemsida, http://www.tco.se/_

DN



omröstningen i Riksdagen räknade bara hälften av Riksdagsledamöterna

DSC01079.JPG 
Idag när vi skulle Rösta om Motioner som handlar om konsumentpolitiken inom EU, konsumentskydd och stöd till konsumentorganisationer, då strejkade voteringsanläggningen. Stor uppståndelse uppstod och Talmannen Jan Björkman fick försöka hålla ledamöterna på gott humör. Tillslut var felet lagat och vi kunde fortsätta voteringen

tvärpolitiska barngruppens seminarie om Våld mot barn

DSC01073.JPG
tvärpolitiska barngruppens seminarie om Våld mot barn

Emma är med på Vera, verket för förvaltningsutveckling

DSC01072.JPG
Emma är med på Vera, verket för förvaltningsutveckling

Välfärd och trygghet för barn



Igår var vi Socialdemokrater ute på ett 50-tal platser i Stockholm. Vi träffade många Stockholmare som är oroliga för neddragningen som sker i ytterområdena och de ökade klyftorna som den borgerliga regeringens politik innebär. Vårdcentraler, äldrevård, fritidsgårdar och träffpunkter blev besökta. Jag var dels i Bandhagens parklek, där träffade jag barn, föräldrar och anställda och dels i Rågsveds folkets hus och träffade pensionärer.

Senare på kvällen var jag med på en interpellationsdebatt om barnfrid.

Här är den texten


Trots att det är förbjudet med aga sedan 1979 utsätts barn i Sverige i dag för kroppslig bestraffning och andra kränkningar i uppfostringssyfte.

Den nationella kartläggningen Våld mot barn 2006-2007 från Allmänna barnhuset och Karlstad universitet visar att kroppslig bestraffning av barn fortfarande förekommer och inte minskar i omfattning.

Barn med funktionsnedsättningar och barn i familjer där det förekommer våld mellan vuxna löper större risk än andra barn att utsättas för kroppslig bestraffning.

I Barnombudsmannens rapport Upp till 18 - fakta om barn och ungdom anges att i en elevundersökning om våld mot barn i årskurserna 4, 6 och 9 som gjordes hösten 2006 hade 13 procent av samtliga elever blivit slagna, antingen av föräldrar eller av någon annan vuxen i hemmet.

Samtidigt gjordes en undersökning bland föräldrar till barn under 18 år. Denna visar att förekomsten av kroppslig bestraffning inte har minskat. Andelen föräldrar som knuffat, huggit tag i eller ruskat om sitt barn har snarare ökat. Det är små barn som är mest utsatta för aga.

Denna fråga är förstås oerhört allvarlig. Att föräldrar, trots att aga är förbjudet i vårt land, ändå agar sitt barn skapar naturligtvis skamkänslor både hos barnet och hos föräldern. Det gör det förstås svårt att tala om agan, både för föräldrar och för barn. Kanske vet man inte heller vart man ska vända sig för att få hjälp och stöd.

Det förebyggande arbetet måste nu bli tydligare, bredare och kraftfullare. Kända riskfaktorer i barns hemmiljöer måste uppmärksammas i tid av dem som finns i barnens närhet och av samhället i stort.

Attityden bland vuxna som anser sig ha rätt att bestraffa barn fysiskt eller psykiskt behöver förändras.

Varje barn måste känna till att han eller hon har rätt att slippa utsättas för våld och annan kränkande behandling. Det krävs att myndigheter arbetar långsiktigt för att sprida information om förbudet att aga barn. Samtidigt är det nödvändigt att polis, socialsekreterare, förskole- och skolpersonal och andra yrkesgrupper får mer utbildning och kunskap. Det är troligen dessa personalgrupper som först får vetskap om att barn agas. Det är därmed denna personal som, på ett professionellt sätt, snabbt måste agera för att stödja barnet och hjälpa hela familjen.

Det behövs en satsning som informerar och sprider kunskap om vad lagen innebär i praktiken. Vi behöver nå ut till nya generationer barn och föräldrar, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Vilka initiativ kommer socialministern att ta för att förändra inställningen till kroppsliga bestraffningar av barn?


orättvis sjukvård

debatten


Rågsveds fritidsgård

DSC01061.JPG
Nu besöker vi Rågsveds fritidsgård

vi är imponerade av barnverksamheten på parkleken

DSC01059.JPG
vi är imponerade av barnverksamheten på parkleken

Alexander, en jätte duktig plusjobbare på parkleken som mister sitt jobb

DSC01051.JPG
Alexander är en jätte duktig plusjobbare på parkleken som mister sitt jobb i maj.
Bara för att borgarna inte kommit på den lysande idén med att öka kvalitén med plusjobbare så ska de naturligtvis ta bort de jobben. Det är kortisktigt och dumt med andra ord borgarpolitik

besök på Bandängens parklek

DSC01042.JPG
besök på Bandängens parklek

Emma och Mona ska vara med på socialdemokraternas välfärdsdag

DSC01041.JPG
Emma och Mona ska vara med på socialdemokraternas välfärdsdag

Den nordiska mannen sägs vara mer jämställd än andra män. Men är det sant?

Och är det skillnader mellan de nordiska länderna? Det är några av spännande frågorna som kom upp på frukostmötet i Riksdagen den här morgonen. Naturligtvis finns det inte bara en Nordisk man, det är ju bara ett uttryck för en kultur, samhällsförväntning och hur det uppfattas i gemen om hur en man ska bete sig i samhället.

De nordiska länderna strävar på olika sätt efter att uppnå full jämställdhet mellan kvinnor och män. Målet är att uppnå full jämställdhet både i hemmet och i arbetslivet. De senaste åren har fokus varit på män. Till exempel har olika försök gjorts för att få fler män att vara föräldralediga. I Finland, Island, Norge och Sverige kvoteras en del av föräldraledigheten och i alla länderna uppmuntras män på olika sätt att ta ut föräldraledighet.
 
I Norge presenteras nu den största frågeundersökning som genomförts i Norden om män, jämställdhet och livskvalitet. 2800 män och kvinnor har intervjuats om uppväxt, utbildning, arbetsliv, familjeliv, våld och attityder till jämställdhet. Øystein Gullvåg Holter, filosofie doktor och forskningsledare på Nordisk institutt for kunnskap om kjønn (NIKK), presenterade den norska undersökningen

Undersökningen visar i grova drag att jämställdheten går starkt fram i hemmen men långsammare på arbetsmarknaden. Könssegregering i arbetslivet och systematiska löneskillnader mellan kvinnor och män är en barriär för full jämställdhet. Den visar också att jämställdhet ökar på livskvalitén för män och kvinnor men att det också kan kosta på för arbetet. Dessutom finns det en klassfråga inbyggd i jämställdhetsarbetet påstår Øystein. Att män och kvinnor är bättre jämställda om de har en högre utbildning. Men å andra sidan stämmer ju inte det eftersom det är så få kvinnor som är chefer, åtminstone i Sverige.
 Undersökningen är genomförd av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) i samarbete med Nordisk institutt for kunnskap om kjønn (NIKK), på beställning av Barne- og likestillingsdepartementet i Norge. (Rapporten finns på NIKK:s hemsida http://www.nikk.uio.no/.) Regeringen i Norges arbetar nu med världens första proposition om män och jämställdhet. Resultaten från undersökningen ska ligga till grund för förslaget som kommer under våren 2008.

Lars U Granberg, riksdagsledamot (s) berättade om riksdagens manliga nätverk. Om hur manliga Riksdagsledamöter gått samman för att visa på det ojämställda i samhället, ta avstånd från våldet och jobba för ökad kunskap om femninism.

Mikael Nordenmark, professor vid Institutionen för Hälsovetenskap på Mittuniversitetet, kommenterade den norska undersökningen utifrån ett svenskt perspektiv och berättade om aktuell forskning i Sverige.  Magnus Jacobson, pressekreterare på Jämställdhetsombudsmannen (Jämo), talade om aktuella åtgärder på jämställdhetsområdet i Sverige.

Maria Edström, journalist och filosofie doktor i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet, lotsade oss igenom mötet. Maria och jag har studerat tvärvetenskapliga kvinnostudier ihop på Göteborgsuniversitet, så det var kul att träffa henne igen


Emma Ehn ska Praoa i Riksdagen några veckor

DSC01029.JPG
Emma Ehn ska Praoa i Riksdagen några veckor

Stoppa åldersdiskrimineringen


Dessvärre är det många pensionärer som upplever att samhällets syn på äldre ofta är negativ. Många beskriver hur de går från att vara "någon" till att vara "ingen" och känner att de inte blir tagna på allvar, att alla äldre betraktas som en homogen grupp, att de blir osynliga när det ska nomineras till viktiga uppdrag och att de blir nedprioriterade när de söker vård. När man behöver hjälp, åt sig själv eller åt en anhörig, har man alltid rätt att bli trodd på sitt ord och bli respektfullt bemött.

Ingen ska behöva ha känslan av att stå med mössan i hand hos kommunen när

man behöver hjälp med tvätt, matlagning eller den personliga hygienen. Att bli pensionär framställs ibland som att bli någon som ligger samhället till last.

Inget kan vara mer fel. Att leva på sin pension är att leva på uppskjuten lön som man har jobbat ihop till under sitt yrkesverksamma liv. Dagens pensionärer har oerhört mycket att bidra med och utför redan idag ovärderligt arbete på den reguljära arbetsmarknaden men framförallt i väldigt stor utsträckning som stöd och hjälp till barn och barnbarn och andra nära anhöriga. Pensionärerna är den grupp som är mest aktiv i föreningslivet och som utför en stor del av det ideella arbetet i samhället.

Det är bra att det nu införs en lagstiftning som förbjuder åldersdiskriminering i arbetslivet. Men också på andra områden upplever många äldre sig diskriminerade. Vi socialdemokrater vill se över lagstiftningen, det ska aldrig vara tillåtet att diskriminera äldre. Samtidigt är det viktigt att en ny lagstiftning också fortsättningsvis ger utrymme för att äldre över en viss ålder ska kunna få generella insatser, till exempel lägre avgifter eller gratis fixartjänster i hemmet.

Pension är uppskjuten arbetsinkomst. Därför ska pensioner och arbetsinkomster beskattas lika. Den borgerliga regeringen har infört ett förvärvsavdrag som leder till att pensionärer betalar mer i skatt än löntagare vid samma inkomst. Vi socialdemokrater tycker att det är orimligt. Vi föreslår i vårt budgetalternativ ett höjt grundavdrag för alla pensionärer, så att den genomsnittliga skatten blir 2000 kronor lägre per år.

svd om s äldrepolitik


Idag inleder vi samtal om framtidens äldrepolitik.


Med anledning av socialdemokraternas aktuella äldreplattform bjuder Mona Sahlin och Ylva Johansson in till ett presseminarium i Stockholm om socialdemokraternas förslag till utveckling av äldrepolitiken. I Skaraborg träffar vi ett 50-tal pensionärer på Volvohuset i Skövde. Klyftorna mellan människor ökar. Jobben blir otryggare, stressen ökar och det blir dyrare att bo. Den som blir sjuk kan få hela tillvaron raserad i ett slag. Den borgerliga regeringen vräker ut skattesänkningar till de allra rikaste och tackar därmed nej till resurser från dem som verkligen har råd att bidra till välfärden.

Pensionärerna får inte del av skattesänkningarna.

Såhär kan det inte fortsätta. Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem. Det är inte genom att slarva bort möjligheter och kunskaper, eller genom att slumpa ut sådant vi äger tillsammans som Sverige byggs starkare. Vi socialdemokrater vill att det ska märkas att Sverige är ett välfärdsland. Och vi vill investera i människors kraft - oavsett ålder - inte slösa bort den.

Det är en stor framgång att vi lever allt längre. Om tio-femton år kommer många fler äldre än idag att behöva vård och omsorg. Sverige bör inverstera nu för att säkerställa att det också då finns bra vård och omsorg med kunnig personal.

Många som är pensionärer hjälper till med barnbarn eller sköter om anhöriga.

Många tränar, golfar, jobbar ideellt eller odlar olika intressen. Men många känner

också att de har mer och annat att bidra med, kunskap och kraft som sällan

efterfrågas.

Sverige behöver en ny syn på äldres arbete och pensionering. Man är kanske inte äldre än man känner sig? Fler äldre i befolkningen betyder ju också mer erfarenhet i befolkningen. Det är en tillgång som ett litet land i en globaliserad värld inte har råd att slarva bort. Samtidigt har inte alla möjlighet att arbeta fram till pensionsåldern - utan slits ut i förtid. Därför riktar vi krav på regeringen att inrätta en erfarenhetsdelegation och börja förändra attityden till äldre på arbetsmarknaden och förändra arbetslivet så att vi inte sliter ut människor i förtid.

Den borgerliga regeringens skattepolitik diskriminerar pensionärer. Pensionen är en uppskjuten lön. Därför föreslår vi ett skatteavdrag också för den som har pension.

Det finns ingen åldersgräns för viljan att forma sitt eget liv. Men för den borgerliga regeringen handlar äldres valfrihet mest om att välja privat eller offentlig omsorg. Vi vill ändra på det. När man behöver hjälp av hemtjänst, äldreomsorg eller vårdcentral måste man mycket mer få välja vad man vill ha hjälp med, hur, på vilket språk och i vilken turordning.

Bland annat detta har vi arbetat med i vårt rådslag om välfärden.


sjukvården i Stockholm

Sahlin-Reinfeldt


Feminister, jämställdhetsivrare och kvinnosakskvinnor


En period av jämställdhetsarbetet kallades de, som krävde lika lön för lika arbete och samma rättigheter för män och kvinnor, för kvinnosakskvinnor. Det förknippades ofta med tjat och gnäll och det är fortfarande "högre" status på att till exempel kalla sig ekonom än att kalla sig feminist.

Vi är fortfarande inget jämställdsamhälle, och jämställdheten måste precis som demokratin återerövras hela tiden. Så fort som fokuset förflyttas till en annan fråga så försämras representationen m.m. Det oavlönade arbetet i hemmet utförs fortfarande av kvinnor i betydligt större utsträckning än män. En del kvinnor och män påstår att jämställdheten skulle bli bättre av att det kom lågavlönade kvinnor hem till dem och utförde det jobb som de själva inte orkar dela ansvaret på. Jag tycker att de har fel. Framstående män måste ha en kvinna hemma som tar hand om vardagssysslorna och att framstående kvinnor också måste ha en kvinna hemma som tar hand om vardagssysslorna. Det bevisar i allra högsta grad att vi inte har ett jämtsälltsamhälle.

Dessutom har vi en jämställdhetsminister som inte är feminist, jag tycker att det är tragiskt. Att finansministern är det är bra, men alla i regeringen borde vara det.

På tisdag ska jag vara med på ett seminarie som handlar om den Nordiska mannen, det ska bli intressant

http://www.nordenifokus.se/


AB i DN

feminism i DN


Borg slaktar tillväxt prognos - Tillväxten blir mycket lägre än väntat



I Skaraborgs allehanda (Sla) idag försöker borgerliga riksdagsledamöter från Skaraborg återigen påstå att de har koll på läget. Men artikeln publiceras i samma veva som deras egen finansminister just tvingats ut och backa från sin egen tillväxtprognos. Därför faller deras argument platt till marken. Det går bra för Sverige, javisst, det är ingen som sagt något annat. Det är vi alla glada och nöjda över. Men som jag påpekat tidigare så kan inte borgarna ta åt sig äran för det. Tillväxten var mycket stark när borgarna tog över. Tyvärr ser vi nu hur det vänder och även Anders Borg sa igår att detta kommer att visa sig i antal arbetstillfällen.


mitt förra inlägg om bland annat detta


http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/artikel_292487.e24

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=747693


RSS 2.0