Ordning och reda på arbetsplatserna


I kväll röstade den borgeliga majoriteten ner en socialdemokratisk motion om rena byggen.


Inte särskilt förvånande eftersom de inte tycker det är viktigt med shcyssta villkor, de vill hellre ha billigare priser. Tyvärr får det förödande konsikvenser för byggnadsarbetare och för seriösa företag som vill överleva. Att inte vilja jobba efter rena byggen och shysta villkor med hänvisning till att det blir för dyrt är inget annat än att meverka till att vilda western och svart arbete fortsätter.



Stoppa våldet inte sporten

 

 

Det blev en sorgens dag för alla fotbollsälskare och för alla andra också för den delen.

Att det ska behöva gå så lång att supportrar triggas så till den milda grad att det leder till döden. Det är så trist, tråkigt och tragiskt.

 

Jag vare sig vill eller kan stoppa någon sport, särskilt inte fotboll eftersom jag älskar fotboll.

Men i eftermiddags när jag fick höra om det ofattbara om att supporter dog i samband med den allsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården blev jag bara så ledsen och förtvivlad att jag twittrade om stopp.

 

Men naturligtvis är det våldet jag fördömer inte fotbollen eller sporten som sådan.

Jag vill att fotboll ska vara glädje, spänning, skratt, gemenskap, något som hela familjen kan gå på. Jag vill inte att det ska vara så att barnfamiljer inte vågar gå på matcher.

 

Men en sorgens dag som denna är det svårt att veta vare sig ut eller in.

Kan vi stoppa våldet, så att fotbollsglädjen kommer tillbaks?


Jobbstrategi för Skaraborg

 



Idag presenterade Stefan Löfven en jobbstrategi för Sverige. Det är bra, det behövs en ny politik för fler jobb och stärkt konkurrenskraft.

Vi socialdemokrater i Skaraborg samlade till distriktskongress i Götene håller med. Tyvärr har ju den borgerliga regeringen valt att vända oss Skaraborgare ryggen. Högskolan i Skövde har senaste året lyckats bra, inte tack vare regeringen, utan trots regeringen som drar ner på utbildningsplatser. De har lagt ner tingsrätter och polisstationer. Den minnesgode minns nog att det första de gjorde var att lägga ner djurskyddsmyndigheten m.m.

För att inte tala om den utlovade E20 som det inget har hänt något på sedan Göran Persson tog första spadtaget på sträckan Lundsbrunn-Holmestad. Jo det som hänt är sänkta hastigheter och fler kameror. Trots att flera borgerliga ledamöter lovat att fixa den där vägen omedelbart. Numera skyller de på miljöpartiet i regionen i stället. Ett mycket märkligt agerande eftersom E20 faktiskt är en nationell väg och en väg som regeringen kan fixa om de vill.

Vi behöver investera för framtiden, se till att öka efterfrågan på vår arbetsmarknad samt utbilda för rätt kompetens


Distriktskongress i Skaraborg


Idag träffas ett stort gäng socialdemokrater vid foten av det blommande berget Kinnekulle i Götene Folkets Park. Det känns otroligt roligt, viktigt och spännande att få diskutera valplan, valfrågor och valsedlar. Men det är förstås också kul att träffa taggade partivänner från hela Skaraborg. 

Vi ser fram emot valen 25 maj och 14 september och just nu har vi en fantastisk medvind. Men saker och ting kan hända fort och det är ytterst angeläget att vi inte tar något för givet. Vi måste diskutera och kommunicera med alla Skaraborgare för att vinna valen. 

Jobben i Skaraborg är för oss socialdemokrater den allra viktigaste frågan. För att knäcka massarbetslösheten måste vi prioritera investringar i högskolan, folkhögskolor och vuxenutbildningen. Vi måste också investera i infrastruktur såsom vägar, järnvägar och bredband. Givetsvis ska vi se till att våra företag stora som små i Skaraborg ska känna ett gott företagsklimat och få efterfrågan på sina varor och tjänster.

De andra två viktiga valfrågorna är kvaliten i skolan med fler lärare, mindre klasser och mer kunskap samt en bättre välfärd för alla, inte bara några 

Det här kommer att bli en bra dag med 

 många spännande politiska disskutioner


Lööf vs Borg



Idag meddelar Annie Lööf att M-regeringen anslår medel till landsbygsprogrammet som ska användas till b.la. bredband. De flesta känner till att centern fick vika ner sig i höstens budget. När Annie Lööf först gick ut och sa att kravet i budgetförhandlingen var att kompensera EUs neddragning av landsbygdsprogramen. När budgeten sedan presenterades visade det sig att Lööf inte fått igenom sina krav.
Nu har Borg fått ge Lööf ett halmstrå att klamra sig fast vid och har accepterat centerns krav.

Vi anslog medel redan i höstas och kompenserade i den socialdemokratiska budgeten det som regeringen misslyckats med i EU-förhandling. Bra när de följer oss. 
Men än så länge har de inte följt oss när det gäller snabbt bredband till alla. De vänder 10% av befolkningen på landsbygden ryggen, när de nöjer sig med att ha mål på att 90% ska ha hög hastighet i näten. 
Vi säger att alla ska med. Väntar bara på att regeringen ska föja oss även där .... 



Härskartekniker i Riksdagen

Eftersom Anders Borg inte vill svara på mina interpellationer om arbetslöshet, skatter och anslag till kommunerna så deltog jag i Peter Perssons IP.

Men det hjälpte inte Anders Borg ägnade sig åt att tissla och rassla med Stefan Attefall i stället och brydde sig inte om att lyssna på våra frågor 



Anders Borg vägrar debattera




Trots att Anders Borg är i Riksdagen idag så låter han meddela att han inte lan debattera mot mig pågrund av andra åtaganden. Ett mycket märkligt påståenden eftersom han kommer att befinna sig just i kammaren för interpellationsdebatter. Mina inlämnade interpellationer är inlämnade i januari och februari.

Reglerna är sådana att berört statsråd har 2 veckor på sig att svara och ta en debatt med den Riksdagsledamot som lämnat in interpallationen. Men Anders Borg tycker sig stå över riksdagens regler och struntar helt sonika i dem. 

Den interpallation som jag lämnade in i januari handlar om att regeringen bytte "skatteåsikt" vid årskiftet. Dvs före årskiftet slogs de med näbbar och klor för att få sänka skatten med åtskilliga miljarder. I samband med årskiftet fick Borg en uppenbarelse och menar nu att det igentligen var klokt att inte sänka skatten mer. Den debatten skjuter Anders Borg på med hänvisning till andra åtaganden.

Min andra IP handlar om behovet av höjda statsbidrag till kommunsektorn för att klara välfärdens utmaningar. Även den IP skjuter Borg på med hänvisning till resor i landet.

Min tredje IP om Borgs dödsdom mot lantbruket, den lämpade finansministern till landtbruksministern så att Eskil Erlandsson fick stå och försvara Borg olyckliga uttalande mot landsbygden. 

I kväll står Anders Borg i talarstolen och svarar på andra ledamöters interpellationer men inte mina för de hinner han inte med...........

Ja till kunskap i skolan, nej till betyg i lägre åldrar

 

Så kom då de borgeliga partiernas betygsutspel som ska "bevisa" att de har en bättre skolpolitik. Deras ambition är det antagligen inget fel på.  Problemet är att det tyvärr kan få motsatt effeket.

Givetvis ska vi ska vända den förfärliga utvecklingen i skolan. Men det gör vi inte genom att stämpla barnen i pannan med ett lågt betyg. Alla barn har rätt att nå kunskapsmålen i grundskolan. Men barn utvecklas olika och barn har olika behov av hjälp och stöd för att klara sig. Nu finns skriftliga omdömen för att elever, föräldrar och lärare tillsammans ska se hur stödet ska gå till. Där kan det utvecklas vad eleverna lär sig är det lättare att se vilket stöd varje enskild elev behöver.

Betygen avgör om ungdomar har möjlighet att komma in på sin drömutbildning eller om man får det jobb man vill ha. Men just därför är betygen viktiga för elevernas framtid ska de inte sättas för tidigt. Och om betygen inte är likvärdiga mellan skolor och delar av landet förlorar de sitt värde. Vi har sett tendenser på betygs inflation mellan skolor för att locka till sig elever. Det är inte bra.

Nu när jag besökt många skolor i Skaraborg har jag inte hört någon som krävt betyg i lägre åldrarna. Däremot har jag hör många önskemål lugn studiemiljö, läxhjälp och fler lärare.

 

Därför tror jag att de borgerliga partierna är inne på fel spår


Borg hotar Skaraborg

 


Just nu ökar urbaniseringenstakten med stormfart, servicen försämras och jobben försvinner från landsbygden. I det läget går Anders Borg ut och proklamerar att jordbruksindustrin inte har någon framtid för Sverige. Det är precis lika dumt som när statsministern Fredrik Renfeldt påstod att den svenska industrin "is basicly gone"

 

Men Borgs elefantkliv i porslinsfabriken hänger också ihop med det olyckliga sveket mot landsbygden genom den lägre nivån i de viktiga jordbruk och landsbygdsprogramen.

När den borgeliga regeringen misslyckats med att förhandla i EU, skulle de ha kunnat kompensera genom höjt anslag i budgeten. Men icke, Borg har inte på något sätt anstränga sig för att vända urbaniseringen, han försöker inte ens hindra den snabba ökningstakten.

Det innebär både att landsbygden utarmas och att storstäderna inte klarar av den stora inflyttningen. Det saknas bostäder, service och kollektivtrafik.

Borgs dödsdom till Skaraborgarna på landsbygden är både olycklig och förödande.
Vi behöver satsning på gröna näringar, ekologiska varor, på energiomställningen, till infrastruktur och bredband. Vi behöver framtidstro inte dödsdomar


Eriksdalsskolan i Skövde behöver fler lärare

Idag har jag haft förmånen att besöka Eriksdalsskolan i Skövde. Jag fick följa med Malou Hultman och hennes 28 elever i årskurs 3. Det var en väldigt intressant och givande skoldag. Jag fick lära mig mer om stenåldern, följa en svenska lektion, prata med föräldrar och lärare om skolan och äta god mat med mera
 
Eriksdalsskolan är en fin skola, har engagerade lärare och fina elever. Trots det märks det att det behövs mer resurser till skolan. Det behövs fler lärare och mindre klasser för att kunna möta varje barns nivå och behov av kunskapsinhämtning.
Jag fick en fråga av Skövde Nyheter varför jag besökte Eriksdalsskolan. Men eftersom jag besökt Rydskolan, Helenaskolan, Vasaskolan och Lundenskolan för ett tag sedan tyckte jag att det var dags att även besöka skolan på Östermalm.
 
 
 
 
 
Skövde Nyheters webbsändning
tidigare blogginlägg om skolan i Skövde mm
Läxhjälp till alla inga friskolor i Finland  Besök i Ryd och Vasaskolan 
besök på Lundenskolan och på Helenaskolan

IPU är slut för denna gång

Nu har den 130:onde församlingen med den världsomspännande organisationen IPU avslutats i Geneve.

Över 715 parlamentariker från 141 länder har diskuterat globala frågor.

 

Interparlamentariska unionen (IPU) träffas vår och höst och har som krav att både män och kvinnor ska representera länderna. Ändå kom 11 länder utan kvinnor. De får inte full rösträtt för så står det i IPUs stadgar.

 Vi menar att jämställdhet är en förutsättning för utveckling, dessutom är det en av de viktigaste frågorna i de nya utvecklingsmålen.

 

När jag ser tillbaka på de intesnisva dagarna tänker jag särkilt på tredje utskottet som jag deltog i. Vi arbetade fram en resolution om värnandet av barn, särskilt ensamkommande flyktingbarn, under krig och konflikter.  Vi svenskar fick igenom alla våra ändringsförslag, bl.a. om att parlamenten och regeringarna ska inkludera barn och ungas perspektiv i politiken samt viktigen av att flyktingbarn som återvänder ska kunna garanteras ett respektfullt mottagande.

 

Under dessa dagar har även har målet om en kärnvapenfri värld behandlats och hur samhällen ska kunna byggas mer hållbart såväl ekonomiskt som ekologiskt

 Som jag skrev i mitt förra blogginlägg antogs ett uttalande om krisen och återuppbyggnad av fred i Centralafrikanska Republiken. Dessutom valdes Martin Chungong från Cameron till ny Generalsekreterare.


Stoppa kriget

Visserligen är nästan allt fokus just nu på Ukraina, Krim och Ryssland just nu, det är inte så konstigt med tanke på den allvarliga situationen.

Men det pågår fler konflikter i världen. Det pågår krig, folkmord och människoliv som släkts på andra håll.

 

Läget i Centralafrikanska republiken hotar att utmynna i ett folkmord. Världen har ignorerat krisen allt för länge, det är det många som påpekat, inte minst läkare utan gränser.

Därför var det både bra och viktigt att vi i IPU antog ett starkt uttalande och beslut om att hjälp.

Landet är inne i en hämndspiral mellan folkgrupperna som de fredsbevarande trupperna i landet säger att de inte kan stoppa på utan hjälp.

Många rebeller plundrade i kristna områden, med allt för många döda som följd. Sedan bildades gruppen Anti-beleka. De skulle skydda kristna samhällen, men gick snabbt över till grymheter och våld mot civila i muslimska områden.

Hämndspiralen har nu gjort hundratusentals hemlösa. Bara vid huvudstaden Banguis flygfält har 100 000 mänskor sökt skydd hos FN. Över hälften av landets befolkning, eller 2,6 miljoner mänskor, är i akut behov av hjälp. Den här konflikten är en enorm tragedi. Det är frågan om onödigt lidande och situationen eskalerar i snabb takt.

Väpnade grupper från både tidigare Seleka-styrkor och från Anti-beleka angriper civila nästan dagligen och regeringen är inte i stånd att hjälpa befolkningen.  Staten har kollapsat, och förutsättningar har förstörts. Seleka-rebellerna brände, plundrade och rensade allt som behövs för att styra en stat.

IPU PRM

 

 


Fattigdom är inget brott men ska bekämpas

 
Igår tog jag bussen till Loussanne och ett flyktingboende för barn här i Sweitz. Fattiga barn som flytt utan anhöriga från Syrien, Afganistan och Centralafrika.... På flyktingcentret får de mat, kläder, hjälp att gå till skolan, de kan göra läxor, delta i sport och ska integreras i Sweiziska samhället.

Idag har vi diskuterat en annan form av utsatta mäniskor. Den Svenska delegationen begärde att få träffa Rumänska riksdagsledamöter här på IPU-mötet i Geneve.

Vi ville veta vad de gör för att förebygga fattigdom, om de ser till att alla barn ska gå i skolan, om det finns jobb och bostäder osv. Vi vill att Rumänien ska veta att det finns ett tryck på dem att ta itu med fattigdomsbekämpningen på allvar. Vi ville också veta vad vi kan göra för att bidra med våra erfarenheter om hur vi gjorde för att bygga ett mer jämlikt samhälle.

I grunden handlar det om att de fattigaste människorna från EU:s fattigaste länder lever under sådana villkor att tiggeri i rikare EU-länder är en av få möjligheter till inkomst. 
Det blev ett öppenhjärtigt och tydligt möte, där vi beskrev hur romer tigger på många håll i Sverige och att vi tycker att dessa människor är värda ett betydligt bättre liv än att ligga på våra gator.
Rumänerna i sin tur beskrev vad de gjort hitills, de är medvetna om problemet och ville att vi skulle ha fortsatt kommunikation i frågan. 

Regeringens påstådda skattesänkarpaus, höll i 2 veckor

· Regeringen har sänkt skatten med mer än 130 miljarder kronor.
· Moderaterna antog på sin partistämma förslag om skattesänkningar för sammantaget 35-50 miljarder kronor.
· Lägger man till övriga regeringspartiers förslag summerar skattesänkarförslagen till det dubbla.
· Regeringen kämpade hela hösten för att få låna till att sänka skatten för dem som tjänar bäst.

Regeringen har sedan man tillträdde sänkt skatten med mer än 130 miljarder kronor. Det har urholkat de offentliga finanserna och tvingat välfärden att stå tillbaka. Stora överskott har förvandlats till ett underskott på över 70 miljarder kronor och skolresultaten faller snabbare än i något annat OECD-land.

Nu har moderaterna förstått att svenska folket inte vill fortsätta att låna till skattesänkningar. Den 17 februari deklarerade därför Anders Borg och Fredrik Reinfeldt att det nu skulle vara slut på skattesänkningarna och utlyste två års skattesänkarpaus.

Pausen höll i drygt 2 veckor.

Den 7 mars beställde regeringen en utredning om hur man bör minska beskattningen av finansiella instrument som optioner och andra aktierelaterade instrument som ges till nyckelpersoner i ett företag. Utredningen ska vara klar till 2015.

Liksom tidigare är regeringens löften litet värda.

Inför valet 2010 lovade Reinfeldt ett tillfälligt stopp för skattesänkningarna under 2011 och förband sig till att bara sänka skatterna under mandatperioden om ”överskott säkrats” i statens finanser. Trots dessa löften har skatten sänkts på lånade pengar såväl 2011, 2012, 2013 och nu senast i januari 2014.

Chatt om hur Sverige ska nå toppen igen som IT-nation.

 
 
 
IT-Sverige kan bättre
 
Jag skriver på SVTdebatt att trots att Sverige är ett bra land även som IT-nation kommer andra länder i kapp på fler områden. Vi lyckades ta oss till toppen för 15 år sedan men har nu gått från framgångsrik IT-nation till att halka efter i internationella rankningar. IT-företag har svårt att rekrytera.
Jobb försvinner från Sverige. En moderatledd regering skär ned på högskolan och prioriterar skattesänkningar. Utvecklingen måste vändas. Det är inget fel på ambitionerna. Men regeringens så kallade Digitala agendan för Sverige saknar konkreta målsättningar på de flesta områden och har aldrig gjorts bindande genom beslut i riksdagen. IT är vår tids stora teknikskifte; vår tids industrialisering.
 
Vi ska ta tillvara samhällsomdaningen inom utbildning, sjukvård, samhällsservice, kultur och infrastruktur. Uppseendeväckande nog är det just inom flera av dessa områden som Sverige halkar efter. Fortfarande saknas en struktur för IT i skolan och i högre utbildningen, trots att behovet är stort och välkänt.
 
Att utveckla journalhanteringen och IT-systemen i vården är en nödvändighet för att vårdpersonal ska kunna ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården efter varje patients behov. Bredband och IT-infrastruktur behöver byggas ut och förbättras i hela landet.
Detta och lite till utvecklar jag på SVTplay och chattade om kl.15-16 idag måndag den 17/3
 
Nu har chatten varit, så det går att läsa den i efterhand
 
läs även Sverige puttas ner från IT-tronen i SVD

IPU I Geneve

 

På plats i Genevé.
 
 


I går kväll hade jag ett förberedande möte med ordföranden i IPUs Mellanösternkommitté. En krutgubbe och Riksdagsledamot från Storbritanniens överhus, Lord Frank Judd som snart ska fylla 80 år men brinner för freden mellan Israel och Palestina. Jag hoppas innerligt att han kommer att få uppleva den stunden.

 

 

I dag hade vi möte med hela kommittén där vi diskuterade om vi kunde gå vidare med generalsekreterarens planer på rundabordskonferens mellan kvinnor från PLC och Knesset.


Våra vänner från Palestina tog upp initiativet med att bojkotta varor som producerats på Palsetinsk marks om är ockuperad av Israel. De ville också att vi fortsätter arbetet med att få ut de parlamentariker som är fängslade av Israel för sina åsikters skull.  Vi fick en livlig debatt och forsätter denna diskussion på onsdag.

 

 

Nu deltar jag i kvinnomötet dvs ett stort möte där vi går igenom förslagen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Just nu har vi panelsamtal om vad som är viktigast för kvinnor de kommande 10 åren. Vi uppmanas att prioritera 3 förslag som främjar jämställdheten för mig är det:


1. Rätten till sin egen kropp, vilket inkluderar fria abort, mödra hälsovård, sexuell och reproduktiv hälsa
2. Utbildning, visserligen utbildar sig kvinnor mer än män men flickors rätt att gå i skolan är avgörande för kvinnors möjlighet i framtiden
3. Rätt till ett lönejobb. Ett jobb med lön som går att leva på. idag jobbar kvinnor gratis


För fyra år sedan uttryckte jag mig fel.

 

Det misstaget kommer jag att få leva med resten av livet och så fort någon vill mig illa kommer den ödesdigra artikeln spridas igen, och nu har det skett igen. De som vill veta bakgrunden får gärna läsa detta, även om jag förstår varför ni fördömer mig.

Men det kan kanske vara bra att veta att redan för fyra år sedan bad jag om ursäkt för mitt uttalande. Jag bad om ursäkt till de människor som tog illa upp och de jag sårat någon på grund av mitt uttalande.

 

Jag tycker att de som förgriper sig på barn borde ha hårdare straff. Det är vidrigt att utnyttja sin maktposition, eller sitt övertag, genom att lura sig till sex, eller att tvinga sig till sex.
Det gäller även barnpornografi och innehav av barnpornografi. Varje gång en barnpornografibild visas eller tittas på är det ett övergrepp på det barnet.
Det måste vi med all kraft slå tillbaka mot. Dessa personer borde ha hårdare straff och polisen borde få än mer resurser för att komma åt dessa typer av brott.

 

Alla ska ha rätt till sin egen kropp, ingen ska lura till sig sex eller tvinga någon att ha sex. Ingen ska behöva ställa upp på eller bli tvingad till sex mot sin vilja. Det gäller i hela samhället i såväl utanför som innanför äktenskapet. Även här måste vi jobba hårdare på att tjejer och kvinnor inte ska bli utnyttjade i ett beroendeförhållande.

 

Expressen ringde mig en lördagskväll för fyra år sedan och frågade angående två syskon 18 och 19 år som stod åtalade för umgänge. Tyvärr fördömde jag inte deras handlande, det borde jag ha gjort. Syskon ska inte ha sex, inte ens om de är vuxna. Det är både osmakligt, osunt och fel. Dessutom kan någon vara i beroendeställning och det finns risk för tvång. Det ska vara tryggt för syskon att umgås i en erotisk frizon.

 

Mitt parti har aldrig diskuterat frågan och den är inte aktuellt över huvudtaget.

Jag har aldrig tänkt och tänker aldrig driva frågan om en förändrad lagstiftning.

Det finns betydligt större, viktigare och angelägnare frågor att driva. De ökade klyftorna i samhället, barnfattigdomen, jämställdheten mellan män och kvinnor, den på tok för höga arbetslösheten. Vi måste satsa mer på jobb, utbildning och investeringar för framtiden.
Där vill jag lägga min kraft och hoppas få göra det i fortsättningen

 

från Expressen i mitten av mars 2010 http://www.expressen.se/debatt/monica-green-forlat-mig-alla-som-jag-sarade/


Bort med den orättvisa pensionärsskatten

 
 

Igår var alla partier inbjudna till PRO. Ointresset hos de andra partierna var uppenbart eftersom bara S och M dök upp. Det var Tord Gustafsson från moderaterna som skojade och sa att ensam är stark (han vet nog innerst inne att det inte är sant) och så var det Patrik Björck och jag från socialdemokraterna. Funderar på om de andra partierna skäms över sin äldrepolitik eller om de hade så mycket annat som var viktigare att prioritera en fredag eftermiddag

Trots att Sverige är ett bra land att leva och bo i är vi det enda land i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare. Det är både orimligt och orättfärdigt. Pension är att betrakta som uppskjuten lön, och för oss socialdemokrater är det en självklarhet att beskattningen ska vara lika. När regeringen införde pensionärsskatten röstade vi emot. I varje budgetförslag sedan dess har vi lagt förslag som skulle ha minskat klyftan, med den tydliga målsättningen att den ska tas bort.  Även om det kommer att ta tid är vår inställning solklar, på sikt ska beskattningen vara likia

För både dagens och morgondagens pensionärer sänks pensionen. Orsaken är att regeringen har misslyckats med jobben. Sambandet är enkelt. Ju fler som jobbar, desto mer pengar betalas in till pensionssystemet och desto mer kan betalas i pensioner. Idag är arbetslösheten högre än när den borgerliga regeringen tillträdde. Vi socialdemokrater har förslag som bidrar till fler jobb, och förslag som gör att människor ska kunna ta de nya jobben. Regeringen tycks inte ha några förslag alls.


Vårt mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är viktigt för landets pensionärer. De borgerliga partierna lovade 2006 att lösa vad de då kallade massarbetslösheten. Resultatet efter åtta år är att arbetslösheten har ökat. 400 000 personer är utan arbete, det vill säga ca åtta procent.

Dessutom diskuterade vi vikten av fler äldreboenden och mer personal. Regeringen har som bekant prioriterat skattesänkningar och andra frågor framför äldreomsorgen. 

Vi socialdemokrater vill säkra den långsiktiga kvaliteten i äldreomsorgen.

Besök på Stenhammars skola i Lidköping

 
 
 


I går besökte Carina Ohlsson, Patrik Björck och jag Stenhammars skola i Lidköping. Urban Ahlin skulle ha varit med men fick prioritera den extra insatta debatten i Riksdagen ang Ukraina.

 

Vi blev väl emottagna av skolledningen och fick en gedigen genomgång av deras arbetssätt, om kamratskap, läsförståelse, socialkompetens, läxor, digitala hjälpmedel och vikten av bra lärare.

 

Skickliga lärare är avgörande för elevers resultat. Därför menar vi att läraryrkets attraktivitet måste höjas. Vi har öven förslag på hur andra akademiker och yrkesutbildade ska attraheras till läraryrket. Lärare ska ges möjlighet att bli behöriga i fler ämnen och fler årskurser och vi ska utveckla systemet med hur obehöriga lärare ska kunna bli behöriga


Fler utbildningsplatser på lärarutbildningar där det finns fler sökande som vill studera till lärare. Vi kan inte göra som den desperata M-regeringen bara huvudlöst öka på lärarutbildningsplatser med 9000 platser. Det gäller ju att se till att läraryrket blir attraktivt. Vi behöver även fler förskollärare, speciallärare och specialpedagog.

 

Vårt besök på Stenhammars skolan gav också mer argument till varför barn inte ska ha betyg i för låga åldrar. En ständig dialog mellan lärare, elever och föräldrar är betydligt bättre redskap för barns kunskapsinhämtning än en bokstav som stämplar barnen i pannan.

 


Sveket till studenterna X 2


Först hette det att studenterna skulle vara med i moderatstrategin som kallas krona för krona. Det skulle gå ut på att studenterna skulle låna mer för att regeringen skulle ha råd att "krona för krona" finansiera "satsningar" på skolan.

Men strategin höll inte. Nu ska de så kallade satsningarna finansieras på annat sätt ännu oklart vad. Det är inte längre lika viktigt att förklara "krona för krona" och regeringen backar på den höjda bidragsdelen. Vid första anblick kan det ju tyckas sympatisk att ha lyssnat in ilskan hos studenterna.

Men i själva verket är det ett skamlöst agerande. Att så till den milda grad missbedöma studenternas situation visar inte bara på dåligt omdöme det visar också på att regeringsföreträdarna inte tycker att det gör så mycket om studenterna skulle dra på sig mer skulder.

Det gick så långt att Anders Borg till och med skickade ut ett förtydligande som gick ut på att förklara för studenterna att de skulle få en bättre ekonomi eftersom de skulle få låna mer än tidigare.

Det är ett dubbelt svek. Dels genom den föreslagna sänkningen av studiebidraget och dels genom att tro att studenterna inte skulle förstå att om de lånar mer får de mer att betala tillbaka i framtiden.


Kopieringsalliansen famlar i mörker

 

Det ligger ett desperat skimmer över de borgeliga partiernas företrädare just nu. Efter misstaget att reta upp studenterna genom att öka på deras lån ser det ut som om regeringsföreträdare famlar i mörker efter ett halmstrå att hålla sig fast vid. Deras utspel om att dataspel kan vara farligt stärkte nog inte korten direkt hos Sveriges unga.

Inför socialdemokraternas skolkampanj kastade de sig huvudlösa ut i media och presenterade mindre klasser i skolan, något som de varit helt emot tidigare. Nu duggar förslagen tätt från M-regeringen genom att kopiera förslag som socialdemokraterna föreslagit tidigare och som de borgeliga riksdagsledamöterna röstat emot under hösten. Nu ska de kovända och försöka förklara att de i själva verket var för dessa förslag, men bara om de presenterades av Fredrik Reinfeldt med bihang.

Jag tycker det är lite tragikomiskt över det hela. Och hade det bara handlat om att de fyras gäng ska klamra sig fast vid makten hade vi kunnat skratta åt spektaklet. Men nu handlar det faktiskt om våra barns möjlighet till en bra skola

Socialdemokraterna har lagt förslag om fler lärare, fler speciallärare, mindre klasser, obligatorisk förskoleklass och obligatoriskt gymnasium, sommarskola, läxhjälp och annat som nu M-regeringen kopierar. Och idag, samma dag som det visar sig att 25 000 högskoleplatser försvunnit, säger de fyras gäng att de ska "satsa" 10 000 platser, varav 9000 platser till lärarutbildning men det är ju inte antal platser som är problemet på lärarutbildningen utan att för få vill bli lärare.

Det här visar tydligt att den nuvarande regeringen inte vet vad de talar om längre. Det är lite tragiskt faktiskt, jag tycker synd om dem.

 


Ordning och reda på vägarna

 
 


Just nu är jag påväg till årsmöte med Skaraborgs åkeriförening på Billingehus.
Jag är inbjuden för att berätta om socialdemokraternas åtgärder för att få ordning och reda på vägarna. Under 8 års tid har vi tyvärr fått se hur ordningen raseras steg för steg och att den borgerliga regeringen står handfallen. De har hela tiden hänvisat till Cabotagereglerna, till EU och till att en liberalisera marknad kommer att fixa problemen.
Dessvärre har det bara blivit värre och värre. Trots att ett enigt trafikutskott från höger till vänster var överens för två år sedan om att regeringen måste komma med omedelbara åtgärder så segar regeringen. Nu påstår Elmsäter-Swärd att det tar ett år till.

Det senaste året har de påstått att arbete pågår men att det tar lång tid. Men eftersom vi hört Catarina Elmsäter Swärd säga i Riksdagen att hon vill ha en ännu friare marknad och färre regler så har vi inte mycket att hoppas på så länge hon är minister. Dessutom avslöjar sig Svenska moderater i EU-parlamentet när de påstår genom Christoffer Fjellner att lönedumpning inte är något problem. I det läget inser vi som varit ute på vägarna att de inte har en susning om vad som pågår.

Idag har de en vecka på sig att visa att de inte vänder den seriösa näringen ryggen. Om en vecka går tidsfristen ut på att lägga proposition som kan behandlas under våren. Med tanke på att de hela tiden stretat emot hittills så har jag inga höga förhoppningar men större under har hänt så jag ger dem chansen att visa att de ställer upp för den Svenska modellen, för schysta villkor, kollektivavtal samt ordning och reda på vägarna.

 


Enorm skillnad på S och M i skolpolitiken

 

Igår besökte jag Eriksdalsskolan i Skövde och centralskolan i Grästorp för att prata med lärare och elever m.m.

En del påstår att det är en väldigt liten skillnad mellan S och M i politiken. Ett sådant område är skolan. Moderaterna själva vill inte ens debattera med oss för att de vill påskina att vår politik liknar varandra. Inget kan vara mer fel.

 

Vi satsar 4 miljarder på mindre klasser, fler lärare och speciallärare m.m. Den nuvarande regeringen vill bara satsa några hundra miljoner, eftersom de tycker det är viktigare med privatiseringar, LÄX-rut och skattesänkningar.

   
 

Med de senaste årens kraftigt sjunkande kunskapsresultat. De sociala klyftorna ökar. Det är allvar nu, vi måste stärka skolan i grunden.

 

Sammantaget föreslog vi i höstas nära 4 miljarder mer än vad regeringen gjorde, för satsningar i skolan. Sverige tål inte fler skattesänkningar på skolans bekostnad. Några av de reformer vi satsar på är sommarskola för de barn som inte når eller riskerar att inte nå målen, läxhjälp för alla och stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar.

För att varje elev ska kunna nå sin fulla potential i skolan måste dagens stora klasser bli mindre. Det ger lärarna mer tid med varje elev så att varje elev kan få stöd i sin utveckling och mer lugn och ro i klassrummet. Från förskoleklass till årskurs 3 vill vi minska antalet elever med 5 elever i stora klasser.

Det viktigaste i skolan är skickliga och engagerade lärare. Vi prioriterar därför också investeringar i lärares kompetensutveckling och karriärmöjligheter och stöd till rektorerna.

 

Vi socialdemokrater är tydliga med att nya investeringar i skolan kommer att gå före nya skattesänkningar om vi i höst får mandat att styra Sverige.

läs om det är allvar.nu

aftonbladet


Det här med interpellationer

 

 

Idag uppmärksammar tidningen Riksdag och Departement att jag lägger flest interpellationer.

Det känns bra att det vardagliga Riksdagsarbetet uppmärksammas och för mig är interpellationsinstrumentet ett sätt att granska regeringens arbete. Andra Riksdagsledamöter lägger sitt krut på andra sätt att påverka. De borgerliga ledamöterna har naturligtvis en direkt ingång genom informella träffar med sina partikamrater. Andra jobbar hårt i utskotten, skriver debattartiklar, motionerar m.m. Alla sätt är bra utom de tråkiga…….

 

Att jag skriver många interpellationer innebär att jag får mycket debatträning i kammaren och att jag får träffa ministrarna direkt. Men blir också beskylld av borgerliga ledamöter för att var den jobbigaste ledamoten. Det ser jag som ett gott betyg för en oppositionspolitiker. Dessutom blir många viktiga frågor belysta och uppmärksammade. Inte minst Skaraborgska frågor som Västra Stambanan, Högskolan i Skövde och E20 mm

 

Jag jobbar även med mina S-kvinnokollegor där vi ifrågasätter de många frikännandena i våldtäktsdomar, driver på om barnomsorg med moderna öppettider, heltids jobb mm

 

Men mest ifrågasätter jag Anders Borg och resten av regeringens sätt att prioritera skattesänkningar och privatiseringar före jobb och utbildningssatsningar


Mera om internationella kvinnodagen

 
 
Efter S-kvinnors årskonferens anslöt vi till jämställda.nu aktiviteter i Kulturhuset och i demonstrationen Tala högt. Det var fullsatt när Åsa Lindeborg talade om nät-hat och utsatthet mm
 
 

Internationella kvinnodagen

 
 
Vi var många som på olika sätt firande, demonstrerade och uppmärksammade den internationella kvinnodagen. S-kvinnor startade dagen med årskonferensens på Sällskapet i Kulturhuset.
Naturligtvis diskuterade vi kvinnors krav på valåret och visionen om att en jämställd värld är möjlig. Valen i maj och september kommer att bli helt avgörande för att varje individ ska ha samma rätt att forma sitt liv.

Jämställt arbetsliv

Kvinnors arbestmiljö måste förbättras. De senare åren har vi sett hur stressen och ohälsan ökar. Idag är kvinnor sjukskrivna mer än män i alla åldersgrupper enligt SCB. Allra mest ökar den psykiska ohälsan bland unga kvinnor. Vi måste ta de här problemen på allvar. Alla ska orka jobba på samma villkor.

Jämställda löner och trygga anställningar är en förutsättning för kvinnors ekonomiska självständighet. Kvinnors löner är fortfarande 14 procent lägre än männens och väldigt lite görs idag för att ändra på detta. Det behövs årliga lönekartläggningar, att traditionella kvinnoyrken uppvärderas och att diskriminering motverkas.

En tredjedel av alla kvinnor jobbar fortfarande deltid. Det ger kvinnor en lägre livsinkomst vilket också innebär betydligt lägre pension. Därför behövs rätt till heltid och att kommunerna verkar för att komma ifrån delade turer och erbjuda sammanhållen arbetsdag och trygga arbetsvillkor. Kvinnor, oavsett bakgrund, ska ha rätt till samma sysselsättningsgrad som män, på lika villkor.

Kunskap genom hela livet

Förskolans tidiga insatser för barns lärande är avgörande för deras livschanser. Förskolan är en pedagogisk verksamhet och därför ska alla barn ska ha rätt till förskola oavsett föräldrarnas sysselsättning. Dessutom ska det vara moderna öppettider eftersom både kvinnor och män jobbar kvällar, nätter och helger. 

Den svenska skolan är idag mer segregerad än någonsin. Vilken skola du får gå i blir idag helt avgörande för din framtid. Det behövs mindre klasser, fler lärare och speciallärare. Varje barn ska ha samma möjligheter och rättigheter att forma sitt liv precis som de själva vill. Därför ska så kallad läx-rut avskaffas och att pengarna istället investeras i allmän läxhjälp som ges efter behov.

Många kvinnor söker kunskap senare i livet därför behöver vuxenutbildningen och folkbildningen utvecklas inte avvecklas. SFI-undervisning och annan utbildning anpassad till nyanlända ska ta hänsyn till kvinnors särskilda villkor och behov, för att på ett effektivare sätt hjälpa nyanlända kvinnor att bli en del av samhället.

Vinstintressen ska inte vara styrande i välfärden och alla vinster i privat välfärd ska gå tillbaka till verksamheten. Inom äldreomsorgen är bristerna tydliga. Samtidigt som vi blir allt fler äldre i Sverige, har var fjärde vårdplats försvunnit under 2000-talet. Det behövs en långsiktig kvalitetsplan för nationella riktlinjer för äldreomsorgen.


stoppa sexuella övergreppen

Det blir många spännande jämställdhetsdebatter och aktiviteter den här veckan och höjdpunkter blir på lördag den 8 mars med internationella kvinnodagen. Naturligtvis vill jag att alla dagar ska gå i jämställdhetens tecken men tyvärr måste det till särskilda satsningar för att få uppmärksamhet på det ojämställda samhället.

 

 

I år har vi satt särskilt fokus på det sexuella våldet som måste hejdas, stoppas, hindras.

Snart sagt dagligen rapporteras det om ungdomar, framför allt unga tjejer, som far illa. De kallas för hora, de kan få en linjal mellan benen eller bli tafsade på i skolan. På nätet finns risken för att mobbing eller attacker mot en enskild person kan breda ut sig eller att bilder läggs ut på någon sajt mot någons vilja. Det förekommer att flickor tvingas eller luras att posera framför en webbkamera där mottagaren är en okänd förövare. Det sexuella våldet har också tilltagit och anmälningar mot personer under 18 år har ökat. Det är anmälningar som rör sexuella övergrepp, våldtäkt och gruppvåldtäkt. Många domar i denna typ av mål har väckt stor uppmärksamhet och stark kritik eftersom de inte lett till åtal.

 

Problemen som skapar detta hårda samhällsklimat finns inom flera områden. Därför måste lösningarna vara breda och vi måste alla hjälpas åt; föräldrar, skolpersonal, representanter för samhällets institutioner och politiker.

 

Varje år anmäls omkring 6 000 våldtäkter, men bara några hundra går till fällande dom. Mörkertalet är stort. De regionala skillnaderna i hur väl polisen lyckas är också oroväckande stora. Människor måste ha förtroende för den gällande lagstiftningen.

 

Kan den internationella kvinnodagen bli en vändpunkt? Jag hoppas det


Dags igen för tågeländet



När Anders Borg var ganska ny som finansminister påstod han att Sveriges järnväg är överinvesterat. Jag hoppas att han har ångrat det uttrycket för inget kan ju vara mer fel.
Vi som åker tåg ofta vet hur eländigt det är med försenade tåg, el-fel, lednings-fel, spännings-fel, spår-fel och allt annat fel.  Idag var det dags igen att sitta och vänta i Hallsberg.

Denna gång var det ett El-fel, och vi fick så småningom bli omredigerade via Örebro och Västerås. Det är så trist att inte kunna planera sin dag, många arbetade timmar som går till spillo, möten som missas och tillväxt som hämmas. 

De som jobbar inom inom tågbranchen och med tågunderhåll gör varje dag enorma insatser utifrån sina förutsättningar. Problemet är att viljan inte finns från den politiska ledningen.

Att regeringen bara skyller i från sig är ju inget nytt. Björklund skyller de dåliga skolresultaten på sossarna, på lärarna, eleverna och föräldrarna. Elsmäster-Swärd och Borg skyller den dåliga järnvägen på sossarna. 

Mitt förslag är att den som inte vill ta ansvar och styra landet kan stiga åt sidan.
Det behövs dels mer pengar men också ett mer samlat järnvägsunderhåll och en vilja till att ta tag i problemen.

Spännande möten på Högskolan i Skövde

 

Så fortsätter Skaraborg och Högskolan i Skövde att dra större nytta av varandra!

Idag träffades representanter från kommuner, näringsliv, akademin och politiker i Skaraborg på Högskolan i Skövde för att fortsätta diskutera samverkan och utveckling.

Rektor Sigbritt Karlsson hälsade oss välkomna och beskrev nuläget för Högskoleutbildning och forskning. Sedan diskuterade vi framgångsfaktorerna så som eldsjälar, lyhördhet och kompetens.
Dessutom fick vi en genomgång om Virtuella system - Optimeringar för företag och offentlig sektor med hjälp av Lektor Mattias Urenda Morris
Sedan diskuterade vi attityder – Peter M Larsson från Tillväxt Lidköping
Vi tittade utvecklingsfrågor för Skaraborg under supervalåret 2014 och andra spännande utmaningar.


Forskningsfinansiären KK-stiftelsen stödjer Högskolan i Skövde. KK-stiftelsen finansierar forskning vid landets nya lärosäten under förutsättning att näringslivet går in med lika mycket. Det går att ta fram de arbetsmetoder och verktyg som behövs för att ledare ska kunna fatta rätt beslut i rätt tid för att uppnå ökad effektivitet. Dessutom är de allra flesta företagen mindre är 50 anställda, de behöver stöd och stimulans för att klara utmaningen.

Skaraborgs näringsliv består av 29% av tillverkning dvs bearbetning, jordbruk, livsmedel, trä och möbeltillverkning. Dessa är naturligtvis helt beroende av transporter och av samverkan mellan varandra och av utveckling/forskning på högskolan.

Kort sagt hade vi en mycket intressant eftermiddag och jag tar med mig många tankar och synpunkter till fortsatta


Ring Ring

 

Telefonen fungerar inte, människor bor inte kvar, urbaniseringen går allt fortare eftersom det inte finns basala förutsättningar som infrastruktur, mobiltelefoni och samhällelig service.

 

Problemet för Hatt är att det hon säger låter bra men människor känner inte igen sig, det är därför människor tvingas flytta från landsbygden. Det i sin tur för med sig bostadsbrist, utarmning av välfärden och köer i städerna.

 

I flera års tid har Anna-Karin Hatt försvarat marknaden och stirrat sig blind på de teoretiska täckningskartorna som alla andra insett att de inte stämmer. Efter hårt tryck från oss i oppositionen, från förtvivlade människors och uppgivna företagare i gles och landsbygd, vände Hatt över en natt förra året. I april 2013 valde även hon att börja ställa krav på operatörerna att de skulle leva upp till vad de lovat.

 

Post- och telestyrelsen, PTS, har genomfört kontrollmätningar av mobiltäckningen som visar att samtliga telebolags verkliga täckning är sämre än den utlovade: i mellan 14 – 42 % av fallen saknades utlovad täckning. Det vara dessa täckningskartor som Hatt hänvisade till om och om igen, innan hon vände i april förra året och gav extra uppdragen till PTS.

 

Den digitala verkligheten ställer höga krav på infrastrukturen. Behoven av att kunna vara uppkopplade när vi färdas och befinner oss även utanför hemmet är en förutsättning för kunna fullgöra sitt jobb. En ohållbart låg standard är även en säkerhetsrisk för bl.a. hemtjänstpersonal, kollektivtrafik, mjölktransporter, skogs och lantarbetare som färdas på våra vägar runt om i landet.

 

Givetvis ska vi ha fullgod uppkoppling för att ringa samtal och överföra data i den utsträckning som behövs. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det fullt rimligt. Precis lika viktigt som fysiska vägar, är de digitala kommunikationerna.

 

Socialdemokraterna menar att mobiltelefoni och mobilt bredband ska finnas där man bor, jobbar, färdas och tillbringar den större delen av sin fritid. Infrastrukturen för mobil telefoni måste förbättras. För att nå målen ska tydligare täckningskrav inarbetas vid licensgivningen och hårdare krav ställas på operatörerna att leva upp till sina utfästelser. Det behövs mer frekvensutrymme, samhällsmaster med gemensam finansiering från offentliga och privata aktörer, och fiber.

 

Vi är beredda att ta ansvar för jobben, tillväxten, välfärden i hela landet. Då behövs framtidstro och investeringar i det som bygger Sverige starkt

 

Läs min och Sven-Erik Buchts artikel i DN

 

Dn http://www.dn.se/debatt/sent-har-syndaren-vaknat/


RSS 2.0